Entrades

Santa Bàrbara recuperarà l’antiga estació de tren

Antiga estació de tren

De moment encara no han fet públic quina utilitat li donaran a l’edifici.

L’equipament que inclou l’antiga estació i la casella propera situada al camí de Solsó,  formarà part de les propietats municipals i suposarà una inversió de 100.000 euros.

(LPR)L’actual equip de Govern  de Santa Bàrbara,  ha arribat a un acord amb Adif i Renfe,  per recuperar l’edifici de l’estació de tren de la població.

En aquests moments, segons assegurava l’alcalde Alfred Blanch, en una entrevista a La Plana Radio, el terreny de l’antiga estació de ferrocarrils de la població , es troba  en l’expedient d’expropiació amb el qual Adif ha donat el seu vistiplau.

L’alcalde de la població destacava la importància de conservar l’equiment perquè “forma part de la història del municipi i ens recorda que fa anys a Santa Bàrbara també arribava el tren”. Blanch també explicava que “en un futur se li podria donar una bona rendibilitat a l’edifici” tot i que no volia concretar quina.

El procediment de recuperació de l’estació de trens planera, es troba ara en moments burocràtics: falta signar i acabar de tancar les condicions de pagament.

 

Santa Bàrbara participa a les Jornades Europees de Patrimoni 2016

capturadaAquest diumenge amb un recorregut en bicicleta per visitar els Museus de La Vida a la Plana i el de La Terrissa i dos àrees d’oliveres mil·lenàries.
El 10 de Setembre es visitarà una finca del terme on hi ha censades 25 oliveres mil·lenàries

(AdSB/J. Roig).-Després de la bona experiència dels anys 2014 i 2015, enguany la Mancomunitat Taula del Sénia, amb la col·laboració dels ajuntaments i Terres de Cruïlla (que agrupa els Centres d’Estudi del Territori) han preparat un programa d’activitats extens i variat per a celebrar les Jornades Europees de Patrimoni 2016. Recordem que aquestes jornades van estar dedicades al Patrimoni natural (2014) i al Patrimoni industrial (2015) i que enguany el tema és Patrimoni de tothom: arbres amb història.

El programa complet de les 33 activitats programades a les Jornades i el formulari d’inscripció es pot consultar al web http://www.tauladelsenia.org/bd/jep2016.pdf

Santa Bàrbara participa a dos d’aquestes activitats. La primera, en col·laboració amb els ajuntaments de la Galera, Godall i Ulldecona, es portarà a terme el proper 4 de setembre, i es tracta d’un recorregut en bicicleta per tal de visitar dos museus (el de la Vida a la Plana a Santa Bàrbara i de la Terrissa a la Galera) i dos àrees d’oliveres mil·lenàries (a Godall i a l’Arion a Ulldecona).

La segona activitat organitzada és una visita a una finca dins del terme de Santa Bàrbara on hi ha censades 25 oliveres mil·lenàries, i es farà el dia 10 de setembre.

Des de la pàgina web municipal,l’alcalde de Santa Bàrbara, Alfred Blanch, i el regidor d’Agricultura, Antonio Ollés, animen a tots els planers i planeres a participar en aquest ampli programa d’activitats, on tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà tot aquest patrimoni de proximitat, que de vegades és el gran oblidat.

Una de les novetats d’aquesta edició és el Premi de Fotografia “ARBRES AMB HISTÒRIA”, que s’organitza a través de Facebook i Instagram fent servir els hashtags #arbresambhistoria i #tauladelsenia. Hi haurà tres premis consistents en un lot de llibres i ampolles d’oli d’oliveres mil·lenàries.

Santa Bàrbara demanarà que les Festes de Sant Gregori siguin declarades Patrimoni Festiu de Catalunya

ESTA

El municipi es disposa a viure la festa patronal de Sant Gregori amb aquest anunci desprès de considerar que els actes que s’hi celebren, podrien ser-ne mereixedors.

La cantada de jotes del país a les pubilles i la proclamació oficial de les mateixes, a la manera tradicional, traslladen per unes hores al poble més d’un segle enrere.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana Santa Bàrbara celebrà els actes centrals de la festivitat de Sant Gregori, copatró del nostre poble, una festivitat que va a l’alça amb l’ inclusió cada any de nous elements pensats per enaltir la cultura tradicional i que no han parat d’evolucionar des de que es van posar en marxa, fa més d’una dècada, quant es va començar a vestir la festa de la elecció de pubilles anant les autoritats i acompanyants a demanar-les als pares amb carruatges i vestits a la manera tradicional o es van començar a organitzar diversos tallers com els de Dolçaina, la recuperació dels balls típics i el d’ornamentació, entre altres, per complementar-la.

Ara i en vista de l’embranzida que ha pres la celebració, des de la regidoria de Cultura i des de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme, de la que n’és responsable Eduard Roldán es vol fer un pas més i s’ha començat a gestionar la petició per demanar que la celebració sigui declarada com a Patrimoni Festiu de Catalunya.

En quant al programa d’activitats, la Festa Revival al Poliesportiu Municipal organitzada per la penya “Planers pels Bous”, el divendres per la nit i el Bou capllaçat de la ramaderia d’ Hilario Princep, el dissabte a les vuit del matí, encetaran la celebració que tindrà la seua continuïtat el mateix dissabte a partir de les set de la tarda amb la cantada de cobles a les pubilles que es presentaran aquest 2016. La regidora de Festes, Judit Lleixà, explicava que els balladors i cantadors de jotes es dividiran en dos grups per anar a saludar-les amb uns versos personalitzats i escrits expressament per a les noies. Per a Lleixà, aquest és un dels actes més emotius de la celebració.

Demà dissabte també hi haurà un sopar de germanor a la plaça Major i el diumenge els comerços posaran els taulells al carrer mentre es celebra la tercera trobada de Puntaires de les TTEE.
Ja per la tarda, a partir de les cinc i mitja, les comitives formades per autoritats i convilatans, vestits segons els costum tradicional, recorreran el poble acompanyats pels carruatges dels Amics del Cavalls per anar a les cases  de les pubilles 2016 i fer-ne la petició als pares. La festa acabarà amb la proclamació oficial i l’elecció de les Pubilles Majors a la manera tradicional. Les joves col•loquen cadascuna una foto seua en un sobre tancat perquè sigui desprès l’atzar el que decideixi aquest títol honorífic. Per cloure l’acte i a la mateixa plaça, es farà la típica ballada de jotes del pais.

La Galera participa a les Jornades Europees del Patrimoni

Per aquest motiu han organitzat l’activitat “Coneguem l’edifici que acull la Casa de la Vila”

adlg.-L’Ajuntament de la Galera, un any més, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, participa de les Jornades Europees del Patrimoni, JEP 2015.

Aquestes jornades, que se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell d’Europa des de 1991, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col·leccions d’art de Catalunya.

En aquesta ocasió la Galera  ho farà a través d’una visita guiada a l’edifici que acull l’Ajuntament .
L’edifici de l’Ajuntament de la Galera, construït a jornal de vila, fou projectat per l’arquitecte provincial Ramon Salas Ricomà (el mateix arquitecte que va projectar la Tarraco Arena Plaça o l’actual Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, abans Escoles Miquel Granell, entre altres edificis de la demarcació). Es va començar a construir al 1906, tot i que els plànols es van projectar molt abans. La façana de l’edifici es conserva pràcticament igual que al moment de la seva construcció; és un dels símbols identificatius del poble.
A la planta baixa s’hi troba el Museu Terracota i l’Oficina de Turisme; al primer pis, les dependències municipals, i al segon pis l’Escola de Música, els locals d’entitats i l’arxiu.

La visita a l’ Ajuntament de la Galera, permetrà endinsar-se  en la història de l’edifici, alhora que a la història del poble. Es lliurarà un petit dossier informatiu als visitants.

Aquestes visites es faran des del dissabte, 10 d’octubre al dilluns dia 12 entre les 12 i 14 hores i el punt de trobada serà a Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.Baixos de l’Ajuntament. C. SantLlorenç 36, la Galera .