Entrades

El 2014 es posaran en marxa les depuradores de Tivenys, Rasquera i Benifallet

DEPU01.jpg.jpg(Redacció/J.Roig).-La diputada i primera secretària dels socialistes de l’Ebre, Núria Ventura, ha defensat la necessitat que es posin en funcionament ja les depuradores construïdes a Tivenys, Rasquera, Benifallet i Sant Jaume d’Enveja. Ho ha fet en la comissió de Territori i Sostenibilitat en el debat de quatre propostes de resolució, aprovades per unanimitat, que formen part d’un seguit d’iniciatives parlamentàries per impulsar la posada en marxa les depuradores de l’Ebre que ja estan construïdes. Ventura ha obtingut el compromís del govern perquè les de Tivenys, Benifallet i Rasquera, que ha construït l’ACA, es posin en funcionament durant el primer semestre de l’any, i que es desencalli la de Sant Jaume, construïda pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

La diputada ebrenca ha recordat el greuge medioambiental i econòmic que representa per als municipis el fet que les depuradores no estiguin en funcionament. “S’hi afegeix el fet que els ajuntaments, que, en alguns casos, malauradament han d’abocar les aigües residuals al riu, es veuen obligats a pagar tant el cànon de l’aigua a l’ACA com el de vessaments a la CHE”. A més, la dirigent socialista ha destacat que es tracta d’infraestructures construïdes fa temps i que el fet que estiguin en desús pot provocar que es malmetin les inversions fetes.

La depuradora de Tivenys es va enllestir fa uns mesos i hi ha hagut múltiples ajornaments; la de Rasquera es va acabar el març de 2012 i la de Benifallet fa un any. Quant a la de Sant Jaume, en un cas similar a la d’Horta de Sant Joan, es va enllestir fa un any amb un cost de 4.700.000 euros finançats per ACUAMED. El desacord en els termes que s’ha de redactar el conveni de cessió a l’ACA estan retardant la seva posada en marxa. “Cal que el govern ultimi les negociacions necessàries amb el ministeri perquè es posi en marxa de manera immediata”. En aquest cas, Ventura ha aconseguit el compromís perquè el govern signi en la major brevetat possible el conveni amb el ministeri per a la cessió a la depuradora de la de Sant Jaume per a la seva gestió, explotació i posada en funcionament.

La resta d’iniciatives parlamentàries per posar en marxa les altres depuradores de l’Ebre continuen en curs i es veuran en posteriors comissions al Parlament.

El PSC demana la dimissió de Ferran Bel per negligència en la gestió dels enderrocs del carrer Garrofer

foto_web_2

Enric Roig, al centre, en la roda de premsa d ‘ahir

Els socialistes tortosins tornen a lamentar els danys que va patir una vianant pels esfondraments que es van produir ahir i demanen un protocol d’actuació per aquests casos

(Redacció).-El PSC de Tortosa ha exigit  a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que assumeixi la seva responsabilitat i presenti la seva dimissió de forma immediata per la negligència en la gestió dels enderrocs del carrer Garrofer. Els socialistes han tornat a lamentar  els danys ocasionats en una vianant a causa de l’esfondrament dels dos habitatges que va obligar a desallotjar catorze persones.

La situació viscuda dilluns arrenca l’11 de febrer de 2013 quan l’alcalde va decretar la ruïna d’aquests immobles. “Des d’aquell moment, en lloc de dur a terme una acció ràpida i contundent per evitar que cap tipus de perill pogués afectar als veïns i visitants del barri i el progressiu deteriorament dels edificis adjacents, com finalment ha acabat passant, Bel no va actuar”, ha denunciat el regidor socialista Enric Roig. Des d’aleshores ençà, i veient que la situació empitjorava sense que s’hi intervingués, el grup socialista va reclamar en tres plens consecutius a Bel que actués de forma subsidiària.

Per tant, els socialistes denuncien que malauradament l’actuació s’ha fet tard i malament, nou mesos després del decret i després de les successives advertències; la falta de seguretat de l’espai acotat, com ho demostra el fet que malauradament ahir en va resultar ferida una vianant; l’absència d’un protocol d’actuació com s’ha demanat a l’alcalde en reiterades ocasions, i la situació de desgovern. En aquest darrer extrem, Roig ha estat contundent: “Ahir en el moment dels fets ni l’alcalde ni la primera tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, com sol passar molt sovint, no estaven a Tortosa per la qual cosa em vaig traslladar al lloc dels fets per veure què havia passat, i vaig posar-me en contacte amb el regidor, Domingo Tomàs, amb qui vaig parlar en diverses ocasions al llarg del dia, i també em vaig desplaçar a l’hospital per visitar la vianant ferida”.

Els socialistes també han posat en evidència els continus enganys sobre aquest tema, entre altres, que els veïns havien estat desallotjats, “fet que ahir es va veure que no era cert”; que havia iniciat l’execució subsidiària el mes de setembre, o que les obres s’iniciaven a l’octubre. També han lamentat les desafortunades declaracions que es van fer ahir dient que “era un enderroc controlat” quan es va poder comprovar que va ser sobrevingut i va agafar tothom desprevingut.

Els socialistes demanen, per tant, la dimissió de l’alcalde perquè “amb la seguretat de les persones no s’hi juga”. “És responsabilitat de l’alcalde garantir la seguretat a la via pública d’acord a les potestats que li atorga la legislació vigent”, ha recordat Roig. “I és responsabilitat de l’oposició exercir el control democràtic del govern a l’hora que fem propostes constructives pel bé de la ciutat”, ha afegit. Per això els socialistes proposen que l’Ajuntament aprovi un protocol d’actuació per tal d’evitar situacions com l’actual i que estableixi els terminis d’execució dels enderrocs dels habitatges declarats en ruïna.

Els alcaldes socialistes es mobilitzen perquè CatalunyaCaixa mantingui obertes les oficines a l’Ebre

alcaldes

D ‘esquerra a dreta,Joan Ferre,Francesc Miró,Nuria Ventura i Maria Beltran (Foto PSC Ebre)

Adverteixen del risc de despoblament dels municipis petits i que l’exclusió financera pot derivar en exclusió social

(Redacció/J.Roig).-Els alcaldes socialistes de l’Ebre anunciaven ahir les diferents iniciatives que volen emprendre perquè es mantinguin obertes les oficines de l’entitat financera CatalunyaCaixa després de l’anunci de tancament que afecta a deu poblacions de les Terres de l’Ebre: Aldover, Benifallet, Bot, Garcia, Ginestar, Godall, La Galera, Rasquera, Tivenys i Vilalba.

Els alcaldes d’Aldover, Joan Ferré, de Godall, Francesc Miró, i de Tivenys, Maria Beltran compareixien ahir en roda de premsa per expressar les seues queixes davant l ‘anunci de la possibilitat de tancament  de les oficines de l’entitat financera CatalunyaCaixa als pobles més petits  . Miró va anunciar  que es presentarà una moció a tots els ajuntaments, així com que es farà arribar la queixa al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, ja que ha recordat que l’entitat ha rebut 12.000 milions d’euros del FROB, “que han estat pagats amb els impostos de tots i totes”. A més, també es volen reunir amb el president de CatalunyaBanc, Carlos Pla.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, va mostrar també la seva indignació i preocupació perquè aquesta mesura se suma a tots els greuges que els municipis petits estan patint com és el cas de la reforma de l’administració local.

La diputada i primera secretària del PSC de l’Ebre, Núria Ventura, present també a la roda de premsa,  va recordar  que es tracta de municipis petits que “majoritàriament només tenen aquesta entitat i, per tant, es deixa a la ciutadania sense un servei necessari i de proximitat”. Per tot això, ha expressat el suport dels socialistes als alcaldes en les iniciatives que emprenguin en benefici dels seus conciutadans.