Entrades

El “Fibres Campus” escalfa motors per al 15é Racó dels Artesans

Dilluns va començar Fibres Campus, un curs que s’organitza en el marc de la 15ena edició del Racó dels artesans, la fira de les fibres vegetals que es portarà a terme al Mas de Barberans aquest proper cap de setmana els dies 5 i 6

Fibres campus arriba a la 4art edició i presenta monogràfics diversos com el de Pauma o el de Bambú, el de mestres daneses o  fibrejant, cursos que fa setmanes ja tenen les places  cobertes.

(T.G.) Cada any el campus té una  participació més internacional, aquest  amb professionals que arriben de la Xina o Dinamarca, amb una capacitat de 11 places per curs, que es cobreixen en pocs dies. El Dijous, s’aprofita per fer un  projecte d’intervenció a l’espai que durant la visita a la fira de la pauma es podrà visita.

El Fibres Campus escalfa motors per al tret de sortida del conegut Racó dels Artesans que aquest any arriba a la seva 15ena edició, artesans que treballen les fibres vegetals d’arreu de diferents llocs d’Europa. Aquest any, la fira,  comptarà amb unes 60 parades i com a novetat, hi hauran 6 tallers artesans gratuïts que tant petits com grans podran realitzar i que giren al voltant de la pauma i la joieria.

Aquest proper dijous s’inaugurarà cortines on més de 20 persones hi han treballat al llarg de tot l’any i es podrà visitar al Museu de la Pauma també després de la fira.

Entre els actes complementaris la nit del dissabte hi haurà una actuació del cantant de jota  Josep Aparicio, i que forma part del programa previst al Tradicionarius, del que el municipi del Mas n’és subseu des de fa 3 anys.

Demostracions artesanals, tallers de fibres per a infants i adults, visites guiades al Museu de la Pauma i a les parades amb la col•laboració d’experts, exposicions i activitats musicals i gastronòmiques a l’aire lliure són algunes de les propostes aquest cap de setmana del Racó dels artesans al Mas de Barberans.

El Mas de Barberans elabora cortines artesanes

large_1285101241-untitled-5Es tracta d’un projecte impulsat per artesans locals i el Museu de la Pauma per elaborar cortines amb materials no sintètics.
El resultat del treball es podrà veure en una exposició a la propera edició de la fira “El Racó dels Artesans”.
A aquestes tallers que es van iniciar el mes de Març i acabaran ara, hi han participat arquitectes, dissenyadors i l’Escola d’Art d’Amposta.

(J.Roig/T.G.).-Aquest mes de Novembre acabarà al Mas de Barberans un singular projecte artesà que ha impulsat el Museu de la Pauma d’aquest municipi del Montsià i que té el seu origen en les cortines que pengen a les portes de les cases del Mas de Barberans i de moltes de les cases de diferents pobles de les nostre comarques.

Es tracta del programa “Cortines” que s’iniciava el passat mes de Març, fruit de la iniciativa de dos artesans que viuen al poble, Mònica Guilera i Tim Johnson que, a partir de l’observació de que les cortines utilitzades actualment solen ser generalment de plàstic, juntament amb la constatació que s’haurien començat a utilitzar de manera general a les cases a Catalunya a partir de mitjans del segle XX, els va fer imaginar com serien aquestes cortines abans i quins materials naturals i tècniques manuals es podrien haver utilitzat antigament per fer aquestes cortines.

L’alcalde masover, Josep Lleixà, explicava al programa “Món local” de La Plana Ràdio que a partir de la observació dels dos artesans es va començar una recerca i estudi de les diferents tipologies de cortines que podem trobar pels nostres pobles i es va organitzar aquest projecte col•lectiu per crear-ne amb altres materials no sintètics.
Des del mes de Març s’han fet sis sessions en les que hi han participat un total de 20 persones, entre les que hi ha arquitectes, dissenyadors o fins i tot professors i alumnes de l’Escola d’Art de Tortosa. El resultat de tot plegat es podrà veure l’any 2017 a la propera edició de la fira masovera “El Racó del Artesans”.

Per elaborar aquestes cortines els participants han aportat les seves pròpies idees . A partir d’aquí, Mònica Guilera i Tim Johnson han ensenyat les tècniques necessàries per a la seua elaboració i han proporcionat els materials i assessorament corresponents.

Els tallers per fabricar aquesta exposició de cortines artesanes s’han realitzat al Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la pauma del Mas de Barberans i la darrera sessió serà el dissabte 19 de Novembre

El Mas de Barberans torna a reviure pels seues carrers i places la singular fira de les Fibres Vegetals.

Cartell de la Fira 2012

El Racó dels Artesans arriba, aquest cap de setmana, a la seua 10èna edició i presenta com a novetat la construcció d’ un rafal contemporani amb tradicionals i materials autòctons.

(J.Roig).-L’ anomenat Racó dels Artesans arriba enguany a la seua 10éna edició  i segons explicava a la nostra emissora la directora de la Fira,Pepa Subirats,aquest número rodó ha de servir,malgrat la crisi,a consolidar lo que s’ ha fet fins ara  i també presentar una novetat força interessant. Es tracta  de la elaboració d’ un rafal (magatzem adjunt a les casetes de camp,que servia entre altres menesters  per guardar el carro).L o sorprenent de la construcció però serà que es farà una estructura contemporània amb tècniques tradicionals i materials autòctons. Subirats afegia que l ‘estructura serà efímera ,es a dir ,que tindrà amb una vida màxima de dos anys. S’ ha estat construint des de principis d ‘aquesta setmana als terrenys de les piscines municipals  per un equip dels mateixos  artesans i es podrà veure els dies de fira amb una visita comentada.

Parlant pròpiament dels contingut de la fira,la seua directora ens deia que tenen con firmada la participació de  28 cistellers, subratllant que sempre  es tracta d ‘artesans professionals  i catalogats com a tals. La procedència és diversa i va  des de artesans del territori ebrenc al català ,des de les illes al País Valencia o Cadis i fins  i tot n ‘acudeixen de països com Holanda o Anglaterra
Subirats volia destacar  de manera significativa el grau d ‘implicació dels veïns del Mas de Barberans  en la fira,deixant locals,organitzant exposicions  o fent altres activitats i també l’ ampli programa complementari  de la fira com són els  tallers participatius de cistelleria,reciclatge,fer conserves o fins i tot de circ acrobàtic. Espectacles de música i teatre al carrer i diferents concursos com el de fer cordill o llançament de pinyols o la setena trobada de Mestres Llatadores de les Terres de l ‘Ebre.
La 10èna Fira de les Fibres Vegetals dels Mas de Barberans obrirà les seues portes aquest dissabte dia 4 a les 11  del mati amb l ‘acte d’ inauguració a càrrec de Mari Carmen Jiménez Fernandez,directora de l’ Institut Ramón Muntaner

L ‘actuació del grup Mishima a La Galera i el Racó del Artesans al Mas de Barberans,referències festives del cap de setmana.

(J.Roig).-Tot i que ja en parlarem amb més detall  i per separat,avui podem avançar dos esdeveniments culturals i festius que es preparen  per a aquest cap de setmana a les veïnes localitat de La Galera i Mas de Barberans.

A la primera  es prepara  l ‘actuació del popular grup català Mishima  que actuarà a partir de les 11 de la nit en un concert  organitzat per la banda de música Sant Llorenç de La Galera per tal de recaptar fons per a l ‘entitat .El fet de que els Mishima participin en aquesta iniciativa es deu molt especialment a que el cantant i líder del grup, David Carabén, és la parella sentimental de la periodista Flora Saura (Sexes, Bricolatge Emocional), de qui, els iaios paterns, eren de la Galera.

Les entrades  en venda anticipada tenen  un preu de 12 euros  i 15 a les taquilles, que s’ obriran a partir  de les 10 de la nit  del proper dissabte dia 4 ,data en que es celebrà aquest important concert.

En referència al Mas de Barberans,serà aquest proper dissabte i diumenge ,4 i 5 d’ Agost quant obrirà portes la 10èna edició del Racó dels Artesans o sigui, la Fira monogràfica de les  Fibres vegetals que permetrà un altre cop que els carrers del municipi s’ omplin d ‘artesans i  artesanes que treballen  fibres vegetals com el jonc,la canya,l ‘espart o la pauma entre molts altres.

La fira,escampada pels carrers del poble,permetrà també gaudi de diferents demostracions i tallers de fibres,activitats musicals  i gastronòmiques,concursos i exposicions referides a aquesta singular temàtica.

Els responsables de l’ organització de la Fira,l’ Ajuntament,l ‘associació catalana de Cistellers i el Museu de la Pauma,anuncien com a novetat d ‘enguany ‘elaboració d’ una estructura  contemporània amb tècniques tradicionals   i materials autòctons.

Com deia al principi,els propers dies tindrem més informació sobre aquestes dues  interessants propostes de cap de setmana  ,de les que avui ja n ‘hem volgut fer un primer tast.