Entrades

Increment de controls al camp, molins i cooperatives, davant la proliferació de robatoris d’olives

Daniel Aleixandri, el nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià. (Foto:J.Roig)

Quan encara no ha acabat la temporada, ja s’han denunciat més de 50 robatoris.

El nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià, reconeix que hi ha diversos factors que influeixen en aquest augment, especialment el bon preu a què es paga enguany l’oliva.

(J.Roig).-Davant el notable augment de robatoris d’olives que s’ha produït les darreres setmanes al Montsià i al Baix Ebre, els Mossos d’Esquadra, juntament amb els Agents Rurals, han intensificat els controls a les finques, molins i cooperatives.
I és que en les darreres setmanes, i quant falta poc per acabar la temporada, els Mossos han rebut una cinquantena de denúncies per furts d’olives, quinze més de les rebudes durant tota la temporada passada. Ho explicava a La Plana Ràdio, Daniel Aleixandri, el nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià.

El cap comarcal dels Mossos reconeixia que aquest problema es repeteix cada temporada, accentuant-se enguany per diversos motius en coincidir el bon preu a què s’està pagant l’oliva, la morfologia del terreny de cultiu, (eminentment pla i fàcil de plegar), i el vent que ha fet les darreres setmanes que ha fet caure moltes olives, ja en plena fase de maduresa.

El cos policial reconeix que és complicat evitar tots els robatoris donada la gran extensió de territori que s’ha de vigilar i els limitats efectius dels quals disposa el Cos. A aquest fet i cal sumar els més de seixanta molins entre particulars i cooperatives que hi ha a les nostres comarques i les dificultats que es troben per poder certificar qui és realment el propietari de les olives que s’hi venen. “Les olives no porten una matrícula per poder identificar de qui són” deia Aleixandri, afegint que es troben molt sovint que, a sobre, els autors dels furts disposen d’autoritzacions de propietaris de finques que els lladres utilitzen per justificar les entrades d’olives. “Necessitem l’ajuda dels pagesos, ells són els nostres ulls al territori”, confessava.

El Montsià és la comarca més afectada per aquests robatoris d’olives, juntament amb el Baix Ebre, i és per aquests motius que s’ha augmentat els controls tant als molins i cooperatives, com a tractors, furgonetes i vehicles en general que  circulen de la zona de conreus de les dues comarques.

El nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià demanava la màxima col·laboració als pagesos, cooperatives i molins, perquè denunciïn aquestes accions delictives, per petit que sigui el furt, “perquè, si no hi ha denuncia, no hi ha delicte”, argumentava Aleixandri.

Aquesta temporada, els Mossos han fet dos decomisos d’olives al terme municipal de Santa Bàrbara.

MAKINETA fanecá

Foto:katiklok

abocan al cabas OLIVES

Tot i que s’observa un lleuger augment del nombre de denuncies respecte a la temporada anterior, la tendència és la mateixa que en altres anys de collita plena
La cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara acull les olives comissades pels Mossos procedents de robatoris a la comarca

A la recta final de l’actual temporada olivarera, la sots inspectora dels Mossos d’Esquadra a la comarca del Montsià, Carme Domènech, feia un primer balanç dels robatoris d’olives que hi ha hagut al camp des de la nostra emissora i lo primer que destacava era que, tot i admetre que enguany ha hagut una lleugera tendència a l’alça en quant al nombre de denuncies, provocada segurament perquè ha estat una collita abundant i amb preus millors que en temporades precedents, aquest augment de casos estaria en sintonia amb les dades recollides en altres anys de collita plena.
Domènech explicava que de les incautacions que el Mossos han fet a tota la comarca, dos decomisos d’olives s’han produït al nostre terme municipal, fruit dels controls a vehicles sospitosos que s’efectuen a rotondes o camins. Unes olives que, curiosament, són guardades a la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, mentre es fan les investigacions per esbrinar quina és la procedència i poder-les tornar als seus propietaris .
La sots inspectora insistia un cop més en l’ importància de denunciar el robatoris, tant per poder prevenir-los reforçant els controls a les zones conflictives, com per poder tornar les olives robades, “Sinó, de vegades, ens passa que tenim olives retingudes que no tenen amo” deia, afegint que, precisament , dels dos decomisos fets a Santa Bàrbara, un es va poder tornar al seu amo i l’altre no.
Entre altres qüestions, la nostra entrevistada destacava l’ importància també de la col•laboració ciutadana per tal de poder procedir a efectuar una major control d’aquest tipus de robatoris .”Un dels comisos que vam efectuar aquí a Santa Bàrbara i que va permetre que el propietari pogués recuperar el gènere sostret,va ser precisament com a conseqüència de l’ informació que ens va donar un veí” concloïa la sotsinspectora .

 

Els lladres es fixen en Santa Bàrbara

estanc

L’establiment de Santa Bàrbara que va ser assaltat la matinada del passat dijous ,situat en ple centre del municipi. (Foto T.G.)

En una setmana s’han comés 4 robatoris confirmats, tot i que es parla d’un parell més.
Per la forma com actuen els lladres es sospita que es podria tractar de la mateixa banda.
Curiosament i segons el darrer informe presentat pels Mossos, fins la setmana passada, el nostre poble estava per sota dels índex de delinqüència respecte d’altres municipis de característiques similars.

(J.Roig/T.G.).-Per tal de complementar i oficialitzar l’ informació que avançàvem ahir a la nostra audiència referent al reiterats robatoris que hi ha hagut aquesta setmana a Santa Bàrbara, convocàvem a La Plana Ràdio al regidor de Governació del nostre poble Antonio Ollés qui, d’entrada, ens confirmava alguns dels 4 o 5 robatoris que, segons la rumorologia popular, s’havien comés els darrers dies, el més recent ahir mateix, a l’ estanc de Pili. El regidor admetia que aquesta reiteració de delictes  en tan poc temps creava preocupació i una certa alarma social a l’hora que, per la forma com actuen dels lladres, expressava la seua sospita de que els assalts siguin obra de la mateixa banda.

El regidor explicava que, paradoxalment, la setmana passada van tenir l’habitual reunió mensual amb la junta de seguretat on s’avalua la situació delictiva del municipi. L’informe presentat aleshores mostrava que Santa Bàrbara estava per baix dels índexs habituals de delinqüència respecte d’altres municipis de característiques similars , situació que, desprès dels darreres successos, segurament haurà canviat substancialment, lamentava Ollés.

Tot i els fets de les darreres hores i segons ens deia el mateix regidor, la policia catalana no considera que Santa Bàrbara sigui un cas especial , ja que aquest tipus d’accions delictives es produeixen igual a pobles petits com a altres més grans i també a municipis amb policia local i a aquells que no en tenen. Lo que és important, continuava Ollés, és que la gent denuncií aquests robatoris, ja que, els efectius policials de vigilància, es reparteixen segons les estadístiques de conflictivitat que mostra cada poble segons el nombre de denuncies que s’han presentat als Mossos.

Finalment el regidor de Governació planer explicava que tota aquesta onada de robatoris s’està investigant i que per lo tant no és pot donar molta més informació. Si que podia confirmar que el cotxe que va ser sostret la passada setmana havia estat localitzat i detingut un noi de 18 anys i del que no se’ns han facilitat més dades, qui, suposadament amb uns altres joves, haurien comés el robatori.

Un projectil ,d’ uns 25 cm. de llargada, apareix al costat d’ un bloc de pisos a Santa Bàrbara

casa

Bloc de pisos,al costat del qual es va trovar el projectil (Foto:J.Roig)

L ‘artefacte,abandonat juntament amb un munt de runes ,va ser descobert pel propietari del immoble
El mossos van acordonar la zona i van enretirar l ‘explosiu poc desprès de els 10 del matí

(J.Roig).-A quarts de deu del matí d ‘ahir dimecres,a La Plana Ràdio  rebíem l ‘avís de que els Mossos d ‘Esquadra  estaven acordonant   la zona compresa entre els carrers  Metge Coto Garcia i Tarragona en la seua intersecció amb el carrer Lluna  del nostre poble .
El motiu era establir un àrea preventiva de protecció davant  l ‘avís que un veí del municipi  havia fet  al telèfon d ‘emergències 112 denunciant la troballa d’ un projecti l,presumiblement de la Guerra Civil espanyola,a la part posterior d’ un immoble de la seua propietat,a tocar  ja a una zona rústica.
En concret,el propietari  del bloc de pisos i qui havia fet la troballa,era Sebastià Verge,qui explicava a la nostra emissora que el projectil trobat  havia estat deixat,juntament amb d‘altres estris i runes d’obra al costat del bloc de pisos i que,en cap cas,es tractava d’un artefacte desenterrat  per algun moviment recent de terres.”Com a molt, fa dos o tres dies que va ser dipositat aquí. És estrany,però és així ” explicava Verge.
Per lo tant tot faria suposar  que algú que estava fent neteja o reformes a casa ho hauria llençat juntament amb les runes.

El projectil ,que  feia unes mides d’uns 25 cm de llarg per 8 de diàmetre , va ser enretirat  poc desprès de les 10 del matí  per membres del cos d‘artificiers del Mossos desplaçats des de Reus .Els agents,que no van donar més informació sobre l’ objecte trobat,van restablir el pas pels carrers tallats,pocs minuts desprès.