Entrades

El gasoducte marí limita la pesca del llagostí en un dels principals caladors

Foto: Joan Revillas

Els pescadors de la Ràpita i les Cases creuen insuficients les compensacions pactades amb Escal

(D.T)Les obres del gasoducte del projecte Castor han perjudicat la pesca en un dels principals caladors de llagostins davant les costes del Montsià i el Baix Maestrat.

Així ho asseguren els pescadors de  Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar, els quals reclamen a l’empresa promotora del magatzem subterrani de gas, Escal UGS,  més compensacions de les que ja es van comprometre  pels perjudicis que els podia ocasionar la construcció de la instal·lació al sòl marí al llarg d’uns 20 quilòmetres, entre la desembocadura del riu Sénia i la plataforma marina on s’injectarà i s’extraurà el gas.

Concretament, els convenis signats aportaven uns 400.000 euros a la confraria rapitenca i 120.000 a la de les Cases d’Alcanar durant cinc anys, per compensar els perjudicis que es pugessin causar les obres i l’exclusió temporal de la zona de pesca.

Els pescadors consideren ara que no és suficient, ja que les pèrdues estan sent majors de les esperades inicialment. Així, algunes barques rapitenques han vist com s’enganxaven les seves arts de pesca amb les roques i s’empastifaven amb els fangs que han quedat al fons després de la construcció del gasoducte, segons ha explicat el president de la confraria
Verge del Carme, Eusebi Rosales.  Escal UGS, per la seva banda, explica que les obres del gasoducte (ja finalitzades) no ha deixat pedres al fons marí i els fangs s’assentaran en uns mesos, fet  que corroboren les confraries de pescadors del Baix Maestrat.

L’ Ebre també reb el reconeiximent per les actuacions a favor del sector pesquer català

Dos ebrencs i una entitat rebran  medalles i plaques  per aquest  reconeiximent

(Redacció/J.Roig).-El 24 de setembre s’atorgaran els guardons, 6 medalles de la pesca i 5 plaques a persones i entitats
El Govern va aprovar ahir la concessió de guardons que es concedeixen a persones i entitats des de l’any 1987 per recompensar els esforços d’aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer català. El Consell Executiu ha donat llum verd al decret pel qual es reconeixen les actuacions en favor del sector pesquer català i que es lliuraran el pròxim 24 de setembre, coincidint amb la Nit de la Pesca.

A proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i a través d’un jurat encarregat de l’avaluació ,entre altres a Catalunya ,es concedeixen les Medalles de la pesca catalana a Jordi Joan Sancho i Fibla , Secretari de la Confraria de Pescadors de les Cases d’Alcanar. Ha treballat a la Confraria de Pescadors de les Cases d’Alcanar durant més de 38 anys, 27 dels quals ho ha fet com a secretari. Ha dedicat un esforç constant envers els pescadors de les Cases i la salvaguarda dels interessos de l’entitat, portant a terme una gestió exemplar en moments difícils per al sector.

També a Josep Tomàs Margalef i Benaiges qui ha dedicat tota la vida al sector pesquer, tant a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar com a la resta de confraries que han requerit els seus serveis. Inicia la seva tasca professional com a pescador embarcat associat a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla. Ha simultaniejat el càrrec de secretari de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla amb el de secretari de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Tarragona.

Finalment i dintre de l ‘apartat  de plaques, una de les cinc ha estat per al IES Els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita  per la seva contribució al desenvolupament de l’aqüicultura a Catalunya des de la formació professional reglada.
Actualment, la formació professional impartida a l’IES Els Alfacs està englobada en la família professional marítima pesquera. S’hi imparteixen dos cicles formatius: Operacions de Cultiu Aqüícola (1.700 hores, de grau mitjà) i Producció Aqüícola (2.000 hores, de grau superior), tots dos cicles realitzats durant 2 cursos.

L’Escola d’Aqüicultura de l’IES Els Alfacs és l’únic centre que imparteix aquests cicles formatius a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i és una de les pioneres a nivell estatal a impartir aquests ensenyaments professionals.

Pesca Ràpita tanca les botigues de venda de peix

La Confraria de Pescadors de la Ràpita ha decidit suprimir les peixateries de Tortosa i la Ràpita, perquè generen pèrdues econòmiques mensuals

La Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita tancarà les dues botigues de venda directa de peix que té a la Ràpita i Tortosa demà dissabte. El punt Llegir més

Els pescadors ebrencs denuncien davant Fiscalia que els vessaments de petroli fan minvar les seves captures

Les confraries de l’Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita constaten una baixada dràstica dels recursos pesquers prop de la plataforma Casablanca de Repsol

Les confraries de pescadors de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Sant Carles de la Ràpita (Montsià) han denunciat davant Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona els perjudicis que els reiterats vessaments de petroli a la costa de l’Ebre suposen per a la seva activitat. Asseguren que les fuites de la plataforma Casablanca de Repsol provoquen una dràstica reducció de les captures, especialment de peix blau, en unes deu milles nàutiques i durant els quatre mesos posteriors a l’incident. Els pescadors, que no reclamen explícitament compensacions, lamenten que l’administració no exigeixi a la petroliera el mateix grau de compliment de la normativa ambiental que al sector pesquer. ACN

Llegir més