Posts

Jaume Miquel envia un missatge de tranquil•litat sobre l’afectació del enterovirus a nivell local.

CAP_Santa_Barbara

El pediatra del CAP de Santa Bàrbara confirma que, a hores d’ara, no hi ha motius per alarmar-se i que ell no ha tractat cap cas sospitós.

Salut insisteix que és molt important el manteniment de mesures higièniques estrictes i recorda que els nens han d’anar a l’escola, “però si tenen febre s’han de quedar a casa”

(J.Roig/T.G.).-Segons les dades de les que disposàvem aquest matí a primera hora, el Departament de Salut elevava ahir a 48 el nombre d’infants que han patit afectacions neurològiques agudes per un enterovirus. D’aquests, n’hi ha 21 que continuen ingressats i en concret, 2 a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Salut també desvinculava anit el cas de la nena amb tetraplègia de la resta de casos d’enterovirus. La nena hauria emmalaltit al febrer per infecció de l’enterovirus D-68, diferent del que afecta els 48 nens que han agafat la malaltia des de l’abril.

Per tractar des d’una perspectiva més propera aquesta informació, la redacció de la Plana Ràdio, ahir, es posava en contacte amb el pediatra del CAP de Santa Bàrbara per informar de la situació a nivell local.

Jaume Miquel reiterava lo que anem coneixent d’aquest episodi víric, és a dir, que els enterovirus són habituals en aquesta època de l’any ; que normalment deriven en malalties lleus com la coneguda popularment “ma peus boca”, de la que, de tant en tant en tenim algun cas al poble. Ocasionalment però i d’una forma poc freqüent, pot causar afectacions neurològiques causant d’afectacions greus com tetraplegia o paràlisis, entre altres.

Tot i reconèixer que aquestes situacions de crisi s’han de valorar amb calma i que en el moment de l’entrevista desconeixia si enguany s’havien produït més casos aguts dels que solen ser habituals, en qualsevol cas eren molt pocs i per tant, “ la situació actual no crec que hagi de generar alarma”, concloïa el pediatra.

Preguntat pel cas concret del nostre poble, Miquel afirmava que ell no ha tractat cap cas sospitós, tot i insistir en que, d’afectacions ordinàries per enterovirus en tenim tots els anys.

Salut recomana fer “vida normal” i recorda que “Els nens han d’anar a l’escola i si tenen febre s’han de quedar a casa” i fa una crida a “estar atents però no alarmats”
Insisteix en que és molt important el manteniment de mesures higièniques estrictes, amb atenció especial al rentat de mans i la higiene dels infants i d’altres persones infectades i de les convivents:

*Rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers.
*Evitar contacte estret amb persones infectades.
*Evitar la transmissió respiratòria del virus cobrint-se en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús o la part interna del colze, i no amb les mans

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta estrenarà una nova àrea d’endoscòpia digestiva a principis del 2014

htvc

Foto:aiqte.com

L’espai, que disposarà de dues noves sales d’exploracions i una àmplia sala de reanimació, oferirà millor confort i servei als pacients.

(Redacció/J.Roig).-L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) està portant a terme la construcció de la futura àrea d’endoscòpia digestiva, que preveu acabar en una primera fase a finals d’aquest any i, després de dotar l’espai de l’equipament necessari, vol obrir-la als usuaris a començaments del 2014. La zona on es porten a terme les obres d’adequació és l’antiga àrea que ocupaven els laboratoris, al costat de les Consultes Externes i amb accés directe per un passadís des del vestíbul principal del centre sanitari.

L’àrea d’endoscòpia digestiva tindrà en total uns 400 metres quadrats de superfície. De moment disposarà de dues sales d’exploracions, que més endavant s’ampliaran a quatre, diverses sales tècniques, una àmplia sala de reanimació amb sis llits i dos seients, vestuaris per als pacients i els professionals assistencials, despatxos i sales de treball per al personal. El cost de l’obra, finançada per l’Institut Català de la Salut (ICS), és de 215.000 euros.

La Direcció de l’HTVC destaca que la nova àrea d’endoscòpies oferirà un millor confort i servei als pacients, i també unes millors condicions als treballadors per desenvolupar la seva feina. Alhora, assegura, permetrà incrementar l’activitat assistencial. Així, el nou espai podrà donar resposta a l’augment de la demanda de colonoscòpies que s’està produint com a conseqüència de l’ampliació i bona marxa, a les comarques del Baix Ebre i Montsià, del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte del Departament de Salut.

Campanya de donació de Sang a Santa Bàrbara

SANGAquesta tarda el CAP acollirà els donants que vulguin participar-hi
Cada dia ,a Catalunya,es necessiten un miler de donacions

(J.Roig).-Avui Santa Bàrbara i pobles de les rodalies poden mostrar un cop més la seua solidaritat amb un gest que no significa molt d ‘esforç i que,en canvi,pot salvar moltes vides.
Ens referim a les  campanyes de donació de sang que arriben cíclicament també al nostre municipi cada cert temps .En aquest cas,avui mateix,els que estiguin interessats,poden fer les seues donacions a partir de les 5 i mitja de la tarda i fins les 9 i mitja de la nit al CAP Santa Bàrbara.
Cal saber que segons el Banc de Sang,solament a Catalunya cada dia es necessiten mil donacions i encara més especialment arribant la campanya d ‘ estiu.
La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment.No comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.
Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos.En cada donació es recull una quantitat estàndard per a tots els donants (450 ml).
A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal.

Comença el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Montsià

MONTSIA

2.800 veïns de la comarca seran convidats a participar en el Programa

Ara fa un any que es va iniciar el Programa a les Terres de l’Ebre i s’han detectat 6,5 càncers per cada 1.000 participants

(Redacció).-A partir d’aquest mes de juny 2.800 homes i dones d’entre 50 i 69 anys del Montsià rebran a casa seva una carta en què se’ls convida a participar en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Ara fa un any que va començar la implantació del Programa a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre.

El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Totes les persones que tenen entre 50 i 69 anys reben una carta a casa seva on se’ls explica el programa i se’ls informa de com poden participar-hi. Els que així ho desitgin s’han de dirigir al Centre d’Atenció Primària (CAP) on els donaran un kit amb un recipient per dipositar la mostra de femta i les instruccions de com cal conservar-la fins que la porti de nou al CAP. Aleshores s’enviaran les mostres per analitzar i es comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà el ciutadà o la ciutadana a tornar a participar en el programa d’aquí a dos anys. En cas que l’anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i se seguirà el protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d’una colonoscòpia.

El Programa es va començar a desplegar fa un any a l’àrea bàsica de salut de Tortosa Est. A dia d’avui ja s’està implementant a les dues àrees bàsiques de salut de Tortosa i a l’àrea bàsica de l’Aldea – Camarles – Ampolla. Properament s’hi incorporaran les àrees de l’Ametlla – El Perelló i Deltebre. La participació global està al voltant del 60% amb 6.200 persones. En aquests moments la taxa de detecció de càncer està essent de 6,5 per cada 1.000 persones participants i és una mica superior entre els homes que entre les dones.

Cal tenir present que aquest Programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. A Catalunya es diagnostiquen cada any uns 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent en la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement deu anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat ser eficaç en assaigs controlats aleatoritzats. Actualment a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre es diagnostiquen més de 170 nous casos d’aquest càncer cada any.