Entrades

Agricultura accepta mantenir de manera excepcional el tractament aeri contra la mosca de l‘olivera a l’Ebre

avion-fu

Foto:lanotadigital.com.ar

 

Aquest any,  per primer cop, el Departament deixarà d’’aplicar el tractament aeri de manera generalitzada contra aquesta plaga.

Els darrers dos anys, la proliferació excepcional de la plaga es trasllada a altres comarques que no la coneixien com les Garrigues, l’’Urgell, la Segarra, zones de l’’Alt i Baix Empordà, el Baix Penedès, i fins i tot zones concretes de la demarcació de Barcelona

(Redacció).-El departament d’Agricultura ha acceptat les esmenes d’Unió de Pagesos a l’ordre que regula a Catalunya la plaga de la mosca de l’olivera, entre les quals que es mantingui la possibilitat de fer el tractament aeri de manera excepcional, en cas que els nivells de la plaga continuïn sent molt elevats i no es disposi d’una alternativa tècnicament i econòmicament viable, i el tractament aeri suposi avantatges econòmics o mediambientals respecte al tractament terrestre.

Aquest any serà el primer en que el Departament deixarà d’aplicar el tractament aeri de manera generalitzada contra aquesta plaga, i la pagesia aplicarà el sistema alternatiu de captura massiva, tot i que encara es desconeixen els resultats d’aquest nou sistema. Per aquest motiu, el sindicat va instar Agricultura a dur a terme tractaments aeris puntuals, com preveuen les normatives estatal i europea. Cal tenir en compte que un possible descontrol de la plaga a la zona endèmica (comarques de Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre) provocaria unes pèrdues econòmiques no assumibles pels productors, i assentaria encara més la plaga a les noves zones d’afectació.

La mosca de l’olivera és una de les principals preocupacions dels productors d’oli d’oliva de Catalunya. Les elevades temperatures i humitat durant la tardor, juntament amb la dràstica reducció dels tractaments aeris que aplicava el Departament a la zona endèmica han provocat en els darrers dos anys la proliferació excepcional de la plaga, no només en les comarques de l’Ebre, sinó també en zones allunyades de la zona endèmica, on pràcticament no es tractava la plaga: comarques com les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, zones de l’Alt i Baix Empordà, el Baix Penedès, i zones concretes de la demarcació de Barcelona.

El Departament va decidir constituir a finals del 2014 la Comissió tècnica de la mosca de l’olivera, amb l’objectiu de consensuar entre els diferents agents del sector les accions a emprendre durant el 2015 contra la plaga. Aquesta comissió va acordar treballar perquè en aquesta nova campanya de l’oliva el màxim nombre de productors apliqués sistemes alternatius a la lluita química, bàsicament el mètode biològic de captura massiva o atracció i mort. Aquest mètode, d’acord amb els resultats experimentals obtinguts pel Servei de Sanitat Vegetal d’Agricultura a l’Ebre pot resultar tan efectiu com el tractament aeri. A més, aquest sistema de lluita serà auxiliat per una mesura agroambiental emmarcada en el programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

No obstant, aquesta comissió tècnica també va acordar que si la incidència de la plaga és molt important, cal mantenir l’opció de dur a terme algun tractament aeri, de forma excepcional.

Comencen els tractaments aeris contra la mosca de l’olivera al Baix Ebre i Montsià

Mosca de l'oliva (Foto:www.agrorganics.com)

Mosca de l’oliva (Foto:www.agrorganics.com)

La campanya s’allargarà fins a l’octubre amb l’objectiu de protegir unes 30.000 hectàrees

  (ACN).– El Departament d’Agricultura ha iniciat aquest dilluns la campanya de lluita amb mitjans aeris contra la mosca de l’olivera -Batrocera oleae. Els tractaments aeris es duran a terme sobre els municipis de les comarques del Baix Ebre i el Montsià inclosos en el Pla d’aplicació, publicat al Diari Oficial de la Generalitat el 28 de maig passat, amb l’objectiu de protegir unes 30.000 hectàrees d’oliveres. La mosca de l’olivera és un dípter que ocasiona danys molt greus a les olives. El dany directe està causat per l’activitat alimentària de les larves, la qual indueix unes pèrdues del 2-5% de la producció d’oli i de vegades la caiguda massiva dels fruits. La campanya s’allargarà fins a l’octubre.

Apareixen nou exemplars més de caragol maçana en dos trams de sèquia de l’hemidelta dret de l’Ebre

741870

Posta amb ous i exemplar caragol maçana localitzat a la xarxa de regadiu de l’hemidelta dret el passat octubre.(Foto:ACN)

La Comunitat de Regants de la Dreta i el Departament d’Agricultura preparen un tractament imminent amb saponina per eliminar possibles rastres de la plaga.
 (ACN).- El caragol maçana ha tornat a fer acte de presència a la xarxa de reg de l’hemidelta dret de l’Ebre un cop superat l’hivern. Els rastrejos han permès retirar durant aquesta última setmana nou exemplars en dos trams de séquia prop dels Ullals de Baltasar després de detectar-hi postes. Per evitar que n’hagin quedat i s’escampin, el Departament d’Agricultura prepara un tractament imminent amb saponina en aquestes canalitzacions. L’expansió de la plaga al marge dret és un dels grans reptes d’arrossaires i administració per aquesta campanya. Agricultura creu, en aquest cas, que es tracta de troballes “residuals” en un dels punts on ja havien aparegut la passada tardor, fruit d’un sabotatge.

Les alarmes han tornat a saltar entre el sector arrossaire del delta de l’Ebre després que tècnics i operaris de la Comunitat de Regants de la Dreta hagin pogut extreure, durant els últims dies, un total de nou exemplars de dos trams de les sèquies de la Figuerola i la Persianera, prop dels Ullals de Baltasar, al terme municipal d’Amposta. Segons ha pogut saber l’ACN, la troballa es va produir després de posar en marxa un dispositiu de rastreig i neteja, organitzat pels regants i l’empresa pública Forestal Catalana, a la zona arran l’aparició de postes de caragol.

Un cop s’ha escorcollat el fons d’aquestes sèquies, els regants i Agricultura treballen en els preparatius per poder efectuar un tractament amb saponina -un producte fitosanitari d’origen biològic que s’ha demostrat efectiu contra l’espècie- de forma imminent, probablement aquest mateix dissabte, per aconseguir liquidar els caragols que hagin pogut romandre ocults. La Comunitat de Regants de la Dreta s’ha compromès a buidar parcialment i regular els nivells d’aigua per crear les condicions idònies. “Què podem fer? Tractar. I a partir d’aquí tirarem endavant”, ha valorat el president de l’entitat, Manolo Masià.

Es tractaria de la primera troballa d’exemplars a la zona després que el passat mes d’octubre n’apareguessin uns 200 escampats en vuit focus per tot l’hemidelta, uns fets que Agricultura va atribuir a un sabotatge que encara continua investigant un jutjat de Tortosa. Fa pocs dies, els responsables del mateix Departament anunciaven com una de les prioritats màximes per aquesta campanya la necessitat d’evitar l’expansió de la plaga al marge dret del Delta.

En declaracions a l’ACN, el director general de Desenvolupament Rural i responsable de la Comissió Tècnica de la Generalitat que desenvolupa l’estratègia contra la plaga, Jordi Sala, ha intentat treure ferro al ressorgiment de la plaga al marge dret. Sosté que es tractaria d’exemplars “residuals” localitzats en un dels punts ja detectats a l’octubre, fet que demostraria que no s’hauria estès més enllà.