Entrades

Debat per les noves Ordenances Municipals de Santa Bàrbara

brosa

(Foto:A. Blanch)

L’ajuntament es resisteix a sancionar als que no compleixin les normes de Civisme i Convivència Ciutadana i de Recollida de Residus

Des de la regidoria s’insisteix que abans de sancionar cal advertir perquè tothom conegui la nova normativa.

D’altra banda els veïns mostren el seu malestar i creuen que cal començar a aplicar sancions als infractors com a única solució per evitar els comportaments incívics d’alguns i que acaben perjudicant tota la població.

(J.Roig/T.G.).-Després pràcticament un any des que es van aprovar les noves ordenances municipals de Civisme i Convivència Ciutadana, i de 4 mesos d’ençà que va iniciar una campanya informativa entre el veïnat abans de començar a aplicar sancions als infractors, l’ajuntament de Santa Bàrbara se segueix resistint a passar a la fase sancionadora.

El regidor de Medi Ambient, Joan Abella, recordava que es continua enviant dos tipus de notificacions, unes més genèriques al veïnat de determinades zones on s’ha observat una problemàtica concreta, i altres d’específiques dirigides a determinats veïns que s’ha pogut comprovar, transgredeixen algunes de les normes que contempla la nova normativa com per exemple alimentar animals al carrer, embrutar la via pública o deixar-hi maquinària agrícola.

El regidor està convençut que hi ha gent que encara desconeix aquesta normativa i per això cal informar-la. Solament se sancionarà amb multes que van dels 60 als 120 euros, “si es té coneixença d’un cas molt flagrant o reincident”, deia.

Alguns veïns no ho veuen igual i creuen que el temps de les advertències ja ha passat i que allò que cal és començar a aplicar sancions com a única manera d’evitar que aquests actes incívics, que són obra d’uns pocs, perjudiquin a tot el col·lectiu, tant en lo econòmic com en l’imatge que es dóna del poble. Així s’expressaven des de la ràdio municipal, en un programa de debat sobre el tema ahir dilluns.

Les noves ordenances de Civisme i Convivència Ciutadana es van aprovar el mes de Maig de l’any passat amb l’intenció, no tant de sancionar, sinó més aviat per dotar al municipi d’unes normes que regulen la bona convivència al municipi. El passat mes d’octubre començava una campanya informativa que continua, quatre mesos després, sense que es tingui constància que s’hagi aplicat cap sanció, tot i l’evidència que, alguns, continuen sense fer-ne cas.

Els pressupostos municipals de Santa Bàrbara es poden consultar al web de l’ajuntament.

El govern planer està preparant també l’actualització d’algunes ordenances com les de Policia i bon Govern o Medi ambient.
Els vehicles que portin més d’un mes estacionats al mateix lloc i als que s’observin desperfectes, seran retirats de la via pública.

joan abella
(J.Roig/T.G.).-La Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, aprovada pel Parlament de Catalunya a finals de l’any 2014 i que va entrar en vigor al juliol de l’any passat, s’ha començat a aplicar a Santa Bàrbara, coincidint amb l’aprovació dels pressupostos per a l’actual exercici.
Coincidint amb l’entrada en vigor de la llei, es presentava el nou Portal de transparència de Catalunya, l’espai web que facilita a la ciutadania la informació integrada de totes les administracions públiques catalanes.
Ara, el regidor d’Hisenda de Santa Bàrbara, Joan Abella, comunicava que des de fa uns dies, i acatant aquesta ordre governamental, també l’ajuntament planer, i des de la seua pàgina web, permet consultar al públic en general els comptes municipals.
Abella també va avançar que l’executiu planer està preparant una actualització de les Ordenances de Medi Ambient i de Policia i Bon Govern , desprès de valorar que les actualment vigents, s’han quedat obsoletes. El regidor deia que no es tracta tant d’aplicar mesures recaptatòries, sinó, sobre tot, d’actualitzar conceptes, com per exemple la moneda amb que s’han d’abonar les sancions, que encara es contempla en pessetes.
Tot i que encara no va voler avançar molt més d’aquesta actualització d’ordenances fins que no entrin en vigor, si que va avançar que una de les novetats que contemplaran serà l retirada de vehicles de la via pública que presentin algun desperfecte i porten més de trenta dies estacionats al mateix lloc.

Gairebé la meitat dels residus que dipositem al contenidor groc, són impropis.

129_BAl Montsià, es posa en marxa una campanya per tal de millorar aquest percentatges tant negatius.
Santa Bàrbara és un dels sis pobles de la comarca que participa en aquesta prova pilot

(J.Roig/T.G./AdSB).-Finançada al 100% per Ecoembes, aquests dies s’ha posat en marxa una prova pilot que es durà a terme en els municipis de Freginals, La Galera, Godall, Masdenverge, Santa Bàrbara i Mas de Barberans per millorar la qualitat dels envasos de plàstic, llaunes i brics recollits selectivament, és a dir, els residus que dipositem al contenidor groc.

Ecoembes és l’ens de gestió de l’estat espanyol encarregat de la recollida selectiva i reciclatge d’aquesta fracció dels residus domèstics i el regidor de Medi Ambient de Santa Bàrbara, Joan Abella explicava a la nostra emissora que es posa en marxa aquesta campanya perquè s’ha detectat que la taxa de residus impropis que es dipositen als contenidors grocs es situa en una xifra del 40% de mitjana. Per tant, de tots els residus que els ciutadans dipositem al contenidor groc, gairebé la meitat, no hi hauria d’anar.
La campanya, de moment, es du a terme en aquest sis municipis del Montsià i gràcies a les caracteritzacions que es duen a terme periòdicament, es podrà avaluar l’èxit de les accions realitzades i, en cas afirmatiu, podran ser reproduïbles a la resta de municipis de la comarca.

Abella deia que la campanya es fonamenta en dues fases. La primera, que ja està en marxa, és bàsicament informativa i consisteix amb el repartiment a domicili d’uns fullets explicatius per recorda que és lo que es pot dipositar en aquests contenidors grocs . A la segona es procedirà a la reducció de les boques dels contenidors d’envasos, per tal d’evitar que els ciutadans hi dipositin a l’interior aquells residus que no hi haurien d’anar, els residus impropis.

Bàsicament, els residus equivocats són residus tèxtils, vidre, paper-cartró, restes de menjar i, sobretot, residus de plàstic però que no són envasos, com serien cubells, joguines, pals de fregar i escombres, estenedors, etc. que han d’anar a la deixalleria o al contenidor gris de la resta.

En marxa els tres primers punts expenedors de bosses per a canins a Santa Bàrbara

expenedros 1a_EDITORA9808EDITORA_6762Des de la regidoria de Medi Ambient s’espera que aquesta mesura, sumada al repartiment de kits canins que es va fer mesos enrere,  ens faci  reflexionar a tots plegats per què hem de destinar diners dels nostres impostos per invertir en civisme urbà.

Si la mesura té una bona resposta, no es descarta, en un futur, instal•lar-ne més per diferents punts del poble

(J.Roig/T.G.).-Seguint amb la campanya encetada l’any 2013 per tal d’intentar conscienciar als propietaris de gossos per millorar l’actitud incívica d’alguns d’ells, en no complir la normativa que obliga a recollir les dejeccions dels animals quant els treuen a passejar, des de la regidoria de Medi Ambient de Santa Bàrbara, a finals del passat mes de Desembre es van instal•lar tres expenedors de  bosses per a canins per tal de seguir donant facilitats per a que aquestes conductes puguin millorar ja que, segons la mateixa regidoria, “l’ús de bones pràctiques en quant als nostres gossos, no és una de les coses que els planers puguem treure pit”.
Eric Bel, regidor responsable de Medi Ambient, explicava que desprès de la valoració positiva que s’ha fet  per part  de la majoria d’usuaris del repartiment de kits canins que es va fer en la campanya anterior (bosses petites més carcassa), ara es vol complementar amb l’instal•lació d’aquests tres  punts expenedors de bosses per a que els usuaris tinguin més facilitats a l’hora de mantenir els carrers del poble, nets de les dejeccions dels seus gossos. “Si se’n fa un bon us, se’n instal•laran més”, afirmava Bel.

Els punts on es troben aquests expenedors  de bosses són la plaça de la Rúbia, el Parc de la Independència ( a la zona de l’Institut) i a la zona de les Escoles. A aquests llocs les persones que passegen les seves mascotes podran agafar una bossa per tal de recollir els excrements que el seu gos fa pel camí.
Des de la regidoria s’afirma esser conscients que hi ha molts usuaris que fan ús de bones pràctiques i que aquesta mesura no els vindrà de nou, però també entenen que hi ha usuaris que encara no saben com i perquè han de recollir els excrements que deixa el seu gos pel poble, per això s’espera que aquestes petites accions ens facin reflexionar a tots plegats per què hem de destinar diners dels nostres impostos per invertir en civisme urbà.