Entrades

Les pluges tornen a regar generosament les Terres de l’Ebre

(Video: Montsià Dron)

A Santa Bàrbara, durant el cap de setmana, van caure més de 50 litres, mentre que Horta de Sant Joan s’emporta el rècord amb 83 litres per m2.

Alguns barrancs com el de Lledó o Lloret van baixar i diversos camins també han estat afectats per les aigües.

(J.Roig).-La nuvolositat i les precipitacions van tornar a estar presents a les Terres de l’Ebre ahir diumenge i les previsions són de que també ens acompanyin en bona part avui dilluns, mantenint la tendència ja encetada al final de la setmana.
De fet, Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del Pla INUNCAT per la previsió de pluges al litoral i prelitoral sud i, especialment, les pluges abundants que es poden donar encara a les Terres de l’Ebre i el creixement dels cabals dels rius i barrancs de la zona com l’inusual crescuda que es va produir al barranc de Lledó  el passat dissabte i que va mantenir un abundant cabdal en aquest torrent que separa els termes de Tortosa i Santa Bàrbara,  com es podia comprovar per les imatges que publicava a les xarxes socials una empresa local que es dedica a fer treballs aeris amb drons.

Un altre barranc que va “despertar” els seus bufadors amb les pluges del cap de setmana és el de Lloret, tot i que a menys de dos kilòmetres del naixement, les aigües es perdien per sota els còdols de la llera. També les intenses pluges que es van produir durant el cap de setmana han malmès alguns camins dels termes municipals als pobles més afectats per les tempestes.

Protecció Civil segueix recordant que a les zones on plou amb intensitat cal evitar lleres de rius i rieres, punts inundables i altres espais perillosos.

Entre  dissabte i diumenge s’han acumulat quantitats importants de pluja en algunes zones de l’Ebre, com per exemple a Santa Bàrbara on, entre dissabte i diumenge van caure 52 litres de pluja per metre quadrat. El rècord però se l’emporta l’estació automàtica d’Horta de Sant Joan on es van acumular 83 litres, seguit de l’estació del Port, on anit sumaven 69 litres per metre quadrat des de l’entrada del cap de setmana.
Segons les dades consultades al web del Servei Meteorològic de Catalunya, les quantitats acumulades, a Aldover i Ulldecona han estat n 63 litres m2., a Mas de Barberans 50, a Riba-roja d’Ebre 36, a Batea 41, a Ascó i Rasquera 40 i a Gandesa 30. A més, puntualment va caure alguna tempesta de calamarsa. Entre la nit i matinada de diumenge hi va haver un tall de llum que va afectar a 14.107 abonats d’Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Masdenverge, Santa Bàrbara i Ulldecona.

La previsió per avui es que el cel es mantingui molt ennuvolat o cobert a la meitat sud i entre mig i molt ennuvolat a la resta amb nuvolositat més abundant i compacta al litoral i prelitoral tot i que al llarg del matí es pot anar aclarint de nord a sud i quedarà serè o poc ennuvolat per núvols alts i prims. Tot i això, a les Terres de l’Ebre la nuvolositat es preveu que es mantingui encara abundant i compacta durant tota la jornada, amb cel molt ennuvolat o cobert que pot tornar a deixar caure alguna gotellada.

Dos incendis de vegetació al perímetre urbà de Santa Bàrbara.

INCENDI

Zona del primer incendi (Foto:A.Ollés)

Fa poques setmanes se’n produïa un altre en uns solars abandonats dins el casc urbà.

Protecció civil manté activada la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals davant el risc d’incendi forestal  que hi ha aquests dies.

(A.Ollés/ J.Roig/ Redacció).-Ahir per la tarda es va produït un petit incendi en les immediacions del Passeig de les Escoles de Santa Bàrbara. Segons que informava el regidor de governació planer Antonio Ollés, al voltant de les 15:00 hores, alguns veïns van donar l’avís d’una crema que estava afectant els camps de conreu al darrere de l’Escola Municipal de Música. Desprès de trucar  al telèfon d’emergències 112, i en qüestió de minuts, arribava  a la zona una ambulància, una dotació de mossos d’esquadra i un camió de bombers. Després de revisar la zona, els bombers van procedir a remullar el perímetre i apagar les poques flames que continuaven cremant.
Segons detalla Ollés, afortunadament les flames no van poder avançar cap el nord perquè una finca veïna estava ben llaurada i neta d’herbes i va actuar com a  tallafocs.
L’incendi va començar al costat del camí del cementiri i es va anar desplaçant uns 200 metres en direcció est fins arribar al següent camí, just al darrere de l’Escola de Música.
Casualment, uns minuts després es produïa un altre incendi, de dimensions menors, a l’inici del camí de Palomo, en la rotonda de la sortida cap a Tortosa.
El regidor planer conclou recordant que, tenint en compte les elevades temperatures que estem patint, i la forta sequera que afecta a tota la vegetació, tothom ha de ser conscient de  la importància de no cometre cap imprudència com encendre foc al camp, llençar burilles per la finestra, etc… perquè les conseqüències podrien ser molt més greus que les que es produïen ahir.

És de destacar que el nostre poble ja va viure a principis del passat mes de juny el primer ensurt de la temporada, quant els bombers van haver d’acudir a sufocar un incendi que es va produir a les parcel•les que hi ha al final del carrer Ulldecona, confluència amb el carrer l’Alguer, a la zona Est del poble. Un incendi  que, com s’ha pogut comprovar, no ha estat  l’únic, (ni ho serà) si no es posa remei definitivament al problema dels solars  bruts i amb herbes altes i seques que hi ha escampats per diferents punts del casc urbà i el seu entorn i que, co mes pot comprovar, són un perill real, especialment en aquests episodis de calor i sequera que estem vivint.

De fet, avui mateix Protecció Civil de la Generalitat segueix demanant prudència en les activitats a prop de zones forestals per l’increment del risc d’incendis

L’organisme ha posat, per quart dia consecutiu, la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT d’acord amb el risc d’incendi forestal  que hi ha, com a conseqüència de les extremes condicions climàtiques que estem vivint aquests dies. A més, es manté, des de divendres passat, en fase d’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor que s’allargarà almenys fins a demà.
Derivat de l’onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, el risc d’incendi forestal s’incrementa diàriament, destacant com a zones de major risc les poblacions a prop de zona forestal en especial les urbanitzacions i sobretot les que no disposen de les mesures de prevenció davant incendis (franges perimetrals de protecció netes de massa forestal).
Aquest dimecres es mantenen les previsions de superació de temperatura màxima extrema de forma generalitzada a tot el territori català, excepte en algunes comarques del litoral central.

La predicció detallada actual indica que l’episodi es mantindrà segur fins dijous dia 2 de juliol, quan es preveu que la probabilitat de superació de la temperatura màxima extrema sigui menor i l’afectació més localitzada a la part oest del país, però l’episodi es podria allargar fins al proper dimarts dia 7.
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…)

La pluja no provoca massa afectació als camins del terme de Santa Bàrbara

sant pere

Sant Pere ,amb la “peixera” inundada.(Foto: Joan Moisès Reverté)

Segons el regidor d’agricultura del nostre poble, solament ha fet mal a alguns dels  punts habitualment conflictius.

Si que han provocat  inundacions als baixos d’alguns edificis municipals de La Sénia.

Gandesa també ha estat un dels pobles  més afectats  per l’acumulació d’aigua en punts urbans a conseqüència de la pluja

Lo més greu, fins al moment, ha estat la desaparició d’una noia arrossegada pel corrent del Sènia a la Pobla de Benifassà
Bombers de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Castelló col·laboren en la recerca amb Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra

(J.Roig/T.G./Redacció).-Segons les dades del sistema automàtic d’informació hidrològica de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre CHE, el nivell del riu Algars al seu pas pels municipis de Batea i d’Horta de Sant Joan es tornava  a incrementar al llarg del matí d’ahir assolint els 1,84 m i 2,13 m de màxim, valors similars als màxims del cap de setmana i que ja havien començat a normalitzar-se diumenge. El nivell habitual del riu a aquestes zones se situa per sota dels 0,5 m. Aquests nivells superiors als habituals es podrien mantenir i fins i tot incrementar-se puntualment a les Terres de l’Ebre i especialment a tota la zona dels Ports i de la conca del Matarranya conseqüència de les pluges que encara es preveuen a partir d’aquesta tarda.

Els nivells elevats dels rius han provocat el seu desbordament en algunes zones sobretot de les comarques del sud del país, afectant zones agrícoles i alguns serveis a l’exterior de nuclis urbans, sense que s’hagin enregistrat incidències i danys importants. La crescuda dels rius ha obligat en molts casos a realitzar tancaments d’accessos a l’entorn dels rius per evitar incidents greus. Tot i aquestes precaucions, cal lamentar la desaparició d’una noia, segons informacions rebudes ahir per la tarda, que hauria estat arrossegada pel corrent del Sènia a la Pobla de Benifassà. La ACN explicava que els serveis d’emergència buscaven des de les sis de la tarda d’ahir dilluns una noia que hauria caigut al riu Sénia a la Pobla de Benifassà , en un indret on el riu fa de frontera natural entre Catalunya i el País Valencià. Segons els Bombers, testimonis presencials han explicat que el corrent del riu, que baixa amb força cabal, va arrossegar la noia. Cossos de rescat valencians i catalans col·laboren en la recerca, entre ells unitats subaquàtiques dels Grae dels Bombers de la Generalitat i del URA dels Bombers de la Diputació de Castelló. També hi ha agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil.

Des de La Sénia, l’alcaldessa del municipi, Marutxi Ballester, informava ahir des de l’espai “Món Local” de La Plana Ràdio, que, encara que la pluja sempre és benvinguda, entre altres motius, perquè ja ha omplert el pantà d’Ulldecona, però si que ha provocat destrosses als camins del terme, quant precisament ara s’havien pogut acabar d’arreglar gràcies a una subvenció de 60.000 euros. Ballester també explicava que els baixos d’alguns edificis municipals com la sala de calderes de les piscines havien patit inundacions i que ara calia començar a fer valoracions dels danys ocasionats pels més de 200 litres de pluja que havien caigut fins al moment al municipi.

Per al regidor d’agricultura del nostre poble, Jordi Roé, al camp l’aigua sempre es beneficiosa  i sobre tot quant la pluja ha caigut moderadament, tret d’alguns moments en que ho ha pogut fer d’una manera més torrencial. En quant a l’afectació als camins del terme, en principi i llevat dels llocs més conflictius,”sembla que no se’n ha detectat massa”, deia Roé

Finalment dir que la població de Gandesa hi ha hagut incidències per l’acumulació de pluja tant a la carretera C-43 com als carrers del municipi i en alguna empresa. Els Bombers de la Generalitat van haver de realitzar  7 serveis en aquest municipi. Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, CECAT, manté el contacte permanent amb l’Ajuntament de la capital de la Terra Alta ,davant la possibilitat de que requereixi suport específic per fer front al nivell de l’aigua en les properes hores. En aquest sentit, l’Ajuntament ha comunicat al CECAT que ha estat alertant als veïns de la situació i les mesures d’autoprotecció mitjançant anuncis i bans municipals.

Més de 90 trucades al 112 per incidències amb el vent, la majoria al Montsià

330_1384106681foc-la-senia

Imatge aèria de la zona afectada pel foc al costat del riu Sènia (Foto Agents Rurals)

Protecció Civil manté l’alerta per fortes ratxes de vent que poden superar els 120 km/h al Pirineu i al sud de Catalunya

(ACN/AGUAITA.CAT).– El telèfon d’emergències 112 va rebre  fins a les quatre de la tarda d’aquest diumenge un total de 93 trucades per incidències relacionades amb el vent, la majoria al Barcelonès (22, 18 de les quals a Barcelona ciutat) i el Montsià (20 trucades: 12 a la Sénia i 4 a Amposta). Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, van fer 28 serveis, la majoria per retirar branques caigudes, tendals o teules i trossos d’uralita amb risc de desprendre’s. Protecció Civil manté l’alerta per fortes ratxes de vent que poden superar els 120 km/h al Pirineu i al sud del país. De moment, la ratxa màxima de vent s’ha registrat al Pic de Salòria, a 2.400 metres, amb 120 km/h, i al Perelló (Baix Ebre), amb 99,7 km/h.

A Mas de Barberans, la ratxa màxima de mestral havia superat els 91 km/h, mentre que a Portbou la tramuntana va arribar als 87 km/h. A Amposta, des d’on s’han fet 4 trucades al 112, el vent superava els 83 km/h. La darrera previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que s’incrementa la probabilitat de fortes ratxes de vent que arribin a superar els 126 km/h al Pirineu i Prepirineu. Al terç sud del país les ratxes de vent podran superar els 90 km/h i els forts vents, que se sumen a la sequera de la vegetació, també faran augmentar el perill d’incendi forestal.

De fet, Protecció Civil manté la prealerta del pla Infocat per la situació d’elevat risc d’incendi forestal a quasi tot el territori  (perill alt a 24 comarques i moderat a 11 més). Es demana extremar les precaucions, especialment a les Terres de l’Ebre, comarques de Tarragona i part de la Catalunya central on la vegetació és força seca i el perill d’incendi s’agreuja amb el fort vent. Cal evitar qualsevol activitat que incrementi el risc d’incendi i evitar qualsevol actitud negligent que pugui afavorir l’inici o propagació d’un foc forestal.

En cas de veure una columna de fum en zona forestal o a prop de zona forestal, cal trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 indicant la posició des d’on es truca i on es troba la columna de fum.

El foc ha cremat 1,7 hectàrees en una zona forestal a la ribera del riu Sénia.
Fort ensurt a la Sénia. Un incendi ha cremat 1,7 hectàrees (la superfície aproximada d’un camp de futbol i mig) en una zona forestal a la ribera del riu Sénia, formada per arbres i matolls. El foc es va produir a l’entorn de les 13 hores d ‘ahir diumenge i va quedar extingit a les 18 hores pels Bombers de la Generalitat, que van acudir amb 10 vehicles essent ajudats per altres 3 vehicles arribats des de Castelló per contribuir a les tasques de lluita contra el foc. La forta ventada que bufava a la zona va dificultarla participació dels vehicles aeris, tot i que també hi havia acudit un helicòpter dels bombers castellonencs.

Precisament el vent aportava un gran risc per a la propagació de les flames, i més tenint en compte que properes al lloc del foc hi ha diverses vivendes. Fins i tot  es va veure afectada una masada, de la que se n’ha cremat la teulada i va quedar totalment envaïda pel fum al seu interior, segons han informat els Bombers. No hi va haver ferits.
Segons el Cos d’Agents Rurals, el perill d’incendi forestal es troba aquests dies  al màxim nivell a causa del vent de mestral, tramuntana i gregal i per la progressiva disminució de la humitat relativa.