Entrades

La meteorologia adversa retarda la recollida d’olives a Santa Bàrbara

img_20161130_171632

Detall d’olives sevillenques afectades per la sequera (Foto:J.Roig)

En dos mesos s’ha recollit una quarta part de lo que seria habitual en una campanya normal.
Tot i això, les pluges dels darrers dies poden salvar més d’un 60 per cent de la collita, gracies al bon any que té la varietat morruda.
(J.Roig).-Les precipitacions del mes d’octubre, sumades a les del mes de novembre recent acabat i que a Santa Bàrbara sumen gairebé 160 litres, podrien salvar més d’un 60 per cent d’una collita d’olives que es preveia pèssima solsament unes setmanes enrere.

El gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions al programa “Parlar per Parlar” de La Plana Ràdio, deia que encara és difícil fer una previsió acurada perquè la recollida dels fruits va molt enrederida respecte a altres anys, ( dels 3 o 4 milions de quilos habituals que ja s’ha arreplegat normalment a finals de novembre, enguany se’n han molturat solament 1 milió), però creu que tot i la minva que hi haurà en les varietats més primerenques, que no han pogut acaba bé el seu procés de maduració, la collita podrà salvar-se en un percentatge més elevat del que s’esperava, per tant ‘aigua caiguda, tot i el mal que ha fet a alguns camins, es donava per benvinguda.

També cal puntualitzar que les previsions del gerent de la cooperativa planera no es poden generalitzar perque l’aigua caiguda les darreres setmanes s’ha repartit de manera desigual en el territori i ha permès la recuperació d’unes varietats més que unes altres.

El mateix Cardona deia que enguany és “l’any de la morruda” ja que aquesta varietat s’ha recuperat d’una manera extraordinària els darreres dies i podria equilibrar la balança de les pèrdues produïdes per altres varietats de cicle més curts, com la sevillenca i la farga, unes olives que s’han quedat molt petites, amb poca polpa, i que ja no han tingut temps de recuperar-se per la manca de pluges a temps.En canvi la morruda té un cicle vegetatiu més llarg i com que ara encara està verda, els arbres tindran temps de desenvolupar un fruit de major calibre.

Recordem que la previsió que es feia des de la mateixa cooperativa a principis d’octubre, quant es va donar per iniciada la campanya i abans de l’episodi de precipitacions, era d’una caiguda de fins al 80 per cent segons zones i varietats.

Les pluges tornen a regar generosament les Terres de l’Ebre

(Video: Montsià Dron)

A Santa Bàrbara, durant el cap de setmana, van caure més de 50 litres, mentre que Horta de Sant Joan s’emporta el rècord amb 83 litres per m2.

Alguns barrancs com el de Lledó o Lloret van baixar i diversos camins també han estat afectats per les aigües.

(J.Roig).-La nuvolositat i les precipitacions van tornar a estar presents a les Terres de l’Ebre ahir diumenge i les previsions són de que també ens acompanyin en bona part avui dilluns, mantenint la tendència ja encetada al final de la setmana.
De fet, Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del Pla INUNCAT per la previsió de pluges al litoral i prelitoral sud i, especialment, les pluges abundants que es poden donar encara a les Terres de l’Ebre i el creixement dels cabals dels rius i barrancs de la zona com l’inusual crescuda que es va produir al barranc de Lledó  el passat dissabte i que va mantenir un abundant cabdal en aquest torrent que separa els termes de Tortosa i Santa Bàrbara,  com es podia comprovar per les imatges que publicava a les xarxes socials una empresa local que es dedica a fer treballs aeris amb drons.

Un altre barranc que va “despertar” els seus bufadors amb les pluges del cap de setmana és el de Lloret, tot i que a menys de dos kilòmetres del naixement, les aigües es perdien per sota els còdols de la llera. També les intenses pluges que es van produir durant el cap de setmana han malmès alguns camins dels termes municipals als pobles més afectats per les tempestes.

Protecció Civil segueix recordant que a les zones on plou amb intensitat cal evitar lleres de rius i rieres, punts inundables i altres espais perillosos.

Entre  dissabte i diumenge s’han acumulat quantitats importants de pluja en algunes zones de l’Ebre, com per exemple a Santa Bàrbara on, entre dissabte i diumenge van caure 52 litres de pluja per metre quadrat. El rècord però se l’emporta l’estació automàtica d’Horta de Sant Joan on es van acumular 83 litres, seguit de l’estació del Port, on anit sumaven 69 litres per metre quadrat des de l’entrada del cap de setmana.
Segons les dades consultades al web del Servei Meteorològic de Catalunya, les quantitats acumulades, a Aldover i Ulldecona han estat n 63 litres m2., a Mas de Barberans 50, a Riba-roja d’Ebre 36, a Batea 41, a Ascó i Rasquera 40 i a Gandesa 30. A més, puntualment va caure alguna tempesta de calamarsa. Entre la nit i matinada de diumenge hi va haver un tall de llum que va afectar a 14.107 abonats d’Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Masdenverge, Santa Bàrbara i Ulldecona.

La previsió per avui es que el cel es mantingui molt ennuvolat o cobert a la meitat sud i entre mig i molt ennuvolat a la resta amb nuvolositat més abundant i compacta al litoral i prelitoral tot i que al llarg del matí es pot anar aclarint de nord a sud i quedarà serè o poc ennuvolat per núvols alts i prims. Tot i això, a les Terres de l’Ebre la nuvolositat es preveu que es mantingui encara abundant i compacta durant tota la jornada, amb cel molt ennuvolat o cobert que pot tornar a deixar caure alguna gotellada.

Les darreres pluges podrien salvar gairebé un 80 per cent de la collita d’olives.

olivar_xileya_arbol_afectado

El gerent de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara afirma que fa dues setmanes les perspectives eren catastròfiques.
Ara, si la situació climatològica ho permet a la cooperativa planera es podrien recollir entre 11 i 12 milions de quilos d’olives dels mes de 13 que s’eperaven.

(J.Roig/T.G.).-Tot i la pluja de fa uns dies, la collita d’olives tampoc s’ha escapat del tot dels efectes de la persistent sequera que aquest estiu a afectat tot el territori fins al punt que, durant gairebé 6 mesos, la pluja caiguda a estat pràcticament inapreciable.
Josep Lluis Cardona, gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, explicava a la nostra emissora que, mentre a principis de juny i desprès d’una bona floració, les perspectives d’una bona collita eren òptimes i fins i tot s’aventurava una collita rècord, fins fa un parell de setmanes i degut a la persistent falta de pluja, aquesta previsió havia donat un tomb de 360 graus i les perspectives s’havien convertit en catastròfiques. “La collita s’estava perdent, sobre tot les varietats més primerenques com la sevillenca. Amb la pluja d’ara fa 15 dies,la situació ha tornat a canviar totalment ” deia Cardona.

L’Agrícola del Camp preveia enguany una collita rècord i esperava superar el 13 milions de quilos d’olives, una collita que, si no hi ha cap altre entrebanc i segons el gerent de l’Agrícola, podria minvar entre un 15 i un 18 per cent quedant entre 11 i 12 milions de quilos d’olives per molturar. En quant al rendiment gras, és a dir l’oli que finalment rajarà del fruit, s`espera que sigui l’habitual, que se situa entre un 22 i un 23 per cent.”Però en aquest moments no ho puc assegurar. Tinc dubtes”, confessava el gerent.

En quant a la qualitat, Cardona admetia que pot ser no serà la d’un any normal perquè la sequera acaba afectant les qualitats organolèptiques de l’oli, tot i que també acabarà depenent de les condicions climatològiques que es donin des d’ara i fins al inici de la campanya que començarà en molt pocs dies .

La pluja deixa 195 l/m2 al PN dels Ports i fa brollar els bufadors dels barrancs

IMG_20151102_173040

Barranc de La Galera ahir per la tarda (Foto:J.Roig)

A Santa Bàrbara tenim un registre de 76 l/m2. en 24 hores
Barrancs com el de La Galera o el de Lloret baixaven amb força ahir per la tarda
També es  va tallar l’autovia A-7 a l’Hospitalet de l’Infant.

(Redacció i J.Roig).-Els efectes del fort temporal que va afectar ahir les  Terres de l’Ebre,  i també per la tarda altres zones de Catalunya, va ocasionar afectacions diverses que eren actualitzades  per Protecció Civil ahir per la nit desprès de les 10
La tarda d’ahir , l’acumulació de pluja va provocar inundacions a l’autovia A-7 al seu pas per l’Hospitalet de l’Infant, que van obligar a tallar la circulació per esta via a les 17.37 hores, segons va informar el Servei Català de Trànsit. Els vehicles van ser desviats per la sempre atapeïda N-340 en els dos sentits. Per contra, el trànsit per la C-12 a Tortosa es va poder  normalitzar.
Protecció Civil de la Generalitat informava que fins a les 22.00 hores d’ahir el telèfon d’emergències 112 havia rebut 897 trucades pel temporal de pluja i fort vent a tot Catalunya mantenint activades les alertes dels plans INUNCAT per pluja i mala mar, i PROCICAT per fort vent avançant que la previsió indicava que les incidències nocturnes es concentrarien a les comarques de Girona fins a aquest matí
La majoria d’aquestes 897 trucades, de les quals 58 procedien de les Terres de l’Ebre. A la resta de Catalunya les incidències més destacades han estat persones i vehicles atrapats per la crescuda dels cabals dels rius o acumulacions d’aigua.
Les principals incidències que coneixíem aquest mati, derivades de la pluja intensa i les fortes ratxes de vent que van afectar  les Terres de l’Ebre, van estar com a conseqüència d’arbres caiguts i petites inundacions. A Tortosa, la pluja va obligar  a tallar la C-12 al seu pas per la capital del Baix Ebre a partir de les dos de migdia. També hi va haver afectacions viàries a la plaça Unió del barri de Sant Llàtzer on els cotxes tenien que circular amb molta precaució. El temporal de llevant va provocar també que les barques quedessin amarrades a tots els ports ebrencs i que les onades superessin els dos metres d’alçada.
També vam estar informats de incidències a Ulldecona on va volar una teulada metàl•lica. A La Galera, tot i la forta barrancada que baixava ahir per la tarda, sembla que no va haver-hi afectacions a les obres de reforç en la primera fase de consolidació del barranc de la Galera  per solucionar els problemes d’esllavissades que ja havien ensorrat part d’alguns domicilis propers al torrent.
Acabem aquesta primera informació sobre les afectacions del temporal de pluja i vent que es va viure ahir també al territori amb els registres destacables d’acumulació pluviomètrica Al PN dels Ports es van recollir 195,1 l/m2, a Tivissa 163,6 l/m2, a Horta de Sant Joan 103,6 l/m2, a L’Ametlla de Mar  van caure 42,9 l/m2 i a Amposta 25 l/m2. Al nostre poble, segons el registre de l’emissora des de la nit del dia 1, fins a aquesta matinada, vam recollir 76 l/m2.

En quant a les ratxes màximes de vent, la més forta de tot Catalunya es va produir a l’estació Meteorológica d’Horta de Sant Joan amb un cop de 109,1 km/h i al PN dels Ports amb una de 108 km/h.
També sabem que  Ulldecona va ser un dels tres municipis catalans que va activar els seu pla en Alerta pel temporal.