Entrades

L’oli i els espàrrecs els protagonistes de la 16 ena Fira de Godall.

Serà aquest cap de setmana els dies 9 i 10 de març.
Una cinquantena d’expositors participaran en la 16a Fira de l’Oli i l’Espàrrec de Godall

S’han recollit quasi 80 quilos d’espàrrecs per als esmorzars de dissabte i diumenge.

(L.P.R) Fa 16 anys que el municipi de Godall prepara la seva Fira de l’Oli i l’Espàrrec. Una Fira que aquest any arriba després dels tradicionals carnavals que finalitzaven el passat dimarts.

La Fira es porta a terme en el marc de la mateixa Cooperativa i aquest any hi participaran un total de 50 expositors, entre el comerç local i d’altres, de municipis veïns que participen exposant els seus productes i les darreres novetats.
Entre les  propostes, una de les més destacades i participatives són els esmorzars de truita d’espàrrecs, tant dissabte com diumenge. La gent del poble s’encarrega d’anar a buscar-ne i la cooperativa els obsequia cada quilo a canvi d’un litre d’oli. Aquest any ja s’han recollit més de 80 quilos d’espàrrecs per als esmorzars.

Durant aquest cap de setmana tindran lloc; xerrades, ballada de Jotes, teatre, futbol, l’entrega dels premis “la Serra al reconeixement”, actuacions musicals, demostració tradicional al torn i les tradicionals visites guiades al molí d’oli.

La fira s’obrirà al públic el dissabte vinent a les 9.30 h del matí i serà inaugurada a les 12.30 h a càrrec del Sr. Ferrán Grau Director dels serveis territorials de les Terres de l’Ebre del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La Cooperativa de Godall presenta l’oli d’empeltre

L’oli d’empeltre o aragonès, una varietat minoritària de la qual només se’n pot elaborar els anys de molta producció.

(L.P.R) L’interès que en l’àmbit gastronòmic desperten els olis monovarietals, ha portat a la Agricola Catalana i Secció de Crèdit de Godall, a produir una nova varietat d’oli.

L’oli d’empletre és fruitat madur, amb notes florals, madures i un toc picant en boca.

No és el primer cop que la Cooperativa de Godall elabora olis poc habituals, per la poca producció dels seus arbres, se n’han fet d’una altra varietat anomenada godallera exclusiva de la zona.

Els olis monovarietals més habituals són el morrut, sevillenc, farg , picual, que solen ser els majoritaris i més consumits.

La Cooperativa de Godall aprofita aquestes varietats minoritàries o més desconegudes , per fer-ne una producció reduïda d’unes 200 ampolles i presentar-la amb motiu de la seva fira de l’Oli i l’espàrrec que aquest any tindrà lloc els dies 9 i 10 de març.

L’oli ecològic, Montsagre d’Horta de Sant Joan, guanya el Concurs al Tast d’Olis.

Per primera vegada en trenta-cinc anys s’ha endut el primer premi del Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre un oli verge extra ecològic.

(L.P.R) Es tracta del Montsagre Selecció Familiar Varietat Picual d’Alanterres d’Horta de Sant Joan, un oli que durant els últims mesos ha guanyat diversos premis en l’àmbit internacional d’una empresa a la qual l’avalen cinc generacions, i que en aquesta ocasió ha guanyat per partida doble.

D’una banda enduent-se el primer premi, decidit enguany pel Panell Oficial d’Olis Oficials de Catalunya, d’una altra guanyant el premi al Millor Oli Gastronòmic escollit per gastrònoms i xefs de prestigi nacional.

Els productors d’Alanterres es defineixen com una empresa que busca en la pràctica ecològica dels seus cultius una clara vocació irrenunciable de compromís amb la qualitat i el medi ambient.

En la categoria de l’oli guanyador, el verge extra ecològic, s’ha endut el segon premi el D’Algars-Biocaseres de Caseres, i el tercer el Terra de Burgans de Maite Pallarès del Perelló.

El premi al millor oli de les Denominacions d’Origen Protegides de les Terres de l’Ebre, Premi in Memòriam Joan Rodríguez, l’ha obtingut Caterra de l’Agrícola i Secció de Crèdit de la Terra Alta de la Pobla de Massaluca, seguit de l’Iberolei Morruda de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara Montebre, i l’Aureum sevillenc de Soldebre de Tortosa.

El guanyador del millor oli ebrenc sense DOP ha estat l’ Oleum Naturale de PZ Turch de Rasquera, seguit de Rius d’Or Arbequí de La Fatarella i Mas Beturià Arbequí de Batea. En l’apartat general de verge extra el primer premi ha anat a un oli de Calaceit, el Fruit & Branca Arbequina del Mas de Flandi, seguit del Priordei d’Agro Foods de la localitat de Margalef al Priorat, i com a tercer classificat el Gran Degustus de l’Agroindustrial Catalana de la Granadella.

L’apartat reservat als particulars i de collita pròpia el primer premi anirà ha anat a parar a Francesc Cid de Xerta, seguit de la família Panisello-Sebastià de Bitem i de dos olis empatats amb la mateixa puntuació a la tercera posició, el de Primitivo Carles de Bítem i el de Joan Gisbert d’Aldover.

Tots els olis guanyadors van participar en una primera eliminatòria a la que van presentar-se més de quaranta mostres i on a partir del veredicte d’un qualificat equip de tastadors van sortir els finalistes, tres per categoria, qualificats finalment pels experts del Panell Oficial d’Olis de Catalunya.

Al marge del reconeixement i les distincions oficials l’oli guanyador quedarà inscrit per part de l’organització de la fira de Jesús en dos concursos internacionals, a França i al Japó, i rebrà un lot de medalles adhesives per a l’embotellament del producte que l’acreditarà com el millor oli del concurs de tast. El diumenge 24 de febrer a les 12,15 hores en la carpa central de la XXXIV Fira de l’Oli i la Garrofa de les Terres de l’Ebre a Jesús tindrà lloc el lliurament oficial dels premis

Iberolei, guardonat com el millor oli a la Fira de l’oli i de la garrofa.

Foto: Lluís C.

Ha guanyat el XXXIV concurs de tast d’oli de les Terres de l’Ebre.

Assistir a l’Oliva Japan Internacional o el concurs International Les Olivalies de França són alguns dels premis rebuts.

(T.G.) L’oli de les Terres de l’Ebre és un dels més apreciats de Catalunya, almenys així ho pensem al nostre territori, on se’n fabrica de molt bona qualitat, bona mostra d’això és  la dificultat que han tingut els experts tastadors que formaven part del jurat del concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre  que s’organitza en motiu de la Fira de l’oli i la Garrofa a Jesús i que s’ha portat a terme aquest cap de setmana.

Finalment Iberolei l’oli elaborat per la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara,  ha estat l’oli escollit com el millor amb dues modalitats; la del millor oli i també la del millor oli verge extra de la DOP Terres de l’Ebre.

Però, quins són els atributs que han detectats els experts catadors amb aquest oli?  Entre els trets més apreciats, el seu equilibri amb els atributs i un petit gust de poma i plàtan, amarg i picant en justa mesura, elaborat amb varietats sevillenca, morruda i farga.

Els guardons que s’emporta aquest oli , són la inscripció a l’Oliva Japan Internacional, un prestigiós concurs que es fa cada any al Japó i el Concurs International Les Olivalies que se celebra a França. També un lot de medalles per a l’embotella’t, acreditant el millor de l’edició i una compra d’ampolles per part dels organitzadors.

En aquest concurs de Tast, també es van premiar els olis Colomé Mulet de Campredó en una nova modalitat encetada aquest any al concurs, el millor oli verge extraecològic; el premi al millor oli sense DOP fou per al Molí del Llarg de Tortosa; el millor oli fora de les Terres de l’Ebre per al Gran Degustus de la Granadella i en la categoria de collita pròpia fou per a Francesc Cid Fortuño de Xerta.

Els premis es van atorgar el passat diumenge dia 25 de febrer en el marc de la XXIII Fira de l’Oli i la II Fira de la Garrofa de les Terres de l’Ebre, i va comptar amb Ramon Fàbregues, pagès que tota la vida s’ha dedicat a la terra i impulsor dels inicis de la fira.