Entrades

Cultura inicia la catalogació de les festes amb bous i en valorarà la seva declaració honorífica

965878

El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, admet que un possible reconeixement de la Generalitat no blinda legalment els actes taurins
Tot i així, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta

(ACN).- El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per catalogar les festes amb bous de les Terres de l’Ebre -i d’altres municipis catalans- després de finalitzar la redacció de l’inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya, que inclou 15.000 esdeveniments. Un cop enllestit el catàleg, entre finals d’estiu i principis de tardor, la Direcció General de Cultura Popular valorarà la seva possible declaració honorífica en una de les cinc categories establertes -des de festa popular a festa patrimonial d’interès nacional-. Es tracta d’una demanda de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre feta fa més de sis anys que, segons Cultura, no suposa blindar legalment els correbous.

Els treballs previs per a l’elaboració del catàleg podrien finalitzar entre finals de juliol i principis del pròxim mes de setembre, segons ha explicat a l’ACN el director general de Cultura Popular, Lluís Puig. A partir d’aquí, i per determinar si les festes amb bous mereixen algun dels cinc nivells de declaració honorífics, el Departament revisarà les memòries tècniques, històriques i etnogràfiques. En funció de criteris com l’antiguitat i el seu contingut, , es poden o no declarar. Podrien ser “unes quantes o totes”. “Si es veu que totes les festes tenen el mateix nivell, podríem fer una declaració conjunta”, ha aclarit.

Seran objecte d’anàlisi les celebracions incloses en l’annex de la llei 34/2010 que regula els correbous: 26 dels municipis i EMD de les Terres de l’Ebre, dos de la Catalunya Central, quatre de les Comarques Gironines, dos de Tarragona i un parell més de l’àmbit de Barcelona. Podrien caure en una de les cinc categories establertes pel reglament aprovat per la Generalitat, que van des del nivell més baix de festa popular d’interès cultural a festa patrimonial d’interès nacional -la més elevada-. El calendari a partir del qual es pot concretar aquesta aprovació, que acabaria passant per la taula del Govern, es pot conèixer durant la pròxima tardor.

Sigui com sigui, Puig ha precisat que es tracta de “declaracions honorífiques que demostren l’estima d’un municipi per la festa”, des del punt de vista etnogràfic, i que, en cap dels casos, no suposa “rebre diners ni un blindatge legal” per als correbous. En aquest sentit, ha assenyalat la llei 34/2010, aprovada al Parlament, que regula “l’equilibri entre la tradició i el respecte als animals”, així com el reglament del Departament d’Interior que estableix els “controls” previstos. “Les declaracions honorífiques permeten que la festa se segueixi fent però no eximeixen del compliment de la normativa”, ha clarificat, tot assegurant que, en aquests, moments “la festa no està en perill”.

Per la seva banda, a través de les xarxes socials l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta, amb l’assistència d’alguns milers de persones, per reivindicar la continuïtat de les celebracions amb bous.

Vicent Benavent guanya el concurs de ramaderies de les Festes Majors 2014

gala

La penya taurina “Planers pels bous” amb els ramaders guardonats. (Foto:J.Martí)

Benavent també es va emportar el “ Reconeixement” a la vaca “Niebla”
L’acte de lliurament dels premis a les millors ramaderies i animals del concurs, va tenir lloc al decurs de la celebració de la VI Gala Taurina de Santa Bàrbara

El passat dissabte, la Penya Taurina “Planers pels bous” va fer públics els noms de les ramaderies i animals guanyadors del 7é Concurs de Ramaderies que va viure el municipi a les passades Festes Majors.
L’ acte va tenir lloc al decurs de la Gala Taurina que l’entitat organitza des de fa sis anys per aquestes dates i va comptar amb la presencia de tots els ramaders participants al concurs,tret de la Ramaderia La Espuela, que per raons d’agenda, no va poder estar present al lliurament dels guardons, tot i que a aquesta ramaderia va ser premiada a la categoria de millor bou per “Japonesito”, reconeixement que l’any passat també aconseguia, en aquell cas amb el bou “Alemán”.

El premi a la Millor Vaca va correspondre a “Maniàtica” de la ramaderia de José Vicente Machancoses, segons el jurat, “una vaca que és tot un espectacle”.
Dintre de les diferents categories dels premis, també es valora el millor “detall” per reconèixer l’espectacle que els animals donen actuant pels diferents obstacles que es reparteixen per la plaça. Enguany aquest reconeixement va ser per a la vaca “Volcànica”  de la ramaderia de Pedro Fumadó.

El premi al Millor Bou embolat també va ser per una ramaderia del territori, la d’Hilari Princep, tot i reconèixer, tant des de la Penya, com el ramader, “que no va ser el millor  bou embolat, sinó el menys dolent de tots els que es van presentar”, admeten obertament que els bous embolats no va ser precisament lo millor de l’espectacle taurí de les passades Feses Majors.

Enguany i per primera vegada s’incloïa també una nova categoria als premis, el de Millor Presentació, perquè, segons els organitzadors, “és important la presentació dels animals i més en aquests temps on estem a l’ull de tots” (referint-se a la repercussió que està tenint el concurs). El premi se’l va emportar la ramaderia de Fernando Machancoses.

Finalment el màxim guardó, és a dir el premi a la Millor Ramaderia de la setmana taurina planera, va ser per a la ramaderia de Vicent Benavent de Quatretonda, un dels participants més veterans al Concurs, present des de la primera edició i que enguany veia reconegut el seu treball amb la justificació del jurat que afirmava haver vist “una de les millors tardes de vaques que es recorden a Santa Bàrbara, des de la primera a la última, no va fallar cap animal”.

Com ja es va fer també l’any passat, els premis també contemplen un reconeixement final que en l’edició passada va ser per a dos membres de la comissió i penya taurina i enguany va recaure en un animal, la vaca “Niebla” del mateix ramader de Quatretonda. El reconeixement se li feia pel gran espectacle que sempre ha donat cada un dels set anys que l’animal ha vingut a Santa Bàrbara.” A aquest poble no son molt “toreros”, la gent normalment va a berenar, però si que et podem dir que si els diem “Niebla” tots saben de quin animal estem parlant”, deia Ximo Marti, portaveu de la penya, a l’hora de lliurar el premi a Benavent.

Per cert, l’acte va cloure amb una altre reconeixement sorpresa, en aquest cas al mateix Ximo Martí, per part dels seus companys, per la gran tasca i treball que està fent dintre de l’entitat i a favor de la festa dels bous.

Gala Taurina i Festa “disco” aquest cap de setmana a Santa Bàrbara

14025_10152570812353883_4867701430838213597_nLa penya taurina “Planers pels bous” organitza aquesta nit una “Festa Disco” i demà, la Sisena Gala Taurina per premiar els millors animals i ramaderies del Concurs de les passades Festes Majors.
La Gala inclourà un homenatge a la vaca “Niebla” que es va acomiadar dels “ruedos” a Santa Bàrbara el passat mes de juliol

(J.Roig).-Aprofitant el cap de setmana de la Fira de l’Oli, aquesta nit , la penya taurina “Planers pels bous” de Santa Bàrbara organitza una festa al Centre Cultural que comptarà amb la col•laboració de l’Associació de Djs locals i amb l’objectiu de poder recaptar diners per poder comprar el cerril que, tradicionalment, presenta la penya a les Festes Majors.

Joaquim Marti, com a portaveu de la penya, explicava que la festa no es va poder fer al mes de setembre i al recinte poliesportiu com era habitual, per això i com que les condicions climatològiques no són les mateixes al novembre, es farà al Centre Cultural.
La festa, amb servei de bar a preus populars, començarà a partir de les 12 de la nit i  l’aportació a fer per participar, serà de dos euros .

D’altra banda i per sisè any consecutiu ,la penya taurina “Planers pels bous” organitza aquest dissabte a les set i mitja de la tarda i a la carpa d’actes de la Fira, la Gala Taurina on es premia i reconeix el treball i l’espectacle que les diferents ramaderies participants van oferir al Concurs de Ramaderies de les passades festes majors. Martí recordava que Santa Bàrbara és l’únic poble del territori que organitza un acte d’aquestes característiques i a més, amb força èxit, com ho demostra el fet que la Gala ha comptat sempre a la presència de força públic i sobre tot amb la dels ramaders participants, alguns amb importants desplaçaments des d’altres comunitats autònomes.

La Gala premiarà enguany la millor vaca i el millor bou del Concurs i també el millor “detall”, el millors animals i la millor ramaderia. L’acte clourà amb un homenatge a la popular vaca “Niebla” de la ramaderia de Vicent Benavent de Quatretonda , un animal molt reconegut els darrers anys pels aficionats taurins pel joc i espectacle que sempre dona a les places i que enguany va fer la seua darrera aparició (amb força èxit) a la setmana taurina planera.

Avui comencen les Festes Majors de Santa Bàrbara

Foto:J.Roig

Dos bous de les ramaderies de Nuñez del Cubillo i Torrestrella els primers protagonistes aquesta  mateixa tarda.

La trobada de penyes barcelonistes,l’ ofrena d’ entitats al patró dels pagesos i un torneig nocturn de paintall,lo més destacat del primer diumenge de festes.

(J.Roig).-El director de l ‘Agència de Residus de Catalunya i alcalde de Riudecanyes  Josep Mª Tost Borràs,serà l ‘encarregat de pronunciar el pregó de Festes Majors a Santa Bàrbara  demà dissabte 7 de Juliol. La festa però , comença  aquesta mateixa tarda a partir de les 7 a la plaça de bous amb  la desencaixonada  dels dos “cerrils” comprats per la Penya “Planers pels bous”.
Els animals són de les prestigioses ramaderies Nuñez del Cubillo i Torrestrella  i desprès del desencaixonament seran embolats pels mateixos  membres de la penya.
Entre un i altre acte i com a novetat enguany,a la mateixa plaça es farà la presentació  de les penyes i dels seus emblemes. Per la nit   i al poliesportiu municipal la festa seguirà amb la onzena edició del popular Festival Tronat Planer  amb l ‘actuació del conegut dj Paco Pil.
El dissabte i a les 7 i mitja del matí  està programat el bou capllaçat de la ramaderia d’ Hilari Princep,  i desprès de l ‘esmorzar de germanor  l’ anomenat “manset capllaçat” per als més petits.
Per a diumenge està prevista la Trobada de Penyes barcelonistes que organitza la penya Blaugrana Planers amb motiu de la celebració del seu 25é aniversari,que aplegarà a les 25 entitats que hi ha a les comarques  del Montsià,Baix Ebre i Baix Maestrat  i s ‘aprofitarà també per inaugurar la nova seu social,l ‘escut i l ‘estendard de la penya planera.
Les 25 penyes  presents a la Trobada  i ja per la tarda, enguany estaran presents  també a la desfilada d ‘entitats que participen a la tradicional Ofrena de Flors  i Fruits a Sant  Isidre,patró dels pagesos.
Ja per la nit ,la recent constituïda Associació de Paintball Santa Bàrbara ,organitza una novedosa activitat nocturna:el   IV Torneig de Paintball  amateur  en el  que hi pot participar tot hom que ho vulgui i sigui major de 14 anys,tal i com explicava la secretaria de l ‘entitat Alba  Lapuerta.
Lapuerta deia també que el torneig es durà a terme al camp de terra del poliesportiu;que el preu d’ inscripció és de 10 euros per jugador i que els equips han d ‘estar formats per tres persones. El torneig  començarà  a les 10 de la nit i està previst que acabi cap a les 2 de la matinada amb el lliurament de trofeus als tres primers equips classificats.