Posts

L’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara retarda la pujada del preu de l’oli fins a l’1 d’Abril.

El president i el gerent de l’Agrícola del Camp, aquesta setmana al World Olive Oil Exhibition. (Foto:JL Cardona)

Els preus dels verges i verges extres augmentaran 50 cèntims per litre i se situen entre els 4,50 i els 5,50 euros.

El gerent de l’entitat no creu que, almenys de moment, l’augment de preu pugui afectar el consum, ja que la demanda supera la producció.

(J.Roig/T.G.).-Els preus de l’oli d’oliva en origen estan experimentant notables pujades, fins a ser gairebé un 20 per cent superiors als de l’any passat per aquestes dates. Fa uns dies recollíem la valoració del sindicat Unió de Pagesos qui aclaria que aquest increment no implica que s’hagin disparat els preus en origen, sinó que es deu a la retallada d’un 20% de la producció en l’àmbit mundial. D’aquesta manera, tenint en compte els costos de producció que implica el cultiu, aquest augment tan sols permet garantir l’activitat al sector, segons el sindicat.

En el cas de Santa Bàrbara i segons explicava a la nostra emissora, Josep Lluís Cardona, gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp, distribuïdor de les marques pròpies Grusco, Iberloei i Cosenia, la pujada de preus s’ha retardat fins al dissabte 1 d’Abril per poder donar marge de proveïment a socis i distribuïdors, però a partir d’aquesta data sí que el preu pujarà 50 cèntims d’euro per litre d’oli extraverge.

Segons algunes fonts, aquest important augment del preu de l’oli d’oliva podria perjudicar el consum i derivar-lo cap a altres tipus d’oli més barats. En canvi per a Cardona en aquest sentit no hi ha motiu d’alarma perquè el consum mundial d’oli d’oliva a augmentat i supera el tres milions de tones. Tenint en compte que les previsions de producció de la campanya actual estarà al voltant dels dos milions vuit-centes mil tones, està clar que el consum superarà la producció i per això, segons el gerent de la cooperativa planera, difícilment baixarà.

Cardona feia aquestes declaracions des de la fira World Olive Oil Exhibition que s’ha celebrat aquesta setmana a Madrid i que ha visitat juntament amb el president de l’Agrícola, Jaume Roé. La fira, una de les més importants del sector, és un excel·lent aparador per conèixer com es mou i una bona ocasió per establir contactes amb els distribuïdors, deia el gerent de l’Agrícola.

Unió de Pagesos considera “moderat” l’augment d’un 20% de mitjana del preu de l’oli d’oliva en origen

El sindicat assegura que aquest increment degut a la caiguda d’existències a nivell mundial “només permet mantenir l’activitat dels productors”

ACN.- Unió de Pagesos considera que l’increment d’un 20% de mitjana del preu de l’oli d’oliva que perceben els productors aquesta campanya “no implica que s’hagin disparat els preus en origen”, ja que tenint en compte els costos de producció que implica el conreu, aquest augment “tan sols permet garantir l’activitat en el sector”. El preu en origen se situa ara en 3,77 euros per quilo de mitjana, segons Poolred (entitat que elabora els preus diaris de l’oli), un 20% per sobre els 3,15 euros per quilo de fa un any, i un 11% per sobre els 3,50 euros per quilo de final del 2016.

Segons l’organització agrària, cal tenir en compte que el preu actual de l’oli d’oliva verge extra de 3,70 euros el litre, és semblant al de la campanya anterior, i fins i tot menor que en la de fa dotze anys (2005-2006), quan es van superar els 4,20 euros el litre.
Unió de Pagesos recorda que el preu mitjà percebut pels agricultors catalans per les seves olives entre el 2009 i el 2015 va ser de 0,32 euros per quilo, i de 2,20 euros el litre d’oli d’oliva verge extra, un nivell de preu “per sota dels costos de producció de la majoria d’explotacions, fet que les va situar al límit de la rendibilitat”.

A més, el sindicat recorda que des del 2015 les condicions climàtiques com ara les fortes sequeres dels països productors han suposat una davallada de les existències a nivell mundial, fet que a hores d’ara està comportant un augment “moderat” del preu de l’oli d’oliva aquesta campanya 2016-2017 respecte a les anteriors.

Per Unió de Pagesos, l’augment del 20% del preu d’aquesta campanya és conseqüència d’una davallada del 20% de producció d’oli a tot el món i d’un 15% a la Unió Europea. El darrer informe de la Comissió Europea (CE), del febrer, estima que aquesta campanya la producció total mundial es tancarà amb 2.676.000 tones d’oli, un 20% inferior a la campanya 2015-2016. A la Unió Europea (UE) la producció serà d’1.850.000 tones, un 15% inferior a la campanya anterior.

D’altra banda, els països no comunitaris patiran una davallada del 3% de la producció. A més, la CE estima que s’acabarà la campanya amb uns estocs de 344.000 tones a la UE, per sota de la mitjana de 460.000 tones de les darreres cinc campanyes. L’estat espanyol patirà una davallada de només el 6% de la producció, però en altres països com ara Itàlia s’estima que la davallada serà del 49% de la producció, del 36% a Grècia, i del 24% a Portugal.

Tot i això, Unió de Pagesos remarca que l’augment del preu en origen “és moderat si es considera la manca d’oferta d’oli al mercat”. A més, el sindicat insisteix que els preus pagats als productors estatals “es troben molt per sota dels preus que perceben els productors italians”, que al mes de gener cobraven l’oli a 5,90 euros per quilo, un 64% més que els espanyols, que el cobraven a 3,60 euros per quilo. “El preu de l’oli pagat al productor espanyol es troba al nivell del preu pagat al grec o al tunisià, quan els costos de producció en aquests països és força inferior”, segons remarca Unió de Pagesos.

No obstant això, el sindicat assegura que aquest augment moderat del preu en origen de l’oli “encara no s’ha traslladat als lineals de les grans superfícies i supermercats”. Segons les dades del Ministeri d’Economia, el preu de venda al públic de l’oli d’oliva verge extra més freqüent la setmana del 6 al 12 de març va ser de 4,84 euros el litre, una mica per sobre els 4,72 euros el litre de la setmana anterior i, el més remarcable, al mateix nivell que fa un any, quan els consumidors trobaven aquest oli per 4,82 euros el litre. Per Unió de Pagesos, aquestes xifres demostren que “l’estratègia de la distribució consisteix en continuar utilitzant l’oli d’oliva “com a producte reclam”. En aquest sentit, l’organització agrària avisa que “estarà amatent a qualsevol possible incompliment de les normes de competència i de comerç per part de la distribució en el cas d’observar indicis de venda a pèrdues per part dels operadors”.

Finalment, Unió de Pagesos apel·la a la “responsabilitat” de tots els agents que participen en el mercat de l’oli d’oliva “per no crear alarmisme” quan els preus en origen, com passa ara, són més alts que anys anteriors però “en realitat només permeten cobrir costos als agricultors, i per pagar el preu que correspon als productors quan el mercat es trobi més saturat”.

Comença la temporada a les Piscines municipals de Santa Bàrbara amb baixada de preus.

PISCINES1

Piscines Municipals de Santa Bàrbara (Fotos: Regidoria d’esports)

Enguany l’entrada més cara valdrà 5 euros i 0’40 cèntims la més barata.

La tarjeta T-10 és una de les novetats d’enguany i també que s’aplicaran descomptes pel fet de pertànyer a alguna associació o entitat del poble.

 

(J.Roig/T.G.).-Avui comença la temporada a les Piscines municipals de Santa Bàrbara, unes instal•lacions que enguany presenten unes millores estructurals i d’accessibilitat dels que vam parlar fa uns dies i que es complementen amb d’altres d’econòmiques que el regidor d’esports, Joan Abella, també explicava a la nostra emissora.

I és que enguany els preus de l’entrada a les piscines no solament han baixat sinó que s’han reestructurat en un complex sistema de descomptes i abonaments que poden comportar haver de pagar entre 5 euros diaris els dissabtes diumenges i festius, fins als 0’40 cèntims d’euro per als usuaris que tinguin dret a totes les bonificacions i descomptes que poden arribar a ser de fins el 20 per cent . Així, entre altres possibilitats, l’abonament per tota la temporada costarà 80 euros i si és bonificat, 50 euros, mentre que el mensual en costa 45 el normal i 30 el bonificat.

Els joves entre 3 i 12 anys i els majors de 65 així com les famílies monoparentals o nombroses, minusvàlids i aturats de llarga durada tenen dret a les bonificacions establertes i també s’apliquen descomptes pel fet de pertànyer a alguna associació o entitat del poble. Abella destacava una de les principals novetats d’enguany, la targeta T-10 o abonaments que donen dret a 10 passis a les instal•lacions per un preu de 25 euros els normals i 15 els bonificats.

Les Piscines Municipals de Santa Bàrbara també oferiran enguany cursets de natació per 40 euros, preu que inclou no solament el curset, sinó també l’entrada del titular a les instal•lacions els diumenges, dissabtes i festius.

El proper mes de Febrer s’apujarà el preu de l’oli envasat

10372775_624744297636555_5155952986507224293_n

(Foto:Oli Grusco)

Ho avançava a La Plana Ràdio el gerent de l’Agrícola del Camp, qui afegia que també es preveu un bon any per als preus de l’oli a l’engròs .
Aquesta millora és conseqüència de la pèrdua de fins un 70% de la collita andalusa, respecte a la temporada anterior

(J.Roig/T.G.).-Desprès d’una primera embranzida a principis de temporada, a la  baixa i conseqüència pel  volum d’olives que entraven a les almàsseres, els preus de l’oli d’oliva  s’estan tornat a recuperar en aquestes primeres setmanes del 2015.

Ho afirmava el gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluís Cardona qui afegia que les previsions són de que sigui un any amb bons preus per a la venda d’oli a l’engròs , mentre que el preu de l’oli envasat ja viurà una primera pujada aquest proper mes de febrer.
El motiu d’aquesta pujada del preu de l’oli envasat s’explica, no tant per la bona collita que hem tingut a la zona, sinó per la pèrdua de fins un 70%  de la que s’esperava a Andalusia, principal zona productora del país.

Segons la pàgina web de l’entitat cooperativa, actualment el preu de l’oli d’oliva envasat Grusco, de consum més habitual,  està entre els 3’37 euros/litre el verge i els 3’83 euros/litre el verge extra