Posts

Santa Bàrbara acull dijous una JornadaTècnica sobre l’olivera

capturadaEntre altres temes, es donarà a conèixer els resultats del sistema de lluita alternativa amb captura massiva.

Es tracta d’un acte previ a l’inici de la Fira de l’Oli.

(J.Roig).-Com a preàmbul a la 19éna edició de la Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara, que el municipi viurà aquest proper cap de setmana, aquest dijous 19 de novembre, el Museu de la Vida a la Plana, acollirà una Jornada Tècnica sobre l’olivera organitzada pel sindicat de Joves Agricultors de Catalunya i que, en aquest cas, s’ha titulat, “Sanitat vegetal en olivera”.Tractarà sobre les mesures preventives per lluita contra un bacteri anomenat Xylella fastidiosa que causa malalties en diverses plantes entre elles l’olivera i el taronger. El bacteri està causant afectacions molt importants al sud d’Europa. A Catalunya, de moment no se’n coneix cap cas, però des de JARC es considera que és important conèixer què és i com es pot combatre

També i davant la problemàtica de la mosca de l’olivera, es donarà a conèixer els resultats del sistema de lluita alternativa amb captura massiva, implantat aquest 2015 a les Terres de l’Ebre, així com un estudi fet per la Universitat de Córdoba, que exposa un mètode de lluita que podria reduir la densitat de la població d’aquest insecte fins a un 50% a través del fong Metarhizium brunneum.

La xerrada començarà a les set de la tarda amb el tema “Pla de lluita nacional i europeu contra la Xylella Fastidiosa”, que exposarà Tula Llorach, Tècnica de la Secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a les Terres de l’Ebre.
Seguirà Joan Porta Ferré, Tècnic de la Secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a les Terres de l’Ebre que parlarà de “La captura massiva: sistema de la lluita alternativa pel control de la mosca de l’oliva”.
Finalment la tècnica del JARC Laura Sole exposarà el tema de la “Lluita alternativa: un fong com a control de la mosca de l’olivera”.

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través de l’oficina JARC-COAG de Tortosa al telèfon 977443067 o a l’adreça electrònica baixebre@jarc.cat

Agricultura accepta mantenir de manera excepcional el tractament aeri contra la mosca de l‘olivera a l’Ebre

avion-fu

Foto:lanotadigital.com.ar

 

Aquest any,  per primer cop, el Departament deixarà d’’aplicar el tractament aeri de manera generalitzada contra aquesta plaga.

Els darrers dos anys, la proliferació excepcional de la plaga es trasllada a altres comarques que no la coneixien com les Garrigues, l’’Urgell, la Segarra, zones de l’’Alt i Baix Empordà, el Baix Penedès, i fins i tot zones concretes de la demarcació de Barcelona

(Redacció).-El departament d’Agricultura ha acceptat les esmenes d’Unió de Pagesos a l’ordre que regula a Catalunya la plaga de la mosca de l’olivera, entre les quals que es mantingui la possibilitat de fer el tractament aeri de manera excepcional, en cas que els nivells de la plaga continuïn sent molt elevats i no es disposi d’una alternativa tècnicament i econòmicament viable, i el tractament aeri suposi avantatges econòmics o mediambientals respecte al tractament terrestre.

Aquest any serà el primer en que el Departament deixarà d’aplicar el tractament aeri de manera generalitzada contra aquesta plaga, i la pagesia aplicarà el sistema alternatiu de captura massiva, tot i que encara es desconeixen els resultats d’aquest nou sistema. Per aquest motiu, el sindicat va instar Agricultura a dur a terme tractaments aeris puntuals, com preveuen les normatives estatal i europea. Cal tenir en compte que un possible descontrol de la plaga a la zona endèmica (comarques de Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre) provocaria unes pèrdues econòmiques no assumibles pels productors, i assentaria encara més la plaga a les noves zones d’afectació.

La mosca de l’olivera és una de les principals preocupacions dels productors d’oli d’oliva de Catalunya. Les elevades temperatures i humitat durant la tardor, juntament amb la dràstica reducció dels tractaments aeris que aplicava el Departament a la zona endèmica han provocat en els darrers dos anys la proliferació excepcional de la plaga, no només en les comarques de l’Ebre, sinó també en zones allunyades de la zona endèmica, on pràcticament no es tractava la plaga: comarques com les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, zones de l’Alt i Baix Empordà, el Baix Penedès, i zones concretes de la demarcació de Barcelona.

El Departament va decidir constituir a finals del 2014 la Comissió tècnica de la mosca de l’olivera, amb l’objectiu de consensuar entre els diferents agents del sector les accions a emprendre durant el 2015 contra la plaga. Aquesta comissió va acordar treballar perquè en aquesta nova campanya de l’oliva el màxim nombre de productors apliqués sistemes alternatius a la lluita química, bàsicament el mètode biològic de captura massiva o atracció i mort. Aquest mètode, d’acord amb els resultats experimentals obtinguts pel Servei de Sanitat Vegetal d’Agricultura a l’Ebre pot resultar tan efectiu com el tractament aeri. A més, aquest sistema de lluita serà auxiliat per una mesura agroambiental emmarcada en el programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

No obstant, aquesta comissió tècnica també va acordar que si la incidència de la plaga és molt important, cal mantenir l’opció de dur a terme algun tractament aeri, de forma excepcional.

Els oleïcultors d’arreu de Catalunya podran accedir als ajuts agroambientals per lluitar contra la mosca de l’olivera

En cas d’un excés de demanda es prioritzaran els sectors més intensius en l’ús de fitosanitaris i les zones amb més incidència de la plaga

mosca(ACN).- El Departament d’Agricultura va anunciar aquest dilluns en el marc de la Taula Sectorial de l’oli d’oliva que els productors d’oli de tot Catalunya podran combatre la plaga de la mosca de l’olivera acollint-se a la mesura agroambiental de sistemes alternatius a la lluita química, tal com havien reclamat la FCAC i Unió de Pagesos. Donat el cas d’un excés de demanda, es prioritzarà l’ajut per als sectors que són més intensius en l’ús de fitosanitaris i a les zones amb més incidència de la plaga de la mosca de l’olivera (Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre). També es tindrien en compte les àrees de conreu homogènies amb major superfície, ja que tenen més impacte mediambiental en el territori.

L’anunci d’Agricultura arriba després que la setmana passada la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denunciés que el sector de l’olivera era un dels més perjudicats per la retallada del 20% de les agroambientals ja que podia perdre uns 3,6 milions d’euro, segons la proposta inicial de regulació del Contracte Global d’Explotació.

El responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran, ha expressat la satisfacció per l’assoliment d’una reivindicació de les cooperatives des de l’inici de la discussió del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 per a Catalunya, la primavera del 2014. “A més, la conselleria ha acceptat la pràctica majoria d’esmenes de la Federació sobre els criteris de priorització de la mesura, que s’aplicarien en cas de falta de pressupost”, ha explicat.

Malgrat això, la FCAC lamenta que, en la regulació del Contracte Global d’Explotació, no s’hagi atès l’increment per als joves agricultors instal·lats en els darrers cinc anys i que es continuï mantenint una reducció generalitzada del 20% a totes les mesures agroambientals com a primer element d’ajust pressupostari, en cas de dèficit.

La Cooperativa de Godall ha entrat al molí gairebé dos milions de quilos d’olives.

capturada

A les acaballes de la campanya, l’entitat la qualifica de generosa en quant a la producció, però amb la qualitat afectada negativament per la mosca de l’oliva.
Tot i això, la cooperativa godallenca busca camins de promoció a fires i aconsegueix exportar el seu producte al sud de França.

(J.Roig/T.G.).-Coincidint amb la resta de cooperatives del territori, la Cooperativa Agrícola de Godall i a la recta final de la temporada, també afirma  que la collita  ha estat magnífica en quant a producció,  ja que porten entrades al molí gairebé 2 milions de quilos d’olives, però, malauradament, l’ afectació de la mosca, ha fet que la qualitat no hagi estat la desitjada.
Així s’expressava el gerent de l’entitat Josep Mª Simó en una entrevista a La Plana Ràdio afegint que, malgrat això, els preus s’han reactivat un poc, lo que dona un prudent, però insuficient respir al sector. Ara, la Cooperativa està venent l’oli envasat entre els 17 i 23 euros la garrafa de 5 litres, depenent de les qualitats, verge, extra o DOP .

La voluntat de seguir potenciant, tot i els entrebancs, un producte de qualitat com el que produeix la cooperativa godallenca, els porta a buscar fórmules de promoció com ara la venda des de la pàgina web www.olidegodall.es/ o la participació a fires com la de Jesús o la de la mel a Crespià, municipi empordanès adscrit a la comarca del Pla de l’Estany a Girona. Simó deia que, per la seua proximitat a França, els visitants del país veí, eren dels que millor valoraven els seus olis  a la fira. De fet, darrerament, fins i tot han fet enviaments al sud de França.

Però possiblement, la millor promoció que  es pot fer de l’oli de la cooperativa de Godall, és la seua pròpia Fira que enguany arribarà ja a la 12èna edició i que, com és tradició, tindrà lloc al municipi el segon cap de setmana de març, dies 14 i 15 i on es presentaran el olis de l’actual campanya, comercialitzats amb les marques  “Molí clapises” i el DOP “Lacrima olea”.