Entrades

Increment de controls al camp, molins i cooperatives, davant la proliferació de robatoris d’olives

Daniel Aleixandri, el nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià. (Foto:J.Roig)

Quan encara no ha acabat la temporada, ja s’han denunciat més de 50 robatoris.

El nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià, reconeix que hi ha diversos factors que influeixen en aquest augment, especialment el bon preu a què es paga enguany l’oliva.

(J.Roig).-Davant el notable augment de robatoris d’olives que s’ha produït les darreres setmanes al Montsià i al Baix Ebre, els Mossos d’Esquadra, juntament amb els Agents Rurals, han intensificat els controls a les finques, molins i cooperatives.
I és que en les darreres setmanes, i quant falta poc per acabar la temporada, els Mossos han rebut una cinquantena de denúncies per furts d’olives, quinze més de les rebudes durant tota la temporada passada. Ho explicava a La Plana Ràdio, Daniel Aleixandri, el nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià.

El cap comarcal dels Mossos reconeixia que aquest problema es repeteix cada temporada, accentuant-se enguany per diversos motius en coincidir el bon preu a què s’està pagant l’oliva, la morfologia del terreny de cultiu, (eminentment pla i fàcil de plegar), i el vent que ha fet les darreres setmanes que ha fet caure moltes olives, ja en plena fase de maduresa.

El cos policial reconeix que és complicat evitar tots els robatoris donada la gran extensió de territori que s’ha de vigilar i els limitats efectius dels quals disposa el Cos. A aquest fet i cal sumar els més de seixanta molins entre particulars i cooperatives que hi ha a les nostres comarques i les dificultats que es troben per poder certificar qui és realment el propietari de les olives que s’hi venen. “Les olives no porten una matrícula per poder identificar de qui són” deia Aleixandri, afegint que es troben molt sovint que, a sobre, els autors dels furts disposen d’autoritzacions de propietaris de finques que els lladres utilitzen per justificar les entrades d’olives. “Necessitem l’ajuda dels pagesos, ells són els nostres ulls al territori”, confessava.

El Montsià és la comarca més afectada per aquests robatoris d’olives, juntament amb el Baix Ebre, i és per aquests motius que s’ha augmentat els controls tant als molins i cooperatives, com a tractors, furgonetes i vehicles en general que  circulen de la zona de conreus de les dues comarques.

El nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià demanava la màxima col·laboració als pagesos, cooperatives i molins, perquè denunciïn aquestes accions delictives, per petit que sigui el furt, “perquè, si no hi ha denuncia, no hi ha delicte”, argumentava Aleixandri.

La meteorologia adversa retarda la recollida d’olives a Santa Bàrbara

img_20161130_171632

Detall d’olives sevillenques afectades per la sequera (Foto:J.Roig)

En dos mesos s’ha recollit una quarta part de lo que seria habitual en una campanya normal.
Tot i això, les pluges dels darrers dies poden salvar més d’un 60 per cent de la collita, gracies al bon any que té la varietat morruda.
(J.Roig).-Les precipitacions del mes d’octubre, sumades a les del mes de novembre recent acabat i que a Santa Bàrbara sumen gairebé 160 litres, podrien salvar més d’un 60 per cent d’una collita d’olives que es preveia pèssima solsament unes setmanes enrere.

El gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions al programa “Parlar per Parlar” de La Plana Ràdio, deia que encara és difícil fer una previsió acurada perquè la recollida dels fruits va molt enrederida respecte a altres anys, ( dels 3 o 4 milions de quilos habituals que ja s’ha arreplegat normalment a finals de novembre, enguany se’n han molturat solament 1 milió), però creu que tot i la minva que hi haurà en les varietats més primerenques, que no han pogut acaba bé el seu procés de maduració, la collita podrà salvar-se en un percentatge més elevat del que s’esperava, per tant ‘aigua caiguda, tot i el mal que ha fet a alguns camins, es donava per benvinguda.

També cal puntualitzar que les previsions del gerent de la cooperativa planera no es poden generalitzar perque l’aigua caiguda les darreres setmanes s’ha repartit de manera desigual en el territori i ha permès la recuperació d’unes varietats més que unes altres.

El mateix Cardona deia que enguany és “l’any de la morruda” ja que aquesta varietat s’ha recuperat d’una manera extraordinària els darreres dies i podria equilibrar la balança de les pèrdues produïdes per altres varietats de cicle més curts, com la sevillenca i la farga, unes olives que s’han quedat molt petites, amb poca polpa, i que ja no han tingut temps de recuperar-se per la manca de pluges a temps.En canvi la morruda té un cicle vegetatiu més llarg i com que ara encara està verda, els arbres tindran temps de desenvolupar un fruit de major calibre.

Recordem que la previsió que es feia des de la mateixa cooperativa a principis d’octubre, quant es va donar per iniciada la campanya i abans de l’episodi de precipitacions, era d’una caiguda de fins al 80 per cent segons zones i varietats.

Aquesta temporada, els Mossos han fet dos decomisos d’olives al terme municipal de Santa Bàrbara.

MAKINETA fanecá

Foto:katiklok

abocan al cabas OLIVES

Tot i que s’observa un lleuger augment del nombre de denuncies respecte a la temporada anterior, la tendència és la mateixa que en altres anys de collita plena
La cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara acull les olives comissades pels Mossos procedents de robatoris a la comarca

A la recta final de l’actual temporada olivarera, la sots inspectora dels Mossos d’Esquadra a la comarca del Montsià, Carme Domènech, feia un primer balanç dels robatoris d’olives que hi ha hagut al camp des de la nostra emissora i lo primer que destacava era que, tot i admetre que enguany ha hagut una lleugera tendència a l’alça en quant al nombre de denuncies, provocada segurament perquè ha estat una collita abundant i amb preus millors que en temporades precedents, aquest augment de casos estaria en sintonia amb les dades recollides en altres anys de collita plena.
Domènech explicava que de les incautacions que el Mossos han fet a tota la comarca, dos decomisos d’olives s’han produït al nostre terme municipal, fruit dels controls a vehicles sospitosos que s’efectuen a rotondes o camins. Unes olives que, curiosament, són guardades a la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, mentre es fan les investigacions per esbrinar quina és la procedència i poder-les tornar als seus propietaris .
La sots inspectora insistia un cop més en l’ importància de denunciar el robatoris, tant per poder prevenir-los reforçant els controls a les zones conflictives, com per poder tornar les olives robades, “Sinó, de vegades, ens passa que tenim olives retingudes que no tenen amo” deia, afegint que, precisament , dels dos decomisos fets a Santa Bàrbara, un es va poder tornar al seu amo i l’altre no.
Entre altres qüestions, la nostra entrevistada destacava l’ importància també de la col•laboració ciutadana per tal de poder procedir a efectuar una major control d’aquest tipus de robatoris .”Un dels comisos que vam efectuar aquí a Santa Bàrbara i que va permetre que el propietari pogués recuperar el gènere sostret,va ser precisament com a conseqüència de l’ informació que ens va donar un veí” concloïa la sotsinspectora .

 

Els estornells tornen a causar estralls als camps d’oliveres de les TTEE

Estornells-J.R

Estol d’estornells a les afores de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

 Els ajuts agroambientals serien la millor solució per pal•liar els danys produïts pels estornells.

El gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara  diu que Brussel•les mai ho ha considerat una plaga o un problema suficientment greu com per a atorgar aquests ajuts.

(J.Roig/T.G.).-Les planes interiors del Montsià i especialment municipis com Ulldecona, La Galera, el Mas de Barberans o Santa Bàrbara, entre altres,  estan patint  la cíclica plaga d’estornells que  afecta el territori tots els anys per aquestes dates, causant  danys al conreu de l’olivera en especial, majoritari en aquesta zona i actualment en plena recol·lecció de la  collita.
A la preocupació expressada sobre aquesta problemàtica per part de diferents representants de sindicats i cooperatives de la zona, cal afegir-hi també la que gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluís Cardona, qui, des de La Plana Ràdio, subscrivia també que la plaga dels estornells és un tema difícil de resoldre, que ve de lluny i que cap administració, de cap color polític, ha estat capaç de trobar-hi solucions. “Al dia d’avui, no s’ha pres cap mesura per combatre el problema”, deia Cardona, afegint que, ja fa anys, el sector va demanar ajuts agroambientals per pal•liar les pèrdues que provoquen al productor aquests estols d’ocells “però la veritat és que mai hem tingut una resposta”, lamentava.

Sense poder donar una xifra concreta, Cardona si que afirmava que hi ha estudis de les Associacions de Defensa Vegetal  que quantifiquen el valor de les pèrdues que provoquen els estornells als productors, tant a les finques, perquè remouen el terreny, com en la quantitat d’olives que es mengen aquestes bandades de milers d’ossells. Una solució per pal•liar aquestes pèrdues serien els ajuts agroambientals que gestiona la Unió Europea, “però des de Brussel•les  mai s’ha considerat una plaga o un problema suficientment greu com per a atorgar aquests ajuts”, lamentava el gerent de la cooperativa planera.

La situació preocupa el sector, ja que la collita encara s’allargarà fins al mes de març i en algunes zones queda més del 20 per cent de les olives per collir o plegar