Entrades

La Unió Musical Jaume Balmes compleix 25 anys

entrevista-bandes-3

Paco Casado

Guillermo Gaya ha elaborat un vídeo de reconeixement a Paco Casado per las seua tasca al capdavant de l’entitat durant aquest quart de segle .

(J.Roig).-La Banda de Música de la Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara, consta oficialment com a tal des del 16 de desembre de l’any 1989, que és la data de l’acta de l’entitat en la que surt, per primer cop, amb el nom d’Unió Musical Jaume Balmes. Tot i això, uns dies abans i amb motiu de la celebració de la festivitat de la copatrona, Santa Bàrbara, el 4 de Desembre la banda feia la primera actuació i es presentava en públic. Per aquest motiu, demà el poble celebrarà el 25é aniversari d’aquesta entitat musical, de la Paco Casado n’és un dels principals impulsors i president des del moment de la seua creació.

Per això i amb motiu d’aquesta efemèride, el documentalista local, Guillermo Gaya ha volgut fer un reconeixement a la banda en general , però molt especialment a Casado, per aquests 25 anys al capdavant de la entitat, no solament com a president, sinó que també com a abanderat, com a músic, amb la circumstància excepcional de començar els estudis musicals gairebé als 60 anys, i per l’ implicació que sempre ha tingut amb l’entitat, més enllà del seu paper com a directiu. “Perquè s’ho mereix”, sintetitzava Gaya.

El vídeo homenatge, per tant, és un recull de diferents moments d’aquests 25 anys en els que Paco Casado ha exercit els diferents papers dintre de l’entitat, tal com deia Gaya, destacant molt especialment el dia en que es va incorporar com a músic i, com marca la tradició, la banda el va passar a buscar pel seu domicili el dia de Santa Cecília.
Gaya també explicava que està preparant un altre vídeo, en aquest cas ja dedicat a tota La Unió Musical Jaume Balmes amb motius dels seu 25é aniversari i que serà un recull de les principals actuacions que han fet durant tot aquest període.

Les Bitlles, els Gegants i les Majorets de Santa Bàrbara tindran un Aniversari “de pel•lícula”

capturada

Assaig conjunt de majorets i banda de Cornetes i Tabals veterans per a la desfilada del 40 aniversari de les primeres.(Foto: J.Roig)

L’equip format per Guillermo Gaya i Josep Gorres han preparat tres vídeos commemoratius dels 25 anys d’història del Club de Bitlles , un dels Gegants i un altre dels 40 anys de Majorets.

En el cas de les Majorets, la celebració del 40é aniversari, a banda del vídeo commemoratiu, anirà acompanyada d’un desfilada especial en la que hi prendran part més d’un centenar de components de les diverses èpoques que ha viscut l’entitat i la Banda de Cornetes i Tabals que s’ha tornat a ajuntar per a l’ocasió. (Video assaig majorets i banda)

(J.Roig).-El recentment nomenat Mèrit Planer, Guillermo Gaya, (precisament per la seua tasca com a “cronista gràfic” de Santa Bàrbara), és una vegada més l’encarregat de preparar el vídeos commemoratius de tres entitats del nostre poble que enguany estan d’aniversari: el club de Bitlles, els Gegants, (Bàrbara i Gregori) i el club de Twirling o antigues Majorets.

Amb motiu de l’efemèride, Gaya i el seu col•laborador en les tasques de muntatge i edició, Josep Gorres, estan acabant de preparar els resums històrics audiovisuals amb imatges que resumeixen els anys que cada entitat celebra.
En el cas dels Gegants del poble, Bàrbara i Gregori , el proper dia 16 de Juliol es compliran els 25 anys des del seu “bateig” i per això s’ha organitzat al Poliesportiu Municipal una diada infantil especial on els gegants seran els protagonistes amb diferents activats relacionades amb ells, entre les que destaca la projecció del vídeo commemoratiu.

D’altra banda les majorets (actualment club de twirling), celebren enguany el seu 40é aniversari i Gaya ha preparat també una pel•lícula especial, fruit de més de tres mesos de treball buscant documents grafics i muntant-la, que resumeix, en dues parts, aquestes quatre dècades d’història . La primera ja es va projectar el passat diumenge a la plaça Major i la segona es veurà aquest diumenge, 13 de juliol, per la tarda, al mateix lloc i desprès de la desfilada especial que han preparat les majorets i en la que hi prendran part més d’un centenar de components de les diverses èpoques que ha viscut l’entitat i ho faran acompanyades de la desapareguda Banda de Cornetes i Tabals “Xiquets Grup Balmes “ que s’ha tornat a reunir excepcionalment per a l’ocasió. Guillermo deia que serà un espectacle molt emotiu, segons s’intueix ja dels assajos que s’estan fent aquest dies .

Finalment, Gaya i el seu equip han preparat un altre vídeo, en aquest cas per commemorar els 25 anys del Club de Bitlles Santa Bàrbara, tot i que en principi i en aquest cas, el document no està previst que s’exhibeixi en públic.

Guillermo Gaya, Mèrit Planer 2014

Guillermo Gaya (2)

Guillermo Gaya Andrés, Mèrit Planer 2014 (Foto:J.Roig)

Va ser escollit, en segona votació, entre les cinc candidatures proposades.
Els mèrits que justifiquen aquest reconeixement, segons el regidor de Cultura Alfred Blanch, estan relacionats amb la dedicació que Gaya a tingut recollint imatges en vídeo de la història recent del poble i per la recuperació que ha fet també del patrimoni gràfic més antic, d’altres autors .

(J.Roig/Redacció).-El passat dia 3 d’abril es va realitzar la reunió d’entitats de membres del jurat del reconeixement al mèrit planer de Santa Bàrbara 2014.
La sessió va començar amb la presentació pública de propostes per fer la posterior elecció de candidat per al nomenament de guanyador al Reconeixement al Mèrit Planer en la seva novena edició, que feia el regidor de Cultura, Alfred Blanch.
Posteriorment, Blanch desprès de fer un breu repàs de les bases del premi, va donar lectura de les propostes presentades per les entitats locals, que en aquesta edició eren cinc: Glòria Espuny Roé, Guillermo Gaya Andrés, Paco Romeu Cid, Francisco Casadó Pla i Joaquín Martí Farnós.

Tot seguit, els representants de les entitats que havia presentat candidatura, van exposar els arguments i mèrits en la que basaven la seva proposta per, un cop acabades les explicacions, donar pas a la votació, on cada membre del jurat amb dret a vot, l’havia de donar obligatòriament  al candidat que considerava mereixedor del guardó.
Després d’aquesta primera votació, tal i com diuen les bases, i donat que cap candidat va rebre majoria absoluta, es va haver de procedir a una segona consulta entre les dues candidatures que havien obtingut més vots, tres en aquest cas, donat que dos van quedar empatades en la primera ronda de votacions.

Desprès d’aquesta segona votació Guillermo Gaya Andrés va resultar ser la candidatura més votada i per tant, qui rebrà el Reconeixement al Mèrit Planer 2014, segons ha explicat e el regidor a la nostra emissora, perquè es va valorar la dedicació i constància que Gaya a tingut els darrers anys per recollir en imatges de vídeo bona part de la història recent del poble i per la recuperació que ha fet també del patrimoni gràfic més antic d’altres autors locals .

Gaya, que també és col•laborador de La Plana Ràdio des de l’any de la seua creació l’any 1995, rebrà el pin d’or de l’Ajuntament de Santa Bàrbara i el títol del Reconeixement al decurs del sopar de gala que s’organitzarà per aquest motiu el dijous 8 de Maig, vigília de Sant Gregori, copatró del poble.
Des de l’any 1996, l’Ajuntament de Santa Bàrbara convoca l’anomenat Reconeixement al Mèrit Planer, un guardó que pretén premiar la tasca de qualsevol persona o entitat del municipi que hagi destacat en qualsevol camp de la vida del poble i molt especialment si aquesta tasca  ha estat desinteressada.

L’ alcalde de Deltebre diu que seria molt correcte tallar les vies del tren per protestar

(Gustau Moreno).- L’alcalde de Deltebre i president de la federació d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha fet aquest dimecres unes declaracions molt contundents, sobre la necessitat de plantejar una mobilització social al territori per aconseguir les millores en les comunicacions i en les infraestructures. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, el dirigent republicà ha afirmat que la seua experiència política l’ha servit per arribar a la conclusió que les reivindicacions de millores en el servei ferroviari, la integració tarifària, o les inversions en carreteres, només s’aconseguiran el dia que la gent del territori opte per “tallar les vies del tren” com a mesura de protesta. Aspa ha matisat que no fa una crida a cap “acte de barbàrie”, sinó a organitzar una plataforma ciutadana per mobilitzar-se i acabar amb aquest greuge històric en les infraestructures i en el transport públic per tren i carretera.

En la mateixa línia, Aspa ha valorat que les negociacions que han obert la Cambra de Comerç de Tortosa i els agents socials i econòmics amb la Generalitat, amb Adif i Renfe, no serviran de gaire. Segons l’alcalde de Deltebre, ja fa massa temps que es reclamen aquestes millores, tant al govern de l’Estat com a la Generalitat. De fet, Aspa ha recordat que el 2008 ja es va aprovar que, com a mínim, un tren Euromed s’aturés a l’estació de l’Aldea, i que això no es va complir. I el mateix va passar amb la integració tarifària, una mesura que s’ha implantat en tots els territoris del país, excepte a les Terres de l’Ebre.

D’altra banda, encara parlant de la possible convocatòria de mobilitzacions, amb accions tan contundents com la interrupció del trànsit ferroviari, Aspa ha fet una crida a la gent del territori per constituir una plataforma ciutadana. Segons l’alcalde de Deltebre, la mobilització social és la millor manera de preocupar els que prenen les decisions, ja que “amb bones paraules no anem enlloc, perquè els que manen no fan cas”.

Finalment, Aspa també s’ha mostrat crític amb l’estratègia de la Cambra de Comerç de Tortosa en la seua reivindicació per a la millora de les comunicacions i les infraestructures a les Terres de l’Ebre. Segons el dirigent republicà, la Cambra de Tortosa hauria de ser més constant a l’hora de manifestar les seues reivindicacions, al marge del color polític dels governs, i tot vetllant per l’interès econòmic i social del territori.