Posts

Unió de Pagesos demana al Govern una valoració dels danys provocats als cultius per la pedregada

Foto: Logo

Per així poder indemnitzar els pagesos “de manera justa”

(/Redacció/ACN).- Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Agricultura que faci una valoració “ràpida i acurada” dels danys ocasionats per  les ventades  de dilluns i dimarts, que van afectar les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès i les Terres de l’Ebre.

Segons han explicat, els conreus afectats són d’horta, cereals, fruita dolça, fruita seca i vinya. El sindicat demana la valoració per així poder indemnitzar “de manera justa” la pagesia afectada i aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

A les Terres de l’Ebre el vent ha provocat afectacions en presseguers, garrofa, horta exterior i cítrics.Pel que fa a l’afectació de fruita dolça a aquestes comarques, UP ha apuntat que va incidir sobretot en la cirera, gran part de la qual va caure a terra, mentre que les que van quedar als arbres han quedat molt tocades, fet això provocarà que es podreixen ràpidament i la garrofa, que ja havia quedat tocada per les fortes gelades d’aquest hivern, també ha patit afectacions greus i ha caigut a
terra en un 50%.

Segons Unió de Pagesos, als municipis d’Alcover, el Milà i Vallmoll l’afectació per la pedregada d’avellaners i vinya va ser d’un 10% encara que les ventades amb ratxes de 90 quilòmetres per hora de dilluns i dimarts la van agreujar, i han quedat molts arbres malmesos.

En aquest sentit, calcula que les ventades van afectar en un 70% el conreu de mongetes als municipis de Mont-roig del Camp i Cambrils. A més, els danys poden afectar també el creixement vegetatiu de les patates tardanes i altres cultius com les tomaqueres.

A Reus, el vent també va afectar el cereal primerenc, que no s’acabarà de fer, i el tardà, que es perdrà en la seva totalitat, afirma.

Pel que fa a l’afectació de fruita dolça a aquestes comarques, UP ha apuntat que va incidir sobretot en la cirera, gran part de la qual va caure a terra, mentre que les que van quedar als arbres han quedat molt tocades, fet això provocarà que es podreixen ràpidament. Altres conreus també afectats són albercoquers, cirerers, prunera japonesa i nesprers, que han perdut una part important dels fruits.

Quant a la fruita seca, el vent ha fet perdre als avellaners en general fulles i flocs però l’afectació més important ha estat per la trencadissa de branques i brots dels arbres, i Unió de Pagesos adverteix que els més joves necessitaran un any per recuperar-se i els més vells dos.

D’altra banda, la garrofa, que ja havia quedat tocada per les fortes gelades d’aquest hivern, també ha patit afectacions greus i ha caigut a terra en un 50%.

El sindicat ha indicat que els municipis del Baix Camp més afectats per les ventades han estat Reus, Mont-roig del Camp, Montbrió, la Selva del Camp, Vilallonga, el Morell, Alcover i Valls. A les Terres de l’Ebre el vent ha provocat afectacions en presseguers, garrofa, horta exterior i cítrics.

Unió de Pagesos reitera al departament d’Agricultura i al Ministeri que l’emmagatzematge privat d’oli d’oliva no és útil per fer recuperar els preus en origen

Foto: Magatzem oli

(J.Roig/Redacció).- Unió de Pagesos continua advertint tant al departament d’Agricultura com al Ministeri que l’emmagatzematge privat d’oli d’oliva no és una bona mesura per recuperar els preus en origen, per sobre dels costos de producció, tot i que és la única mesura de gestió permesa, a dia d’avui, per la Unió Europea.

En aquest sentit, el sindicat recorda que les 100.000 tones d’oli d’oliva verge emmagatzemades, a finals del febrer passat, no van servir per fer recuperar els preus en origen de l’oli d’oliva.

Això demostra, com ja ha anat advertint Unió de Pagesos des de l’any 2009, que el sector es troba essencialment davant d’una crisi de preus i no de mercat, a causa de la posició de domini que exerceix la gran distribució. El sindicat també recorda que les grans distribuïdores tenen una quota de mercat del 88% en el cas de l’oli d’oliva, segons el Panel de Consum Alimentari del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Unió de Pagesos alerta que el nou emmagatzematge només servirà per posar pressió sobre el mercat en els mesos de novembre i desembre vinents, és a dir, just al començar la nova campanya, ja que aleshores serà quan les tones d’oli d’oliva que ara s’emmagatzemin sortiran al mercat.

En aquest sentit, el sindicat continua proposant a les diferents administracions que treballin perquè s’investigui si hi ha presumpte abús de posició de domini de la distribució i si es realitzen presumptes pràctiques il·legals. Per a Unió de Pagesos, fins que no es corregeixin les presumptes pràctiques anticompetitives de l’oligopoli de la distribució,els mecanismes de regulació de l’oferta no serveixen, perquè no van dirigits a solucionar la crisi de preus, que és l’autèntic problema del sector.

El sindicat proposa a la Unió Europea que compagini l’actual sistema d’emmagatzematge privat amb un sistema d’ajuts a la retirada de producte del mercat alimentari en cas de situació de crisis greus de preus com l’actual; i també demana, al Govern català, que endegui un sistema de priorització dels productes alimentaris locals per tal que en totes les licitacions de càterings es premiï aquelles empreses que treballen amb productes de proximitat, i a l’Organització Interprofessional de l’Oli de Oliva, que prioritzi les campanyes de foment d’oli d’oliva verge extra.

Unió de Pagesos denuncia que Agricultura no articula cap mesura concreta per a la sequera en l’olivera i no en reconeix l’especificitat

Foto: U.P.

(Redacció/J.Roig).- Unió de Pagesos denuncia que el departament d’Agricultura ha decidit no articular cap mesura concreta per pal·liar els efectes de la sequera en l’olivera en no reconèixer la seva especificitat, segons van comunicar ahir en una reunió amb els representants del sector la sotsdirectora general de Planificació Rural, Laura Dalmau; el subdirector general d’Infraestructures Rurals, Antonio Enjuanes, i el cap del Servei d’ajuts a la sostenibilitat agrària, Jordi Serra.

Els responsables del Departament també han explicat que havien traslladat al subsecretari d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural del Ministeri, Jaime Haddad, les propostes d’Unió de Pagesos per a les mesures fiscals del sector: l’adequació dels índex de rendiment net als ingressos que realment tindran els productors; beneficis fiscals com l’exempció de les quotes sobre els Bens Immobles; exempció durant un any de les quotes de la Seguretat Social i l’ampliació del període de carència dels préstecs.

Els representants del sindicat també han demanat als responsables del departament d’Agricultura que traslladin al Ministeri la petició d’adequar l’índex de rendiment net per a les persones que estan en el règim de mòduls com a mesura per pal·liar la pèrdua d’ingressos causada per la crisi de preus que es prolonga des de l’any 2008.

A més, Unió de Pagesos ha reiterat en la reunió que la línia d’ajuts a la liquiditat articulada per Agricultura no és útil per tal de pal·liar els efectes de la sequera d’aquesta campanya (2011-2012) en el conreu de l’olivera. Els ajuts no aporten cap solució a la pagesia que viuen principalment del conreu de l’olivera i no serviran per pal·liar la greu crisi que estan patint més de 6.000 explotacions catalanes.

Per al sindicat, els préstecs de liquiditat no són la solució perquè:

·        No hi ha cap seguretat que els pagesos professionals puguin arribar a rebre l’ajut màxim establert en la convocatòria, ja que en cas de manca de disponibilitat pressupostària no hi ha prioritzacions sinó que es prorratejarà l’ajut entre tots els sol·licitants, independentment de si la seva principal font d’ingressos és o no l’agricultura.
·        Obliga a fer inversions en instal·lacions de reg, quan sigui possible, la qual cosa és inviable ja que el sector porta més de quatre campanyes amb una crisi de preus que no permet cobrir costos de producció.

D’altra banda, Unió de Pagesos considera que en la reunió amb el departament d’Agricultura sí hi ha hagut coincidència en la línia de seguir treballant per millorar les assegurances per als productors del sector de l’olivera.

Els préstecs de liquiditat plantejats pel departament d’Agricultura no satisfan al sector de l’olivera ja que no són útils per pal·liar la greu crisi causada per la sequera

Foto: logo

Unió de Pagesos considera que la línia de préstecs que ha plantejat el Departament, per tant, no és la solució que necessita el sector.

A més, denuncia que la política del Departament de no voler reunir-se amb els representants del sector tampoc és la que mereix la pagesia catalana.

(Redacció/J.Roig).- El sector de l’olivera d’Unió de Pagesos considera que la línia d’ajuts que ha articulat el departament d’Agricultura per tal de pal·liar els efectes de la sequera d’aquesta campanya (2011-2012) en el conreu de l’olivera no és útil. Els ajuts no aporten cap solució a la pagesia que viuen principalment del conreu de l’olivera i no serviran per pal·liar la greu crisi que estan patint més de 6.000 explotacions catalanes.

Unió de Pagesos considera que Agricultura podia haver aprovat una mesura eficaç si hagués escoltat prèviament el sector; per això, la causa del malestar és major. Agricultura no va contestar cap de les cartes enviades al conseller i al director general de Desenvolupament Rural, en les quals se’ls demanaven reunions bilaterals per concertar mesures necessàries per a la pagesia de l’olivera.

Fins i tot, en la darrera Taula sectorial agrària de l’oli d’oliva del 14 de febrer, el Departament no va voler tractar el punt de l’ordre del dia “Previsió de les actuacions arran de la davallada de producció”.

Per al sindicat, els préstecs de liquiditat no són la solució perquè:

Els dos punts de bonificació d’interessos (per un préstec de 30.000 €) aprovats per Agricultura suposen un ajut màxim de 420 €/any per explotació durant cinc anys. El sindicat estima que l’ajut per als agricultors a títol principal s’ha de situar entre els 380 i 550 €/ha d’oliverar per pal·liar la situació dels productors afectats per la sequera.

Comporta l’obligació de contractar l’assegurança de rendiments de l’olivera, una assegurança que si el productor no l’ha contractat mai abans només li cobreix un rendiment de dos quilos d’olives per arbre; per tant, no li cobreix ni els costos de producció.

Obliga a fer inversions en instal·lacions de reg, quan sigui possible, la qual cosa és inviable ja que el sector porta més de quatre campanyes amb una crisi de preus que no permet cobrir costos de producció.

No hi ha cap seguretat que els pagesos professionals puguin arribar a tenir aquests dos punts de bonificació, ja que en cas de manca de disponibilitat pressupostària no hi ha prioritzacions.