Entrades

“Escales que pugen al cel” torna al Mas de Barberans.

Pili Cugat i Carlos Lupprian seran els protagonistes que musicaran la jornada. Aquest any l’IES les Planes participarà ,amb els alumnes de 4rt d’ESO, fent una reivindicació de contingut social amb els seus poemes.

(L.P.R) Aquesta serà la sisena trobada poètica ‘Escales que pugen al Cel’, una proposta de Josep Lleixà que aplega poetes de les Terres de l’Ebre , Catalunya i el País Valencià, en total més de 30, que recitaran les seues creacions recorrent diverses escales del poble.
Aquest any però la proposta s’ha anat engrandint i s’han inclòs nous elements; música, teatre, vermut i reivindicació social.

El recorregut, tal com ens explicava Elisabet Mestre la regidora de cultura, començarà des de les escales de la Miranda diumenge a les 10,30 del matí. Tot el trajecte anirà guiat per una actriu que conduirà els diversos rapsodes, amb una història que servirà de nexe d’unió.

Un altra de les novetats, que s’ha inclòs aquest any, és la participació per primer cop dels alumnes de 4rt d’ESO de l’IES les Planes que han preparat, coordinats per la professora de llengua Mercé Blanch, textos reivindicatius per l’ocasió treballats a l’aula, dels quals en faran dues intervencions, la primera per exposar el problema i al final de la trobada perquè la gent aporte possibles solucions i signe un manifest.

Pili Cugat i Carlos Lupprian oferiran un concert amb poemes creats per l’ocasió, que ha escrit el poeta del Mas i impulsor de la iniciativa, Josep Lleixà, i que el duet musicaran.

“Nines de Drap” i “L’estació de tren de Santa Bàrbara”, premis de poesia i assaig respectivament als Premis Literaris Sant Jordi –Vila de Santa Bàrbara.

Estació de Santa Bàrbara (Foto:Todocolección.net)

Els autors són Raimond Aguiló Bartolomé de Reus i Josep Manel Obiol Cabrera, de La Ràpita però resident al nostre poble.
L’acte de lliurament de premis es farà demà dissabte a les set de la tarda, coincidint amb un recital de poesia i la presentació del llibre “Poemes al Vent” de l’Associació de poetes

(J.Roig/T.G.).-Des del passat divendres, Santa Bàrbara viu unes noves jornades culturals, que donen a conèixer els actius culturals, socials i naturals del nostre poble. Unes Jornades Culturals que enguany tenen un fet especial, ja que es commemoraran els 200 anys de l’inici del procés d’independència municipal. De fet, dissabte passat, en l’acte d’Inauguració de les Jornades, es va presentar els actes commemoratius que es duran a terme per ressaltar aquesta efemèride, així com logotip commemoratiu i una jota planera amb cobles específiques dedicades al poble.
Aquest cap de setmana destaca el lliurament dels premis de XXVI Concurs Literari Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara que en aquesta edició estava dedicat a les modalitats de poesia i assaig.
Alfred Blanch, com a regidor de Cultura i alcalde del municipi, explicava a La Plana Ràdio que el total d’obres presentades de la modalitat de poesia van ser d’11, i de la modalitat d’assaig van ser de 2.
El premi de poesia, dotat amb 300 €, es va concedir a l’obra Nines de drap, de Raimond Aguiló Bartolomé de Reus i l’accèssit local dotat amb 60 € era per a l’obra Independència?, de Maria Rosa Pons Caire.

El premi d’assaig, dotat també amb 300 €, es va concedir a l’obra L’estació de tren de Santa Bàrbara, de Josep Manel Obiol Cabrera, veí de La Ràpita però resident a Santa Bàrbara i l’accèssit local, dotat amb 60 € va ser per a l’obra La història d’un mestre que ens va fer grans de Laia Sanz i Masclàns.
Després del lliurament dels premis, hi haurà un recital poètic a càrrec de l’Associació de Poetes, que aprofitaran per presentar el seu llibre “Poemes al Vent”.

Les Jornades Culturals de Santa Bàrbara, compleixen 25 anys

ALFRED BLANCH RADIO

Alfred Blanch, alcalde i regidor de Cultura de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

S’iniciaran oficialment el proper dissabte amb la presentació del llibre “Poemes al vent”
Acabaran el 22 de Maig amb la celebració del dia Internacional del Museu
La Unió Musical Jaume Balmes també ha encetat aquesta setmana les audicions dels alumnes de l’escola de música.

(J.Roig/T.G).-Com a preàmbul de les Jornades Culturals que el proper dissabte s’iniciaran a Santa Bàrbara, ahir dilluns, la Unió Musical Jaume Balmes va encetar una setmana d’audicions obertes al públic per a que els alumnes de l’escola de música puguin mostrar els seus avenços.
Les Jornades, que enguany arriben a la seua edició número vint-i-cinc , començaran oficialment el dissabte dia 16 i es perllongaran fins 22 de Maig, concentrant la majoria dels actes durant els caps de setmana.
Alfred Blanch, l’alcalde de la vila, que ha mantingut també la regidoria de Cultura, afirmava que és un programa d’activitats molt complert, que s’encetarà amb la inauguració de les Jornades a l’Smartcentre el dissabte a les set de la tarda i la presentació del primer llibre de l’Associació de Poetes “Poemes al Vent”, a càrrec d’Albert Guiu, professor de literatura castellana, escriptor i poeta. Desprès hi haurà un recital poètic a càrrec de la mateixa entitat i finalment, el concert a càrrec de la Banda de Música “Unió Musical Jaume Balmes”.
Blanch volia destacar que, com tot els anys, les Jornades Culturals de Santa Bàrbara són una realitat gràcies a al compromís i les aportacions que fan les entitats del municipi, organtizant la majoria dels actes que es duran a terme.”Les entitats es vinculen molt a les Jornades, perquè se les senten seues”, deia.
El primer acte “oficial” de les Jornades serà el diumenge, a partir de les 9:30h, per a fer un “interesantíssim i sorprenent” itinerari de coneixença d’un dels pobles de la comarca del Maestrat (que el programa no especifica), però que promet visites guiades a “llocs poc coneguts”.
Els darrers actes seran els dies 21 i 22 de Maig, amb la celebració del dia Internacional del Museu que oferirà, entre les 11 i 13 h. visites gratuïtes al Museu de la Vida a la Plana.

L’escriptor Ignasi Revés presenta a Santa Bàrbara el seu llibre dedicat a la mar

12400657_648886831925569_3523901189253338715_n

Ho va fer dilluns en el marc del dia mundial de la poesia.

(J.Roig/T.G.).-Santa Bàrbara va celebrar el passat dilluns el dia Mundial de la Poesia amb una lectura de poemes i la presentació del llibre “Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre” a càrrec del seu autor Ignasi Revés. El mateix escriptor, molt popular per la seua obra “Esmorzars de forquilla”, explicava a la nostra emissora que, en aquest cas, el llibre que presentava a Santa Bàrbara era un encàrrec que se li havia fet per escriure sobre les llegendes marines de la nostra costa, però la gent del mar consultada, més que llegendes lo que li van contar van ser històries i això és lo que explica en la seua obra.
L’acte va estar organitzat per l’Smartcentre i el Club de Lectura del nostre poble. Mercè Fort, responsable de l’àrea de noves tecnologies de l’ajuntament planer, explicava que enguany s’han volgut sumar a aquesta celebració cultural, com un dels actes que preparen per las anomenades “ jornades smart”.

La Unesco va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes -amb la col•laboració de diverses entitats públiques i privades-, celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Cada any es tria un autor a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració d’Alacant a L’Alguer, i de la Franja a Puigcerdà).
Aquest any es va escollir el poema “Preneu les roses” de l’escriptora tarragonina d’Olga Xirinacs que, en aquesta ocasió s’ha traduït a 20 llengües (alemany, amazic, anglès, àrab, castellà, euskera, , francès, gallec, italià, japonès, mandarí, mandinga, occità, persa, quítxua, romanès, rus, sard, urdú, wòlof).