Entrades

Hola Ceràmica, tres dies on la ceràmica serà la protagonista.

A la Galera el Museu Terracota oferirà visites guiades gratuïtes durant els tres dies que es porta a terme aquesta activitat del 31 de maig al 2 de juny.

(L.P.R.)Tallers oberts, portes obertes a museus i exposicions, demostracions de ceràmica, tallers participatius de tècniques ceràmiques, rutes i visites guiades, exposicions, esdeveniments culturals, concerts, inauguracions d’exposicions, etc.

Hola Ceràmica, és una activitat promoguda per la Asociación Española de Ciudades de la Cerámica (AeCC) i els municipis que en prenen part.
Aquesta edició ho faran: Agost (Alacant), Argentona (Barcelona), Esplugues de Llobregat (Barcelona), La Bisbal d’Empordà (Girona), Manises (València), Mota del Cuervo (Conca), Quart (Girona), Talavera de la Reina (Toledo) i la Galera (Montsià).

Olga Ralda la responsable del Museu ens explicava que s’oferiran visites guiades gratuïtes al mateix museu, que es portaran a terme de les 12 fins a les 14 hores. També podrà veure’s l’exposició itinerant d’aquarel·les Paisatges de l’Ebre’ de Mercè Algueró Grego, qui ens apropa als paisatges de les Terres de l’Ebre centrant-se en tots aquells detalls que més els caracteritzen. Paisatges de terra, mar, conreus, arquitectures, arbres, plantes, etc. utilitzant la tècnica de l’aquarel·la, que dóna una extraordinària lluminositat i espontaneïtat a les seves composicions alhora que brillantor i soltesa.

El municipi de la Galera és un poble terrisser per excel·lència, malgrat que actualment només hi resta una terrisseria en actiu, tot i que en època de bonança van haver-hi fins a sis obradors.

La Galera participa a les Jornades Europees del Patrimoni

capturadaHo farà el proper cap de setmana organtizant visites guiades i gratuïtes, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens.

Es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa i es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers al municipi.

(Redacció/J.Roig).-Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016. La sessió plenària del programa de les Jornades Europees del Patrimoni al Consell d’Europa ha decidit dedicar l’edició d’enguany a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials.

L’Ajuntament de la Galera, un any més, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera participa d’aquestes Jornades Europees del Patrimoni a través d’una visita guiada gratuïta a Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.

L’edifici de l’Ajuntament de la Galera, projectat per l’arquitecte provincial Ramon Salas i Ricomà al 1906, acull a la planta baixa el Centre d’Interpretació, espai dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera (canterers a les Terres de l’Ebre).
De la mà de la guia d’aquest centre i de Galeret un gat entremaliat que vol ser terrisser com el seu amo (i que ajudarà a fer la visita més entretinguda als més petits), es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa, des que es va a buscar l’argila, fins que es converteix en fang i després en una peça de terrissa.
Durant la visita es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers a la Galera, etc. i el més petits podran conèixer i tenir cura de Galeret i realitzar activitats, mentre els adults escolten la visita guiada. Un viatge en el temps en un moment en que les peces de terrissa estaven presents en tots els aspectes de la vida quotidiana. S’explicarà la importància de la terrissa al poble de la Galera, present des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb 5 o 6 obradors en actiu en un moment d’esplendor i un únic a l’actualitat. Es farà notar la importància d’aquest patrimoni etnològic i cultural i com des d’aquest centre es conserva, es posar en valor, es difon i se’n té cura.

Aquesta visita guiada i gratuïta, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens, tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre de les 11’00 a les 14’00 hores. Per participar-hi cal inscriures previament a l’Ajuntament de la Galera i Museu Terracota.

La ceràmica “metàl•lica” , una de les novetats d’enguany a la Fira de la Terrissa de La Galera.

13102685_10154890447483079_5560665704476136042_n

Francesc Gasulla, president de i l’Associació Cultural “El Cadub” i Ramón Muñoz, alcalde de La Galera. (Foto T.G.)

La Fira obre demà les seues portes, amb la Comunitat Valenciana i Portugal com a territoris invitats.
Enguany, la peça commemorativa és el “Setrill d’oli” i la Biennal de Ceràmica i Terrissa arribarà a la seua 5éna. edició.

(J.Roig/T.G.)-Terrissaires i ceramistes d’arreu dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i del Marroc es trobaran a partir de demà divendres i fins el proper 1 de maig en la XXIII Fira de la Terrissa a la Galera.
Aquesta Fira té com a objectiu donar a conèixer la tradició de la terrissa i la ceràmica de qualsevol lloc del món, amb la concentració de diversos terrissaires i ceramistes en un mateix punt de trobada. Francesc Gasulla, president de i l’Associació Cultural “El Cadub”, organitzadors de la Fira, amb el patrocini de l’Ajuntament, explicava a La Plana Ràdio que un dels atractius d’enguany serà la participació d’uns terrissers valencians que elaboren un estil de peces anomenades “metàl•liques”, que no solen ser habituals i per tant destaquen per la seua singularitat.

De fet, l’edició d’enguany se centra en València com a comunitat autònoma i Portugal com a país convidats, territoris que portaran mostres de la seva artesania terrissera així com de la seva cultura i tradició .
L’alcalde La Galera, Ramon Muñoz, recordava que com enguany, com indica el nom, es convoca el V Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera 2016. Les obres finalistes i guardonades estaran exposades al municipi. També es podrà visitar el Museu de Terracota, als baixos de l’ajuntament.

Durant el dies de Fira hi ha previstes diferents activitats relacionades amb el món de la ceràmica: demostracions al torn, conferències i xerrades. I per als més petits, el taller “Enfanga’t a la fira” on es proposa aprendre a modelar l’argila amb les mans.
Enguany, la peça commemorativa de Col•lecció de terrissa tradicional de les Terres de l’Ebre és l’anomenada “Setrill d’oli” que es presenta en una edició limitada de 112 peces signades i numerades, realitzades pel terrissaire de Miravet Emili Treig Adell.

La Galera acull la I Trobada de Poesia i Terrissa

cartell1atrobada-5Set poetes recitaran les seues obres al compàs dels sons del torn del Mestre Artesà Joan Cortiella al seu obrador

L’acte és una iniciativa de l’editorial Godall Edicions

(Redacció /J.Roig).-El proper 9 de maig, a les 18’00 h, a l’obrador de terrissa de Joan Cortiella, al carrer de La Creu n.70 de La Galera,  únic terrisser en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià,tindrà lloc la I Trobada de poesia i terrissa, organitzada per l’editorial: Godall edicions amb la col•laboració de l’Ajuntament de la Galera.

Godall Edicions és una empresa creada l’any 2011, que té per objectiu segons asseguren, “publicar els llibres que ens agradaria llegir i que no trobem al mercat”. El nom de Godall és el de la veïna població del Montsià a la qual els promotors de l’editorial diuen estar molt lligats emocionalment.

Ara i pensant en apropar la poesia a tothom, un estil literari no tan reconegut com la prosa, i, també tenint en compte l’interès que tenen pel treball artesà, on les hores invertides no compten, si no que el que compta és l’excel•lència, han volgut unir aquests dos elements: poesia i artesania, a través d’aquest esdeveniment literari artesà que oferiran el dissabte per la tarda i en un espai tant singular.

Així i en el marc incomparable de l’obrador del terrisser Joan Cortiella, espai on s’hi està treballant de manera ininterrompuda des del segle XVIII, on es conserva l’antic forn de  llenya i on sembla que el temps transcorre més a poc a poc, els poetes Maria Dolors Coll, Jaume Conesa, Rafael Haro, Laura López Granell, Cèlia Nolla, Joan Todó i l’actriu Susanna Sebastià (del grup La Rabera Eclèctica), ens delectaran amb la lectura i interpretació de diverses poesies amenitzat pel so del torn del Mestre Artesà Terrisser Joan Cortiella, que per a l’ocasió, elaborarà cadups.

El cadup és la peça que dóna nom a la col•lecció de poesia de Godall edicions, i, alhora, és la peça que tradicionalment es fabricava a milers a l’obrador del Cortiella, quan a les Terres de l’Ebre estaven en ple auge les sénies.
En aquest marc tan especial i durant una estona, el temps s’aturarà. Poesia i terrissa, art i artesania confluiran i el resultat serà un esdeveniment únic i emotiu, segons asseguren els organitzadors.