Entrades

Balls típics amb cremallers i desfilada de cavalleries, arriba Sant Antoni.

Serà aquest diumenge vinent quan Santa Bàrbara celebri la festa de Sant Antoni Abat.

Com cada any la festa està marcada per la desfilada dels tres tombs i els balls típics amb els cremallers i dolçainers .

(L.P.R) Sant Antoni dels porquets acudirà aquest proper cap de setmana a Santa Bàrbara. Ho farà amb dies de retard però el motiu s’ho val, donat que cada any la penya Amics dels cavalls d’Amposta i la de Santa Bàrbara, fruit d’una col·laboració que fa temps van encetar, comparteixen la festa per donar-li més rellevància i que la gent pugui gaudir de l’espectacle amb cavalls i carruatges dels dos municipis i d’altres que s’incorporen.

Al poble la festa comença amb una missa i benedicció del panoli a les 9.30 del matí. Posteriorment els alumnes de 2on d’ESO de l’IES les Planes i les Pubilles del 2018 van a repartir aquest panoli per les cases del poble.

La benedicció serà a les 13.30 a la plaça Cid i Cid, però abans la gent podrà gaudir d’un espectacle amb la desfilada dels carruatges i cavalleries que es porta a terme per l’ocasió. Joan Enric Gascón el President d’Amics dels cavalls destaca que aquests darrers anys el poble té un increment important de cavalls de munta.

A la tarda un dels moments més especial és quan els cremallers pugen pel carrer Major fins a la Plaça Cid i Cid, com es feia antigament, acompanyant a una colla de deu parelles de balladors que s’encarregaran de fer els balls típics tradicionals acompanyats dels dolçainers. Judit Lleixà regidora de Festes recordava la importància d’aquesta tradició en la recuperació dels balls típics.

Recordem que la ballada tradicional serà a les 19.30 a la Plaça Cid i Cid

De barraques de pastors a festa tradicional, Sant Antoni al Mas de Barberans.

Els dimonis, la filadora i Sant Antoni tornen al Mas de Barberans aquest cap de setmana, amb teatre a l’aire lliure.

(L.P.R) Aquesta festa va representar-se fins al 1925 i va recuperar-se l’any 2009 gràcies al treball de recerca portat a terme pel Centre d’Estudis Lo Lliscó.

Els pastors construïen barraques amb boixos per aixoplugar-se al bosc, aquesta tradició datada de principis de segle,  formava part dels elements que ara s’han traslladat a la representació de la festa de Sant Antoni, amb una obra teatral.

La representació de la vida del Sant i la cremada d’un ramer són alguns dels elements més destacats. Els protagonistes del teatre són Sant Antoni, la filadora i els 7 dimonis, que representen els 7 pecats capitals. Però també hi ha noves incorporacions d’uns anys ençà, que serien els dimoniets, representats per xiquets i xiquetes de 3r fins a 6è de primària. La part de percussió, amb personatges més grandets i una dansa interpretada per nenes més petites, que serien les filadoretes, ens ho explicava Eli Mestre la coordinadora de la festa.

A tot això s’hi ha de sumar les danses tradicionals, les jotes cantades a càrrec de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i un element sorpresa que no es descobreix fins al mateix dia.

Eli Mestre destaca la importància de la festa per al poble així com la nombrosa participació i implicació de la gent. Recordem que la representació de Sant Antoni al Mas de Barberans començarà aquest dissabte vinent a les 18 h.

Sant Antoni arriba també a Santa Bàrbara aquest proper diumenge

Els protagonistes de la celebració un any més serà la Festa dels tres tombs, la benedicció d’animals, el repartiment del panoli i els balls típics.

(J.Roig).-Santa Bàrbara es disposa a viure aquest diumenge vinent la festivitat de Sant Antoni, una festa de gran tradició arreu de Catalunya i que també es viu amb molta intensitat al nostre poble .
Enguany la celebració coincidirà amb el diumenge posterior al 17 de gener, ja que la celebració està condicionada a la participació dels Amics dels Cavalls del nostre poble, en alternança amb els seus homònims ampostins.
Els actes començaran a les 9.30 del matí amb la celebració de la Missa en honor a sant Antoni Abat i la benedicció del panoli que els alumnes de 2n d’ESO de l’IES les Planes i les Pubilles del 2017 repartiran per les cases del poble, en acabar l’ofici.

A dos quarts de dotze s’iniciarà la Festa dels 3 tombs amb la desfilada de cavalleries i carruatges dels Amics dels Cavalls de Santa Bàrbara i d’Amposta, pels carrers del poble i la posterior benedicció dels animals a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid.
Ja a la tarda, a la mateixa plaça i com a final de festa, els mateixos alumnes de l’Institut duran a terme els tradicionals balls típics, dansant el Cap de ball, el punxonet, la polca, el ball de plaça i la jota, acompanyats pels dolçainers i els cremallers.

Sant Antoni arriba dos setmanes tard a Santa Bàrbara

capturadaLa coincidència de la data amb “un altre compromís” dels Amics dels Cavalls, ha retardar la celebració.

(J.Roig/T.G.).-Aquest proper diumenge, Santa Bàrbara també viurà la tradicional celebració de Santa Antoni, una festa que, si bé no té un extens programa d’activitats, si que té una forta implantació al nostre municipi ,sobre tot per l’embranzida que li van donar, bastants anys enrere, la penya “Amics dels Cavalls”.

Aquesta llarga traïció de la penya planera ha fet que molts anys siguin invitats a participar a altres celebracions on es requereixen carruatges i cavalleries. Això, sumat a la històrica coordinació que tenen amb els homònims ampostins, ha fet retardar un parell de setmanes la celebració de la “sant antonada” planera, que, finalment, com indicava la regidora de festes de Santa Bárbara, Judit Lleixà, tindrà lloc, com he dit, el proper diumenge, 31de Gener.

La mateixa regidora ens explicava el programa del que destaca, òbviament, la desfilada i la benedicció d’animals. Un altre dels trets característics del Santa Antoni planer són les danses tradicionals que, els alumnes de segon d’Eso de d’institut , ballaran a la plaça major a partir de les set i mitja de la tarda.

Com a curiositat, podem afegir que, tot i que enguany Sant Antoni arriba amb 15 dies de retard, no és la primera vegada que la festa es posposa tant. L’any 2010, la celebració es va haver de re programar per al dia 7 de febrer, primer per no coincidir amb la celebració d’ altres municipis com Amposta que, tradicionalment i com he dit , comparteixen aleatòriament la seua participació la festa. El dia 31 tampoc no es va poder fer perquè es van haver d’ anular tots els actes ,en senyal de dol per la mort en accident d’ un jove del municipi.