Entrades

La Galera participa a les Jornades Europees del Patrimoni

capturadaHo farà el proper cap de setmana organtizant visites guiades i gratuïtes, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens.

Es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa i es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers al municipi.

(Redacció/J.Roig).-Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016. La sessió plenària del programa de les Jornades Europees del Patrimoni al Consell d’Europa ha decidit dedicar l’edició d’enguany a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials.

L’Ajuntament de la Galera, un any més, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera participa d’aquestes Jornades Europees del Patrimoni a través d’una visita guiada gratuïta a Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.

L’edifici de l’Ajuntament de la Galera, projectat per l’arquitecte provincial Ramon Salas i Ricomà al 1906, acull a la planta baixa el Centre d’Interpretació, espai dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera (canterers a les Terres de l’Ebre).
De la mà de la guia d’aquest centre i de Galeret un gat entremaliat que vol ser terrisser com el seu amo (i que ajudarà a fer la visita més entretinguda als més petits), es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa, des que es va a buscar l’argila, fins que es converteix en fang i després en una peça de terrissa.
Durant la visita es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers a la Galera, etc. i el més petits podran conèixer i tenir cura de Galeret i realitzar activitats, mentre els adults escolten la visita guiada. Un viatge en el temps en un moment en que les peces de terrissa estaven presents en tots els aspectes de la vida quotidiana. S’explicarà la importància de la terrissa al poble de la Galera, present des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb 5 o 6 obradors en actiu en un moment d’esplendor i un únic a l’actualitat. Es farà notar la importància d’aquest patrimoni etnològic i cultural i com des d’aquest centre es conserva, es posar en valor, es difon i se’n té cura.

Aquesta visita guiada i gratuïta, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens, tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre de les 11’00 a les 14’00 hores. Per participar-hi cal inscriures previament a l’Ajuntament de la Galera i Museu Terracota.

“Dones amb nom propi de les Terres de l’Ebre” es pot veure, a partir d’avui, a La Galera

capturada(Redacció).– Del 5 al 28 de febrer de 2016, la Sala 2 de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera ubicada als baixos de l’Ajuntament, acollirà una exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones, titulada: Dones amb nom propi de les Terres de l’Ebre.
Tenint en compte que el 5 de febrer se celebra Santa Àgueda, la patrona de les dones, el centre vol unir-se a aquesta celebració i a tot un seguit d’actes que organitza l’Associació de Dones de la Galera.
Per això, el mes de febrer, la sala d’exposicions temporals del Museu Terracota deixa les arts plàstiques, un any més,i, s’ocupa de les dones.

En aquesta ocasió per presentar una exposició que ens parla de 12 dones de les Terres de l’Ebre: “Francesca Aliern, Elisa Altadill, CecíliaAymí, Maite Beltran, Zoraida Burgos, Maria Chordà, Emma Clua, Belén Fabra, Sònia Franquet, Josephine Matamoros, Mercè Pla i Sílvia Sabaté que expliquen de primera mà reflexions personals i experiències professionals que han impregnat les seves trajectòries vitals. Aquest recorregut singular té una doble dimensió: la biogràfica, que reconeix l’aportació en primera persona de cada una d’elles i la generacional, aquella que explica a través de la vivència particular la realitat d’un context històric.

Aquesta exposició reivindica l’aportació cultural, social i econòmica de les dones a la civilització humana i és un oferiment a repensar el nostre present històric mitjançant les aportacions de les dones amb nom propi i també de les dones anònimes, que han sabut fer i fan, dia a dia, que allò necessari esdevingui possible”

A través dels 13 plafons que conformen l’exposició coneixerem aquestes 12 dones de les Terres de l’Ebre i la seva trajectòria professional que les ha portata brillar ambllum pròpia a cadascuna d’elles dins de l’àmbit que les ocupa.

.L’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 h.

La Galera prepara una exposició sobre la gestió del nostre temps

rellotgeS’anomena “Quin temps tenim ? L’organització de la vida quotidiana” i serà inaugurada aquest proper dissabte
L’objectiu de la mostra és explicar de què parlem quan ens referim als usos del temps.

(Redacció/J.Roig).-Del 31 de gener a l’1 de març de 2015, la Sala 2 de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera  ubicat als baixos de l’Ajuntament, acollirà una exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones, titulada: Quin temps tenim?. L’organització de la vida quotidiana.

Els organitzadors expliquen que,tenint en compte que el 5 de febrer se celebra Santa Àgueda, la patrona de les dones, el centre, i, com ja és habitual des de fa alguns anys, vol unir-se a aquesta celebració i a tot un seguit d’actes que organitza l’Associació de Dones de la Galera.
Per això, el mes de febrer, la sala d’exposicions de Terracota deixa les arts plàstiques per presentar un tema tant important com és la gestió del nostre temps, sobretot del de les dones, tradicionalment dedicat, única i exclusivament, a unes determinades tasques.

Les dificultats per harmonitzar el temps que la dona dedica a l’àmbit laboral, personal, social i familiar, han convertit la gestió del temps en una de les qüestions prioritàries per al benestar de les persones. Per què ens falta temps? Com es pot fer compatible la jornada laboral amb les necessitats de cura i atenció de les persones ? Qui se n’ha d’ocupar?
L’objectiu d’aquesta exposició és explicar de què parlem quan ens referim als usos del temps, tot mostrant els diferents aspectes que hi tenen relació, i posar de relleu la necessitat de trobar un equilibri entre les diferents activitats de la vida quotidiana

A través d’aquesta exposició que consta de 15 panells amb imatges i textos, trobarem algunes indicacions de com administrar el nostre temps i trobar un equilibri entre treball, oci i vida privada, quelcom que tanta falta fa en la societat actual.

L’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

La Galera forma terrissaires per garantir la supervivència d’aquest ancestral ofici

fira-terrissa_pag_2066_1

Treball al torn (Foto:AdLG)

Set alumnes exposen a partir d’avui al Museu de la Terracota del poble, els treballs realitzats els darrers mesos al curs organitzat pel Consell Comarcal del Montsià
La Galera té una tradició terrissaire de més de 300 anys i actualment al municipi solament queda un mestres terrisser

(J.Roig/T.G/ Redacció).-Del 28 de novembre de 2014 al 25 de gener de 2015 el Museu Terracota, ubicat als baixos de l’Ajuntament de la Galera, acollirà una exposició de Peces de terrissa elaborades pels alumnes del curs de terrissa Montsià Actiu 2014.
Aquesta exposició és la culminació del treball portat a terme per set alumnes d’un Curs, organitzat pel Consell Comarcal del Montsià a través del projecte Montsià Actiu i l’Ajuntament de la Galera .
El curs ha tingut una durada de 300 hores, ha estat impartit pel Mestre Terrisser local Joan Cortiella Garcia i s’ha portat a terme a una sala habilitada del Viver d’Empreses de la Galera.
Aquest resultat tan positiu demostra que, tot i que no amb la immediatesa d’altres artesanies, es pot aprendre a fer terrissa i això obre una escletxa de llum a l’hora de poder donar continuïtat a aquest ofici present a la Galera al llarg de 300 anys , alhora que pot ajudar a la continuïtat d’aquesta iniciativa i fins i tot, a la llarga, la diversificació de l’economia a la nostra comarca.
I és que, segons explicava a La Plana Ràdio Olga Ralda, Dinamitzador Cultural i responsable de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, l’objectiu del curs ha estat doble: d’una banda buscar la perdurabilitat de l’ofici de terrisser, gairebé extingit al municipi i d’altra possibilitar una sortida laboral als alumnes dels curs.

Un cop el curs ha acabat i tenint en compte que des del Museu Terracota se li ha donat suport i aprofitant la sala d’exposicions temporals, s’ha cregut oportú muntar aquesta exposició que s’inaugura avui i que mostrarà una sel.lecció de les més de cent peces que ha fet cadasqun dels alumnes, prenent sempre co ma referencia la terrissa tipica de La Galera.Tot plegat s’acompanyarà d’uns dibuixos amb carbonet, d’algunes de les peces elaborades, realitzats per alguns alumnes del mateix curs.
L’acte d’inauguració i entrega de diplomes tindrà lloc avui a les 21’00 hores al Museu Terracota i hi anirà a càrrec d’Ivan Romeu, president de la comissió d’Indústria i Empresa del Consell Comarcal del Montsià i de l’alcalde i regidors/es de l’Ajuntament de la Galera.

L’exposició es podrà visitar de dimecres a divendres de 9,30 a 13,30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 h.