Entrades

Prop de 1.500 persones de les Terres de l’Ebre estan en llista d’espera per operar-se

Foto: ACN

Salut assegura que el territori no perdrà especialitats i anuncia la creació de disset llits de convalescència a l’Hospital d’Amposta

(ACN)
Prop de 1.500 persones de les Terres de l’Ebre estan en llista d’espera per operar-se, segons dades del Departament de Salut del passat mes de juny. D’aquestes, 320 són pacients de càncer que s’hauran de resoldre en un termini màxim de 45 dies, segons el nou decret que la Generalitat vol tirar endavant.

De fet, aquest temps de resposta en malalts de càncer ja es garantia a les Terres de l’Ebre on el termini d’espera estava entorn els 17 i els 40 dies (pels càncers de pròstata).

Sobre les retallades en els serveis del territori, Salut ha assegurat que l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa no està al 100% d’ocupació i que, a data d’avui, té quatre llits disponibles.

Després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, donés a conèixer aquest dilluns el nou sistema de llistes d’espera, el director dels serveis territorials a les Terres de l’Ebre, Albert Gómez, ha estat l’encarregat de traslladar l’explicació del nou decret en la reunió del Consell de direcció de l’Administració de la Generalitat. Gómez ha detallat que, actualment, hi ha prop de 1.500 pacients que esperen per operar-se al territori, i que amb el nou decret, Salut els hi haurà de donar sortida en el termini màxim d’un any. “Replantejarem les llistes d’espera i el funcionament dels hospitals, i posarem la directa per donar-los-hi sortida. Necessitem hospitals més dinàmics, amb molta cirurgia ambulatòria, i més hospitalització domiciliària”, ha detallat.

Dels catorze procediments que Salut incloïa com a prioritaris i que s’ha de donar sortida en sis mesos, a les Terres de l’Ebre la mitjana era de 3,6 mesos, fins al juny del 2011. Entre aquests, destaca el mes i mig d’espera per operacions d’hèrnies inguinals, els 6,6 mesos d’hèrnies discals, o els 8 mesos per intervencions de menisc.

En aquest sentit, el director dels serveis territorials ha recordat que al territori hi ha quatre hospitals (Verge de la Cinta de Tortosa, Santa Creu a Jesús, Amposta, i Móra d’Ebre), i que es replantejaran els contractes de serveis que el Catsalut fa amb cada centre. “Actualment es fan 3.500 intervencions a l’any, i ara potser haurem de comprar més serveis quirúrgics i utilitzar quiròfans que ara no fèiem servir, doncs ho farem. Donarem resposta seguint els criteris clínics i els temps màxims establerts. I si no ho podem fer al territori, ho derivarem al centre sanitari que pugui assumir-ho”, ha afegit.

Respecte les retallades en l’àmbit sanitari que s’estan produint al territori i a les denúncies que fan els sindicats sobre el tancament de llits i la pèrdua de serveis a les Terres de l’Ebre, Gómez ha deixat clar que no s’ha produït cap disfunció sanitària i que, actualment, l’Hospital Verge de la Cinta no està al 100% d’ocupació. “Encara tenim quatre llits disponibles amb 140 pacients ingressats, i tenim tres quiròfans en actiu i els altres preparats per si en cas d’urgència es necessiten, i no s’ha acomiadat a ningú”, ha respost amb contundència el director dels serveis territorials, que només ha admès una reducció de plantilla per la no renovació de contractes que s’extingien.

Gómez també ha assegurat que el territori no perdrà serveis mèdics sinó tot el contrari, confia que es puguin incrementar. “Hem d’aconseguir fer més coses amb la mateixa plantilla. El professional el que vol és atendre al pacient amb qualitat, el que li molesta és la burocràcia”, ha afegit.

De fet, en l’actual context, el director dels serveis territorial ha anunciat la creació de disset llits de convalescència a l’Hospital comarcal d’Amposta.

Reestructuració de la cobertura sanitària a la Ribera d’Ebre
D’altra banda, Gómez ha detallat que el Departament continuarà aplicant les reordenacions dels serveis d’atenció primària que consideri en funció de les necessitats i de la responsabilitat que el Govern té en la prestació d’aquests serveis. “Reordenar serveis ens ho demana la societat actual. Hi haurà llocs on per qüestions de distància haurem de continuar mantenint serveis ineficients i que costen 600 euros la visita, però tots els llocs que jo pugui reordenar donant la garantia que s’atendrà el ciutadà correctament i a un cost raonable, ho faré”, ha advertit.

En aquest sentit, Gómez ha anunciat que, a partir del proper cap de setmana, les urgències deixaran d’atendre’s al CAP de Móra la Nova (Ribera d’Ebre). El delegat ha explicat que, des d’aquest mateix dilluns, s’ha unificat en una mateixa persona la direcció de les àrees bàsiques de Terra Alta i Ribera d’Ebre, i que una de les tasques que se li ha encomanat és una reestructuració de la cobertura de tot el territori de la Ribera d’Ebre. “Havien alguns alcaldes molestos per algunes rotacions de metges als pobles i ara, després de les vacances, intentarem resoldre-ho”, ha afegit.

Sant Jaume d’ Enveja recupera el servei de pediatria.

Foto: Diari Tarragona

(Redacció/J.Roig)El Departament de Salut ha confirmat un pediatra per a Sant Jaume, tres mesos després que el municipi es quedés sense aquest servei.

Així ho ha avançat el portaveu del grup municipal de CiU , J. Ma. Fumadó, que també ha manifestat que aquest servei es veurà ara ampliat en un dia més, de manera que passa de dos a tres dies per setmana (dimarts, dijous i divendres).

El grup de CiU a Sant Jaume, ha aprofitat el mateix comunicat per criticar el paper de l’alcalde,  acusant-lo de que ” mentre pacta amb el Departament, continua alentant les manifestacions ciutadanes, segurament amb la intenció d’allargar-les per la proximitat de les eleccions generals i per desviar l’opinió pública de la mala gestió econòmica de l’Ajuntament”.

Fumadó es referia a la que considerent una  delicada situació financera per la que travessa l’Ajuntament santjaumero , que en la darrera sessió plenària ja va avançar una pujada d’impostos per a l’any 2012 a l’espera  també de crèdits per valor d’1 milió d’euros.

El CAP Santa Bàrbara,víctima també de les retallades de Salut.

De moment  es queda amb una sola administrativa,sense zeladors  i possiblement ,a finals d’ Octubre, sense el servei d’ urgències nocturn i de cap de setmana.

El personal  estudia contractar un advocat i creu que els usuaris tindrien que reaccionar  davant aquest situació.

Façana del CAP Santa Bàrbara (Foto:DaniGil)

(J.Roig).-Les retallades  i ajustaments que el Departament de Salut  està aplicant a  la sanitat catalana  ja han començat a afectar al nostre poble i de retruc als pobles que  tenen com a punt sanitari més proper el CAP Santa Bàrbara.
Pili Julve,la cap d’ infermeria  del  Centre d’ Assistència Primària planer,explicava ahir a la nostra emissora que , de moment,la setmana passada,una de les dues administratives que es fan càrrec de l ‘atenció al públic i telefònica,havia rebut  la notificació d’ acomiadament per lo que, a partir d ‘aquesta setmana,aquest servei  només s’ofereix ja en horari de 10 del matí a 5 de la tarda.

Però això no és tot,perquè Julve   també avançava que ja s ‘ha comunicat  als dos zeladors que te el Centre que, a partir de l’ Octubre, deixaran de treballar a Santa Bàrbara,ja que el que te plaça pròpia serà re ubicat i l’ interí acomiadat.

Finalment l’ infermera explicava que ,tot i que està per confirmar, sembla ser que des de l’ Area Bàsica de Salut d’ Amposta es te la sospita de que  ,abans d ‘acabar el mes d’ Octubre ,el CAP Santa Bàrbara  també podria deixar de tenir servei d’ urgències nocturn i de cap de setmana.
Dimecres també es va convocar tot el personal interí  l’ABS d ‘Amposta   per comunicar-los-hi l’acomiadament imminent  de la majoria.
Davant d ‘aquesta situació,Pili Julve  deia que l’ equip del CAP Santa Bàrbara contractarà un advocat per a que estudií els raonaments i possibilitats legals d ‘aquests procediments ,perquè tal i com s’està portant, diu “no o veiem clar”. ”Si nosaltres estem així,no m ‘estranya que la gent estigui perduda també. La gent es tindria que  començar a moure,que els hi estan tocant coses molt importants” deixava caure  l’ infermera amb una clara referència a les mobilitzacions.

Si tot aquest procés de ajustament s ‘acaba confirmant,el CAP Santa Bàrbara es quedaria solament amb servei  diurn  d’un metge i un infermera pels matins i uns altres per la tarda i una administrativa,perquè segons Julve  el pediatra possiblement també s’ hagi de compartir amb el CAP de Sant  Jaume d ‘Enveja.

La nova retallada de personal a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa afectarà els treballadors interins

Personal i usuaris del centre hospitalari preparen fortes mobilitzacions per denunciar la pèrdua de serveis i treballadors

 

Imatge d 'arxiu de la protesta al Verge de la Cinta (Foto:La Marfanta)

(ACN).- La direcció de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha comunicat l’acomiadament de part del personal interí un cop feta la primera retallada de personal eventual que ha costat la feina a 41 persones. De moment es desconeixen els criteris amb què es farà la retallada que podria aplicar-se de manera immediata. La Junta de Personal alerta que amb l’amortització d’interins, les seves places es perden i com a conseqüència també es reduiran els serveis. També critiquen que les dues plantes i mitja que es van tancar a l’estiu no tornaran a obrir-se aquest curs i que els serveis de quiròfan s’han reduït a la meitat. Per tot plegat, usuaris i treballadors anuncien que hi haurà aviat fortes protestes.

Divendres, més d’un centenar de treballadors van assistir a la reunió convocada per la Junta de Personal on es va informar de la nova retallada que ha comunicat la direcció de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i que afecta al personal interí. Segons ha explicat Cinta Sarroca, membre de la junta, es pretén, de forma immediata, amortitzar contractes d’interinatge, el que significa una nova reducció de personal i, el que per a Sarroca és més greu, que totes aquestes places es perdran. “No sabem com es podran recuperar perquè això no havia passat mai”, ha apuntat. De moment es desconeixen els criteris amb que es farà la retallada, que arriba després que 41 persones ja hagin perdut el seu lloc de treball al centre sanitari de Tortosa i que s’hagi anunciat que les 22 jubilacions previstes per enguany no seran cobertes.

Una altra de les conseqüències d’aquesta mesura és que amb menys personal serà més complicat garantir els serveis que s’ofereixen actualment i es tem que en cas de necessitat, aquestes places es supleixin amb contractes brossa. La Junta de Personal també alerta que no està previst reobrir les dues plantes i mitja que es van tancar a l’estiu. Segons ha explicat Sarroca, només en cas de pics de malalties víriques podria obrir-se alguna planta que disposa de determinats materials,com pot ser aire comprimit, però al mateix temps se’n tancaria una altra de les que estan en servei.

També els serveis de quiròfan s’han reduït a la meitat, passant de cinc quiròfans diaris a dos, un per urgències i altre per a programats, un tercer que només funcionarà dilluns i dimarts, i un quart que serà de cirurgia local i, si és convenient, de cirurgia general. “Les llistes d’espera ens estan sobrepassant”, alerta Sarroca, “hem passat de cinc quiròfans diaris a dos i mig”.
Com a membre de la Junta de Personal del Verge de la Cinta, Cinta Sarroca considera que “hi ha serveis que no es podran mantenir, ni per personal ni per pressupost”. “Érem una floreta, érem un top 10, un dels millors hospitals de l’ICS en llistes d’espera i en tot, i ara ja ho hem perdut. Ho explicarem als nostres néts com una cosa que ha passat a la història perquè amb els mitjans i els serveis que ens estan deixant ja no ho tornarem a ser”, ha lamentat Sarroca.

La Junta de Personal i també la Plataforma Salut Terres de l’Ebre, que aglutina usuaris i treballadors del sistema sanitari, prepara noves mobilitzacions per protestar contra les retallades a la sanitat al territori. També està previst que aquesta setmana es registri a l’Ajuntament de Tortosa una moció popular que els grups polítics municipals votaran en la propera sessió plenària del 3 d’octubre.