Entrades

Unió de Pagesos mostrarà el seu malestar per l’acord d’importació de cítrics signat amb Sud-àfrica convocant actes a Valencia i Barcelona .

14670593_1836049099948186_3173127254622484429_n

D’esquerra a dreta, JL Ferré, Carlos Roig, J. Martí i Paco Casado, tertulians ahir a “Parlar per Parlar” on la campanya citrícola i la seua actual problemàtica, van ser el tema central de debat. (Foto:J.Roig)

El responsable del sector a Catalunya diu que per convocar mobilitzacions “primer s’haurà de calentar a la gent”

(J.Roig).-La passada setmana ja informàvem de que la campanya citrícola començava amb mal peu; per un costat per la problemàtica que ha provocat la sequera hídrica i mediambiental que ha fet que les varietats primerenques de clementines no hagin aconseguit fins ara el calibre normal i que tampoc tinguin el suc que haurien de tenir.

Avui però volem aprofundir en un altra problemàtica que vam comentar un poc de passada però que pot representar un problema de més llarg recorregut per al sector i es que els citricultors veuen amb molta preocupació l’acord signat per Brussel•les, que ja ha entrat en vigor i que beneficia un dels competidors directes, Sud-àfrica, que podrà importar durant més temps del que ho feia ara els seus cítrics.
En declaracions al programa “Parlar per Parlar” de La Plana Ràdio, el responsable a Catalunya del sector dels cítrics d’Unió de Pagesos, Carlos Roig anunciava actes al port de Valencia i també al consolat de la delegació de la Unió Europea a Barcelona. En quant a les mobilitzacions i actes reivindicatius, Roig deia que primer “s’haurà de calentar la gent” i esperar que es prengui més consciència de la gravetat que realment implica aquest acord per als citricultors del país.

Fins ara, Sud-àfrica estava autoritzada a importar cítrics a Europa del juny fins a principis d’octubre amb petits aranzels. A partir de l’acord de l’Eurocambra, Sud-àfrica –i altres països africans- podrà entrar cítrics a Europa fins al 30 de novembre amb un petit aranzel que acabarà desapareixent del tot el 2025.

Unió de Pagesos creu que la falta de pluja ja ha matat el 20 % dels ametllers de les zones de secá

imagesEl sindicat  adverteix que la greu sequera pot fer perdre a Catalunya la meitat de collites de vinya, fruita seca, olivera i pastures i pot matar la meitat dels ametllers de les zones més de secà.

(Redacció).-Unió de Pagesos insisteix en advertir que la important sequera d’aquest estiu a Catalunya tindrà greus afectacions sobre diversos sectors tant agrícoles com ramaders. Pel que fa als conreus de secà, en patiran les conseqüències la vinya, l’ametlla i l’avellana i l’olivera, i amb la ramaderia per la manca de pastures i farratges, conreus al seu torn afectats per la sequera.

En el conreu de la vinya, la sequera afectarà la majoria de les zones productores de Catalunya, en funció de les comarques i de la ubicació del conreu. El sindicat estima que les pèrdues de la collita se situaran entre el 30 i el 40% respecte a la l’anterior.

Pel que fa a la fruita seca, els ametllers i avellaners en terres de secà estan força afectats, i produiran ametlles i avellanes petites que costaran de pelar. En el cas de les ametlles, si la pell no s’obre i queda enganxada, tampoc es podran assecar, i es malmetrà així l’ametlló, que es florirà. La sequera, a més, afectarà també aquests ametllers i avellaners, ja que els arbres que han patit molt i que no es desprendran del fruit acabaran morint.

En les zones més de secà, que no són fondalades i que han patit força, el sindicat calcula que ja s’han mort el 20% dels ametllers i si no plou en 15 dies es poden arribar a perdre el 50% dels arbres. Tot i que plogui, la collita no es recuperarà però se salvaran els arbres, que tornaran a rebrotar. A aquest problema de l’ametlla cal sumar-hi les pèrdues provocades pel fred i la manca de quallat en les varietats primerenques com la marcona i la llargueta, que afectaran greument la producció tant si estan en secà com en reg de suport. En determinades zones, aquestes varietats primerenques d’ametlla poden arribar a patir pèrdues de més del 50% de la seva producció.

Respecte a l’olivera, si no plou en quinze dies es pot donar per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà. En cas de que les pluges arribin, tampoc serà una campanya excel·lent però s’allunyarà de ser desastrosa.

Pel que fa a la ramaderia, el sector també pateix greument els efectes de la sequera. A les comarques de la Catalunya central es perdran els farratges per ensitjar, i la ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s’ha perdut.

Xerrada d’Unió de Pagesos sobre assegurances, a Santa Bàrbara.

L’assegurança agrària de rendiment per l’olivera és el tema de la xerrada que organitza avui a Santa Bàrbara la regidoria agriculturaP1020445 i el sindicat UP

(J.Roig/T.G.).-Aquest Dimarts 24 de març  a les 7:30  de la tarda i al Museu de la Vida a la Plana, la regidoria d’Agricultura de l’ajuntament de Santa Bàrbara ha organitzat una xerrada informativa amb el tema de l’assegurança agrària de rendiment de l’olivera.
Jordi Róe explicava a La Plana Ràdio que era important assistir a aquesta xerrada perquè s’explicarà una de les novetats que inclouen les pòlisses de Agro Seguro  i que permetria posar a disposició dels  un instrument que pugui contribuir a l’estabilitat de les rendes procedents de les explotacions olivareres amb una garantia per a les seus produccions i plantacions, davant les adversitats climàtiques que afecten a aquest cultiu.”Per la terra que tens, s’estableixen uns barems de producció i si al final de la collita no s’assoleixen, l’assegurança t’abona la diferència”, explicava Roé.

El regidor insistia en que és important assistir a aquestes xerrades per estar al dia i ser més competitius al ja prou  complicat món agrari. La xerrada està organitzada pel sindicat Unió de Pagesos i comptarà amb la participació dels millors especialistes en assegurances agràries.  

El Consell Territorial de Caça aborda la necessitat de mesures urgents per aturar la invasió d’estornells que devora la collita d’olives tardana.

943611

Un agent rural lligant una bossa amb un exemplar de cabra salvatge afectat pel brot de sarna abatut al terme de Prat de Comte. (Foto:ACN)

El president de la Federació Catalana de Caça a les Terres de l’Ebre, Manolo Royo no recorda una densitat d’aquests ocells tan alta com la vista durant els últims mesos
El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, constata les pèrdues provocades per la plaga d’estornells a la collita de l’oliva

Àudio

(ACN).-La reunió del Consell, convocada principalment per tractar la publicació de les ordres de veda per a la caça, va servir per abordar també alguns dels problemes comuns a l’activitat cinegètica i agrícola del territori, com els danys que produeixen als conreus els conills i, enguany, sobretot, els estornells. “N’hi ha milions”, assegura Royo, qui no recorda una densitat d’aquests ocells tan alta com la vista durant els últims mesos. A banda dels problemes de neteja i higiènics que generen a les conurbacions, la seva principal incidència es registra als camps d’oliveres, especialment, als de la zona de la plana alta interior del Baix Ebre i el Montsià, on han devorat milers de quilos de la collita més tardana.
El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, constata les pèrdues provocades per la plaga d’estornells a la collita de l’oliva.

Tot i que encara no s’han aplicat mesures concretes sobre el terreny, la Federació Catalana de Caça, ha avançat Royo, s’ha mostrat  predisposada a contribuir-hi activament. Consideren que el mètode més efectiu per delmar la població -les xarxes resultarien poc efectives, sosté- seria fent batudes, amb armes de foc, a les zones de canyars del Delta on passen la nit. Montesó creu que el Departament d’Agricultura no posarà impediments a aquest tipus d’actuacions.