Entrades

Julia Cuadrat Royo i Núria Gimeno Bertomeu, Pubilles Majors de Santa Bàrbara 2015.

Enguany i ha un total de 26 pubilles, 11 de grans i 15 de infantils

Júlia és la Pubilla Major i Núria Gimeno Bertomeu la Pubilla Major Infantil.

pubilles majors 2015

(J.Roig).-La proclamació oficial de les Pubilles de l’any 2015 a la manera tradicional, va ser l’acte que va cloure aquest intens cap de setmana que ha viscut Santa Bàrbara amb motiu de les Festes de Maig, que tots els anys es celebren amb motiu de la festivitat del copatró Santa Gregori.
Enguany s’han proclamant pubilles un total de 26 noies, quinze d’infantils i onze de grans. Ahir per la tarda, davant el nombrós públic que omplia la Plaça principal del poble, ornamentada d’una manera exquisida per a l’ocasió, les noies, amb els seus corresponents acompanyants, van anar pujant, una a una, a l’escenari per ser presentades i col•locar la seua fotografia dintre un sobre. Un cop acabada aquesta presentació, els sobres van ser tirats a l’aire i una “ma innocent” va escollir-ne un de les pubilles grans i un altre de les infantils. Així, desprès d’aquest acte democràtic i cara al públic, la sort va acabar decidint que Júlia Cuadrat Royo sigui la Pubilla Major per a les Festes del mes de Julio i Núria Gimeno Bertomeu la Pubilla Major Infantil.
Les noies, visiblement sorpreses desprès de la seua proclamació, van dirigir unes breus paraules al públic per dir bàsicament que estaven contentes de poder representar al poble i que ho farien dignament.
L’acte va acabar amb uns balls tradicionals a càrrec d’un grup heterogeni de dansadors format per alumnes de segon i quart d’ESO de l’Ies les Planes i alumnes adults del curs de balls tradicionals que organitza l’ajuntament de Santa Bàrbara, amb l’ intenció de conservar-los.
Catorze parelles de dansaires van ballar els tradicionals Cap de Ball, Punxonet, Polka, Jota i com a novetat, desprès de molts anys sense ballar-se, van acabar amb el Ball de Plaça, acompanyats per la dolçaina i el tabal de la colla de Vinaròs.

A partir d’avui i fins diumenge, Santa Bàrbara celebra al seua “festa major de primavera”

20140508_092853

Preparant els guarniments de l’escenari que acollirà l’elecció de les pubilles 2014 (Foto:J.Roig)

(J.Roig/T.G.).-D’alguna manera podríem afirmar que, efectivament, a partir d’avui i fins el proper diumenge, Santa Bàrbara es disposa a viure la seua “festa major de primavera” si ens fixem en la gran quantitat d’acte que s’ha preparat per celebrar la festa del copatró Sant Gregori.

Per començar, avui mateix i a partir de les 9:30 de la nit, el Restaurant Venta de la Punta acollirà el sopar de gala organitzat per lliurar el premi al Reconeixement al Mèrit Planer que enguany a recaigut en la persona de Guillermo Gaya, aficionat vídeo reporter del nostre poble que ha recollit durant els darrers 20 anys bona part del material videogràfic dels esdeveniments més importants viscuts pel municipi durant aquest temps.

El divendres dia 9, dia del patró, els actes començaran a les 9:30 del matí amb l’acte organitzat per la Penya Amics dels Cavalls amb una competició de Tir i arrossegament de caràcter local, per continuar amb la Missa Major en honor a Sant Gregori i la posterior processó i benedicció del terme.
Ja per la tarda, el mateix divendres, a partir de les sis es farà la cantada de cobles passant per les cases de les pubilles del 2014 i més tard el sopar de pa i porta a la plaça major que estarà amenitzat amb diverses activitats relacionades amb el 175é aniversari de l’arribada de l’aigua de Sant Gregori i que va lliurar els nostres camps de la plaga de la negreta, segons la tradició popular.
El divendres acabarà amb la festa revival que organitzen els taurins planers i que, pràcticament, lligarà amb el bou cap- llaçat que han organitzat per a les vuit del matí, ja del dissabte.
Un dissabte que seguirà amb un curs d’història familiar, tast de cervesa artesana local i per acabar, a partir de les 10 de la nit, la tercera edició del “Viatge al passat planer”, un conjunt de sis representacions sobre la història d’aquestes planes, amb especial incidència en aquesta ocasió en el 175è aniversari de la intervenció prodigiosa de l’aigua de sant Gregori sobre la plaga de negreta. En l’espectacle, que inclou escenificacions, música i balls tradicionals, hi participen diverses entitats de la població.
L’espectacle ambulant començarà a la plaça del Polit per desplaçar-se seguidament fins a diferents espais de la plaça de bous.

Finalment el diumenge, la festa gran, com és tradició, la protagonitzaran les noies del poble que enguany seran les pubilles de les properes Festes Majors, ja que ha partir de les 7:30 de la tarda es durà a terme la proclamació oficial i l’elecció de les pubilles majors, gran i petita. Dues hores abans, la comitiva formada per autoritats i vilatans, vestits segons el costum tradicional, recorreran els carreres del poble per anar a buscar a les pubilles i fer la petició als seus pares.Judit Lleixà, regidora de Festes de Santa Bàrbara explicava que enguany hi ha 14 pubilles Infantils i 14 de grans.
El mati del mateix diumenge hi ha programat la 1ª Trobada de Puntaires i un acte reivindicatiu a càrrec de l’Assemblea Nacional Catalana. Destacar també que tant el dissabte com el diumenge els comerços del poble instal•laran els taulells de les seues botigues al carrer .

Desprès de 37 anys, torna el bou cap-llaçat per Sant Gregori

cartSanta Bàrbara tindrà bous i ball per Sant Gregori.

La tradició taurina al nostre poble es remunta a l’any 1927.

(J.Roig/T.G.).-Entre altres activitats, la celebració d’un bou cap llaçat i un nit de ball reviva, seran dos de les novetats del programa d’actes preparat per aquest cap de setmana en que el municipi de Santa Bàrbara es disposa a viure la festa del seu copatró Sant Gregori.

Cal recordar que Santa Bàrbara, fins a l’any 1976, organitzava  la seua festa major al mes de Maig i en honor a aquest sant, fins que, per diferents motius, les festes es van traslladar a la segona setmana de Juliol, passant a ser, duran molt de temps, pràcticament testimonial la celebració de Sant Gregori.
Ara i gràcies a la nova llei dels correbous que permet recuperar un dia de bous fora de la festa major si es pot justificar-ne la tradicionalitat, serà possible que el proper dissabte, dia 10, el nostre poble pugui recuperar el bou cap-llaçat que es feia per aquestes dates. Joaquim Martí, portaveu de la Penya Planers pels Bous, promotors de la iniciativa, explicava que no ha estat fàcil aconseguir-ho i que ha sigut possible gràcies al treball de recerca dut a terme per la mateixa penya a l’arxiu comarcal del Montsià i l’ajut de particulars i del Centre d’Estudis Planers que han permès demostrar que la celebració d’actes taurins al nostre poble està documentat des de l’any 1927 i que se’n van fer  per Sant Gregori, fins les festes de l’any 1962.

La Penya Planers pels Bous no solament organitzarà aquest bou cap-llaçat aquest proper dissabte a partir de les 8 del mati i amb sortida des de l’IES Les Planes, sinó que prèviament, el divendres al poliesportiu municipal i a les 12 de la nit, començarà la Quarta Festa revival amb música i gresca per a totes les edats a càrrec dels djs. Carlos Ivern, Carlos Saura i Dj Moxina. Martí indicava que enguany i per primer cop, l’entrada a la festa no serà gratuïta, sinó que caldrà abonar un euro per fer front a despeses d’obligat compliment com és el cas de les assegurances.

L’ANC de Deltebre aixeca polèmica en unir els bous i la bandera independentista

Foto: Samarreta Bous-independència

Foto: Samarreta Independència-bous

(Aguaita) “El missatge que volem donar des de Deltebre és que la independència del nostre país, que és l’objectiu principal que tenim, s’ha de construir sobre la base de la llibertat i la tolerància”.

D’esta manera ha respost el portaveu de l’Assemblea Nacional Catalana a Deltebre, Enric Insa, a la polèmica suscitada, sobretot a les xarxes socials, per la decisió d’imprimir i posar a la venda samarretes on apareix l’estelada acompanyada d’un bou, un element que representa part de l’esperit festiu en molts municipis de les Terres de l’Ebre i també en alguns altres de Catalunya i el País Valencià.

“El bou que hem posat no té cap banderilla, ni cap ferida, ni res que faci pensar en una corrida o que pugui tindre reminiscències espanyolistes; és un bou sa, sencer i viu, i a qui li representi valors espanyolistes és que no té prou informació”, apunta Insa.

Segons remarca, “els bous són una activitat regulada i legal, que res tenen a veure amb pràctiques que es feien fa 20 anys i que podien despertar cert rebuig, et poden agradar o no personalment, però allò que és important és tenir respecte i tolerància, i sobre aquests valors construir la nova República catalana, on hi han de cabre tots, els que estimen les festes taurines i els que no, els que són calbs i els que tenen pèl, perquè si no, no valdrà la pena”, assegura.

Insa afirma que tot i els encesos comentaris que ha suscitat la seua proposta a les xarxes, reproduïts per alguns mitjans, no ha rebut cap mena de pressió ni recriminació des de l’Assemblea ni des de cap banda. “De totes formes, recordem que som sobirans i tenim molt clar que el que hem fet a proposta d’un company, està ben fet i no ha de molestar ningú”, conclou.