Entrades

Reaccions i opinions a l’aprovació del nou Pla Hidrològic

nusEl Consell de Ministres aprova el Pla Hidrològic de l’Ebre amb un cabal mínim de 100 m3 per segon al seu pas per Tortosa

El Consell de Ministres aprovava , finalment, el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Amb un retard de dos mesos al termini que s’havia fixat el mateix Ministeri d’Agricultura, el document ha rebut el vistiplau de l’executiu espanyol el passat  divendres amb el rebuig frontal de la Generalitat i de les Terres de l’Ebre. Entre altres, el Pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams i que al seu pas de Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon. Tant la Generalitat com el moviment social de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) consideren “insuficient” aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del Delta.

El Pla hidrològic de la Conca de l’Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l’Aigua, limita el cabal del tram final de l’Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d’aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d’hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l’aigua del riu. Actualment la demanda d’aigua de l’Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l’Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El Pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l’any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l’Ebre. El Ministeri d’Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics.

La PDE inicia la lluita social i jurídica contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

El moviment social fa una crida a la mobilització per combatre un pla “devastador” pel Delta

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) esperava l’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de forma imminent, i ja té a punt tota la maquinària de defensa jurídica per poder recórrer el document tant als tribunals espanyols com a Europa. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, en declaracions a l’ACN, ha fet una crida a la mobilització social per combatre un pla que tindrà “efectes devastadors” pel Delta, perquè fixa cabals mínims insuficients i incorpora fins a 450.000 noves hectàrees de regadiu. La PDE transformava una assemblea informativa prevista   a Amposta en el primer acte de rebuig al Pla de Conca després que aquest passat  divendres l’aproves  el Consell de Ministres.

Tomàs ha recordat que si s’aplica el cabal previst al pla, pocs més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, suposarà “la mort del Delta” i, a més, es crea “la reserva d’aigua suficient perquè en una segona fase es faci un Pacta Nacional de l’Aigua amb noves propostes de transvasament”.

A partir de l’aprovació del pla pel Consell de Ministres, la PDE podrà iniciar ja la seva batalla jurídica per tombar el document. “La part positiva de tot és que ara ja podrem defensar-nos. És un mal pla, amb uns efectes devastadors, però un cop aprovat ja podem tirar endavant els mecanismes de defensa jurídics espanyols i europeus”, ha manifestat el portaveu. En aquest lluita, el portaveu de la PDE també confia tenir el suport de les institucions ebrenques i del Govern de la Generalitat. “Ens agradaria no fer-ho sols i que ens acompanyessin fins el final”, ha advertit.

 CDC considera que el pla hidrològic posa en risc el delta de l’Ebre i vulnera la directiva europea de l’aigua

Rull demana “sentit comú” per buscar l’equilibri entre els usos legítims dels regants i la preservació d’un patrimoni natural

Barcelona (ACN).- El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, ha afirmat que el pla de la Conca de l’Ebre posa en risc el delta de l’Ebre i vulnera la directiva europea de l’aigua. “Estem convençuts que infringeix la llei. Que curiós que ahir no sortís el ministre Arias Cañete al costat de la vicepresidenta a defensar el pla hidrològic”, s’ha preguntat en veu alta Rull. “Potser perquè sap que defensar una proposta que pot contradir les directives europees no és el més pertinent per arribar a ser comissari europeu”, ha ironitzat el dirigent de CDC, que ha demanat “sentit comú” per buscar l’equilibri entre els usos legítims dels regants i la preservació d’un patrimoni natural extraordinari com el delta de l’Ebre.

“I amb un cabal de només 3.000 h3 això últim no es pot garantir i no és viable”, ha puntualitzat Rull, que ha recordat que hi va haver un consens important a les terres de l’Ebre en el “plantejament sensat” del Govern de reclamar un mínim de 7.000 h3. “Per tant, ens oposarem amb tota contundència al Pla de Conca de l’Ebre. Les coses es poden fer millor i mantenir l’equilibri entre els usos dels regants i industrials amb la preservació del delta de l’Ebre”, ha insistit el secretari d’organització de CDC, que ha titllat també aquest pla hidrològic del govern espanyol de tenir “un punt d’imposició inacceptable” i ha anunciat que recorreran a les instàncies europees per aturar-lo.

El PPC defensa que el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre “garanteix el futur del Delta”

Barcelona (ACN).- La vicesecretària d’organització del Partit Popular de Catalunya (PPC), Dolors Montserrat, ha defensat el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre aprovat aquest divendres al Consell de Ministres assegurant que “garanteix el futur del Delta”. En una atenció als mitjans aquest dissabte , Montserrat ha volgut remarcar que “el 90% dels representants del consell de l’aigua” van votar a favor del pla, del qual afirma “compleix amb les directives europees i garanteix el caudal mínim ecològic”. Ha lamentat, a més, que la Generalitat “l’únic que busca és enfrontar el territori i els pagesos, quan els regants i els pagesos estan a favor d’aquest pla”.

Joan Herrera demana “coherència” al Govern en matèria d’aigua, i diu que “en fa negoci”

El coordinador nacional ICV-EUiA reclama, des de Roquetes, un front comú contra el Pla de Conca

Roquetes (ACN).- Joan Herrera ha qualificat el Pla de Conca, aprovat divendres pel Consell de Ministres, d'”agressió al territori sense precedents” i, ha dit, es tracta d’un transvasament encobert. En aquest sentit, ha demanat “coherència” al Govern en matèria d’aigua, ja que, ha declarat, “en fa negoci”. També ha explicat que el seu partit presentarà al Parlament una proposta de resolució per tal que s’utilitzin tots els mecanismes, polítics i legals, perquè el pla no tiri endavant. Herrera ha aprofitat la seva visita a Roquetes (Baix Ebre) per reunir-se amb alguns membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Amb ells ha acordat la necessitat d’establir fronts comuns contra el Pla de Conca a tots els nivells.

La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, satisfeta amb l’aprovació del Pla de Conca

El col·lectiu lluita perquè no els “prenguin” aigua de la concessió de regadiu que tenen actualment

Tortosa (ACN).- La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre ha celebrat l’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre per part del Consell de Ministres. El seu president, Manolo Masià, ha explicat que “s’ha fet una bona feina”, i que ells, l’únic que volen, és “que no ens toquin la concessió de regadiu” que tenen ara. Així, ha assegurat que “els regants estan contents”. Masià també ha dit que “s’ha fet un repartiment equilibrat”, i que els regants “no podem donar aigua de la nostra concessió per mantenir un cabal ecològic”, ha puntualitzat. “No podem mantenir el Delta amb 7.000 metres cúbics per segon, en any de sequera”, ha finalitzat.

El catedràtic d’ecologia de la UB Narcís Prat qualifica el Pla Hidrològic de l’Ebre de “comèdia” que “no té en compte els criteris científics”

El científic alerta que d’aquí a 25 anys una quarta part del Delta “estarà per sota del mar”

Barcelona (ACN).- El catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat ha qualificat el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de “comèdia” per evitar una multa de la directiva europea de l’aigua. El científic ha denunciat, en declaracions a l’ACN, que “no té en compte els criteris científics” i que “no ha calculat res pensant en el canvi climàtic”. “Aquest pla només ha volgut acontentar els que es reparteixen el pastís”, ha conclòs. A més, ha alertat que amb la reducció del cabal no arribaran sediments al Delta, i que, com a conseqüència d’això, “d’aquí a 25 anys estarà per sota del mar”. Això, “afectarà tot l’ecosistema del Delta”, ha vaticinat. Prat espera que la UE freni el pla del govern espanyol.

El catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, ha criticat que el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre “es ven com si fos molt bo però no ha servit per res”, “és una comèdia”. Segons Prat, l’administració ha encarregat els seus estudis per intentar justificar els cabals establerts i s’han fet de manera que “abans de començar-los ja se sabia quines serien les conclusions”.

En aquest sentit, Prat ha denunciat que “és un pla que no té en compte els criteris científics” i que “no s’ha calculat res pensant en el canvi climàtic”. “Aquest pla només ha volgut acontentar els que es reparteixen el pastís”, ha conclòs Prat. I és que pel catedràtic de la UB “és un pla fet pels regants”, que “s’ha repartit entre tots” i ha “deixat al riu el que quedava”, el “mínim que volien deixar”, ha subratllat.

Segons Narcís Prat, el nou Pla Hidrològic suposarà que “no arribin els sediments al mar” i això farà que el Delta “es vagi enfonsant”. “Una quarta part del Delta estarà sota el mar d’aquí a 25 o 30 anys”, ha vaticinat. Per Prat, “això suposarà la desestabilització del sistema natural” i de “tota la xarxa tròfica”, “hi haurà menys peixos, menys ocells” i “tot l’ecosistema se’n va avall”, ha conclòs.

El Govern decidirà dimarts les mesures contra el Pla hidrològic de l’Ebre

(aguaita.cat) El conseller de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que l’executiu català anunciarà este dimarts les mesures i l’actuació política i institucional davant el Pla hidrològic per a la conca de l’Ebre aprovat divendres pel Consell de Ministres.

Homs ha expressat el rebuig del Govern al pla pel que pot suposar per al Delta de l’Ebre, i per “la manera com es gestionen, es presenten i es fan les coses” per part del Govern central. “Tenim molts dubtes” sobre que el pla supose una millora pels regants, ha apuntat, i ha assegurat que el Govern prendrà decisions des d’una posició d’estar al costat dels habitants de l’Ebre i de tots els regants de Catalunya, segons un comunicat emès este cap de setmana. La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha reclamat en les últimes setmanes que tant el Govern de la Generalitat com les institucions ebrenques mostren el seu rebuig al pla de conca passant a emprendre accions práctiques per combatre’l.

El Ministeri de Medi Ambient intenta acostar posicions amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre

nusEs citen a una nova reunió a finals de mes on també hi assistirà la CHE

Tortosa (ACN).– Tot i que ha acabat sense acords, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha sortit satisfeta de la reunió que han mantingut aquest divendres a Madrid amb alts càrrecs del Ministeri de Medi Ambient. En una trobada de gairebé tres hores, els representants de la Plataforma han percebut un acostament de posicions amb el moviment social. De fet, abans que el Consell de Ministres aprovi el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, al desembre, el Ministeri ha emplaçat la Plataforma a una nova trobada a Madrid, el 29 de novembre, on, aquest cop, també hi assistiran representants i tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

“Hem vist interès per arribar a una entesa amb la Plataforma però tenim molt clar que no modificarem la nostra posició ni un dit”, ha manifestat en declaracions a l’ACN, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. El portaveu ha recordat que aquesta primera reunió es va aconseguir després que fa tan sols quinze dies la Plataforma forcés un contacte personal amb el ministre Miguel Arias Cañete durant una visita a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). “Hi ha hagut una celeritat molt gran per convocar-nos a una reunió com es va comprometre”, ha recordat Tomàs.

En la reunió d’aquest divendres han assistit per part del Ministeri, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Federico Ramos; la directora general d’Aigües, Liana Ardiles; el cap de planificació, i un tècnic més, i quatre membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. La Plataforma ha exposat la seva proposta de modificació del règim de cabals ecològics, que el Ministeri ha rebutjat però han mostrat sorpresa davant alguns informes facilitats per la Plataforma. Sobre els regadius, el Ministeri ha explicat que n’hi ha alguns que estan pactats fora del Pla Hidrològic de Conca com és el cas del Pacte de l’Aigua de l’Aragó i que, per tant, són de difícil modificació.

Tomàs ha explicat que el Ministeri té pressa per aprovar el Pla perquè vol evitar sancions per part de Brussel·les, però que han expressat el desig d’arribar a alguna entesa i acord amb la PDE. Així, han proposat a la Plataforma que no qüestionen el Pla de Conca i que en el període de revisió del pla, que serà de l’1 de gener al 30 de juny, es plantegin propostes per modificar-lo. “Ja els hi hem deixat clar que parlarem tantes vegades com vulguin però que el dia que el Consell de Ministres aprovi el Pla de Conca convocarem la XII Assemblea General de la PDE i que allí es proposaran accions jurídiques per denunciar el Pla on faci falta”, ha afegit Tomàs.

Davant aquesta posició, el Ministeri ha organitzat una nova reunió, aquest cop també amb participació de la CHE, pel proper 29 de novembre, abans que el Pla de Conca sigui aprovat pel Consell de Ministres. La Plataforma en Defensa de l’Ebre farà una valoració més detallada del contingut de la reunió d’aquest divendres en una roda de premsa la setmana vinent.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre avisa el govern espanyol que “està sent vigilat” per la Unió Europea

Foto: Manolo Tomàs

Foto: Manolo Tomàs

El portaveu Manolo Tomàs intervé al comitè de Peticions de l’Eurocambra per denunciar el pla de Conca

Brussel·les (ACN).- La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha avisat aquest dimarts al govern espanyol que està “sent vigilat” per la Unió Europea. En declaracions a la premsa després de la seva intervenció al comitè de Peticions de l’Eurocambra, on la plataforma ha denunciat el pla de Conca de l’Ebre, el seu portaveu, Manolo Tomàs, ha dit que el viatge d’aquest dimarts és un avís pel govern espanyol. “Es tracta que el govern espanyol sàpiga que, encara que no es pugui fer molta cosa, està sent vigilat”, ha destacat. Segons Tomàs, ara el Parlament Europeu “ja està avisat” de la situació i a Madrid li serà “molt més difícil colar” situacions irregulars.

 La plataforma en Defensa de l’Ebre ha denunciat que els plans del govern espanyol incompleixen la Directiva del Marc de l’Aigua, la Directiva d’Hàbitats i la de responsabilitat ambiental. A més, ha lamentat que tindrien greus conseqüències pel medi ambient al Delta.

 “Portem dècades advertint al govern d’Espanya que al final del riu Ebre hi ha un delta que té un dels ecosistemes més rics, diversos i fràgils del mediterrani”, ha assegurat a l’Eurocambra el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs. El representant de l’organització ha recordat que l’anterior pla hidrològic nacional del govern del PP va aixecar una “forta mobilització social, científica i política”.

 “Ens queda un record que no podem esborrar de la sensibilitat i la fermesa que van demostrar les institucions europees, que van alertar del perill que suposava aquell model d’explotació de l’aigua”, ha destacat Tomàs. Segons ha dit, avui la gent de les terres de l’Ebre segueix confiant amb una possible intervenció de la UE si el projecte s’acaba confirmant al consell de ministres. “Sempre hem confiat, i ho seguim fent, en les institucions europees”, ha precisat.

 Per Tomàs, “sembla que la història es repeteix” perquè l’Estat espanyol intenta promoure un projecte que, assegura, posa en perill el Delta de l’Ebre. La plataforma ha denunciat que no hi ha hagut “cap debat tècnic ni científic” sobre les propostes de cabdals i regadius i que l’únic que s’ha fet va organitzar-lo, el 2003, la Comissió Europea.

 Intent de frenar la compareixença

 Manolo Tomàs ha agraït el comitè de Peticions del Parlament Europeu que hagi permès la seva intervenció perquè coneix “les dificultats que hi ha hagut” per permetre-la, especialment per les pressions del PP. Segons ha dit, la plataforma en Defensa de l’Ebre té “una causa justa” que “no és d’àmbit local, regional, ni tan sols espanyol”. El Delta, ha recordat, és “patrimoni ambiental del mediterrani europeu, i una reserva de la biosfera de la UNESCO”.

 La participació de Tomàs i la resta d’integrants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre a l’Eurocambra ha rebut el suport dels eurodiputats catalans de tots els partits excepte els del PP. Al debat també hi han parlat Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV), Raimon Obiols (PSC) i Ana Miranda (BNG, en representació d’ERC). Tots ells han destacat que els plans actuals suposen un greu risc per la supervivència del delta de l’Ebre i han denunciat la intenció del govern espanyol de tirar-los endavant sense negociació amb el territori.

 Possible viatge al Delta de l’Ebre

 El vicepresident del comitè de Peticions, l’eurodiputat d’IU Willy Meyer, ha assegurat que estudiaran la possibilitat d’enviar un grup de parlamentaris al Delta de l’Ebre per conèixer sobre el terreny la situació. El portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, ha valorat molt positivament la proposta perquè, segons ha recordat, ells mateixos també l’havien plantejada.

 Preparar Brussel·les

 Tomàs ha dit que amb el viatge a Brussel·les es comença a moure “la maquinària” en previsió a la “problemàtica que es presentarà” en els propers mesos. “Volem que el Parlament Europeu i la Comissió comencin a ser sensibles a tot el que passa en la planificació de l’Ebre”, ha explicat en declaracions a la premsa.

 Per Tomàs, cal que a Brussel·les “es vagin preparant pel que vindrà”, perquè, segons diu, “hi haurà un conflicte” entre el govern espanyol i els defensors de la plataforma “i no trigarà gaire” a produir-se. El portaveu ha explicat que la plataforma ja viatja sovint a Brussel·les per oferir dades tècniques als experts. “La plataforma no improvisa, ho anem preparant tot”, ha destacat.

 “La clau està en la gent de les terres de l’Ebre. Si mantenim l’actitud, les formes de treball i la força del 2004, tota la resta seran facilitats”, ha defensat Tomàs, que tot i així ha indicat que “tota ajuda” europea serà “benvinguda”.

El Govern denunciarà a Europa el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre

Foto: Ebre (J. Revillas)

Foto: Ebre (J. Revillas)

Santi Vila ratifica l’oposició frontal del Govern al document i els seus promotors repliquen que la proposta catalana hagués ‘hipotecat’ les demandes d’aigües amunt de la conca

(DdT)El Govern de la Generalitat denunciarà davant la Comissió Europea l’aprovació del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que dicta uns cabals mínims que ofeguen el tram final del riu.

 El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santa Vila, va comparèixer ahir davant dels mitjans per advertir l’Estat la seva «oposició» frontal al document. «Si l’acord i el diàleg no arriba, ens personarem davant la Comissió Europea perquè aquesta decisió no es culmini», etzibà.

 Vila va retreure l’actitud «lamentable» de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en la negociació del document, on s’han menystingut les al·legacions de la Generalitat vers la necessitat de mantenir un règim de cabals suficient per a l’Ebre català. En aquesta línia, afirmà que la CHE no és l’organisme adequat per aprovar un pla d’aquest abast «perquè els regants són part interessada».

 La via europea, de fet, l’ha obert ja la Plataforma en Defensa de l’Ebre després que el Parlament europeu acceptés debatre el contingut del pla el proper dimarts, 9 de juliol, en el comitè de peticions. A banda del mateix Govern, diversos partits de l’arc parlamentari català van insistir en dur a Europa el conflicte.

 El secretari general adjunt d’ERC, l’ebrenc Lluís Salvadó, per exemple, anuncià una interpel·lació al Govern català perquè denunciï a Europa l’incompliment de les directives europees en el document. «Que ho recorri al Parlament europeu amb totes les eines jurídiques a l’abast, a fi d’impedir l’aplicació del pla», assegurà.

 ‘La defunció del Delta’

 La diputada ebrenca del PSC, Núria Ventura, qualificà l’aprovació del pla com «l’acte de defunció del delta de l’Ebre». Tot i això confia en aturar «aquest despropòsit» a Europa ja que, al seu parer, vulnera la Directiva Marc de l’Aigua i és contrari a la Nova Cultura de l’Aigua.

 ICV s’afegí a les crítiques i anuncià que el seu eurodiputat, Raül Romeva, també ho denunciarà a la Comissió Europea.

 Els promotors del pla, la CHE, difereixen radicalment d’aquests posicionaments. El seu president, Xavier de Pedro, ha assegurat que es tracta d’un document amb un amplíssim consens, que generarà molts llocs de treball, una inversió anual de 600 milions d’euros fins al 2015 i permetrà millorar la qualitat de les masses d’aigua a més de satisfer la demandes dels usuaris de la conca.

 En referència al règim de cabals per a l’Ebre català, justificà que la xifra de cabal anual dictada al document (3.200 hm3 anuals) és superior a l’actual i que, tanmateix, «quasi amb tota seguretat» serà superior de manera habitual.

 L’any passat, explicà, tot i la forta sequera existent, el cabal anual de l’Ebre fou de 3.800 hm3 anuals. El president sentencià que la proposta catalana –d’un mínim 7.000 hm3 anuals en anys secs– no era assumible ja que «hipotecaria» els usos de la resta d’integrants de la conca de l’Ebre.