Entrades

Temperatures de rècord amb valors que han superat els 29 graus a les Terres de l’Ebre

term

Foto:cantabria24horas.com

A Santa Bàrbara la màxima va ser de 25 graus i la mínima de 19 graus.

 (ACN/J.Roig).- Aquest passat dimecres, 6 de novembre, es van assolir temperatures de rècord a Catalunya. Dimarts i dimecres van estar jornades  excepcionalment càlides ja des de la matinada, sobretot a gran part del litoral i prelitoral i a punts de l’interior. A les Terres de l’Ebre, alguns termòmetres van superar els 29 graus, per exemple a Ulldecona, o els 28 graus a Alcanar, Mas de Barberans o a l’Illa de Buda o 25 al nostre municipi. De fet, la nit de dimarts a dimecres va ser tropical, amb temperatures per sobre dels 20 garus al litoral del Baix Penedès, del Tarragonès i del Baix Camp, així com a bona part del Baix Ebre i del Montsià.A Santa Bàrbara  per exemple van tenir una minima de 19 graus.

El motiu : una dorsal anticiclònica acompanyada d’aire molt càlid a les capes mitjanes i baixes de l’atmosfera, juntament amb el vent de component oest que ha bufat en superfície, ha provocat  un episodi extremadament càlid a Catalunya, tant de dia com de nit.

Ja feia dies que els vents de ponent i mestral en superfície estaven provocant temperatures superiors a les habituals per l’època a la major part del país, amb alguns registres puntualment superiors als 25 graus des del dissabte 2 de novembre. El front càlid que va creuar el país aquest dimarts, provocant precipitacions abundants al Pirineu, va obrir les portes a una massa d’aire més càlid, amb valors  més propis de principis d’estiu. Aquest fet, juntament amb el vent de ponent i mestral que ha bufat entre moderat i fort  a bona part del centre i sud del país, ha provocat que la matinada fos excepcionalment càlida en aquests sectors.

Fins ara cap estació meteorològica fins a 25 anys d’antiguitat, no havia assolit mai una temperatura mínima tan elevada en un mes de novembre. A l’Observatori de l’Ebre, amb dades des de 1905, la temperatura mínima de la nit referida  ha estat de 21,6 ºC, mentre que la més elevada de la sèrie en un mes de novembre datava de l’any 1947, amb 19,5 ºC.

Després d’una matinada tan càlida, l’ambient assolellat i la persistència d’un lleuger vent de component oest en superfície han permès que la temperatura diürna hagi pujat ràpidament fins a valors superiors als 25 ºC a gran part del litoral i prelitoral.

Al llarg d’aquest  passat  dimecres es van assolir  valors de més de 28 graus a diversos punts de la meitat sud del litoral i prelitoral i fins i tot alguna superant els 29 com el cas d’Ulldecona. Aquests registres tan elevats han fet que 58 de les 126 estacions meteorològiques que tenen més de 10 anys de dades (un 46% del total) igualessin o superessin la temperatura màxima absoluta de la seva sèrie en un mes de novembre.

La predicció pels propers dies indica que la temperatura es mantindrà elevada per l’època, tot i que amb valors puntuals no tan alts, ja que progressivament canviarà l’actual règim de vents de component oest. No es preveu l’arribada de pertorbacions importants, només el pas d’un sistema frontal poc actiu de cara al cap de setmana que farà que la temperatura davalli transitòriament fins a valors més propis per l’època de l’any