Entrades

Una pedregada sorpresa emblanquina Santa Bàrbara

1551496_693695970651776_2064989655_n

Detall de la calamarsada (Foto:J.Roig)

capturada

Detall de la calamarsada (Foto:J.Roig)

(J.Roig).-Poc desprès de les 9 i mitja del matí de dissabte alguns municipis de l’ Ebre,entre altres Santa Bàrbara, es van veure sorpresos per una tempesta de calabruixó inesperada, sobre tot perquè no és gens habitual en aquesta època de l ‘any. Durant uns 10 minuts, en el cas del nostre poble, la pedra, de la mida d’un cigró va caure amb intensitat deixant gruixos d’uns tres centímetres als indrets més arrecerats ,mentre que a la  resta, era arrossegada per l ‘aigua que va caure mesclada amb la calamarsa.Aqui podeu veure el vídeo.

Les xarxes socials es van veure inundades immediatament per les fotografies i vídeos que testimoniaven la intensitat de la tempesta que, gràcies a que el calibre de la pedra no va ser massa gros, no va produir trencadisses ni desperfectes ni en immobles ni en vehicles. De moment no es coneix l’afectació que  hagi pogut tenir en els cítrics ni tampoc en els productes hortícoles de temporada.

Així llamps i trons deixaven caure precipitacions a diversos indrets del territori  com Bitem, Tortosa, Roquetes, Santa Bàrbara amb  22 litres de precipitació  o Ulldecona amb 39 litres, igual que al Mas de Barberans .També alguns pobles de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, com Benissanet, es van cobrir d’una fina catifa blanca i gelada de la pedra .

La tempesta va provocar petites inundacions i talls de llum  a Tortosa  i rodalies, negant carrers com el de Barcelona, la plaça de la Unió o la zona del Pont del Mil·lenari, que enllaça amb la C-12 a la capital del Baix Ebre. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), fins a les dues de la tarda del passat dissabte destacaven els 58 litres per metre quadrat del Masroig, els 41 de Torroja del Priorat.

 

 

Vent,foc i… neu ??

330_1384430949nevada_port_sofia

Foto:Aguaitacat

Activada la prealerta del pla Procicat per fortes ventadesa les Terres de l’Ebre i també al Pirineu, Prepirineu, Empordà

Protecció Civil també manté activada la prealerta dels plans Infocat pel risc d’incendis i Inuncat per la previsió d’onades de més de 2,5 metres
Avís de neu al Port este dissabte L’AEMET preveu que puga nevar a la matinada d’este dissabte per sobre dels 900 metres i que dixe uns 4 centímetres.

 (ACN/Aguaita.cat).-).-Protecció Civil va activar ahir  la prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per forts vents, que també durant aquest divendres podran superar els 90 km/h a les comarques de les Terres de l’Ebre, on també es podran donar cops de vent superiors als 125 km/h. Protecció Civil també manté activada la prealerta dels plans Infocat pel risc d’incendis als dos extrems del país, que s’agreuja avui .

A causa del vent, el risc d’incendis forestals serà molt elevat a les demarcacions de Girona, Terres de l’Ebre i part de Tarragona, concretament a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès. El perill d’incendis es veu especialment agreujat per la previsió de ratxes de fort vent que s’afegeix a l’escassetat de precipitacions recents.

El perill d’incendis forestals és molt elevat a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Selva, Anoia, Alt i Baix Penedès, així com a punts del Bages i comarques del Prepirineu.

Els massissos de Cadiretes i les Gavarres es mantenen tancats com en dies anteriors. Per ahir i en previsió que s’allargui fins avui ,també s’afegiran al tancament els massissos de les Muntanyes de Tivissa-Vandellós-Llaberia-Pradell.

A més, d’acord amb el decret de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, els Agents Rurals han anul·lat totes les autoritzacions per fer cremes a les comarques afectades pel pla Alfa nivells 2 i 3, que corresponen a gran part de Catalunya.

D’ altra banda la previsió meteorologica   i segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, hi ha la previsió que este cap de setmana puguem veure els cims de les nostres muntanyes nevats i és que de cara a la nit de divendres a dissabte es notarà força la baixada de temperatures, i, si plou, la precipitació es pot convertir en neu per damunt dels 900 metres durant la matinada. Durant el dia es preveu que la cota de neu puge fins als 1.100 metres.

És per esta raó que hi ha moltes possibilitats que neve als punt més elevats de les Terres de l’Ebre, com a Caro (1.442m), Tossal dels Tres Reis (1.356 m), Les Foies (1.200 m) o la Punta de l’Aigua (1.087 m), només per nombrar-ne alguns. També es poden veure algunes volves als punts més alts de la Serra de Cardó. La Creu de Santos arriba als 941 metres.

L’octubre, càlid i sec a les Terres de l ‘Ebre com a altres punts de Catalunya

tewrS’han registrat les temperatures més altes a les sèries centenàries dels observatoris Fabra i Ebre

 (ACN).– El mes d’octubre s’ha caracteritzat per unes temperatures clarament per sobre dels valors normals per a l’època de l’any. El mes ha estat càlid al país, fins i tot molt càlid a la ciutat de Barcelona i a sectors de la Catalunya central, Prelitoral, Terres de l’Ebre i plana de l’Empordà. Un precedent similar va ser l’octubre del 2006, tot i que el d’enguany ha estat el més càlid a les sèries centenàries dels observatoris Fabra i Ebre. També, s’han registrat quantitats de pluja per sota de la mitjana del mes gairebé arreu. L’octubre ha estat sec i molt sec a l’extrem nord-oriental del país, a les Terres de l’Ebre, zones del prelitoral, Pirineu i Prepirineu central i punts del pla de Lleida.

Un flux de l’oest i del sud-oest en altura i un predomini del vent del tercer quadrant en superfície durant 19 dies del mes ha estat el principal motiu que explica la precipitació important que s’ha registrat a la banda més occidental del continent europeu, contràriament a la poc important en la seva part més oriental, incloent el vessant mediterrani. A més, les pertorbacions atlàntiques pròpies d’aquesta situació arrosseguen aire molt càlid cap a la seva banda més oriental causant un augment significatiu de la temperatura.

La temperatura a Catalunya va tocar sostre entre els dies 26 i 28 d’octubre, quan el vent va ser de l’oest i va disparar els valors termomètrics al litoral i al prelitoral. D’aquesta manera, el dia 27 es van assolir els 29,8 ºC a Vilobí d’Onyar (la Selva), mentre que el dia 28 els valors termomètrics es van enfilar per sobre dels 30 ºC a molts sectors de l’Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva, i entre 28 i 30 ºC al prelitoral Central i Sud. Cal assenyalar que en cap dels casos aquests valors han estat la temperatura màxima absoluta de la sèrie per a un mes d’octubre. Recordem que hi ha un precedent de calorada important a finals d’octubre, entre el 24 i el 30 d’octubre de 2006, quan més de la meitat de les estacions van assolir una temperatura màxima superior a les registrades durant els dies 27 i 28 d’enguany.

En general, l’octubre ha resultat termomètricament càlid a bona part del país fins i tot molt càlid a la ciutat de Barcelona i a diversos sectors de la Catalunya central, Prelitoral, Terres de l’Ebre i plana de l’Empordà.

En relació a les pluges, cal recordar que l’octubre és el mes en què la precipitació mitjana mensual és la més elevada de l’any a gran part de les comarques de Catalunya, com a conseqüència dels fluxos humits i temperats provinents de la Mediterrània. En canvi, l’octubre d’enguany ha estat caracteritzat per pertorbacions amb un origen atlàntic, arribant molt desgastades a les nostres contrades.

D’aquesta manera, el mes ha estat sec a gran part del territori i molt sec a l’extrem nord-oriental del país, a les Terres de l’Ebre, àmplies zones del prelitoral, Pirineu i Prepirineu Central, i punts del pla de Lleida. L’octubre d’enguany ha estat el més sec, almenys de les dues darreres dècades, a punts de l’Empordà, a les Terres de l’Ebre, a l’extrem occidental de la depressió Central i al Tarragonès.

En la majoria de comarques s’han registrat entre 10 i 30 litres i en alguns indrets del sud només s’han acumulat 5 litres, sobretot a les comarques de l’extrem sud.

El vent fa caure la meitat de la collita de la fruita dolça al pla de La Galera.

IMG-20130531-WA0003

Cireres tombades pel vent d ‘aquesta nit a una finca del Pla de La Galera (Foto:T i I.)

IMG-20130531-WA0001

La meitat de la collita de prunes s’ ha perdut pel vent d ‘aquesta nit (Foto:T.i I.)

IMG-20130531-WA0002Molts productors començaven avui a collir per al cap de setmana
Segons els productors consultats s’ ha perdut  fins al 50 per cent de la collita de préssec i pruna i una quarta part de la de la cirera,sense comptabilitzar els  fruits que han quedat a l ‘ arbre que ja no són aptes per al comerç.
Un altre problema afegit es que de moment i fins que no arribin els perits,no poden retirar la fruita caiguda.

(J.Roig).-El fort vent que ha bufat aquesta nit amb alguns cops que han superat els 100 km per hora  hauria malmès fins al 50 per cent de la collita del   préssec i pruna i pràcticament tota  la del albercoc
El vent també hauria fet caure fins Un 25 per cent de La cirera , que molts productors havien de collir avui mateix ,encara que la que ha quedat al ‘arbre també es veurà afectada  ja que ha estat colpejada pel vent .Es dona la circumstància que alguns municipis de l ‘Ebre celebren la fira de la cirera aquest cap de setmana. Els  productors  consultats  a la zona  pla de La Galera,al Montsià, ens parlaven d’impotència davant la climatologia tant adversa que estan tenint enguany ,ja que desprès de que les varietats d ‘aquestes fruites  primerenques  s’ hagueren ja vist greument afectades per les baixes temperatures i la pluja de les darreres setmanes  ,ara el vent de les darreres hores , pràcticament  a malmès la meitat de la collita de les varietats mes tardanes.
Un altre problema ha afegir és que de moment i fins que no arribin els perits que han d ‘avaluar el danys ,els productors no poden entrar a les finques per retirar els fruits caiguts a terra.
La’ arròs és un altre cultiu que també s’ ha vist afectat  els darreres dies per la climatologia adversa . Les pluges de maig  ja  van retardar l’inici del gruix de la campanya  de  sembra ,ara el vent  i les baixes  temperatures han aturat el creixement de la planta