Entrades

Els Bisbes de Vic i Tortosa coincidiran a les festes patronal de Santa Bàrbara

el nostre mati1Enguany fa 200 any que, eclesiàsticament, el municipi es va emancipar de La Galera.

Serà una celebració que comptarà amb la participació de les primeres autoritats eclesiàstiques de la Diòcesi tortosina i osonenca en un tridu o celebració religiosa que es perllonga durant tres dies a partir de demà.

(J.Roig/T.G.).-El rector de la parròquia de Santa Bàrbara, mossèn Ferran Aspa, admetia que ha estat una casualitat el descobrir que enguany es compleixen dos segles des que el bisbat de Tortosa va decidir adjudicar un capellà propi a Santa Bàrbara, en aquell moment, barri del municipi de La Galera.
Mossèn Ferran deia que fa uns dies, consultant l’arxiu parroquial per buscar unes dades que un veí li havia sol•licitat, va descobrir uns apunts d’un antic i recordat capellà que va tenir el nostre poble, José Arasa Barberà, conegut com a mossèn Pepe, on hi havia anotats els noms dels capellans que havia tingut la parròquia des dels seus inicis. Va ser aleshores quant es va adonar de que el primer datava de l’any 1815.
A partir d’aquí i resseguint el fil de l’historia, sembla que el bisbe tortosí Manuel Ros de Medrano i davant d’insistència dels veïns del barri de Santa Bàrbara, hauria acceptat la seua petició atorgant un capellà, Ramón Sabaté, natural de Traiguera, que es faria càrrec de la petita ermita dedicada a aquesta santa, ubicada prop d’on avui s’aixeca l’actual església.
Així dons, el nostre poble feia un primer pas cap a l’emancipació de La Galera, aconseguint la independència eclesial que permetia als veïns assistir als oficis religiosos sense haver de desplaçar-se al municipi veí. Tretze anys desprès, el nostre poble aconseguiria també la independència municipal.
Tot i la pressa amb la que s’han tingut que preparar els actes, mossèn Ferran ens explicava que serà una efemèride que comptarà amb la participació de les primeres autoritats eclesiàstiques de la Diòcesi, en un tridu o celebració religiosa, que es perllonga durant tres dies, i que tindrà com a invitats al Vicari General de la diòcesi i la del mateix Bisbe de Tortosa Enrique Benavent, així com la del Bisbe de Vic, natural de Deltebre, monsenyor Roman Casanova.
Les celebracions s’iniciaran demà mateix, dia de Santa Bàrbara i es perllongaran durant tot el cap de setmana. El dissabte a les set de la tarda i al temple parroquial, hi haurà una conferència a càrrec del president del Centre d’Estudis Planers, Màrius Pons, sobre aquesta efemèride.

Aquest 2015, la Parròquia de Santa Bàrbara compleix 2 segles

Santa_Barbara

Estat previ a la decoració mural del temple planer abans de la restauració que, fa uns anys, va realitzar l’artista Carles Arola (Foto: C.Arola)

(J.Roig).-Gairebé acabant l’any, Santa Bàrbara ha descobert que aquest any 2015 la parròquia complirà 200 anys. Així ho ha fet públic aquest cap de setmana durant el oficis religiosos el seu actual rector, Mossèn Ferran. El mateix capellà ens confessava que va ser per casualitat que ho va descobrir consultant uns documents a l’arxiu parroquial. Avui mateix hi ha convocada una reunió urgent amb el Consell Parroquial per tal d’acabar de perfilar el programa d’activitats que organitzarà l’església per tal de commemora l’efemèride i demà dimarts mossèn Ferran ens ho podrà explicar amb més detall a l’espai d’entrevistes “El Dia a Dia”.

Tot i això, si que sabem que està previst que els actes es concentren el proper cap de setmana, coincidint amb la celebració de la festivitat de la nostra patrona Santa Bárbara i que el Vicari General de la Diòcesi de Tortosa, el bisbe de la mateixa Enric Benavent i el bisbe de Vic, natural de Deltebre, Romà Casanova presidiran les misses d’aquests dies.

També hi haurà una conferència a càrrec del Centre d’Estudis Planers, sobre el procés d’emancipació parroquial de Santa Bàrbara respecte de La Galera, primer pas per aconseguir l’ independència municipal, uns anys desprès, concretament l’any 1828.

El 10 de setembre acaba el termini per inscriure’s a la peregrinació que organitza la parròquia

Esglèsia de Arenales de San Gregorio

Santa Bàrbara  organitza enguany la peregrinació patronal a Arenales de San Gregorio  

Mossèn Ferran diu que Internet és una bona eina per descobrir  llocs que tinguin la mateixa advocació patronal que tenim al poble.

(J.Roig).-Les persones que estiguin interessades en participar a la peregrinació anual que organitza la parròquia de Santa Bàrbara des de  l ‘any  2000 al mes de Setembre a diferents ermites,parròquies o capelles dedicades a  algun dels dos copatrons del nostre poble ,Sant Gregori i Santa Bàrbara,tenen de temps fins  al proper dilluns dia 10 per ta lde formalitzar l’ inscripció.
El titular de la parròquia planera,mossèn Ferran , explicava a la nostra emissora que cada cop es més difícil trobar  ermites ,temples o esglésies  dedicades als nostres dos patrons  i per  això cada cop els viatges s’ han de fer a punts més allunyats del nostre territori. Enguany per exemple ,la peregrinació  visitarà Arenales de San Gregorio  a la província de Ciudad Real i fins  fa poc , pedania de Alcazar de San Juan. El capellà planer deia que  Internet és una bona eina per descobrir  llocs que tinguin la mateixa advocació patronal que tenim al poble.
La sortida de la peregrinació serà el dissabte 22 de Setembre  i mossèn Ferran explicava que el programa  previst i suggerit per l ‘agencia de viatges que  l’ organitza preveu una visita guiada  a Conca i la seua catedral  i pernoctació a Alcazar de San Juan .Ja el diumenge 23 de Setembre es produirà la visita a la parròquia de Arenales de San Gregorio  i la trobada amb el seu rector per dur a terme la visita al temple,l’ofrena de productes del nostre poble (oli)  i la celebració de l’ eucaristia. Desprès  està prevista una visita al popular municipi quixotesc  del Toboso i retorn a Santa Bàrbara.
El preu del viatge,per al que ja hi ha apuntades unes 40 persones,és de 125 euros i ja de temps fins al 10 de setembre per poder-se apuntar.
L ‘any passat la peregrinació es va fer  al municipi de Riojilla ,prop de Logroño on hi ha una ermita dedicada a l ‘advocació de Santa Bàrbara .