Entrades

Santa Bárbara aporta més de 14.000 euros al finançament del Consorci del Museu de les Terres

museu2Hi forma part des de l’any 2005 amb el Museu de la Vida a la Plana i enguany acollirà una de les exposicions del Festival “Ebre, Art & Patrimoni”.

(J.Roig/T.G.).-Aquest mes de Febrer, el Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat la programació que proposa per al 2016, una programació repartida per les diferents instal.lacions que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre del qual, entre altres, en forma part Santa Bàrbara amb el Museu de la Vida a la Plana. La programació d’aquesta temporada inclou 70 activitats públiques: 30 en els municipis del Consorci i 40 a Amposta (d’aquests, vuit són activitats de l’Antena de la URV i sis del Centenari de la Lira Ampostina)

Pel que fa a les activitats organitzades per Consorci als altres municipis que en formen part, destaquem les que acollirà el nostre poble i que segons explicava Joan Grau, responsable de Comunicació del Museu de les Terres de l’Ebre, començaran amb la preparació dels 4 audiovisuals anomenats “Santa Bàrbara en la memòria” patrocinats pel nostre ajuntament, la participació a les Jornades Europees del Patrimoni i al Dia Internacional dels Museus i sobre tot, la possibilitat de rebre una interessant exposició fotogràfica en el marc del Festival “Ebre, Art & Patrimoni” dedicada, en aquesta ocasió, al món del cinema.

‘Ebre, Art & Patrimoni’ es celebra cada dos anys, alternant-se amb ‘Ebre, Música & Patrimoni’. L’exposició que es podrà veure al Museu de la Vida a la Plana és una col•laboració de l’ Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili que pretén recuperar el fet social i històric que suposà l’arribada del cinema a les poblacions del territori.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara forma part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre des de l’ any 2005. Enguany, aportarà per al seu finançament 14.500 euros dels Pressupostos Municipals.

 

L’escola de Santa Bàrbara també participa a les Jornades Europees del Patrimoni Cultural

 

P1090157

Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

En aquesta edició, el Museu de les Terres de l’Ebre ha invitat als cicles superiors dels centres de 4 poblacions de la comarca  a treballar a les aules aquest patrimoni

El Museu de la Vida a la Plana també ha organitzat una jornada de portes obertes per a aquest diumenge
(Redacció/J.Roig).-La xarxa “Ebre, Natura&Cultura”, conjuntament amb els ajuntaments de Santa Bàrbara , Alcanar, Amposta i Sant Carles de la Ràpita ha organitzat un seguit d’activitats al voltant del patrimoni arquitectònic d’aquestes poblacions en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural.

En aquesta ocasió, les activitats s’han focalitzat en el nombrós i singular patrimoni arquitectònic que es conserva en cadascuna de les poblacions participants. Al mateix temps, es posa en relleu com l’arquitectura ha estat una de les manifestacions culturals que millor defineixen la idea de patrimoni comú europeu.
Com a novetat en aquesta edició, s’ha invitat als cicles superiors dels centres de primària d’aquestes poblacions a treballar a les aules aquest patrimoni mitjançant materials educatius facilitats des del Museu de les Terres de l’Ebre, com poden ser retallables d’alguns dels edificis més representatius de la comarca, o fitxes que expliquen la història i les característiques més destacades dels immobles més rellevants.

En aquesta iniciativa participen els col•legis CEIP Marjal d’Alcanar; els CEIP Soriano Montagut, CEIP Consol Ferrer, CEIP Agustí Barberà, CEIP Miquell Granell i CEIP Poblenou d’Amposta; els CEIP Horta Vella, CEIP Carles III i Col•legi Sagrada Família de Sant Carles de la Ràpita, i el CEIP Jaume Balmes de Santa Bàrbara, amb un total de prop de 350 alumnes. A més del treball a l’aula, s’ha organitzat un concurs de fotografia a facebook en el qual al llarg de dues setmanes, les classes participants podran pujar les fotografies realitzades pels alumnes a aquells edificis o elements arquitectònics patrimonials de la seva població que hagin escollit. La classe guanyadora rebrà com a premi un lot d’activitats educatives gratuïtes que podran dur a terme al llarg del curs 2014-2015.
A banda d’això i en el mateix context de les Jornades,  Antonio Ollés, regidor planer de Promoció Econòmica i Turisme, explicava que s’ha organitzat una jornada de portes obertes al Museu de la vida a la Plana per aquest diumenge i en complicitat amb el museu de les Terres de l’Ebre-

Paral•lelament, s’han programat tot un seguit de rutes, visites guiades i itineraris durant els dies 27 i 28 de setembre per al públic en general. Aquestes activitats també es complementen amb un concurs de fotografia mitjançant Instagram que estarà obert des de les 11 del matí del dissabte i les 12 de la nit del diumenge. Les fotografies han d’estar centrades en el patrimoni arquitectònic de les comarques de l’Ebre. Un jurat escollirà la imatge guanyadora, que serà premiada amb un sopar per a dues persones a un Restaurant de Sant Carles de la Ràpita, i un segon premi amb un any de subscripció gratuïta com a Amic del Museu de les Terres de l’Ebre.
Totes les activitats programades per a aquests dies són gratuïtes.

Inaugurat l’Espai d’Acollida Turístic i Esportiu “Serra de Godall Km 0”

ruta BTTL’equipament inclou sis plafons amb informació de Godall i proposa 12 itineraris a realitzar per la serra.

(Redacció/J.Roig).-Des del passat mes de Juny,  la població de Godall disposa de  l’Espai d’Acollida Turístic i Esportiu “Serra de Godall Km 0”, un nou equipament promogut per l’ajuntament que permetrà als visitants d’aquesta població conèixer els seus actius i serveis turístics i els de l’espai natural de la serra de Godall.

Aquest equipament, concebut com un punt d’acollida també inclou sis plafons informatius de gran format. Els tres primers plafons aporten informació sobre el poble de Godal, la serra, els principals actius del municipi i les seves festes i tradicions més destacades.

Els altres tres plafons dividits en tres àmbits: turisme familiar, senderisme i BTT, presenten textos, imatges i els recorreguts de dotze rutes, que sumen un total de 79 Km, permeten descobrir una bona part d’un dels espais naturals més singulars i destacats de les Terres de l’Ebre.

En concret les rutes de turisme familiar que es proposen són: Ruta de la pedra en sec. Per les faldes de la serra de Godall, Ruta de les oliveres mil·lenàries, Ruta per la Via Augusta i Ruta de la font de Cap d’Àsens i el mirador de les Talaies. Les rutes per a BTT i senderisme són: Ruta pel barranc de la Caldera, Ruta de la Pedrera; Ruta de Vilallarga; Ruta dels pous; Ruta pel racó de la Fernanda i la font de l’Arboç; Descens de BTT DH Godall; Ruta del camí de Godall a l’ermita de la Pietat; i Ruta de l’ermita de la Pietat a l’Arion

Gran part dels itineraris tenen com a punt de sortida el nou equipament i es poden realitzar tant a peu com en bicicleta de muntanya amb un nivell de dificultat baix o mitjà en la seva major part. Els tracks d’aquestes rutes es podran descarregar més endavant per a la seva navegació en GPS mitjançant codis QR.

El Museu de les Terres de l’Ebre ha col·laborat en la creació de l’Espai d’Acollida Turístic i Esportiu realitzant els continguts dels plafons i la georeferenciació i confecció dels diferents itineraris per la serra de Godall que es mostren a aquest equipament.

Presentació de la Xarxa “Ebre, Natura & Cultura”

Foto: Centre Interpretació de la Plana

Ahir dimarts 17 de juliol el Museu de les Terres de l’Ebre va acoolir la presentació de la Xarxa Ebre Natura & Cultura de la que en forma part el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara entre d’altres museus de la comarca.

(Redacció/ T.G ) La projecció de l’acció de coordinació i suport tècnic del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i l’actuació dels ajuntaments que en formen part, ha permès la creació en els darrers anys d’una xarxa de centres museístics, jaciments, monuments i centres d’interpretació del patrimoni, sota la marca “EBRE, NATURA & CULTURA”.

Tots aquests equipaments responen a una estratègia de descentralització, valorització i gestió mancomunada dels serveis patrimonials locals i presenta un doble objectiu.

D’un costat, beneficiar les poblacions i comunitats locals mitjançant la recuperació i valorització del seu patrimoni i per la dinamització dels llegats col•lectius a través d’activitats i serveis culturals. De l’altre, atreure visitants i turistes per tal d’afavorir la projecció i desenvolupament del territori i dels seus municipis.

El patrimoni de les Terres de l’Ebre, entre el qual destaquen els dos parcs naturals és suficientment ric i variat per poder constituir un recurs per al desenvolupament local. I en aquest sentit la posada en valor del patrimoni cultural ha de diversificar l’oferta turística posicionant el turisme cultural al costat dels turisme de sol i platja i del turisme actiu els quals compten al territori amb una major tradició.

Els equipaments que es presenten a partir d’ara vinculats a la marca “EBRE, NATURA & CULTURA” són fruit d’aquesta estratègia, i en el futur la xarxa es podrà anar ampliant a d’altres municipis de les comarques de l’Ebre.

En l’actualitat la xarxa està composada pels següents equipaments:
•    Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
•    Parc Arqueològic de la Carrova (Amposta), constituït per la vil•la romana i la torre medieval.
•    Parc arqueològic de la Cultura dels Ibers format per la casa O’Connor i el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar)
•    Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià (Freginals)
•    Centre d’Interpretació Viure al Poble (Masdenverge)
•    Centre d’Interpretació de la Plana (Santa Bàrbara)
•    Museu de la Mar de l’Ebre (Sant Carles de la Ràpita)
•    Altres instal•lacions patrimonials distribuïdes arreu del territori com ara sis àrees i setze itineraris interpretatius.

L’estratègia i el programa de la marca “EBRE, NATURA & CULTURA”, permet aglutinar i dinamitzar la promoció i els serveis de:
•    Els equipaments patrimonials vinculats i l’activitat cultural que desenvolupen.
•    Els Serveis Educatius i Turístics que, en forma de itineraris, visites guiades, tallers, rutes de cap de setmana, etc. ofereixen al visitant aquests centres.
•    Les campanyes de promoció, les activitats i serveis de turisme cultural que es programaran en endavant en altres formats.

L’acció i el desplegament conjunt que suposa tot aquest seguit d’iniciatives constitueix un dels exemples més significatius i singulars dels que, en el marc de la mancomunitat de serveis patrimonials del territori, es desenvolupen a Catalunya, i ha d’esdevenir una experiència i un model útil i aplicable a altres comarques o geografies.