Entrades

Santa Bàrbara aprova uns pressupostos “similars als del 2016”

15109463_10209746295608456_5954716080492166780_n

Sessió plenària on es van aprovar els Pressupostos 2017. (Foto: T.G.)

Contemplen tres  milions cent setze mil euros en l’apartat d’ingressos i tres mil euros menys en el de despeses.
Van ser aprovats per l’equip de govern convergent i el PP i el vots en contra d’Esquerra Planera.

(J.Roig/T.G.).-En la sessió ordinària de ple celebrada anit, l’ajuntament de Santa Bàrbara va aprovar, amb el vot favorable de l’equip de Govern de CiU i del PP i el vot en contra d’Esquerra Planera, els Pressupostos per al l’exercici de l’any 2017 que pugen un total de 3 milions cent setze mil euros en l’apartat d’ingressos i 3 milions cent tretze mil euros en el de despeses. Uns pressupostos que l’alcalde planer, Alfred Blanch, va qualificar de “continuistes” o “similars” respecte als del 2016 i que s’han basat amb les tres regles pressupostaries fonamentals: el compliment de la regla de despesa, els objectius del deute i l’estabilitat.

El regidor del PP Xavier Boqué, tot i estar en desacord en algunes partides com l’aportació que es fa a l’Associació de Municipis per la Independència, va justificar el seu suport als pressupostos convergents, per la bona disposició de l’alcaldia en atendre una de les seues propostes, referida a l’arranjament de l’antiga estació de Renfe que podria servir, en un futur, com a lloc dedicat a activitats juvenils.

Esquerra Planera no va donar suport als Pressupostos per dues raons. Marc March, el portaveu del grup va dir que no podien aprovar uns comptes que no eren els seus perquè, ni són socials ni participatius. D’altra banda no contemplen propostes que Esquerra considera importants, com per exemple la bonificació de les llicències digitals per als alumnes de l’ Institut o la bonificació per a tots els comerciants de la localitat que posin un estand a la Fira de l’Oli.

L’alcalde, Alfred Blanch, va respondre a aquestes argumentacions dient que, en lo referent a la bonificació de les llicències digitals, l’equip de govern no veu correcte donar diners a ningú de forma lineal per lo que aquest és un tema que s’hauria de treballar més i conèixer realment les necessitats puntuals de cada alumne.
En quant a les bonificacions als comerciants per la seua participació a la Fira, Blanch va dir que ja s’està fent, no exclusivament als comerciants locals, sinó a tots aquells que porten uns temps de fidelització concret.

L’equip de govern planer també va informar de que aquest tercer trimestre del 2016, l’ajuntament de Santa Bàrbara està pagant als proveïdors en un termini mitjà de 16 dies abans dels 60 que marca la normativa.

La Generalitat destina 607.000 euros dels pressupostos del 2016 a les obres de condicionament de la carretera entre Masdenverge i Santa Bàrbara.

IMG_20160525_125733

Treballs a la carretera T350 entre Santa Bàrbara i Masdenverge. (Foto: J.Roig)

En total, els pressupostos de la Generalitat, preveuen inversions de 26,26 MEUR a les Terres de l’Ebre.

L’edifici de les delegacions al nucli antic de Tortosa, els CAP d’Amposta i Roquetes o el deute per l’Hospital de Móra d’Ebre, tornen a endur-se les partides més grans.

(ACN) .- La inversió prevista per la Generalitat en els pressupostos de 2016 a les Terres de l’Ebre ascendeix als 26,26 milions d’euros. –un 4% del total de Catalunya- Una xifra superior als 17,25 milions d’euros inicialment aprovats pel passat 2015 que, posteriorment, el Govern va elevar fins els 24,5 incloent partides com el regadiu de la Terra Alta, el manteniment de la navegabilitat o els tractaments contra insectes. Bona part de les principals actuacions incloses en l’annex d'”inversions reals” territorialitzat d’aquest 2016 ja figuraven, precisament, en els comptes de l’anterior exercici: es tracta de la construcció de l’edifici de les delegacions de la Generalitat al nucli antic de Tortosa, amb 5,83 milions d’euros; la construcció del nou CAP d’Amposta, amb 2,48 milions d’euros, o la construcció també del CAP de Roquetes i la base comarcal del Servei d’Emergències Mèdiques, 2 milions d’euros. Addicionalment, el Govern ha previst destinar 2,51 milions a la constitució del cens emfitèutic –una fórmula de pagament ajornada que no es comptabilitza com a deute convencional- de l’edifici de l’Hospital de Móra d’Ebre, així com 747.000 euros per a les obres de la segona fase de l’ampliació d’aquest centre.

Per comarques, el Baix Ebre és la que rebrà una major dotació per a inversions territorialitzades, concretament 13,54 milions d’euros. A banda de les obres de l’edifici de les delegacions i el CAP de Roquetes ja esmentades, els comptes de la Generalitat preveuen 987.000 euros per a les obres de drenatge del pas inferior de la C-12 per l’antic pont del ferrocarril –incloent les expropiacions-, a Tortosa. També disposarà de dotació, en aquest cas gairebé 517.000 euros, la redacció del projecte, direcció d’obra i construcció d’un ascensor per a peixos a l’assut de Xerta. A l’Ametlla de Mar, es destinaran 516.000 euros a millores dels col·lectors en alta de l’Ametlla de Mar, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Al mateix municipi, també es preveuen 406.000 euros per finançar les obres de la recentment estrenada comissaria dels Mossos d’Esquadra. Entre els capítols destacats, figura també les obres del mur de reparació de la muralla al recinte de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb 315.000 euros.

Amb 5,05 milions d’euros previstos, i al marge del centre de salut d’Amposta –que s’enduu gairebé la meitat de la dotació-, figuren les obres de condicionament, ja en marxa, de la carretera T-350, entre Masdenverge i Santa Bàrbara , amb 607.000 euros en total. Ports de la Generalitat té prevista la urbanització de la zona de Ponent i Ribera del port de Sant Carles de la Ràpita, amb 200.000 euros, que també disposarà de 100.000 euros per a l’adequació de la zona de Llevant i la mateixa xifra per a la millora d’eficiència energètica, entre d’altres inversions; també 100.000 euros per a la nova passarel·la de xàrters al port de les Cases d’Alcanar. A Sant Jaume d’Enveja, l’Incasòl preveu destinar 1000.000 euros a les obres de restauració de l’hàbitat a la zona del Violí, dins del programa europeu Life Delta-Lagoon.

Aquest 2016, però, per volum total d’inversió comarcalitzada, la Ribera d’Ebre serà la segona comarca de les Terres de l’Ebre, amb 6,94 milions d’euros. Deixant al marge l’amortització del deute i les inversions previstes a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, els comptes de la Generalitat preveuen 749.000 euros per a la construcció de la captació Ull de l’Asmà a Garcia. L’Incasòl, a més, projecta al mateix municipi la subestació de l’Aubals amb 428.000 euros. A Móra d’Ebre, a més, el mateix organisme preveu invertir 429.000 euros en la reforma de les piscines municipals descobertes, en tres fases diferents.

Per últim, a la Terra Alta la inversió total prevista arriba als 734.000 euros. L’actuació més voluminosa en aquest àmbit correspon a la tercera fase de l’adequació de l’entorn de l’església de Sant Joan Baptista d’Horta de Sant Joan, amb 100.000 euros. El Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (Comebe) té assignats 29.5000 euros per inversions en processadors de dades.

En matèria viària general, l’adequació dels sistemes de contenció de vehicles de la carretera C-12 al seu pas per les comarques del Baix Ebre i la Ribera d’Ebre té assignats 1,89 milions d’euros.

Els pressupostos municipals de Santa Bàrbara es poden consultar al web de l’ajuntament.

El govern planer està preparant també l’actualització d’algunes ordenances com les de Policia i bon Govern o Medi ambient.
Els vehicles que portin més d’un mes estacionats al mateix lloc i als que s’observin desperfectes, seran retirats de la via pública.

joan abella
(J.Roig/T.G.).-La Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, aprovada pel Parlament de Catalunya a finals de l’any 2014 i que va entrar en vigor al juliol de l’any passat, s’ha començat a aplicar a Santa Bàrbara, coincidint amb l’aprovació dels pressupostos per a l’actual exercici.
Coincidint amb l’entrada en vigor de la llei, es presentava el nou Portal de transparència de Catalunya, l’espai web que facilita a la ciutadania la informació integrada de totes les administracions públiques catalanes.
Ara, el regidor d’Hisenda de Santa Bàrbara, Joan Abella, comunicava que des de fa uns dies, i acatant aquesta ordre governamental, també l’ajuntament planer, i des de la seua pàgina web, permet consultar al públic en general els comptes municipals.
Abella també va avançar que l’executiu planer està preparant una actualització de les Ordenances de Medi Ambient i de Policia i Bon Govern , desprès de valorar que les actualment vigents, s’han quedat obsoletes. El regidor deia que no es tracta tant d’aplicar mesures recaptatòries, sinó, sobre tot, d’actualitzar conceptes, com per exemple la moneda amb que s’han d’abonar les sancions, que encara es contempla en pessetes.
Tot i que encara no va voler avançar molt més d’aquesta actualització d’ordenances fins que no entrin en vigor, si que va avançar que una de les novetats que contemplaran serà l retirada de vehicles de la via pública que presentin algun desperfecte i porten més de trenta dies estacionats al mateix lloc.

El pressupostos municipals de Santa Bárbara, al detall.

PANO_20151029_201522A banda del 618.000 euros que es destinen a inversions, recull altres importants partides, com els 120.000 per a
Festes Majors, 50.000 per a la Fira de l’Oli, 45.000 per a la rebaixa de quotes al Centre de Dia o els 28.700 per a les entitats.

També destaquen els més de 300.000 euros de la partida de manteniments bàsics del municipi.

Properament es podrà consultar el detall dels pressupostos a la pàgina web municipal.

(AdSB/J.Roig).- Com ja vam avançar fa uns dies , en el ple ordinari celebrat el passat dia 17 de desembre, entre d’altres punts, l’ajuntament de Santa Bàrbara va aprovar un pressupost per a l’exercici 2016 de 3.003.621 €. Uns pressupostos que avui coneixem amb més detall, desprès de que ja vam destacar, en una informació anterior, les partides corresponents a inversions. D’una banda, 321.200 € es destinaran a la consolidació de l’estructura de l’antic Ajuntament, aquesta actuació la posava de relleu l’equip de govern donat el ràpid deteriorament d’un dels edificis amb més valor històric de la població.
L’altra inversió més important per al 2016 serà la continuació en la canalització del carrer Victòria (Fase II) per un muntant de 297.940 € finançant-se aquest any amb una línia de crèdit a llarg termini per import de 250.000 €.
En el pressupost del 2016 s’obre també una nova partida de manteniment per al nou edifici del carrer Ametller (Hotel d’Entitats), el nou espai que pretén donar una ubicació física a tot el teixit associatiu planer, i Mercat Municipal, que també és de recent creació i no disposava fins ara de partida pròpia.
En l’apartat social es crea una línia de subvenció de 45.000 € per poder rebaixar les quotes als usuaris del Centre de Dia.
Es consolida la partida per a l’Smartcentre, donant èmfasi als serveis de divulgació de la cultura, emprenedoria (coworking) i servei d’accés a les noves tecnologies. S’incrementa la partida amb 5.000 € a l’Escola de Música com a aposta clara per poder gaudir dels ensenyaments musicals al nostre poble.
En l’apartat de festes i fires, es mantenen els pressupostos ajustats de la Fira de l’Oli Novell, 50.000 €, les Festes Majors, 120.000 € i les festes populars, 15.000 €.
El pressupost també aposta per donar continuïtat a la rica vida social de què gaudeix el municipi, en aquest sentit, les entitats culturals i esportives continuen rebent subvencions de l’Ajuntament, 28.700 €.
Els manteniments bàsics del dia a dia a Santa Bàrbara segueixen també enduent-se una part important del pressupost municipal, en aquest sentit destacaríem la recollida d’escombraries, 187.000 €, 65.000 € en energia elèctrica de carrers, neteja i condicionament d’edificis municipals 63.000 €, servei de recaptació BASE 48.000 € o manteniment de carrers i places 40.000 €.
El comptes municipals contemplen també una rebaixa del 5,88% a l’IBI urbà, que passarà d’un coeficient sobre el valor cadastral del 0,85% al 0,80%. Referent a aquest impost, es va anunciar que en el proper exercici es fraccionaria el pagament amb dos rebuts sense aplicar cap cost per al contribuent.

Segons ha informat el regidor d’Hisenda planer, Joan Abella, properament i a les tothom que vulgui podrà consultar el detall dels pressupostos a la pàgina web municipal des del portal de transparència.