Posts

Júlia Roé i Alèxia Tomàs són les Pubilles Majors de les Festes 2018

Alèxia i Júlia, Pubilels Majors Festes 2018

Ahir la sort va decidir que foren les escollides d’entre les 25 noies que ostentaran enguany el títol de pubilles a les Festes Majors 2018
L’acte de Proclamació va posar fi a un atapeït cap de setmana festiu en honor a Santa Gregori.

(J.Roig).-Tot i l’adversitat de la climatologia d’aquest cap de setmana, Santa Bàrbara va poder dur a terme pràcticament totes les activitats programades en honor a les Festes de Sant Gregori.
Actes culturals, taurins i musicals. Tallers i trobades, cantades i ballades de caire tradicional, van configurar el menú festiu que va tenir ahir el seu punt més àlgid amb l’acte oficial de Proclamació de les Pubilles per a les Festes Majors de l’any 2018.

Així, i després que la comitiva formada per autoritats, vilatans, gegants i capgrossos, músics i balladors, acompanyats pels Amics dels Cavalls, passessin per les cases de les Pubilles a fer-ne la petició oficial als pares, la plaça Cid i Cid del nostre poble, plena de públic expectant, rebia a les 25 noies que enguany representaran al poble com a Pubilles per a les properes Festes al mes de Juliol. Les joves, 19 de petites i 6 de grans, van arribar amb els seus corresponents acompanyats, i van ser cridades, una a una, a l’escenari on van ser rebudes per l’alcalde, regidores i regidors que les van ajudar a dipositar la seua fotografia al sobre que serviria després perquè la sort decidís quines de totes ostentaran també el títol de Pubilles Majors.

Un cop totes les noies van lliurar la seua fotografia, i amb els sobres degudament tancats, dos infants d’entre el públic van actuar com a mans innocents, llençant-los a l’aire i recollint els que contenien la imatge escollida per la sort que enguany va decidir que foren les de Júlia Roé Múria que ja és des d’ahir la Pubilla Major 2018, i la d’Alèxia Tomàs Altadill que és la Pubilla Major Infantil.

Amb el comprensible nerviosisme del moment, totes dues van dirigir unes breus paraules d’agraïment al públic, assegurant que intentaran representar dignament el poble des d’aquest títol que se’ls acabava d’atorgar.

La festa va acabar amb els balls tradicionals de plaça a càrrec dels alumnes de segon d’ESO de l’IES Les Planes i dels del curs de balls tradicionals del nostre poble, un total de 16 parelles que al so del tambor i la dolçaina van interpretar danses típiques com la Jota de Santa Bàrbara, la Jota de Paüls, el Cap de Ball o el Punxonet.

Aquest cap de setmana arriba el gruix de les Festes de Sant Gregori

Pubilles i acompanyats de la Festa de Sant Gregori 2017 (Foto AdSB)

La proclamació de les Pubilles i acompanyants és l’acte més destacat.
Enguany hi ha 19 pubilles infantils i 6 de grans.
Una de les novetats de la celebració d’enguany serà el taller de capgrossos que s’organitza per complementar el seguici festiu que va a cantar i ballar jotes per les cases de les pubilles el dia previ a la proclamació.

(J.Roig/T.G.).-Com ja avançàvem ahir, el gruix de les activitats per celebrar la festivitat del nostre Patró Sant Gregori arriben aquest cap de setmana amb la inauguració, aquesta mateixa tarda, de l’exposició “Els sabers de les dones del Montsià” i la festa disco que organitza la penya Planers pels Bous, amb el consegüent bou cap llaçat programat per demà al matí.
Avui però ens volem centrar en la resta d’activitats programades per dissabte i diumenge de les que, la regidora de Festes, Judit Lleixà, destacava com a novetat el taller de capgrossos que s’ha organitzat per a demà a la tarda com a activitat prèvia a la cantada i ballada de cobles que, de uns anys ençà, es fa per les cases de les pubilles el dia previ a la seua proclamació.
La regidora deia que la intenció és que, els infants participants en el taller, puguin construir el seu propi capgròs amb els materials que se’ls facilitarà per després formar part del seguici festiu. D’aquesta manera es vol intentar introduir un altre element tradicional a l’acte, amb la intenció que tingui continuïtat els anys vinents.

A la nit de dissabte també s’ha programat un sopar popular a la plaça Cid i Cid, en la que també hi haurà ballada de capgrossos i gegants i un bingo altres activitats, en aquest cas organitzades pel Club de Twirling, per recaptar fons per al viatge de les atletes a Irlanda per participar en el campionat europeu d’aquest esport.
El diumenge està programada l’activitat organitzada pel comerç local que trauran els seus taulells al carrer, i la V trobada de Puntaires de les Terres de l’Ebre, a partir de les 10 del matí. Ja a la tarda començarà el recorregut per les cases de les pubilles per fer la tradicional petició als pares, que acabarà amb la proclamació oficial de les Pubilles de Festes Majors 2018 i els seus acompanyants i el moment més emocionant de l’acte com és l’elecció de les Pubilles Majors i Infantil.
Enguany hi ha 19 pubilles infantils i 6 de grans. L’acte de proclamació comptarà també amb l’actuació de 16 parelles de balls tradicionals, nou d’adults i set d’alumnes de segon d’Eso.

Santa Bàrbara demanarà que les Festes de Sant Gregori siguin declarades Patrimoni Festiu de Catalunya

ESTA

El municipi es disposa a viure la festa patronal de Sant Gregori amb aquest anunci desprès de considerar que els actes que s’hi celebren, podrien ser-ne mereixedors.

La cantada de jotes del país a les pubilles i la proclamació oficial de les mateixes, a la manera tradicional, traslladen per unes hores al poble més d’un segle enrere.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana Santa Bàrbara celebrà els actes centrals de la festivitat de Sant Gregori, copatró del nostre poble, una festivitat que va a l’alça amb l’ inclusió cada any de nous elements pensats per enaltir la cultura tradicional i que no han parat d’evolucionar des de que es van posar en marxa, fa més d’una dècada, quant es va començar a vestir la festa de la elecció de pubilles anant les autoritats i acompanyants a demanar-les als pares amb carruatges i vestits a la manera tradicional o es van començar a organitzar diversos tallers com els de Dolçaina, la recuperació dels balls típics i el d’ornamentació, entre altres, per complementar-la.

Ara i en vista de l’embranzida que ha pres la celebració, des de la regidoria de Cultura i des de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme, de la que n’és responsable Eduard Roldán es vol fer un pas més i s’ha començat a gestionar la petició per demanar que la celebració sigui declarada com a Patrimoni Festiu de Catalunya.

En quant al programa d’activitats, la Festa Revival al Poliesportiu Municipal organitzada per la penya “Planers pels Bous”, el divendres per la nit i el Bou capllaçat de la ramaderia d’ Hilario Princep, el dissabte a les vuit del matí, encetaran la celebració que tindrà la seua continuïtat el mateix dissabte a partir de les set de la tarda amb la cantada de cobles a les pubilles que es presentaran aquest 2016. La regidora de Festes, Judit Lleixà, explicava que els balladors i cantadors de jotes es dividiran en dos grups per anar a saludar-les amb uns versos personalitzats i escrits expressament per a les noies. Per a Lleixà, aquest és un dels actes més emotius de la celebració.

Demà dissabte també hi haurà un sopar de germanor a la plaça Major i el diumenge els comerços posaran els taulells al carrer mentre es celebra la tercera trobada de Puntaires de les TTEE.
Ja per la tarda, a partir de les cinc i mitja, les comitives formades per autoritats i convilatans, vestits segons els costum tradicional, recorreran el poble acompanyats pels carruatges dels Amics del Cavalls per anar a les cases  de les pubilles 2016 i fer-ne la petició als pares. La festa acabarà amb la proclamació oficial i l’elecció de les Pubilles Majors a la manera tradicional. Les joves col•loquen cadascuna una foto seua en un sobre tancat perquè sigui desprès l’atzar el que decideixi aquest títol honorífic. Per cloure l’acte i a la mateixa plaça, es farà la típica ballada de jotes del pais.

Santa Bàrbara demana calma davant la possibilitat de que els animalistes es desplacin al municipi.

bous

Aquest cap de setmana i dintre dels actes en honor al patró Sant Gregori, s’inclouen activitats taurines.

La regidora de festes diu que Santa Bàrbara seguirà fent bous perquè és la nostra tradició, però demana calma a l’afició i als animalistes que eviten provocacions.

(J.Roig/T.G.).-La mediàtica i recentment començada temporada taurina a les Terres de l’Ebre, aquest cap de setmana té com a punts de referència municipis com Alcanar o Santa Bàrbara. Després dels incidents amb els animalistes al Mas de Barberans, els responsables politics d’aquests municipis han volgut reivindicar el dret a seguir mantenint les nostres tradicions a l’hora que demanen respecte i calma a les parts, per a que no es torni a repetir.
En el cas de Santa Bàrbara, la regidora de Festes, Judit Lleixà es refermava en el seu convenciment de que els animals no reben cap maltractament en aquest actes que, encara que emanen de la tradició, també es cert que han anat evolucionant fins a establir una normativa i una legislació que vetlla per a que l’animal no pateixi cap tipus d’agressió. “La prova és que les denuncies que ens han arribat mai han sigut per agressions a l’animal sinó perquè algú s’ha saltat alguna d’aquests normes i això no és maltractament”, deia la regidora.

Lleixà deia que a Santa Bàrbara es seguiran fent bous, a l’hora que demanava calma a les parts, davant la possibilitat de que els animalistes puguin vindre també al nostre poble aquest cap de setmana a controlar l’acte taurí que s’ha organitzat amb motiu de les festes del patró Sant Gregori .”Lo que va passar al Mas de Barberans es que algú es va cansar d’aquest assetjament al que sotmetent els animalistes i va explotar. Durant els actes taurins l’ajuntament i la comissió estem pendents de que no es produeixin actes violents, però també des de l’altra part s’hauria de intentar no provocar estos actes” reflexionava contundent la regidora planera.

Santa Bàrbara es preparà per a un intens cap de setmana festiu que inclourà entre altres actes, la Festa Revival Planers pels Bous demà divendres i un bou capllaçat el dissabte pel matí.
També durant el cap de setmana hi haurà cantada de cobles a les pubilles, sopar de germanor, trobada de puntaires o proclamació de les pubilles 2016.