Entrades

Santa Bàrbara, primer punt d’atenció per conèixer el patrimoni rural arquitectònic intervingut per l’home al territori

Aquest dissabte es visitaran les masades de Pepet, Gironet i Martí perque exemplifiquen un cas d’arquitectura tradicional no intervinguda,

La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre organitza aquestes sortides de camp per conèixer aquest singular patrimoni.

Les sortides són el complement de la I Jornada sobre intervenció en patrimoni de les Terres de l’Ebre que tindrà lloc al setembre a Tortosa

museu-vida-plana

Antiga masada de Martí, actualment Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana. (Foto:J.Roig)

(J.Roig/T.G./ Redacció).-La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre ha organitzat per aquest pròxim dissabte una sortida de camp per conèixer el patrimoni rural arquitectònic que ha sigut objecte d’alguna intervenció de recuperació o de consolidació per part de l’home al municipi de Santa Bàrbara.

Concretament es visitaran les masades de Pepet, Gironet i Martí. Aquestes masades exemplifiquen un cas d’arquitectura tradicional no intervinguda, masada de Pepet, i els altres dos casos ho son d’habitatges-molí d’oli en procés de reconversió o reconvertits en equipaments turístics o culturals, respectivament.

Aquesta és la primera sortida prevista per la Comissió, als mesos de juny i setembre vindran dos sortides més, a la Fatarella i Flix i a Tortosa. Aquestes sortides de camp pretenen donar a conèixer les intervencions fetes per l’home en el patrimoni rural arquitectònic per a assegurar la seva conservació i són el complement a la I Jornada sobre intervenció en patrimoni de les Terres de l’Ebre que tindrà lloc els dies 18 i 19 de setembre a Tortosa, organitzada per la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb diverses entitats i
organismes oficials. En aquesta primera jornada es vol abordar la intervenció en l’àmbit del patrimoni rural arquitectònic per tal de generar un debat entre especialistes de diferents disciplines i aconseguir el consens necessari per establir uns criteris bàsics d’intervenció que serveixin com a pauta a l’hora d’actuar sobre les construccions tradicionals i populars del territori ebrenc.

Segons la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, “amb l’organització d’unes jornades anuals es vol contribuir a la defensa i la protecció del patrimoni cultural i natural a les Terres de l’Ebre, tot debatent i concretant criteris d’intervenció que poden ajudar a preserva i alhora actualitzar els elements que formen part d’aquest patrimoni”. Cal recordar que la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre es va
constituir l’any 2011 com un espai d’observació, de debat i de mediació sobre temes patrimonials amb base científica.
Pel que fa a la sortida del pròxim dissabte, tindrà una durada de les 10 a les 14 hores i el punt de sortida serà, a les 10h., des de la Biblioteca Municipal de Santa Bàrbara. Les inscripcions, gratuïtes, es poden fer a info@ccpatrimoniebre.cat.

El Museu de la Vida a la Plana rep gairebé 1250 visites en un any.

Façana del Museu (Foto:LPR)

Actualment el  museu obre amb personal de l ‘ajuntament.
El regidor de Promoció Econòmica diu que s ‘estan buscant fórmules mixtes de gestió que passarien per  que un particular s ‘en encarregués els caps de setmana.

(J.Roig/T.G.).-Després de 18 mesos des de  la inauguració oficial del Museu de la Vida a La Plana de Santa Bàrbara, l ‘ajuntament segueix buscant fórmules per tal de treure-li el profit que  necessiten unes instal•lacions   com aquestes.
Fent un poc d’ història cal recordar que  la primera intenció de l ‘equip de govern planer va ser el de que ,com s’ ha fet amb d ‘altres instal•lacions municipals, la gestió del Museu  fora privada i així ,del març al juliol d ‘enguany,  es va concedir aquesta gestió a la senyora Teresa Guerrero , Màster de direcció d’empreses turístiques amb més de 15 anys d ‘experiència en aquesta camp ,però que , per motius personals,va haver-ho d ‘abandonar poc desprès,deixant de nou a l ‘ajuntament amb la responsabilitat de donar el servei.

Ara  i segons feia públic el regidor de Promoció Econòmica de Santa Bàrbara ,Antonio Olles,desprès d’ un any des de que el consistori  tornes a agafar el control de les instal•lacions,donant el servei de visites amb el personal propi de l ‘ajuntament   ,s ‘estan buscant fórmules  mixtes  que passarien per a que entre setmana la gestió seguís essent municipal i  privada els caps de setmana.
Olles deia que desprès d ‘aquests primers dotze mesos obrint amb personal de l ‘ajuntament,el balanç de visites no està malament, amb un total de 1248  visitants,un 63 per cent del quals són  locals,mentre que el 21 per cent procedeix del Montsià  i un 11 per cent de la resta de Terres de l’ Ebre. De la resta de Catalunya seria  un tres per cent dels visitants i el dos per cent restant es repartiria entre visites nacionals i estrangeres.
El mes que menys afluència  ha tingut el Museu de la Vida a La Plana  va ser el març amb sols 4 visites,mentre que,curiosament,el més prolífic  va ser  el següent,el mes d ‘abril amb 300 visites.
Olles acabava  reiterant  l ‘esforç que s ‘està fent per treure-li rendiment a les instal•lacions,redirigint-hi  moltes  de les activitats  com ara conferencies,xerrades o presentacions que es fan al municipi. Fins i tot cal destacar que el Museu de la Vida a La Plana va servir fa un mesos com a plató de televisió per enregistra un programa e cuina .