Entrades

Increment de controls al camp, molins i cooperatives, davant la proliferació de robatoris d’olives

Daniel Aleixandri, el nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià. (Foto:J.Roig)

Quan encara no ha acabat la temporada, ja s’han denunciat més de 50 robatoris.

El nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià, reconeix que hi ha diversos factors que influeixen en aquest augment, especialment el bon preu a què es paga enguany l’oliva.

(J.Roig).-Davant el notable augment de robatoris d’olives que s’ha produït les darreres setmanes al Montsià i al Baix Ebre, els Mossos d’Esquadra, juntament amb els Agents Rurals, han intensificat els controls a les finques, molins i cooperatives.
I és que en les darreres setmanes, i quant falta poc per acabar la temporada, els Mossos han rebut una cinquantena de denúncies per furts d’olives, quinze més de les rebudes durant tota la temporada passada. Ho explicava a La Plana Ràdio, Daniel Aleixandri, el nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià.

El cap comarcal dels Mossos reconeixia que aquest problema es repeteix cada temporada, accentuant-se enguany per diversos motius en coincidir el bon preu a què s’està pagant l’oliva, la morfologia del terreny de cultiu, (eminentment pla i fàcil de plegar), i el vent que ha fet les darreres setmanes que ha fet caure moltes olives, ja en plena fase de maduresa.

El cos policial reconeix que és complicat evitar tots els robatoris donada la gran extensió de territori que s’ha de vigilar i els limitats efectius dels quals disposa el Cos. A aquest fet i cal sumar els més de seixanta molins entre particulars i cooperatives que hi ha a les nostres comarques i les dificultats que es troben per poder certificar qui és realment el propietari de les olives que s’hi venen. “Les olives no porten una matrícula per poder identificar de qui són” deia Aleixandri, afegint que es troben molt sovint que, a sobre, els autors dels furts disposen d’autoritzacions de propietaris de finques que els lladres utilitzen per justificar les entrades d’olives. “Necessitem l’ajuda dels pagesos, ells són els nostres ulls al territori”, confessava.

El Montsià és la comarca més afectada per aquests robatoris d’olives, juntament amb el Baix Ebre, i és per aquests motius que s’ha augmentat els controls tant als molins i cooperatives, com a tractors, furgonetes i vehicles en general que  circulen de la zona de conreus de les dues comarques.

El nou cap Inspector de l’Àrea Bàsica dels Mossos al Montsià demanava la màxima col·laboració als pagesos, cooperatives i molins, perquè denunciïn aquestes accions delictives, per petit que sigui el furt, “perquè, si no hi ha denuncia, no hi ha delicte”, argumentava Aleixandri.

L’Agrícola del Camp permet als socis elaborar el seu propi oli

capturadaLa Cooperativa planera utilitza les seues instal•lacions a Freginals per a que, socis i no socis que ho vulguin, puguin moldre per obtenir oli per a autoconsum.

(J.Roig/T.G.).-El mes de Juny de l’any passat es feia efectiva la fusió, per absorció, de la Cooperativa de Freginals per part de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, una absorció que es produïa desprès de rebre la petició de l’entitat freginalenca, entitat sanejada però que precisava d’algun acord d’aquest tipus, pel poc potencial productiu que havia tingut els darrers anys a conseqüència del descens de producció, l’envelliment dels socis i la situació en general del sector oleícola entre altres.
Més d’un any desprès de la fusió, i per tal de donar un nou servei als socis i evitar la degradació de les instal•lacions i maquinaries, la direcció de l’Agrícola del Camp enguany ha decidit utilitzar la cooperativa de Freginals per tal de que, qui ho desitgi, pugui moldre-hi les seues olives per elaborar oli per a consum propi. El gerent de l’entitat planera,Josep Lluis Cardona , admetia que alguns productors porten olives a altres molins per tal de disposar d’oli per a l’autoconsum, un altre dels motius pel quals enguany van creure oportú oferir aquesta servei complementari, “ i que de moment funciona”, deia.

Cardona informava de que aquest nou servei de molta d’olives per fer oli per autoconsum, aquesta campanya està en període de proves per veure si és o no viable. El servei està obert als socis, amb unes condicions més avantatjoses, però també per als productors que, com es sol dir col•loquialment vulguin “fer-se oli per a casa”.

Desprès de la fusió, la cooperativa de Freginals segueix tenint serveis bàsics de gestió i una secció de crèdit atesa per un administratiu de dilluns a divendres des de les deu del matí a la una de la tarda.

La terrissa i els molins d’oli protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni 2015

fira-terrissa_pag_2066_1La Galera i Alcanar organitzen aquest cap de setmana rutes per un taller de terrissa i per diferents molins d’oli.

(Redacció/J.Roig).-El passat mes de setembre i al decurs de tot aquest mes d’octubre, la Taula del Sénia, Ajuntaments i Entitats organitzen les Jornades Europees del Patrimoni 2015 dedicat aquesta vegada al Patrimoni Industrial Territori Sénia.

En el Territori Sénia (Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó) hi ha un important patrimoni industrial, del qual cal destacar els antics molins situats al costat dels rius Sénia, Cervol i Matarranya. A més, molts municipis han organitzat activitats divulgatives del seu variat patrimoni industrial. Així doncs, coordinats per la mancomunitat Taula del Sénia, ajuntaments i associacions han preparat aquestes Jornades, amb el desig de donar a conèixer el seu ric patrimoni industrial .
Aquest cap de setmana, el torn per mostrar aquest patrimoni és per a La Galera i Alcanar.
La Galera organitza una visita a les instal•lacions de la darrera terrisseria en actiu, no solament al municipi, sinó a tota la comarca del Montsià
Durant la jornada, que començarà aquest dissabte, 3 d’octubre a les 6 de la tarda, s’explicarà la seva evolució des del segle XVIII fins a l’actualitat i s’acabarà fent una demostració al torn de com s’elabora una peça de terrissa. La participació és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament. El punt de sortida serà el mateix obrador terrisser de J. Cortiella al carrer de La Creu, 70.

A Alcanar la Jornada es farà diumenge 4 d’octubre i servirà per conèixer l’evolució dels diferents mecanismes utilitzats al llarg del temps per tal d’elaborar l’oli d’oliva, visitant alguns dels molins que encara es conserven i que daten des del segle XIX fins a mitjans del s. XX. Es troben situats dintre del nucli urbà d’Alcanar, sent clars testimonis de l’activitat agrícola i econòmica d’aquells temps.
En aquest cas, la ruta sortirà des de davant de l’ajuntament d’Alcanar a les 9 del matí. La ruta té una durada prevista de 4 hores. També cal inscriure’s prèviament, encara que la participació és gratuïta.

Incertesa també al començament de la campanya de recollida d’ oli d ‘oliveres mil•lenàries

image438El Moli de la Creu de La Galera,comença aquesta mateixa setmana  la recol•lecció amb l’ objectiu  de produir entre 500 i 1000 litres d ‘aquest oli tant especial.
Lluís Porta,propietari del moli,reconeixia que la collita es presenta difícil

(J.Roig/T.G).-Un dels productors més importants  de l ‘  oli amb certificació d’ oliveres mil•lenàries,el Moli de la Creu de La Galera,començarà aquesta setmana la campanya de recollida d’ aquestes fruits tant especials i ho farà  també,com preveuen els productors de les oliveres tradicionals,amb l’ incertesa de   saber com haurà afectat  a la collita la persistent sequera   i l ‘atac de la mosca de l’ oliva.
Lluís Porta,responsable  del conegut molí galerenc,explicava  en declaracions a La Plana Ràdio,que  tindran que   fer una selecció  entre les oliveres més i menys  afectades  per tal de intentar mantenir la qualitat que els  caracteritza. Reconeixia però,que tot i així,que la collita es presenta difícil  en quant a quantitat .En quant a la qualitat,caldrà veure-ho els propers dies.

El Moli de la Creu de La Galera té al voltant de 170 oliveres catalogades  com a mil•lenàries i encara  que és  difícil fer una previsió de la quantitat d‘oli  que sortirà de la campanya d ‘enguany ,Porta deia  que l’ objectiu era produir entre 500  i 1000 litres ,lo que permetria posar al mercat  unes 1.500 botelles de  mig litre d ‘aquest oli tant especial que  la mateixa família Porta comercialitza  al mateix molí,tot i que també  tenen distribuïdors  a Barcelona o fins i tot a la Gran Bretanya o per  Internet.

El procés per obtenir oli de les oliveres mil•lenàries  és molt més complex  que el de les oliveres tradicionals ja cal  una certificació  que ho autentifiqui,per això i desprès de crear un inventari d ‘oliveres mil•lenàries,una empresa independent s ‘encarrega cada any de fer el seguiment de la recollida i elaboració d‘aquest oli .
El Moli de la Creu també produeix oli amb certificació ecològica  i també va haver de començar la recollida  d’ aquest oli la setmana passada per tal  ‘evitar que les olives caigui na terra com a conseqüència ,tant de la manca de pluja dels darrers mesos  com de la picadura de la mosca de  l’ oliva.