Entrades

Santa Bàrbara se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus

El municipi acollirà, dissabte, l’activitat “Usos de l’oli”, una de les organitzades per la xarxa Ebre, Natura & Cultura, per celebrar l’efemèride.

(AdSB) .-Aquest dijous 18 de maig se celebra la 39a edició del Dia Internacional dels Museus, impulsat per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), òrgan vinculat a la UNESCO. Com cada any, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, a través dels equipaments de la Xarxa EBRE, NATURA & CULTURA, ha programat diverses activitats que es duran a terme durant tot el cap de setmana. Així mateix, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre participa en la campanya Avui em sento…, que encapçala l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

El dissabte 20 de maig, a les 11 hores, al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara, hi haurà un taller d’oleoteràpia, en el qual es mostraran les diferents aplicacions que té l’oli en la cosmètica i la salut. Aquest taller es complementarà amb una visita guiada per l’exposició permanent dedicada al conreu de l’olivera i un tast d’olis de Santa Bàrbara.

A més d’aquesta activitat, durant tot el cap de setmana hi haurà jornada de portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta), el Poblat Iber de la Moleta del Remei i la Casa O’Connor (Alcanar), i el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara).

Aquestes activitats, que són totalment gratuïtes i adreçades a un públic familiar, tenen com a finalitat divulgar i sociabilitzar el patrimoni cultural que es gestiona des d’aquests equipaments, mostrar continguts que no es poden visitar habitualment i ampliar el discurs d’algunes de les exposicions temporals que acullen.

El Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana acull una exposició per mostrar el patrimoni de les construccions de pedra seca del territori.

expo

Una mostra de l’exposició (Foto: Museu Vida a la Plana)

S’inaugura avui a Santa Bàrbara, en el marc de les XXV Jornades Culturals.
Coincidint amb aquest inauguració, a continuació, es presentarà el llibre “El llagut de les paraules”, de Joan Maria Pont Bel.
Dissabte, l’associació de DJ,s de Santa Bàrbara, també organtiza un taller per a nens.

(J.Roig/T.G./AdSB).“La pedra seca al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”. Aquest és el títol de l’exposició que s’inaugura avui divendres, 6 de maig a les 19 h al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara i que es podrà visitar, en l’horari d’obertura habitual, fins el proper dia 29 de maig.

Aquesta mostra, organitzada per l’Ajuntament de Santa Bàrbara, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i la Diputació de Tarragona, s’emmarca dins de les XXV Jornades Culturals de Santa Bàrbara, que van començar el passat 11 d’abril i que finalitzen el cap de setmana del 21 i 22 de maig amb el Dia Internacional dels Museus.

La mostra, inclosa al programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Tarragona, recorre, a través d’imatges, a aquesta tècnica constructiva que ha donat lloc a nombroses edificacions rurals i agrícoles al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A més, es poden veure algunes de les edificacions més singulars construïdes amb aquesta tècnica a la comarca del Montsià.

L’objectiu de la mostra és el de difondre les construccions de pedra seca del territori a la vegada que es dóna a conèixer l’ahir i l’avui d’unes construccions en què no només destaquen els valors estètics, sinó que també són importants els valors culturals relacionats amb l’ús d’eines i de tècniques singulars basades en el coneixement empíric del territori.

En les construccions de pedra seca no s’utilitza cap altre material que la pedra. De fet, s’aprofiten les seves característiques intrínseques i mecàniques i es col·loquen de forma que s’aconsegueixi estabilitat i rigidesa, donant lloc a infinitat de formes diferents.

Les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, especialment el Montsià, són riques en aquest tipus de patrimoni. A la gran quantitat de construccions s’ha d’afegir la gran varietat de funció i estructura. Aquestes construccions, s’han revaloritzat com a patrimoni fortament identitari, indissoluble del món rural, en general, i del món agrícola i ramader, en particular. Aquesta exposició, que es podrà veure de forma gratuïta al Museu de la Vida a la Plana, és fruit del treball continuat d’un grup de persones que ha treballat en la recuperació d’aquest patrimoni des de l’any 1999.

Coincidint amb aquest inauguració, a continuació, hi haurà la presentació i original glossa del llibre El llagut de les paraules, de Joan Maria Pont Bel, fill de Santa Bàrbara establert a Barcelona, i lectura dramatitzada d’una selecció dels seus textos.

El mateix dissabte però a les 11 del matí, l’associació de DJ,s de Santa Bàrbara han organtizat un Taller de DJ’s per a nens, joves i adults. L’activitat es farà al nou Hotel d’Entitats que, per cert, serà inaugurat oficialment el proper dilluns 9 de maig, dia del patró Sant Gregori i per tant festiu al nostre poble

Santa Bárbara aporta més de 14.000 euros al finançament del Consorci del Museu de les Terres

museu2Hi forma part des de l’any 2005 amb el Museu de la Vida a la Plana i enguany acollirà una de les exposicions del Festival “Ebre, Art & Patrimoni”.

(J.Roig/T.G.).-Aquest mes de Febrer, el Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat la programació que proposa per al 2016, una programació repartida per les diferents instal.lacions que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre del qual, entre altres, en forma part Santa Bàrbara amb el Museu de la Vida a la Plana. La programació d’aquesta temporada inclou 70 activitats públiques: 30 en els municipis del Consorci i 40 a Amposta (d’aquests, vuit són activitats de l’Antena de la URV i sis del Centenari de la Lira Ampostina)

Pel que fa a les activitats organitzades per Consorci als altres municipis que en formen part, destaquem les que acollirà el nostre poble i que segons explicava Joan Grau, responsable de Comunicació del Museu de les Terres de l’Ebre, començaran amb la preparació dels 4 audiovisuals anomenats “Santa Bàrbara en la memòria” patrocinats pel nostre ajuntament, la participació a les Jornades Europees del Patrimoni i al Dia Internacional dels Museus i sobre tot, la possibilitat de rebre una interessant exposició fotogràfica en el marc del Festival “Ebre, Art & Patrimoni” dedicada, en aquesta ocasió, al món del cinema.

‘Ebre, Art & Patrimoni’ es celebra cada dos anys, alternant-se amb ‘Ebre, Música & Patrimoni’. L’exposició que es podrà veure al Museu de la Vida a la Plana és una col•laboració de l’ Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili que pretén recuperar el fet social i històric que suposà l’arribada del cinema a les poblacions del territori.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara forma part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre des de l’ any 2005. Enguany, aportarà per al seu finançament 14.500 euros dels Pressupostos Municipals.

 

Novembre actiu al Museu de Santa Bàrbara

cart(AdSB).-Durant aquest mes de novembre, el Museu de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara està portant a terme diferents activitats culturals, socials i formatives en el marc del seu programa anual. Per una banda, durant tot el mes de novembre romandrà l’exposició “Del mar a la muntanya”, una exposició cedida per la Mancomunitat de la Taula del Sénia que mostra els principals atractius turístics dels 9 municipis catalans que formen part de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

Paral•lelament, les dues primeres setmanes de novembre es realitza a la sala polivalent del museu un curs de fitosanitaris, organitzat per l’Escola de Capacitació Agrària d’Amposta i l’Oficina Jove Comarcal, amb el suport de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Bàrbara. A més, durant aquest mes de novembre també es realitzaran diferents activitats de tipus social i cultural, com la jornada tècnica de les JARC, el dia 20, o l’Assemblea de Penyes Taurines el proper dia 29.

Per al regidor de Promoció Econòmica, Antonio Ollés, és important que el Museu de la Vida a la Plana mantingui la seva activitat fomentant la participació d’entitats socials, culturals i econòmiques, en el marc de la seva activitat normal anual.

Més informació a la web de l’Ajuntament de Santa Bàrbara (www.santabarbara.cat) o al Facebook oficial del museu.