Entrades

El conseller de la Presidència, inaugura el Parc de la Independència a Santa Bàrbara

961260Francesc Homs va dir en els seu parlament que, “Quan un país o un municipi s’independitza ningú vol tornar a la situació anterior”.
El projecte a costat 90.000 euros i a generat mes de vint llocs de treball durant uns mesos.

(J.Roig/ACN).-Desprès de que s’hagués d’anular el passat divendres, pels tres dies de dol decretats pel Govern amb motiu de l’accident aeri ocorregut als Alps francesos ara fa una setmana, finalment ahir per la tarda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, inaugurava el Parc de la Independència, ubicat a la zona de l’ institut i que es converteix així en un nou espai d’esbarjo, al mateix temps que permet la pràctica de l’skate, gràcies a la pista que inclou, per poder practicar aquest esport amb les diferents modalitats de patinets.
En el seu parlament, Homs va dir que el Parc, presidit per una senyera de grans dimensions, expressa un símbol i una metàfora de com convé fer les coses avui en dia ,recordant que el projecte ha permès generar llocs de treball per als veïns, ha estat dissenyat joves arquitectes locals i serà útil per als més joves, amb la construcció d’aquesta pista d’skateboard.

El conseller també va estirar el fil de la història local de Santa Bàrbara, referint-se al nom del parc, dient que  el concepte “independència” al•ludeix també a la creació del municipi fa gairebé 190 anys. “Sigui en l’àmbit local, quan un municipi s’independitza, o de país, quan apareix un estat nou, ningú vol tornar a la situació anterior”, va dir, posant com exemple el “creixement” econòmic, demogràfic i de benestar de la població.
En el seu torn de parlaments, l’alcalde planer, Jordi Boronat, va tornar a recordar que la construcció d’aquest espai verd, s’ha pogut fer amb recursos propis del municipi, significant una inversió total de 90.000 euros, generant feina per a més de vint persones, i permetent  que cinc d’elles que estaven  a l’atur, hagin pogut treballar durant uns mesos.
El fort vent que bufava ahir per la tarda al territori, va obligar a fer els actes protocol•laris, com la signatura al llibre d’Honor del municipi i els parlaments ,a l’interior del Pavelló Municipal d’esports, ubicat a pocs metres del Parc de la Independència.

Santa Bàrbara tindrà un nou parc a la zona de l’ Institut

skateparc_EDITORA9808EDITORA_5301S’anomenarà “Parc de l’ Independència” i comptarà amb una zona de skate i un auditori a l’aire lliure.

(J.Roig/AdSB/T.G.).-Tal com està contemplat a les Normes Subsidiàries Urbanístiques de Santa Bàrbara, baix de la plaça Europa o lo que és lo mateix, a continuació de la rotonda que hi ha a l’Institut, han comença els moviments de terra previs per a la posterior contrucció d’una nova zona verda que rebrà el nom de Parc de la Independència.

Tot i que el parc està concebut principalment per passejar i gaudir de la tranquil•litat de la zona, amb bancs i una arbrada important que donaran sensació de relaxament, s’aprofitarà també per respondre a una reivindicació que els darreres temps ha rebut el consistori per part del jovent del poble aficionat a la moda dels patinets o skates, per això s’hi construirà una pista per a la pràctica d’aquest esport, tant de moda darrerament.El regidor d’esport, Eric Bel, explicava que aquesta pista d’skate ja es contemplava al programa electoral del 2011.

El nou parc estarà composat per diversos espais ben diferenciats i a banda de la zona de l’Skate Park, que abastarà una superfície total de 355 m2, hi haurà també una zona de passeig arbrada amb una superfície total de 500 m2, una zona amb escenari i per assistència de públic que tindrà una superfície de 35 m2 i 260 m2 de platea i un passeig central que creuarà tot l’espai verd de nord a sud, que unirà l’Institut amb el centre de la població en línia recta.

L’enllumenat programat per al nou espai persegueix el màxim d’eficiència energètica i intenta minimitzar els consums elèctrics, en aquest sentit, tot l’enllumenat s’alimentarà amb llum solar, que combinada amb l’última tecnologia led ha de suposar un baix cost en les despeses de manteniment del parc.

Els treballs que aniran a càrrec de la brigada municipal  i planers en situació d’atur, i tanmateix reforçats amb empreses de la població, compten amb un pressupost inicial de 50.000 euros.

Ajuntaments, propietaris i caçadors dels Ports s’oposen a les restriccions que suposaria la declaració de Parc Nacional

821312

Un corredor de muntanya sobre un dels cims del parc natural dels Ports.(ACN)

La difusió de la proposta de la Generalitat genera malestar entre alcaldes i agents del territori, que critiquen la manca d’informació i els dèficits de l’actual parc natural

 (ACN).- Oposició i escepticisme generalitzat entre alcaldes, propietaris i caçadors del massís dels Ports davant la possibilitat que el Govern proposi convertir l’actual parc natural en Parc Nacional revelada per l’ACN. El fet que la declaració restringeixi o prohibeixi bona part de les activitats tradicionals de l’espai -especialment la caça esportiva, la ramaderia o la limitació del lliure accés – ha estat rebuda amb reaccions de rebuig frontal. Ajuntaments i agents socio-econòmics qüestionen també que la Generalitat encara no els hagi informat oficialment per debatre la proposta i posen en dubte la seva viabilitat davant el crònic dèficit de recursos i les retallades que pateix el parc natural.

Tot i que alguns coneixien oficiosament l’existència de la proposta de Territori i Sostenibilitat, la gran majoria d’alcaldes, propietaris i agents socio-econòmics del territori han lamentat la manca de comunicació oficial i informació sobre aquesta proposta. Especialment crític en aquest sentit s’ha mostrat l’alcalde de Roquetes, el republicà Francesc Gas, qui ha recordat la necessitat de “consens” amb els actors del territori afectats per abordar una operació d’aquesta envergadura després de les complicades negociacions a múltiples bandes que van precedir la creació del parc natural. “Si volen fer una proposta, parlem-ne, i així no s’alarma ningú”, ha plantejat.

********Gas, que d’entrada assegura no rebutjar cap proposta, ha posat però en dubte la viabilitat de la declaració en l’actual context de gestió del parc natural. “Que parlin de parc nacional quan no es tenen els recursos necessaris per mantenir el parc natural em sembla fora de lloc”, ha declarat. En aquest sentit ha citat el recent canvi de model de gestió en la Reserva Nacional de Caça i la retallada d’efectius de la brigada del parc natural, que d’onze efectius passarà a tenir-ne set, quatre dels quals alternaran tasques a la zona amb altres que encarregui Forestal Catalana. L’alcalde roquetenc, a més, considera políticament “contradictori” que en un moment que el país demana estructures pròpies “donem la gestió d’espais a l’Estat”.

També Josep Maria Lleixà, alcalde del Mas de Barberans, un dels municipis d’entrada als Ports per la comarca del Montsià, ha remarcat que els veïns del territori no acceptaran més restriccions de les que ja es van assumir amb la declaració de parc natural. “Si això ha de suposar una oportunitat per la nostra gent i per al territori, endavant. Si ha de suposar més entrebancs, més restriccions, dificultats als accessos, a la gestió del parc o que la gent del territori tingui més dificultat per moure’s dins del mateix, no hi estarem en absolut d’acord”, ha assegurat.

A l’espera de ser informats dels resultats de la proposta, dels avantatges i dels inconvenients, Lleixà ha criticat que es plantegin limitacions en sectors com la ramaderia. “Ens sorprèn que ho restringeixin quan el fet que no es netegi el sotabosc és un perill potencial enorme per aquest parc”, ha dit Lleixà.
“Els ramats, és imprescindible que hi siguin”, ha dit. Lleixà ha recordat que actualment és el parc natural qui subvenciona la pastura dels ramats al parc.

Per la seva banda, el coordinador a les Terres de l’Ebre del sindicat agrari Unió de Pagesos, Joan Montesó, també ha mostrat la seva oposició frontal a la idea perquè podria suposar l’expulsió definitiva de l’activitat agrària i ramadera, amb les conseqüències que això podria tenir per al territori. “La no gestió provoca la deixadesa i darrera venen els incendis. Està demostrat en altres parcs nacionals del Mediterrani i de l’estat espanyol que la no gestió porta problemes. Els tècnics que han fet això no llegeixen els últims informes sobre aquesta matèria”, ha etzibat el dirigent sindical.

Els propietaris també han mostrat el seu desencís amb la manca d’informació i, especialment, amb la possibilitat que es restringeixin o prohibeixin alguna de les activitats a l’actual parc natural. “Als parcs nacional està absolutament prohibit tot per llei, deixant que la natura segueixi el seu curs. Hi estic completament en contra”, ha manifestat Teresa Sabaté, una de les propietàries més importants de terreny del massís a la comarca del Baix Ebre i representant del col·lectiu a la Reserva Nacional de Caça. Tot i desconèixer també el contingut exacte de la proposta, Sabaté ha recordat que, en aquests casos, els caçadors i els ramaders, però també els excursionistes o boletaires poden veure restringida la seva activitat.

Des de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre han fet notar la seva sorpresa però sobretot un gran malestar davant la possibilitat que, com apunta el document, fos necessari prohibir la caça esportiva i fer desaparèixer la Reserva Nacional de Caça. El president de la federació, Manolo Royo, ha recordat que la caça regulada és una important font d’ingressos per als municipis i un atractiu per al “turisme ric”.