Entrades

Ximo Martí diu que no poden vindre de fora a dir-nos que hem de fer a casa nostra

Imatge cedida de la reunió de dissabte a Amposta de la plataforma Alternativa a la Festa Taurina Terres de l’Ebre que aplega un col·lectiu que aspira a un model diferent de festes populars al territori. (Foto:A.Lleixà)

El president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre es referia als promotors de la ILP que s’ha posat en marxa per abolir els correbous.

Diu que no seria coherent que un país que demana democràcia i dret a decidir, interferís en les decisions d’uns pobles i territoris, on la majoria de ciutadans accepten la celebració d’aquests actes festius i tradicionals.

(J.Roig).-Aprofitant la passada Setmana Santa, l’anomenada Coordinadora per l’Abolició dels Correbous, registrava al Parlament una nova Iniciativa Legislativa Popular (ILP), per acabar amb tots els tipus de tauromàquia al país, proposant deixar sense efecte l’article 6.2 del Decret legislatiu 2/2008 que, precisament, permet i regula les festes tradicionals amb bous. Un article que, recordem, exclou de la prohibició de les curses de toros, els correbous, les festes sense mort de l’animal que s’han pogut seguir celebrant en aquelles dates i municipis on se’n va acreditar la tradició, la majoria a les Terres de l’Ebre.
Davant d’aquesta notícia i en declaracions exclusives a La Plana Ràdio, el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Ximo Martí, explicava que, oficialment no coneixien la notícia, però que confien amb la força que pugui tenir, per contrarestar la iniciativa, el clar i ampli consens amb el que va comptar, ara fa set anys, l’aprovació de la Llei 34/2010 de regulació de les festes tradicionals amb bous.

Martí anava més enllà i exposava que no seria massa coherent que un país que demana democràcia i dret a decidir, interferís en les decisions d’uns pobles i territoris, on la majoria de ciutadans accepten la celebració d’aquests actes festius i tradicionals. “No poden vindre de fora, a dir-nos que hem de fer a casa nostra”, reflexionava.
Aquesta notícia coincideix amb la presentació, el passat dissabte a Amposta, de la plataforma Alternativa a la Festa Taurina Terres de l’Ebre que aplega un col·lectiu que aspira a un model diferent de festes populars al territori.
També aquests dies ha donat inici la temporada taurina a les Terres de l’Ebre amb els bous de carrer i embolats que es van fer el passat dissabte a Aldover i les tardes de bous a la plaça portàtil que els Mas de Barberans organitza aquesta setmana amb motiu de les seves Festes Majors.

Santa Bàrbara aprova la moció de suport a la creació de l’ATM de les Terres de l’Ebre

salo-dep-lens-buitEl document fou aprovat amb el vot unitari de les tres formacions polítiques amb representació al nostre ajuntament.

(J.Roig/T.G.).-La llei de mobilitat del 2003 estableix la creació de l’autoritat territorial de mobilitat (ATM), un organisme de gestió del transport públic que pren decisions vinculants i que està format per la Generalitat i les administracions locals amb la finalitat de coordinar el transport públic a la zona geogràfica on està constituïda.
Tretze anys després de l’aprovació de la llei, les Terres de l’Ebre encara no tenen aquesta figura.
Fa algunes setmanes, moviments socials ebrencs, com la plataforma Trens Dignes, començava una campanya de recollida de firmes per reclamar equitat respecte a altres territoris com el Camp de Tarragona, Lleida i Girona que ja fa anys que tenen constituïdes les seves ATM.
A meitat d’aquest mes de Novembre, els alcaldes del Baix Ebre també van aprovar reclamar al Govern de la Generalitat la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l’Ebre o bé una altra que tingui les mateixes competències d’actuació.
La passada setmana va ser l’ajuntament de Santa Bàrbara el que va aprovar per majoria en sessió ordinària de Ple i amb els vots de CiU, EP i PP , una Moció en el mateix sentit.
La moció aprovada pel consistori planer ha estat presentada a tots els ajuntaments i Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre.

Convoquen una assemblea oberta a Tortosa per l’abolició dels correbous a les Terres de l’Ebre

prou(Gustau Moreno Pérez ).- La plataforma Iniciativa Animalista i el col·lectiu Libera! han convocat per aquest diumenge al matí una “assemblea oberta” per la unitat d’acció en “l’abolició dels correbous a les Terres de l’Ebre” i al Baix Maestrat. L’acte tindrà lloc a partir de les 10 hores del matí al local de l’associació Atzavara-Arrels, just davant de l’estació de Renfe. Les dues organitzacions han anunciat, a través de les xarxes socials, la participació del portaveu de la Plataforma Prou, Leonardo Anselmi, i l’activista animalista Jesús Frare.

 La plataforma Iniciativa Animalista va nàixer a València per un procés de coincidència d’unes quantes persones preocupades pel tema dels drets dels animals, que durant un temps han participat en diferents actes de diverses organitzacions animalistes, com ara Folgança, Libera!, Defensanimal.org o PACMA. L’àmbit geogràfic natural de la plataforma Iniciativa Animalista són els Països Catalans, i entre els seus objectius destaquen informar la població “de tots els tipus d’explotació i maltractament” als que sotmeten als animals i com això perjudica la salut humana i deteriora el planeta. De la mateixa manera, també volen declarar els pobles i ciutats dels Països Catalans com a antitaurins, amb la prohibició “de les festes i tradicions cruels amb els animals”.

Més d’un miler de persones participen en una nova acció de protesta contra el magatzem de gas Castor

839219

Manifestants amb cartells i pancartes contra el Castor davant la planta terrestre a Vinaròs.(Anna Mayor)

(ACN).– Més d’un miler de persones de banda i banda del Sénia van desafiar  el fort vent que bufá aquest diumenge per mobilitzar-se, un cop més, contra el magatzem de gas submarí Castor. Aquesta vegada la convocatòria era per rodejar tot el perímetre de la planta terrestre que està al terme de Vinaròs  però a molt pocs quilòmetres d’Ulldecona i Alcanar.

Finalment, l’acció va envoltar la meitat del perímetre de tres quilòmetres de la planta, protegida per diverses dotacions de la Guàrdia Civil. La Plataforma de les Terres del Sénia ha denunciat una vegada més la “dilació” del govern espanyol alhora de prendre una decisió sobre la continuïtat del Castor.

Sota el lema ‘Rodeja el Castor’, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l’Assemblea Ciutadana de Vinaròs i Benicarló  van aconseguir  convocar a més d’un miler de persones que van formar  una cadena humana al voltant de la planta terrestre del magatzem de gas Castor. Tot i que no es va aconseguir encerclar tot el perímetre de la planta, d’uns tres quilòmetres, el moviment social ha volgut donar un missatge de força davant el que consideren una estratègia del govern espanyol de “dilatar” la decisió sobre el futur de la plataforma.