Posts

Marité Llusiá Queral serà la primera “pregonera” del Dia del Planer Absent

L’any passat, el “pregoner” va ser el doctor en biologia i científic, Daniel Pla.
La regidoria de Festes de Santa Bàrbara vol seguir revitalitzant aquest acte de la Festa Major, coneixent les històries que s’amaguen darrere dels veïns que viuen fora del poble.
Marité és actriu i ballarina, ha treballat en divers obres de teatre i dansa i actualment forma part de la companyia del conegut cabaret “Plata” de Saragossa.

(J.Roig/T.G.).-Seguint en la voluntat d’intentar actualitzar i revitalitzar la tradicional festa del Planer Absent, que se celebra durant les Festes Majors, la regidoria de Festes de Santa Bàrbara l’any passat va anunciar alguns canvis en l’estructura de l’acte i la implantació, per primer cop, de la figura del pregoner.
Judit Lleixà deia que, darrere de cada planer o planera que ha hagut de marxar del seu poble, hi ha una història, unes circumstàncies i unes vivències. La idea és que cada any, un d’aquests homes i dones, l’expliqui com a referència del simbolisme que vol tenir l’acte.
La regidora no descarta que en un futur pugui ser més d’un planer absent el que expliqui la seua història. ” De moment anirem poc a poc i enguany serà una única persona la que ho faci”, aclaria.

L’any passat la trobada va tenir un pregoner, el doctor en biologia i científic Daniel Pla. Enguany l’encarregada d’explicar la seua història serà una dona. Aquesta primera “pregonera absent” serà Marité Llusiá Queral, jove artista planera que està obrint-se camí al difícil món de l’espectacle i que, des de fa ja algunes temporades, és una de les actrius de la companyia que actua al conegut i re inventat cabaret “El Plata” de Saragossa.

La jove planera, (que decidia assumir com a nom artístic el de Marité Queral) , després de 15 anys practicant Gimnàstica Rítmica, se sent atreta pel món de l’espectacle i comença els estudis de Comèdia Musical amb Coco Comín, on es forma en dansa moderna, clàssica, contemporània, espanyola, i claqué. Més tard estudia interpretació a l’escola Nancy Tuño i posteriorment amb Javier Galitó-Cava, finalitzant aquesta etapa de formació amb el Màster en Dansa Teatral de Mercedes Boronatkeep moving program“.

Entre altres treballs destaquem la seua participació com a actriu a Crims del Cor dirigida per Jordi Oliver i Singles.cat dirigida per Roger Vidal.
Com a ballarina ha participat als espectacles Shangay 2050 i Hard Work, i des del 2014 forma part de la companyia d’actors i actrius del conegut cabaret aragonès.
Actualment Marité combina el seu treball, amb els estudis de Pedagogia a la Universitat Internacional de La Rioja

Enguany, el Dia del Planer Absent, no es farà el primer diumenge de Festes

ella

Foto:T.G

La regidoria ho ha traslladat a la nit de ball del dissabte següent

Encara no està definit el contingut de l’acte, però, segons la regidora, dependrà del nombre de participants.

(J.Roig/T.G.).-Tot i que oficialment les Festes Majors de Santa Bàrbara no començaran fins al divendres 8 de juliol amb la primera tarda de vaquetes de la ramaderia navarresa de José Arriazu, un bou embolat i la 15èna edició del Festival Tronat planer, aquest cap de setmana ja hi haurà les primeres activitats, preàmbul de la festa, amb la jornada de Fira Ofertes que demà divendres organitza el comerç local a partir de les 10 del matí. Per la tarda i a partir de les sis, s’iniciaran les 12 hores de Futbol Sala i les de Pàdel al poliesportiu municipal i a partir de les vuit, el muntatge de la primera fila de la plaça de bous que seguirà el dissabte pel matí amb la resta. El mateix dissabte per la tarda i al barri de les “Quatre carreteres” hi haurà la tradicional benedicció de vehicles i missa en honor a sant Cristòfol i ja el diumenge es farà el Canvi de Pubilles amb el comiat a les dels 2015 i la proclamació de les de l’any 2016, enguany sembla que amb una destacada modificació organitzativa.
Aquest no serà l’únic canvi de les Festes planeres, ja que, segons explicava la regidora Judit Lleixà, actes tant arrelats com el Dia del Planer Absent també sofriran substancials canvis, provocats, segons la regidora, per la baixa participació que els darrers anys estava tenint aquest emblemàtic acte dedicat als planers i planeres que viuen fora. Lleixà vol intentar revitalitzar-lo i per això hi haurà un cavi radical. En lloc de l’habitual recepció que es feia el primer diumenge de Festes, l’acte es trasllada enguany a la nit del darrer dissabte, al Poliesportiu Municipal en el marc del ball, amenitzat aquella nit per l’orquestra Cimarrón. La regidora no donava massa pistes sobre en que consistirà l’acte. Si que deia que dependrà del nombre de participants.

La responsable del programa de Festes deia que, segons li consta a ella, mai s’han enviat invitacions personalitzades per assistir a aquest acte als planers i planeres que viuen fora del poble, “perquè ens en podríem deixar algun i no quedaria massa bé”. D’altra banda creu que ells mateixos ja són els primeres que es preocupen d’informar-se per assistir “ als actes que els interessen”, concloïa.

Així dons, enguany el matí del primer diumenge de Festes Majors, per primer cop, no estarà dedicat als veïns del poble que viuen fora i en substitució s’ha programat una exhibició de durabilitat de ciclomotors de 50 c.c. al circuit de la finca de l’Advocat i una lligueta infantil de JT Splashmaster organitzada per l’associació local de Paintball.