Entrades

Josep Lleixà diu que els politics haurien de pensar més en territori que en política

P1000584

Josep Mª Lleixà, alcalde del Mas de Barbernas. (Foto: J.Roig)

Josep Lleixà diu que els politics han de pensar més en territori que en política.
L’alcalde del Mas de Barberans creu que s’ha de treballar en la mateixa direcció en temes tant importants com les reivindicacions en infraestructures viaries o el Copate.
“Mai hem pensat en clau de territori”, lamentava.

(J.Roig/T.G.).-En una entrevista al programa de La Plana Ràdio “Món Local”, Josep Lleixà, alcalde del Mas de Barberans i vicepresident de l’Àrea de Residus del recentment constituït organisme Copate, destacava l’ importància que aquest ha de tenir per al territori. Especialment perquè el nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre a de permetre reduir costos mitjançant la dissolució de cinc consorcis existents , unificant serveis mediambientals i millorant-los per a la ciutadania.

Lleixà està convençut que en un futur, el nou ens ha de ser una eina molt important per a les nostres comarques, però al mateix temps adverteix que, per a que tingui èxit, cal que els politics ebrencs pensin més en clau de territori i menys com a politics, afegint que cal donar-li un enfocament tècnic, treballant tots en la mateixa direcció, independentment dels diferents colors politics.

En un mateix sentit es pronunciava l’alcalde del Mas sobre el tema de la problemàtica de la N-340 i les reivindicacions per la millora de les infraestructures viaries que s’estan fent des del territori, però des de diversos fronts. Lleixà diu que a nivell global, les Terres de l’Ebre tenen poc pes específic, per això, mentre no siguem capaços d’enviar un missatge unificat a les administracions, difícilment serem escoltats. “No sé si va lligat en la nostra forma de ser , però és un mal endèmic que patim. Mai hem pensat en clau de territori”, lamentava.

En la mateixa entrevista, l’alcalde del Mas de Barberans, va dir que, l’abocador ubicat al seu terme municipal i on es dipositen els residus del Baix Ebre i del Montsià està arribant al límit de la seua capacitat, per lo que, properament, necessitarà una nova ampliació.

El conseller Vila visita l’ampliació del dipòsit controlat de residus de Mas de Barberans

Visita dipòsit mas de barberans

Visita del conseller Santi Vila a l’abocador del Mas de Barberans

La instal·lació continuarà donant servei als municipis del Montsià, i també al Baix Ebre.
El nou programa unificat de gestió de residus permetrà optimitzar tots els recursos, reorientant els fluxos de residus de la manera més sostenible.

(Redacció/J.Roig).-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila,va visitar el passat diumenge   l’ampliació del dipòsit controlat de residus de Mas de Barberans .Vila va destacar t que, amb instal·lacions com aquesta, “contribuirem a millorar la qualitat de vida i la seguretat de les persones, millorarem l’eficàcia econòmica del sistema i avançarem cap als objectius de qualitat ambiental en el camí de la sostenibilitat que Catalunya s’ha marcat com ha país”.

El Consorci per a la gestió dels residus municipals de la comarca del Montsià ha promogut conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya l’ampliació de la capacitat del dipòsit controlat de residus de Mas de Barberans, amb la construcció d’un nou vas, una obra necessària per continuar donant servei als municipis del Montsià i del Baix Ebre. El vas disposa de dues cel·les, amb una capacitat útil total de 413.818 m3 i s’estima que tindrà un temps de vida útil d’entre 10 i 15 anys.
A la instal·lació també s’hi han realitzat diverses millores, com la reposició de la tanca de totes les instal·lacions i la formació d’una tanca vegetal, la pavimentació de la zona de premsat i dels vials interiors, l’enllumenat dels vials, la semiclausura i condicionament dels talussos de la fase anterior, i l’evacuació superficial d’aigües pluvials. També s’hi ha instal·lat una torxa de combustió de gasos i s’ha adequat la xarxa piezomètrica.

L’Agència de Residus de Catalunya ha finançat íntegrament l’obra, que ha tingut un cost de 2,1 M€ sense IVA, i donarà servei a uns 155.000 habitants.
El dipòsit controlat de Mas de Barberans es va construir l’any 1994, amb una capacitat de 128.000 m3. Des del 1996, els residus que s’hi dipositen es compacten prèviament en una planta de compactació d’alta densitat. L’any 2001 s’hi va construir una planta de compostatge i es va iniciar l’explotació d’una nova fase, amb una capacitat de 325.720 m3. La planta de premsat es va renovar l’any 2008. L’any 2011 s’hi va instal·lar una planta de tractament de lixiviats. Des del mes de març de 2010 el Consorci per a la gestió dels residus municipals de la comarca del Montsià ha assumit la gestió directa de la instal·lació.

La inversió de la Generalitat a l’Ebre serà de 18,4 milions d’euros, la més minsa de Catalunya

838310

El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, va ser l’encarregat de presentar ahir dimecres la proposta de l’executiu català per al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre –

 

 

 
lamarfanta.- El pressupost de la Generalitat per al 2014 preveu unes inversions per valor de 18,4 milions d’euros a les Terres de l’Ebre. En total, són el 2,2 per cent de les inversions previstes en el conjunt de Catalunya, tot esdevenint la regió del país amb menys inversió del govern català. En aquest sentit, les principals actuacions programades pel govern són l’acabament de l’escola Sant Llàtzer de Tortosa; la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a l’Ametlla de Mar i la futura estació d’autobusos de la ciutat d’Amposta. De fet, la inversió de la Generalitat al territori ha caigut un 75%, principalment perquè ja que no hi figuren les partides dels regadius del canal Xerta-Sénia i del reg de la Terra Alta. A més, l’Ebre és el segon territori de Catalunya en què més baixa la inversió, per darrera de les comarques de Girona.

Per comarques, el projecte de pressupost preveu nova inversió per import de 7,9 milions per al Baix Ebre, dels quals 3,59 milions es destinaran a les obres de construcció de l’escola Sant Llàtzer de Tortosa, ja en marxa, i 1,79 milions d’euros més per a la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a l’Ametlla de Mar. Al Montsià, dels 3,8 milions d’euros que rebrà la comarca, 1,5 milions corresponen a la nova estació d’autobusos d’Amposta. També rep una partida de 315.000 euros el casal de gent gran d’Alcanar. A la Ribera d’Ebre, la Generalitat estima una inversió de 5,2 milions d’euros, on destaquen els 300.000 euros per a portar a terme les obres d’adequació del castell de Miravet. Finalment, a la Terra Alta li correspondran 1,3 milions d’euros, dels quals 300.000 euros es destinaran a l’ampliació de residències.

El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, va ser l’encarregat de presentar el passat dimecres la proposta de l’executiu català per al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Santa Bàrbara és un dels 7 pobles que tindrà que enderrocar construccions il•legals

serra

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, presentant al Consell Comarcal del Montsià el document d’objectius i criteris de la modificació del Pla director urbanístic (PDU) de les Terres de l’Ebre que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu : el manteniment i preservació dels masos del territori.(Foto CCM)

Territori i sostenibilitat  obre,de manera insòlita, un concurs per a la redacció dels projectes d’enderroc.

(J.Roig).El DOGC publicava el passat divendres   l’inici del concurs per adjudicar la redacció de 23 projectes d’enderroc de construccions, principalment situades en sòl no urbanitzable, que han estat declarades il•legals arran de resolucions del Departament de Territori i sostenibilitat  ratificades mitjançant sentència ferma. El valor estimat del contracte és de 59.100 euros, sense IVA, i s’oferta en tres lots.
Entre  aquests tres lots de municipis on hi ha construccions il•legals  que s’ hauran d ‘enderrocar ,en hi ha un que fa referència exclusivament  a set municipis  de les Terres de l’ Ebre  on hi ha   nou construccions il•legals situades als termes d’Alfara de Carles, l’Ametlla de Mar, Masdenverge, Ulldecona, Xerta ,Roquetes i Santa Bàrbara,.
El lot és un dels tres que formen part dels 23 projectes,arreu de Catalunya ,que s’han d’enderrocar. El lot número dos  afecta 8 municipis de la demarcació de Girona i el tercer a diferents localitats de la demarcació de Tarragona,Lleida i Barcelona.
Segons explicita el document consultat ,per dur a terme aquests enderrocs  s’utilitzarà una fórmula  insòlita  fins ara, i és que en lloc que l’Incasòl s’encarregui d’executar allò que habitualment no fan els propietaris quan se’ls ho ordena, el que es farà ara serà  treure a concurs la redacció dels projectes d’enderroc  perquè segons Territori i Sostenibilitat , quan els seus propietaris no actuen ,el Departament té el deure d’executar de forma subsidiària els enderrocs d ‘aquestes  construccions il•legals . D ‘altra banda ,d’aquesta manera, s’obrirà aquest procediment a tots els professionals de l’arquitectura i la construcció en un moment de forta crisi del sector.
L’encàrrec comprèn la totalitat dels treballs i serveis a realitzar pel contractista per a la redacció dels projectes, així com les tasques a desenvolupar pel responsable coordinador en matèria de seguretat i salut. El valor estimat de tot el contracte, sense IVA, és de 59.100 euros. El termini de lliurament de cadascun dels projectes de demolició s’estableix en un màxim de 90 dies des de la data de signatura del contracte.

Recordem que no fa gaires dies,Agustí Serra ,director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme valorava davant responsables municipals del territori l’estat de situació respecte a la redacció del Pla Director Urbanístic que vol posar ordre als ‘masets’ o casetes de camp a les Terres de l’Ebre que estan en sòl no urbanitzable. Serra ja advertia que Urbanisme preveía  ordenar una part important de les 70.000 construccions en sòl no urbanitzable preexistents al territori; concretament, els habitatges irregulars, que podrien ser objecte d’enderroc.