Posts

L’IES Les Planes de Santa Bàrbara participa en el Premi Federico Mayor Zaragoza

Ho fa amb el clip-metratge “Obrim els ulls!” elaborat pels alumnes de 4t d’ESO.
Els joves diuen que l’objectiu dels seus treballs és conscienciar a la gent, del que són els Drets Humans i el que realment passa.
El dijous 15 de març tindrà lloc a Tortosa el lliurament de premis i guardons presidit pel mateix Zaragoza.

OBRIM ELS ULLS ! (video clip)

(J.Roig/T.G.).-El pròxim 15 de març tindrà lloc a l’Auditori de Tortosa el lliurament de guardons de l’onzè Premi Federico Mayor Zaragoza. Aquest any amb la peculiaritat que va només dirigit a la comunitat educativa i, concretament, als joves. Els drets humans i els valors de la UNESCO han estat el tema central dels clips metratges que han elaborat els joves. La presidenta dels Amics i Amigues de la Unesco, Montse Esteve explicava a la nostra emissora que en total s’han presentat 36 videoclips, 23 dels quals de les Terres de l’Ebre i alguns de centres propers com l’escola de Freginals o els instituts d’Alcanar, Tortosa o Santa Bàrbara.

En el cas de l’IES Les Planes del nostre poble, els alumnes de 4t d’ESO, participen en el concurs amb el clip-metratge titulat “Obrim els ulls!”, un vídeo creat i dirigit pels mateixos nois i noies que pretén conscienciar a la gent del que són els Drets Humans i el que realment passa.
Per fer-ho, les primeres imatges ens mostren els joves amb els ulls tancats i mostrant uns cartells amb frases reivindicatives en diversos idiomes i al·lusives als Drets Humans, fins al moment en què, un primer pla, ens mostra uns ulls que s’obren. A partir d’aquí, les imatges ens mostren als joves amb nous cartells reivindicatius i els ulls oberts.
Segons expliquen ells mateixos amb un breu text a peu de vídeo, pretenent utilitzar la metàfora d’obrir els ulls com a una forma d’expressió per a veure la realitat de la societat mundial. També s’utilitzen persones de diferents edats, diferents sexes, diferents cultures i ideologies per a representar la pluralitat de la societat mundial. “El que nosaltres pretenem, com el títol del clip-metratge ja diu, és obrir els ulls a tothom davant la crua realitat”, conclouen.

Enguany es premiaran 15 treballs i la dotació del concurs és de 5.000 euros repartits amb premis de 300 i 400 euros. Mayor Zaragoza presidirà l’entrega de premis on hi haurà un col·loqui, l’actuació de Sílvia Ampolla i l’emissió dels vídeo clips seleccionats. Des de la fundació han valorat molt positivament els treballs i la feina dels alumnes.
Demà, 14 de març a les 19,30 hores, Federico Mayor Zaragoza oferirà la conferència ‘Accions inajornables davant les amenaces globals’ a la Cambra de Comerç de Tortosa.

Impulsen la candidatura perquè la Tortosa antiga sigui reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat

UNESCOUn grup promotor format per escriptors, artistes i acadèmics abandera el projecte per a obtenir el reconeixement davant la UNESCO

Tortosa (ACN).- La candidatura perquè la Tortosa antiga sigui reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO ha començat a caminar amb el suport d’entitats i personalitats del món artístic, acadèmic i de les lletres de la ciutat. El seu objectiu és redactar i presentar un projecte davant l’organisme internacional per reconèixer, impulsar la conservació i dinamitzar turísticament el patrimoni. Els responsables de la candidatura confien ara en obtenir el suport d e les administracions locals i territorials per fer front a un procés que podria allargar-se un mínim de dos anys.

De fet, el projecte aspira a superar l’àmbit exclusivament tortosí i a implicar la resta de les Terres de l’Ebre.

 La iniciativa de la candidatura popular arriba després que la Generalitat reconegués fa uns mesos, amb un decret, la possibilitat que entitats i ciutadans poguessin presentar les seves propostes perquè puguin ser escollides, en primera instància per la Generalitat i en segona pel govern espanyol, per elevar-les a la consideració de la Unesco. Segons ha explicat un dels tres coordinadors del projecte, el president d’Amics dels Castells de Tortosa i regidor d’ICV, Jordi Jordan, es tracta d’aconseguir que el conjunt històric de Tortosa, ja declarat d’interès nacional des de 1976, pugui rebre aquest reconeixement per impulsar la seva preservació i dinamitzar el turisme cultural al seu voltant i a les Terres de l’Ebre en general.

 L’aval de l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, amb arrels familiars tortosines, i el reconeixement internacional que suposar la recent declaració de les Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera han acabat d’esperonar un projecte que ja va ser plantejat amb una moció d’ICV al ple de l’Ajuntament de Tortosa arran d’un estudi de la URV que apuntava aquesta opció.

 En aquella ocasió, però, la idea va ser desestimada per la majoria de l’equip de govern de CiU. Ara, els promotors confien que, un cop perfilada i malgrat no ser un requisit legal en el procediment -però sí per “sentit comú”-, la proposta pugui rebre el suport del consistori tortosí, el de les institucions de les Terres de l’Ebre, de la Generalitat així com de la societat tortosina i del territori per poder reeixir.

 Jordan, juntament amb el director de l’arxiu històric de les Terres de l’Ebre, Albert Curto, i la doctora en Història de l’Art Maria Victòria Almuni, coordinaran l’equip que redactarà la proposta tècnica que serà elevada a les administracions. “Serà un procés llarg”, segons Jordan, tot apuntant que si el projecte va superant  tots els sedassos i seleccions podria ser sotmès a consideració de la Unesco just d’aquí uns dos anys, al juliol de 2015.

 Curto ha admès, que per ell mateix, el patrimoni arquitectònic i monumentalo dela Tortosa antiga no suposa, actualment, tant quantitativa com qualitativament -especialment pel deteriorament d’alguns espais- una oferta que per ella mateixa pugui aconseguir el reconeixement. En aquest sentit, ha avançat que l’informe prioritzarà “conceptes que no són monumentals”, que van més enllà d’aquest patrimoni, des d’un enfocament “conjunt”. “També hem d’incloure l’aspecte territorial. Hauríem de polir animadversions”, ha precisat, tot recordant l’exemple de la Tarraco romana, que va aconseguir sumar al projecte els pobles veïns.

Per al responsable de l’arxiu i gran expert en la història local, Tortosa i les Terres de l’Ebre es poden identificar plenament amb el concepte d'”hàbitat continuat”, definit ja des de les cròniques de l’època romana, amb un important grau d’interacció amb l’entorn -l’explotació dels Ports, el delta de l’Ebre o del riu- sense que hagi “sofert excessius canvis” en la seva configuració. “No hi ha tants llocs que tinguin l’estructura de canals, l’aigua i la colonització del delta”, ha exemplificat. No només això, des del punt de vista històric, Tortosa i l’Ebre han estat les portes d’entrada i sortida de la península Ibèrica a la Mediterrània.

Al costat dels coordinadors, s’ha configurat un grup promotor format per diferents personalitats del món cultural, acadèmic i associatiu de la ciutat i les Terres de l’Ebre: l’escriptor Gerard Vergés, l’historiador Josep Sànchez Cervelló, l’escultor Àngel Acosta, el periodista Xavier Garcia, els Amics i Amigues de la Unesco, el president de la Lliga contra el Càncer, Francesc Vallespí, l’artista Leonardo Escoda, l’activista Marcia Cinta Llasat, el ceramista Joan Panisello, el periodista Oriol  Gracià, la professora de la URV Núria Gil, el músic Artur Gaia, el professor Emigdi Subirats, la galerista Cinta Dalmau o l’historiador de l’art Jacobo Vidal.

El conseller Pelegrí presidirà abans d’un mes una primera reunió a Tortosa per determinar l’organització de l’ens gestor de la Reserva

pele01.jpg.jpg


El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a l’esquerra, divendres al Celler de Gandesa. Foto:Joan Revillas

(A.Caralt /DdT).-Superada l’eufòria pel nomenament de Reserva de la Biosfera a les Terres de l’Ebre per part de la UNESCO, la Generalitat ha començat a treballar en les eines necessàries per explotar al màxim aquest segell de qualitat de reconeixement mundial.

Els equips tècnics de la Delegació del Govern a l’Ebre, del Departament d’Agricultura i la Cambra de Comerç de Tortosa ja treballen en l’anàlisi de les diverses formes d’organització adoptades per altres territoris biosfera. Aquest treball estarà enllestit en els propers dies.

El delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, explicà el passat dissabte al Diari que la voluntat, en tot cas, és crear un organisme «participatiu» en la qual siguin representats els agents socials i econòmics ebrencs i l’Administració.

En aquest sentit, entre finals de juny i principis de juliol, se celebrarà una primera reunió a Tortosa presidida pel conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en la qual s’abordarà la forma d’organització més adequada i la necessitat de tirar endavant un pla d’acció. Aquest document, apunta Pallarès, equival a un pressupost i marca les línies d’actuacions que s’executaran en un període determinat.

El delegat subratlla que la gestió de la Reserva de la Biosfera ha de ser econòmicament autosuficient però que en primera instància cal el suport decidit de l’Administració catalana, en aquest cas del Departament d’Agricultura.

Pallarès i Pelegrí van abordar aquest assumpte durant la visita del president Mas, el passat divendres a les Terres de l’Ebre per celebrar el nomenament de la UNESCO. Encara no hi ha una decisió presa sobre si el pla acció inclourà accions per al 2014 o si les primeres actuacions es programaran per al segon semestre de 2013.

D’altra banda, la Generalitat insisteix que, a més del prestigi derivat de promoure aquest segell de qualitat, la Reserva pot atraure inversors a les Terres de l’Ebre, per exemple del camp agroalimentari, i facilitar l’obtenció d’ajuts europeus.

La Unesco declara les Terres de l’Ebre nova reserva de la biosfera

800489

El Delta de l’Ebre (Foto ACN)

El Consell Consultiu Internacional per a les Reserves de la Biosfera va recomanar l’aprovació després del segon intent de la candidatura ebrenca

(ACN).- La Unesco ha declarat les Terres de l’Ebre com a nova reserva de la biosfera. La decisió s’ha pres aquest dimarts a París en una reunió del Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB). El Consell Consultiu Internacional per a les Reserves de la Biosfera va recomanar l’aprovació de la candidatura ebrenca en el seu segon intent després que amb el primer intent frustrat del passat 2012 el Govern hagués decidit reformular la candidatura per optar de nou al reconeixement. Les Terres de l’Ebre ocupen 367.729 hectàrees de superfície i tenen una població de 190.000 habitants.

 

El reconeixement com a Reserva de la Biosfera significa per a les Terres de l’Ebre una oportunitat que “ha de comportar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i el reconeixement dels seus valors patrimonials”, ha destacat Pelegrí, el qual ha afirmat que “serà una eina per cohesionar i gestionar millor el territori”. Segons ha dit, la reserva de la biosfera és “una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l’entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l’Ebre”.

Pel conseller, l’elecció, a més de representar “un revulsiu per al territori i contribuir a la millora de les condicions socioeconòmiques”, també suposarà “un model de la unió de les Terres de l’Ebre”, perquè per aconseguir-ho “s’ha fet un treball en el qual han participat tots els estaments socials, i que ha comptat amb la complicitat i el consens del territori”.

Segons Pelegrí, la candidatura és “una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l’Ebre en el mapa internacional”.

La designació també s’ha rebut amb entusiasme a les Terres de l’Ebre. El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha afirmat que aquest nomenament de la UNESCO és “una gran oportunitat per a les nostres comarques, és un revulsiu per potenciar els actius amb què compta el territori i ara hem d’aprofitar-ho”.

Així mateix, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luís Mora, ha volgut destacar que aquest nomenament situa a les Terres de l’Ebre “a nivell internacional posant en valor, principalment, els nostres actius turístics”. “De la mateixa manera elaborant una bona estratègia i gestió podem arribar a desenvolupar valor afegit dels productes agraris del nostre territori”, ha dit. Des de la Cambra esperen que l’EbreBiosfera “pugui donar un impuls i sigui un revulsiu a l’actual realitat socioeconòmica, fet que tant necessita el territori.

La candidatura va sorgir de la mateixa societat civil i ha estat impulsada per una setantena d’institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l’Ebre, entre elles el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. A més, compta amb 55 administracions locals del territori que ja han expressat el seu suport a través de l’aprovació de mocions en els plens municipals.