Posts

Santa Bàrbara es dota d’una ordenança especifica per regular la recollida de residus

IMG_20160519_090719

Contenidors a la plaça de l’Alto (J.Roig)

Es deslliga de la de Policia i Bon Govern que a partir d’ara passa a denominar-se de Civisme i Convivència Ciutadana.
L’ intenció de l’equip de Govern posarà en marxa una campanya informativa abans de començar a aplicar sancions als infractors.
Les sancions poden anar del 60 fins als 30.000 euros.

(J.Roig/T.G.).- L’ ajuntament de Santa Bàrbara a creat una nova ordenança municipal per tal de regular la recollida de residus. El regidor de Governació, Antonio Ollés, explicava a La Plana Ràdio que calia actualitzar la de Policia i Bon Govern que datava de l’any 1993 i en la que s’incloïa la de recollida d’escombreries al capítol 6.
Ara aquesta ordenança de Policia i Bon Govern passa a denominar-se de Civisme i Convivència Ciutadana (a la que dedicarem un capítol informatiu a banda), i es crea la nova de Recollida de Residus per tal de regular aquest servei, prenent com a model una ordenança base del Consell del Montsià que s’ adaptat a les necessitats i característiques del nostre poble. Joan Abella, regidor de Medi Ambient planer deia que l’ordenança es divideix en tres capítols que regulen com s’han de destinar el residus , els horaris de la deixalleria, el regim jurídic del servei o els tipus d’infraccions, entre altres.

Els regidors explicaven que l’ intenció de l’equip de govern és posar en marxa una campanya informativa fins a finals d’estiu abans de començar a aplicar sancions per incompliments. Per això les dues ordenances es publicaran al web municipal, s’explicaran possibles dubtes des de la ràdio municipal o s’advertirà personalment als presumptes infractors.

L’ intenció de l’equip de govern planer, amb l’ aprovació d’aquestes normes, no és tant la de sancionar, sinó més bé dotar al municipi d’unes normes que regulen la bona convivència al municipi i que s’aplicaran solament si no hi ha altre remei, “com a darrer recurs i davant la persistència de l’infractor” assegurava el regidor de Governació

La quantia de les sancions pot ser de 60, 6.000 o fins a 30.000 euros depenent de la gravetat de l’ infracció.

Els oleïcultors d’arreu de Catalunya podran accedir als ajuts agroambientals per lluitar contra la mosca de l’olivera

En cas d’un excés de demanda es prioritzaran els sectors més intensius en l’ús de fitosanitaris i les zones amb més incidència de la plaga

mosca(ACN).- El Departament d’Agricultura va anunciar aquest dilluns en el marc de la Taula Sectorial de l’oli d’oliva que els productors d’oli de tot Catalunya podran combatre la plaga de la mosca de l’olivera acollint-se a la mesura agroambiental de sistemes alternatius a la lluita química, tal com havien reclamat la FCAC i Unió de Pagesos. Donat el cas d’un excés de demanda, es prioritzarà l’ajut per als sectors que són més intensius en l’ús de fitosanitaris i a les zones amb més incidència de la plaga de la mosca de l’olivera (Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre). També es tindrien en compte les àrees de conreu homogènies amb major superfície, ja que tenen més impacte mediambiental en el territori.

L’anunci d’Agricultura arriba després que la setmana passada la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denunciés que el sector de l’olivera era un dels més perjudicats per la retallada del 20% de les agroambientals ja que podia perdre uns 3,6 milions d’euro, segons la proposta inicial de regulació del Contracte Global d’Explotació.

El responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran, ha expressat la satisfacció per l’assoliment d’una reivindicació de les cooperatives des de l’inici de la discussió del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 per a Catalunya, la primavera del 2014. “A més, la conselleria ha acceptat la pràctica majoria d’esmenes de la Federació sobre els criteris de priorització de la mesura, que s’aplicarien en cas de falta de pressupost”, ha explicat.

Malgrat això, la FCAC lamenta que, en la regulació del Contracte Global d’Explotació, no s’hagi atès l’increment per als joves agricultors instal·lats en els darrers cinc anys i que es continuï mantenint una reducció generalitzada del 20% a totes les mesures agroambientals com a primer element d’ajust pressupostari, en cas de dèficit.

Valoració positiva, desprès d’ un any d’ entrar en vigor les normes d’us de la zona de pícnic de Santa Bàrbara

picnic

Zona pícnic a Santa Bàrbara (Foto:AdSB)

(J.Roig).-Ara fa un any,a l’ Agost del 2012,la regidoria de Medi Ambient de l ‘ajuntament de Santa Bàrbara decidia regular l’ us del ‘àrea d’ esbarjo i pic nic que hi ha a la zona poliesportiva,a tocar de les piscines municipals .

El motiu era aconseguir que el servei de pícnic i l’ us de les taules i els focs fora utilitzat amb un ordre i sobre tot amb civisme. Amb aquesta regulació el que es pretenia era registrar els usuaris que hi passen i conscienciar-los de la necessitat de fer un bon us de els instal•lacions.
En complir-se aquesta primer any des de la posada en marxa d ‘aquesta normativa,des de La Plana Ràdio volíem conèixer la valoració que s ‘en feia de les mesures empreses i per això acudíem a Eric Bel que és el titular de la regidoria. Bel ens deia que desprès de parlar amb el responsable municipal que s ‘en ocupa del control de la zona,la valoració no podia ser més que positiva ,ja que es segueix fent us igual del servei però s’ ha aconseguit filtrar els usuaris que en gaudeixen.

Recordem que per fer ús dels focs del poliesportiu, prèviament s’ha de passar per les oficines de l’ajuntament per fer una petició per escrit i dipositar una fiança en metàl•lic, aleshores, l’usuari obté la clau que li servirà per usar el foc assignat. Després de fer un ús correcte de les instal•lacions i complir els requisits se li retorna la fiança.

Per fer la reserva cal ser major d ‘edat.
A la pàgina web de l’ Ajuntament de Santa Bàrbara també hi podeu trobar un enllaç al formulari que cal emplenar per fer l ‘inscripció a les oficines municipals fer efectiu l’abonament en metàl•lic de 30€/ per foc, en concepte de fiança
Està prohibit fer foc al terra o altres llocs que no sigui la barbacoa assignada
Cal fer ús de les taules en funció de les persones i focs reservats i s’ ha tornar la clau després de l’ús de l’àrea abans de tres dies hàbils a partir de la data de reserva

Agricultura promou una suma d’alternatives per contenir la plaga del caragol poma que pot ser crítica per al Delta

sala

Sala, Vidal, Esorihuela, Godia i Rodríguez durant la roda de premsa (Foto:DAAM)

Durant els darrers 2 anys s’han invertit més de 5,3 milions en la lluita contra la plaga, una de les 100 espècies invasores més perjudicials

Vigilància intensiva, gestió hidràulica, contenció a micro-escala i a gran escala, recerca i experimentació de nous tractaments i un Projecte LIFE, entre les principals mesures previstes

El Govern català reclama la implicació en les tasques de control a gran escala i la dotació de mitjans i recursos a la CHE, a l’Estat i a la UE per evitar la infestació massiva al Delta i els efectes crítics que podria comportar sobre la biodiversitat de tot el Delta, així com la dispersió de la plaga a altres indrets de l’Estat o de la Unió Europea

(Redacció/J.Roig).-El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural impulsa el Pla d’Acció per al control del cargol poma al Delta de l’Ebre, una estratègia integrada i transversal en la  qual s’han invertit ja més de 5,3 milions d’euros durant els 2 darrers anys amb l’objectiu de contenir i evitar la seva propagació i dispersió, fet que podria comprometre no només els cultius dels arrossars i el manteniment de la població sinó també el conjunt dels ecosistemes i la biodiversitat que caracteritzen el Delta, que han estat motiu de la seva protecció i que el conformen com un hàbitat únic el món.

En una roda de premsa celebrada el passat divendres a la seu del Dept. a Amposta, el director general de Desenvolupament Rural, coordinador i responsable de la Comissió tècnica del Departament que desenvolupa l’Estratègia de lluita contra la plaga, Jordi Sala, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAAM a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, del director general de Forestal Catalana, Josep Escorihuela, dels subdirectors d’Agricultura, Joan Godia, i el de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, i dels membres del Cos d’Agents Rurals que depèn del Departament i també de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària del DAAM (IRTA), van exposar l’estat  actual de la situació del cargol al Delta, les actuacions realitzades d’acord amb el Pla d’Acció endegat pel Departament ara fa 2 anys així com les previstes per al futur immediat.

La vigilància intensiva (per part dels tècnics de les DG’s implicades i dels Agents Rurals), la gestió hidràulica, la contenció a micro-escala i a gran escala, la realització d’estudis de recerca i experimentació de nous tractaments (IRTA) i un Projecte LIFE, constitueixen les principals mesures previstes per continuar la lluita contra la plaga.

La Comissió Tècnica per a la lluita contra el cargol poma està integrada pels comandaments i tècnics de les direccions generals del DAAM implicades (DG. de Desenvolupament Rural, DG d’Agricultura i Ramaderia i DG. de Medi Natural i Biodiversitat, amb el suport també del Cos d’Agents Rurals), del Serveis Territorials de Terres de l’Ebre, així com dels tècnics de Forestal catalana i de l’IRTA a més dels representants de les comunitats de regants i de Prodelta. Així mateix, està prevista una comissió de coordinació tècnica entre membres del DAAM i els tècnics de les cooperatives d’arrossaires, de les dues comunitats de regants, per coordinar mesures conjuntes.