Entrades

Santa Bárbara aporta més de 14.000 euros al finançament del Consorci del Museu de les Terres

museu2Hi forma part des de l’any 2005 amb el Museu de la Vida a la Plana i enguany acollirà una de les exposicions del Festival “Ebre, Art & Patrimoni”.

(J.Roig/T.G.).-Aquest mes de Febrer, el Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat la programació que proposa per al 2016, una programació repartida per les diferents instal.lacions que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre del qual, entre altres, en forma part Santa Bàrbara amb el Museu de la Vida a la Plana. La programació d’aquesta temporada inclou 70 activitats públiques: 30 en els municipis del Consorci i 40 a Amposta (d’aquests, vuit són activitats de l’Antena de la URV i sis del Centenari de la Lira Ampostina)

Pel que fa a les activitats organitzades per Consorci als altres municipis que en formen part, destaquem les que acollirà el nostre poble i que segons explicava Joan Grau, responsable de Comunicació del Museu de les Terres de l’Ebre, començaran amb la preparació dels 4 audiovisuals anomenats “Santa Bàrbara en la memòria” patrocinats pel nostre ajuntament, la participació a les Jornades Europees del Patrimoni i al Dia Internacional dels Museus i sobre tot, la possibilitat de rebre una interessant exposició fotogràfica en el marc del Festival “Ebre, Art & Patrimoni” dedicada, en aquesta ocasió, al món del cinema.

‘Ebre, Art & Patrimoni’ es celebra cada dos anys, alternant-se amb ‘Ebre, Música & Patrimoni’. L’exposició que es podrà veure al Museu de la Vida a la Plana és una col•laboració de l’ Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili que pretén recuperar el fet social i històric que suposà l’arribada del cinema a les poblacions del territori.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara forma part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre des de l’ any 2005. Enguany, aportarà per al seu finançament 14.500 euros dels Pressupostos Municipals.

 

El Mas de Barberans també participa a les Jornades Europees del Patrimoni

mas-de-barberans-museu-pauma

Interior del Museu de la Pauma (Foto: La Plana Ràdio)

Les Fibres vegetals i el Museu, principals protagonistes d’aquest esdeveniment cultural.
(J.Roig/Redacció).- Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell d’Europa des de 1991, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col•leccions d’art de Catalunya.
Són diversos els municipis de Catalunya que organitzen activitats per participar d’aquestes jornades, entre altres La Galera de la que ja parlàvem ahir, i també el Mas de Barberans, que organitza dues activitats per al diumenge 11 d’Octubre.
La primera s’anomena “Racó de les Fibres i Museu de la Pauma”. Es tracta d’una visita guiada al Museu de la Pauma de Mas de Barberans, inaugurat al maig del 2010. Té dues sales d’exposició permanent: una que explica el procés del treball de la pauma, des de la planta (margalló) a la peça acabada, i l’altra en què s’amplia l’àmbit territorial a tots els pobles del Parc Natural dels Ports per oferir informació sobre els aspectes socials de l’activitat.
També val la pena delectar-se contemplant l’audiovisual La Bruixa Palmira.
Com a radial del centre es disposa del Racó de les Fibres Vegetals, un espai didàctic al voltant de les fibres vegetals que l’home ha utilitzat per a diferents usos: plantes tintòries, per a la cistelleria… sent el principal protagonista el margalló. Les visites es podran fer entre les 11 i les 13h. del mati.
L’altra s’anomena “De la primera casa del poble a la producció de fibres vegetals”. En aquest cas es tracta d’una Visita guiada pel Mas de Barberans passant per la primera casa del poble i acabant per conèixer la tradició de la producció de fibres vegetals. Aquesta visita començarà a les 10 del mati des del museu

El Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana participa per primer cop al Dia Internacional dels Museus.

Foto: Moli Oli

 (Redacció/J.Roig).-Des de el passat mes d’ Abril ,la gestió del Museu de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara és privada ,desprès que l ‘ajuntament decidís que era millor que el museu estigués dirigit per una empresa relacionada al món del turisme.

Així  dons,Teresa Guerrero, Màster de direcció d’empreses turístiques i amb una experiència de més de 15 anys en aquest món,és qui dirigeix i organitza les activitats del museu planer,inaugurat l ‘any passat.

Les primeres activitats dirigides per Guerrero han estat emmarcades dintre de les Jornades Culturals que ha celebrat Santa Bàrbara  i ara,aquest passat cap de setmana, es va sumar també a la celebració del Dia Internacional dels Museus,dintre de les activitats organitzades,per aquest motiu,des del Museu de les Terres de l’Ebre ,amb visites, rutes i jornades de portes obertes que, per primer cop, s’ han fet extensives als equipaments patrimonials que formen part de la xarxa “EBRE, NATURA & CULTURA” i que permetran conèixer i gaudir de forma gratuïta de tots aquests centres i de les activitats que s’hi organitzen.,entre altres el nostre museu.

Concretament el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana va organitzar el passat  dissabte 19 de una Jornada de portes obertes, de 17.00 a 19.00 h per tal de que,veïns i forasters,poguessin conèixer aquestes instal•lacions ,dividides en quatre parts:a la planta baixa , la zona d’accés que inclou una agrobotiga, l’espai pròpiament de museïtzació amb estris i peces agrícoles que fan  un recorregut en el temps i l’ evolució del món pagès  local. I al primer pis un espai de benvinguda amb la col•lecció d’Història Natural “Josep Antoni Valls” que s ‘esta catalogant i que ara inclou solament una petita part de les  més de 3000 peces que la formen  .

El Parc Arqueològic de la Carrova ,el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el Poblat Ibèric de la Moleta del Remei  a Alcanar i el Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià als Freginals,a part del Museu de les Terres de l’Ebre,van organitzar també diferents activitats  d ‘accés lliure i gratuït per celebrar la jornada internacional del museus.

Obre portes a Santa Bàrbara ,el Museu de la Vida a la Plana.

Foto: Ajunt. Santa Bàrbara

De moment i fins que s’ adjudiqui la gestió privada de les  instal•lacions,serà un treballador de l ‘ajuntament qui l ‘atendrà els dijous de 16 a 19 hores.

L’ ajuntament vol que qui es faci càrrec de la gestió sigui capaç de dinamitzar l ‘espai amb activitats lligades a l’ oci o la cultura.

(J.Roig/ T.G.).-A partir d ‘avui mateix i cada dijous de les 16 a les 19 h. ,l’ Ajuntament de Santa Bàrbara ha decidit obrir un dia a la Setmana les recentment acabades instal•lacions del Museu de la Vida a la Plana
El Museu de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara està ubicat a l’antiga masada de Martí,adquirida fa uns anys per l ‘ajuntament amb el propòsit,d’ una banda de preservar part del patrimoni arquitectònic  local  i d ‘altra per convertir-la en el museu referència  al municipi.

El regidor de Cultura del nostre ajuntament ,Alfred Blanch explicava que s’ ha pres aquesta decisió desprès de veure com els tràmits burocràtics a realitzar per poder adjudicar la gestió privada del centre,estaven retardant massa l’obertura del mateix,per lo que s’ ha decidit,de moment,que sigui un treballador de l’ Ajuntament qui obri les instal•lacions,al menys un  dia a la setmana.

Blanch ha recordat però que l’ intenció final és al de que el Museu estigui gestionat per una empresa o entitat privada ,capaç de dinamitzar  les instal•lacions per a que no sigui una oferta estàtica   i pugui oferir altres activitats lligades a la cultura, l’oci i el desenvolupament local .

Per això i des de fa un temps,l’ajuntament està treballant en la confecció de les bases que regirant el concurs públic d ‘adjudicació de la gestió del Museu i que seran publicades a no molt tardar,segons avançava el regidor.

Recordem que el Museu de la Vida a la Plana està  dividit en quatre parts:a la planta baixa , la zona d’accés que inclou una agrobotiga, l’espai pròpiament de museïtzació amb estris i peces agrícoles que fan  un recorregut en el temps i l’ evolució del món pagès  local. I al primer pis un espai de benvinguda amb la col•lecció d’Història Natural “Josep Antoni Valls” que s ‘esta catalogant i que ara inclou solament una petita part de les  més de 3000 peces que la formen  i una gran sala polivalent