Entrades

Segons l’Anuari socioeconòmic, les Cooperatives de les Terres de l’Ebre facturen 155 milions d’euros

IMG_8707

Anuari Socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya (Foto:agroactivitat.cat)

Al territori es concentren 43 de les 221 cooperatives que hi ha a Catalunya

Globalment, les cooperatives agràries de Catalunya augmenten un 6,1% la xifra de negoci i un 4,3% l’ocupació

Aglutinen 34.420 socis productors i facturen més de 1.600 milions d’euros

(Redacció).-Les cooperatives agràries de Catalunya han augmentat un 4,3% la creació de llocs de treball, donant feina a més de 5.000 persones. Les 221 cooperatives agràries catalanes aglutinen 34.420 socis productors i facturen 1.612 milions d’euros, un 6,1% més que l’exercici anterior. Aquestes dades s’extrauen de l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent al 2015, que acaba de publicar la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). A més han apostat per processos de concentració i per la comercialització, tant a nivell nacional com internacional.

També s’ha incrementat un 8% la facturació mitjana per cooperativa, que actualment ja supera els 7 milions d’euros i que posa de manifest la tendència a processos de concentració en el sector, que s’ha experimentat ja durant els darrers anys.

Les cooperatives agràries aporten un 35% de la Producció Final Agrària de Catalunya. En concret, representen un 51% de l’activitat agrícola i un 26% de la ramadera. Els sectors en què les cooperatives tenen més pes en relació amb el conjunt de Catalunya són els cultius mediterranis (oli -72% del total-, arròs -69% del total-, vi -51% del total- i fruita seca –ametlla 78%, avellana 52% i garrofa 62%-).

En paral•lel, les cooperatives tenen obertes un total de 103 agrobotigues enfocades a la comercialització de producte cooperatiu i de territori. La facturació d’aquests punts de venda, que ocupen una superfície global de 20.000 metres quadrats, supera els 41 milions d’euros, un 2,9% més que l’exercici anterior.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, explica que “som un sector que creix i estem aconseguint posicionar-nos amb indicadors favorables, tant en la facturació com en la creació de llocs de treball i la presència en el mercat

La distribució territorial de les 221 cooperatives agràries es concentra, majoritàriament, a les comarques de Lleida (67) i Tarragona (67), seguides de les Terres de l’Ebre (43). A les comarques de Barcelona hi ha 27 cooperatives i a les de Girona, 17.

Les comarques amb major presència de cooperatives són el Segrià (29 cooperatives), les Garrigues (18), el Baix Camp (18), el Priorat (15), l’Alt Camp (12), el Baix Ebre (12), el Montsià (11), la Ribera d’Ebre (10) i la Terra Alta (10).

Quant a facturació, les 67 cooperatives de les comarques de Lleida facturen un total de 873 milions d’euros (un 54,2% del total). Les 67 cooperatives de Tarragona tenen una xifra de negoci de 208 milions d’euros que, sumada als 155 milions d’euros de les 43 cooperatives de Terres de l’Ebre, representa un 22,5% del total. Les 27 cooperatives de les comarques de Barcelona arriben a una facturació de 270 milions d’euros (16,8%) i les 17 de Girona, a 104 milions (6,5%).

La major part de cooperatives agràries, un 97%, són pimes. Les de més dimensió se situen principalment a les comarques de Lleida i Barcelona, mentre que Tarragona i Terres de l’Ebre sumen un major nombre de cooperatives però de menor dimensió.

Temperatures de rècord amb valors que han superat els 29 graus a les Terres de l’Ebre

term

Foto:cantabria24horas.com

A Santa Bàrbara la màxima va ser de 25 graus i la mínima de 19 graus.

 (ACN/J.Roig).- Aquest passat dimecres, 6 de novembre, es van assolir temperatures de rècord a Catalunya. Dimarts i dimecres van estar jornades  excepcionalment càlides ja des de la matinada, sobretot a gran part del litoral i prelitoral i a punts de l’interior. A les Terres de l’Ebre, alguns termòmetres van superar els 29 graus, per exemple a Ulldecona, o els 28 graus a Alcanar, Mas de Barberans o a l’Illa de Buda o 25 al nostre municipi. De fet, la nit de dimarts a dimecres va ser tropical, amb temperatures per sobre dels 20 garus al litoral del Baix Penedès, del Tarragonès i del Baix Camp, així com a bona part del Baix Ebre i del Montsià.A Santa Bàrbara  per exemple van tenir una minima de 19 graus.

El motiu : una dorsal anticiclònica acompanyada d’aire molt càlid a les capes mitjanes i baixes de l’atmosfera, juntament amb el vent de component oest que ha bufat en superfície, ha provocat  un episodi extremadament càlid a Catalunya, tant de dia com de nit.

Ja feia dies que els vents de ponent i mestral en superfície estaven provocant temperatures superiors a les habituals per l’època a la major part del país, amb alguns registres puntualment superiors als 25 graus des del dissabte 2 de novembre. El front càlid que va creuar el país aquest dimarts, provocant precipitacions abundants al Pirineu, va obrir les portes a una massa d’aire més càlid, amb valors  més propis de principis d’estiu. Aquest fet, juntament amb el vent de ponent i mestral que ha bufat entre moderat i fort  a bona part del centre i sud del país, ha provocat que la matinada fos excepcionalment càlida en aquests sectors.

Fins ara cap estació meteorològica fins a 25 anys d’antiguitat, no havia assolit mai una temperatura mínima tan elevada en un mes de novembre. A l’Observatori de l’Ebre, amb dades des de 1905, la temperatura mínima de la nit referida  ha estat de 21,6 ºC, mentre que la més elevada de la sèrie en un mes de novembre datava de l’any 1947, amb 19,5 ºC.

Després d’una matinada tan càlida, l’ambient assolellat i la persistència d’un lleuger vent de component oest en superfície han permès que la temperatura diürna hagi pujat ràpidament fins a valors superiors als 25 ºC a gran part del litoral i prelitoral.

Al llarg d’aquest  passat  dimecres es van assolir  valors de més de 28 graus a diversos punts de la meitat sud del litoral i prelitoral i fins i tot alguna superant els 29 com el cas d’Ulldecona. Aquests registres tan elevats han fet que 58 de les 126 estacions meteorològiques que tenen més de 10 anys de dades (un 46% del total) igualessin o superessin la temperatura màxima absoluta de la seva sèrie en un mes de novembre.

La predicció pels propers dies indica que la temperatura es mantindrà elevada per l’època, tot i que amb valors puntuals no tan alts, ja que progressivament canviarà l’actual règim de vents de component oest. No es preveu l’arribada de pertorbacions importants, només el pas d’un sistema frontal poc actiu de cara al cap de setmana que farà que la temperatura davalli transitòriament fins a valors més propis per l’època de l’any

“Fer història és a teves les mans”, última crida per omplir els trams ebrencs de la Via Catalana cap a la Independència

capturadaAguaita.cat.-“Que puguem fer història és a les teves mans. Tu ets imprescindible per omplir les Terres de l’Ebre” és el missatge final de l’espot dirigit per Lluís Danés i que avui ha difós l’Assemblea Nacional Catalana. Un espot que passa per punts emblemàtics del territori català, fent una simulació del que serà l’acte de l’11 de Setembre i que fa palès el dèficit de persones que encara pateixen els trams ebrencs. De fet, l’anunci mostra com la cadena es trenca quan passa pel Delta, precisament en el punt on se troba Josep Bordes, cantant dels Pepet i Marieta.

En les últimes setmanes tots els esforços s’han centrat en conscienciar la gent sense tram i també els de la zona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per inscriure’s a l’Ebre, on la baixa densitat de població feia perillar la continuïtat de la cadena al llarg de tot el recorregut. Ara per ara, els esforços han tingut recompensa i ja no queda cap tram amb baixa o poca ocupació al llarg dels 400 km de la cadena. Això sí, a les Terres de l’Ebre encara queden una vintena de trams que encara no estan plens, amb una ocupació entre mitjana i alta.

Al Montsià l’única població que ja ha omplert el seu terme municipal és la Ràpita, però falta gent als següents tram:
Tram 18 – Tram 21 (entre Les Cases d’Alcanar i la Ràpita)
Tram 34 – Tram 36 (entre la Ràpita i Amposta)
Tram 51 – Tram 54 (Amposta)
Al Baix Ebre, qui també ha omplert és l’Ametlla i queden estos trams per completar:
Tram 61 – Tram 66 (L’Aldea – L’Ampolla)
Tram 86 – Tram 88 (L’Ampolla – El Perelló)

D’altra banda, el tram valencià de la Via Catalana organitzat per Acció Cultural del País Valencià i que s’inicia al terme municipal de Vinaròs ja ha rebut l’autorització de la subdelegació del govern a Castelló. L’hora simbòlica prevista per formar la cadena en aquest punt serà a les 17.07 i la previsió d’assistència és de més de 500 persones.

La subdelegació ha autoritzat ACPV a ocupar els punts quilomètrics 1.058 i 1.059 entre els termes municipals de Vinaròs i Alcanar entre les 4 i les 6 de la tarde amb el lema ‘Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat’. A l’acte és previst que assistisquen el compositor vinarossenc Carles Santos i els pares del jove independentista valencià assassinat per l’ultradreta ara fa 20 anys Guillem Agulló

A Santa Bàrbara cauen 18 litres per metre quadrat en menys de deu minuts

Tallen la C-12 a Tortosa a conseqüència de l’acumulació d’aigua pel fort xàfec del migdia

aigua ba

El “barranquet” ahir a les 15:00h. (Foto:J.Roig)

(J.Roig/ACN).-El fort xàfec que va caure ahir cap a tres quarts de tres a diverses localitats del territori va deixar al nostre municipi 18 litres per metre quadrat en menys de 10 minuts,sense que afortunadament provoques desperfectes importants,però fent que la zona del “barranquet” acumules en poc temps un bona quantitat d ‘aigua.
Segons ens informaven a Ulldecona i a la mateixa hora,l’ aigua acumulada va ser de 28 litres amb 20 minuts.

A Tortosa la carretera C-12 a l’alçada de Ferreries,va tenir que ser tallada a conseqüència de la important acumulació d’aigua pel fort xàfec que també va afectar la ciutat amb 27 litres metre quadrat i en pocs  minuts.. Un vehicle va quedar atrapat en aquest punt i el conductor en va sortir il·lès, segons informa l’Ajuntament tortosí. L’aiguat va provocar també problemes a la plaça Terres de l’Ebre, especialment per accedir al pont del Mil·lenari.

L’avinguda Generalitat,també a Tortosa , al punt on hi havia el pont del tren,va recollir el fang i la pluja que va caure a la part alta de la ciutat i hi va haver-hi problemes puntuals per transitar-hi.

La tempesta va deixar altres  registres importants en poblacions com ara Mas de Barberans, amb 53 litres o l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, amb 35 litres