Posts

Santa Bàrbara se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus

El municipi acollirà, dissabte, l’activitat “Usos de l’oli”, una de les organitzades per la xarxa Ebre, Natura & Cultura, per celebrar l’efemèride.

(AdSB) .-Aquest dijous 18 de maig se celebra la 39a edició del Dia Internacional dels Museus, impulsat per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), òrgan vinculat a la UNESCO. Com cada any, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, a través dels equipaments de la Xarxa EBRE, NATURA & CULTURA, ha programat diverses activitats que es duran a terme durant tot el cap de setmana. Així mateix, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre participa en la campanya Avui em sento…, que encapçala l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

El dissabte 20 de maig, a les 11 hores, al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara, hi haurà un taller d’oleoteràpia, en el qual es mostraran les diferents aplicacions que té l’oli en la cosmètica i la salut. Aquest taller es complementarà amb una visita guiada per l’exposició permanent dedicada al conreu de l’olivera i un tast d’olis de Santa Bàrbara.

A més d’aquesta activitat, durant tot el cap de setmana hi haurà jornada de portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta), el Poblat Iber de la Moleta del Remei i la Casa O’Connor (Alcanar), i el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara).

Aquestes activitats, que són totalment gratuïtes i adreçades a un públic familiar, tenen com a finalitat divulgar i sociabilitzar el patrimoni cultural que es gestiona des d’aquests equipaments, mostrar continguts que no es poden visitar habitualment i ampliar el discurs d’algunes de les exposicions temporals que acullen.

Fins al 15 de Desembre es pot visitar l’exposició “Montsià, Pobles i Gent. Paisatges i cultura ” al Museu de la Vida a la Plana

expo_montsia_pobles(AdSB/MuseuTTEE/J.Roig).-El darrer cap de setmana  de Novembre es va inaugurar al Museu de la Vida a la Plana l’exposició “Montsià, pobles i gent. Paisatges i cultura”, una retrospectiva en el temps dels diferents pobles de la comarca del Montsià, una mirada al passat des de l’òptica actual. Aquesta exposició, cedida pel Museu de les Terres de l’Ebre, romandrà al museu fins al 15 de desembre de 2013. La visita és gratuïta.

L’objectiu d’aquesta exposició és mostrar l’evolució dels municipis de la comarca del Montsià en la vida quotidiana i els canvis experimentats en l’actualitat, de com la quotidianitat o bé ha evolucionat, ha canviat o s’ha mantingut en funció de la voluntat social de mantenir-ho. Des de la vida al camp a Santa Bàrbara, passant pels carnavals de Godall, la llotja del peix a la Ràpita, els terrissaires de la Galera, la indústria del moble a la Sénia,… tot un seguit d’accions quotidianes del passat encara vives en el nostre present.
Amb aquesta finalitat cada municipi està representat en l’exposició per un plafó on podem veure vàries imatges significatives de cada localitat i on hi figuren dos textos, escrits per escriptors o periodistes de cada municipi. En el primer text se’ns parla del poble i en el segon text dels seus habitants.

Els textos de cada població han estat redactats expressament per a l’exposició des d’una perspectiva personal però amb voluntat de constituir un relat de significat col·lectiu. En concret els autors dels textos són: Carme Ferrer Pavia (Alcanar), Rafael Haro i Sancho (Amposta), Josep Roncero i Pallarés (Freginals), Carme Saura i Salvadó (La Galera), Miquel Subirats Villalbí (Godall), Marià Lleixà i Tal (Mas de Barberans), Roser Royo Tomàs (Masdenverge), Miquel Reverter Aguilar (Sant Carles de la Ràpita), Víctor Porres Tafalla (Sant Jaume d’Enveja), Josep M. Arasa (Santa Bàrbara), Joan Todó Cortiella (La Sènia).

L’exposició va estar organitzada per l’Ajuntament d’Amposta i el Museu Comarcal del Montsià, dins dels actes de la capitalitat de la cultura catalana l’any 2006, i va comptar amb el patrocini del Consell Comarcal del Montsià. En aquella ocasió, a més a més, de cada població es van presentar dos pintures (obtingudes en la seva major part dels fons d’art de cada ajuntament) on es podia veure un paisatge o element emblemàtic de cadascun dels municipis del Montsià.

Masdenverge inaugura dissabte el Centre d’interpretació “Viure al Poble”

CIMasdenverge

Interior del nou CIM a Masdenverge (Foto:Museu de les Terres de l’Ebre)

Aquest nou equipament patrimonial quedarà vinculat a la xarxa “Ebre, natura & cultura” de la que en formen part també museus i centres d’interpretació d’Alcanar, Amposta, Freginals i Santa Bàrbara

(Redacció/J.Roig).-El proper dissabte dia 8 de juny a les 11.00 h. s’inaugurarà el Centre d’Interpretació Viure al Poble. L’exposició del centre mostra la vida a Masdenverge en dos parts. La primera fa un recorregut pel seu terme municipal, mostrant els elements que conformen el paisatge i el medi natural, i remarca les formes de vida tradicionals vinculades als masos que es troben en l’origen del municipi. La segona part presenta com es va configurar el nucli urbà i com la història i el veïnatge han configurat una manera de viure al poble, amb una mirada a les transformacions del dia a dia en l’actualitat.
El Centre formarà part de la xarxa “Ebre, natura & cultura” i  s’ubica en la planta baixa de l’edifici “Masdenverge Actiu” juntament amb l’Oficina de Turisme, el punt BTT i el local dels joves. En l’edifici també hi ha la biblioteca municipal i els locals d’assaig de la Societat “La Unió Musical de Masdenverge”.

L’exposició conté 43 objectes originals cedits pels veïns de Masdenverge, relacionats amb el treball del camp, la caça, la indumentària tradicional, junt amb d’altres que representen els serveis públics propis d’un nucli urbà, que han estat restaurats pel SAM de les Terres de l’Ebre. Ha estat coordinada pel Museu de les Terres de l’Ebre i els textos i el guió han estat a càrrec d’Anna Añó i Laura Tomàs. La producció l’ha realitzat l’empresa ABS amb la col·laboració de Films Nòmades en els audiovisuals.
Aquest nou equipament patrimonial quedarà vinculat a la xarxa “Ebre, natura & cultura”. Una plataforma que inclou la principal xarxa de museus i centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre, amb equipaments que obren tot l’any setmanalment a Alcanar, Amposta, Freginals, Santa Bàrbara i a partir d ‘ara també Masdenverge   . La xarxa aglutina la promoció i l’activitat cultural d’aquests centres, així com els serveis educatius i turístics, que, en forma d’itineraris, visites guiades, tallers, rutes de cap de setmana, etc. s’oferten a la població local i als visitants.

El Parc Natural del Delta acull dissabte el II Testing de Biodiversitat de les Terres de l’Ebre

Testin BiodiversitatAficionats a la natura i a la fotografia es reuniran per millorar el coneixement de la biodiversitat del Delta de l’Ebre

(Redacció/J.Roig).-El dissabte  1 de juny es realitzarà al Parc natural del Delta de l’Ebre dins del terme municipal  d’Amposta, el , organitzat per l’Associació Fotografia y Biodiversidad i el Museu de les Terres de l’Ebre. Els testings de biodiversitat, que l’Associació Fotografia y Biodiversitat realitza arreu del territori peninsular des del 2007, constitueixen una eina per la qual, mitjançant la fotografia, i en l’espai de poques hores, es recullen un elevat nombre de dades faunístiques i florístiques de les zones on es realitzen. Aquestes dades un cop analitzades contribueixen a millorar, amb un increment de dades important, el coneixement de la biodiversitat d’aquests espais.

L’activitat programada està oberta a tots els naturalistes i aficionats a la natura i a la fotografia de les Terres de l’Ebre, de la resta de Catalunya, o de les comarques veïnes del país Valencià i Aragó.Un cop reunits es procedirà a visitar els espais escollits per l’organització, que en aquesta ocasió són els Ullals de Baltasar i les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada. Es recomana portar càmera fotogràfica i roba i calçat adequat.

Al llarg de la jornada els assistents podran realitzar fotografies a tots tipus d’organismes , les quals podran ser posteriorment determinades taxonòmicament a través de la plataforma digital “Biodiversidad Virtual”.
Actualment aquesta  plataforma té en la seva base de dades unes 900.000 fotografies que corresponen a més de 16.000 espècies determinades fins al moment, un nombre que creix dia a dia ja que els diferents experts que hi col•laboren acaben per determinar més del 60 % de les imatges que es pugen a la web. Aquest fet la converteix en la major base del món d’imatges georeferenciades d’éssers vius.