Posts

Marité Llusiá Queral serà la primera “pregonera” del Dia del Planer Absent

L’any passat, el “pregoner” va ser el doctor en biologia i científic, Daniel Pla.
La regidoria de Festes de Santa Bàrbara vol seguir revitalitzant aquest acte de la Festa Major, coneixent les històries que s’amaguen darrere dels veïns que viuen fora del poble.
Marité és actriu i ballarina, ha treballat en divers obres de teatre i dansa i actualment forma part de la companyia del conegut cabaret “Plata” de Saragossa.

(J.Roig/T.G.).-Seguint en la voluntat d’intentar actualitzar i revitalitzar la tradicional festa del Planer Absent, que se celebra durant les Festes Majors, la regidoria de Festes de Santa Bàrbara l’any passat va anunciar alguns canvis en l’estructura de l’acte i la implantació, per primer cop, de la figura del pregoner.
Judit Lleixà deia que, darrere de cada planer o planera que ha hagut de marxar del seu poble, hi ha una història, unes circumstàncies i unes vivències. La idea és que cada any, un d’aquests homes i dones, l’expliqui com a referència del simbolisme que vol tenir l’acte.
La regidora no descarta que en un futur pugui ser més d’un planer absent el que expliqui la seua història. ” De moment anirem poc a poc i enguany serà una única persona la que ho faci”, aclaria.

L’any passat la trobada va tenir un pregoner, el doctor en biologia i científic Daniel Pla. Enguany l’encarregada d’explicar la seua història serà una dona. Aquesta primera “pregonera absent” serà Marité Llusiá Queral, jove artista planera que està obrint-se camí al difícil món de l’espectacle i que, des de fa ja algunes temporades, és una de les actrius de la companyia que actua al conegut i re inventat cabaret “El Plata” de Saragossa.

La jove planera, (que decidia assumir com a nom artístic el de Marité Queral) , després de 15 anys practicant Gimnàstica Rítmica, se sent atreta pel món de l’espectacle i comença els estudis de Comèdia Musical amb Coco Comín, on es forma en dansa moderna, clàssica, contemporània, espanyola, i claqué. Més tard estudia interpretació a l’escola Nancy Tuño i posteriorment amb Javier Galitó-Cava, finalitzant aquesta etapa de formació amb el Màster en Dansa Teatral de Mercedes Boronatkeep moving program“.

Entre altres treballs destaquem la seua participació com a actriu a Crims del Cor dirigida per Jordi Oliver i Singles.cat dirigida per Roger Vidal.
Com a ballarina ha participat als espectacles Shangay 2050 i Hard Work, i des del 2014 forma part de la companyia d’actors i actrius del conegut cabaret aragonès.
Actualment Marité combina el seu treball, amb els estudis de Pedagogia a la Universitat Internacional de La Rioja

L’actriu planera Marité Queral, farà tallers de creativitat per a nens.

mar1 mar2Aprofitarà el mes de Juliol per impartir aquests tallers a Amposta i a Alcanar

L’objectiu es descobrir la creativitat dels petits a partir del joc, el teatre la música i el moviment introduint bases de la meditació a partir de contes dinàmics

(J.Roig/T.G.).-Marité Queral,  intrèpida planera, actriu i ballarina, que actualment forma part de la companyia del Plata Cabaret de Saragossa, vol anar més enllà en la seua projecció artística i des de la preparació meditativa, transmetre l’experiència i coneixements escènics adquirits, per això està compaginant el seu treball a la popular sala de la capital aragonesa, amb la direcció  d’un laboratori de dansa teatral energètica per a adults.
A banda d’aquesta experiència docent, Marité està preparant també un taller anomenant Imaginació, dirigit a nens de 4 a 9 anys, per treballar la creativitat dels petits, a partir del joc, el teatre la música i el moviment, introduint bases de la meditació Taoista a partir de contes dinàmics i divertits jocs, on els nens coneixeran els colors i els animals dels sons curatius taoistes, de manera que el  nen pugui aprendre a desenvolupar el seu potencial creatiu, d’una manera divertida, dinàmica i amb consciència.

Aquest estiu l’artista planera  portarà a terme aquestes tallers a dos municipis de les Terres de l’Ebre. Primer ho farà a Amposta, del 6 al 9 de Juliol i a Alcanar del 27 al 30 del mateix mes.
Les persones que estiguin interessades en portar als seus fills a aquesta activitat estiuenca poden demanar més informació al telèfon 675224683 o enviar un correu a maritequeral@gmail.com.

Marité Queral, porta treballant en les Arts escèniques des de fa més de 10 anys, ha treballat per separat la dansa i la interpretació, i finalment ha descobert, en el seu procés, la seva veritable vocació: la dansa teatral energètica i que ara  complementa amb aquests tallers.

Una jove actriu planera prepara un obra per representar-la pels pobles

Marité als estudis de La Plana Ràdio (Foto:J.Roig)

La iniciativa respon a la manca de treball als teatres de les grans ciutats.
Marité Queralt ha aconseguit formar  un petit  grup de treball cent per cent ebrenc.
 (J.Roig).-En els temps presents ,les dificultats per trobar feina estan presents a qualsevol àrea laboral,però al món del teatre  professional,difícil ja per naturalesa,encara més.
Per això és de destacar l’ iniciativa d’ una jove actriu planera que desprès  d ‘acabar els seus estudis a les escoles  barcelonines de Cocó Comin i Nancy Tuñon i haver participat a diverses obres musicals i teatrals es troba que  la seua carrera està en un stand by  per culpa d ‘aquesta manca de feina que també es pateix al món de l ‘escena.
Es tracta de Marité Queralt , qui fa uns dies ens explicava en una entrevista a La Plana Ràdio que davant d ‘aquesta  frustrant  situació i en un moment  de posta en comú amb alguns companys actors per tal de  buscar alternatives a la manca de treball escènic,s ‘els va ocórrer  preparar un obra per tal de vendre-la  pels pobles,especialment a les Festes Majors.
Es tracta de l’obra “L’ últim dia de la creació” de l ‘autor Joan Cases que ells han portat al terreny  còmic  i que  estarà interpretada solament per dos actors :Marite i un company actor de la Terra Alta.
La direcció de l’ obra  anirà a càrrec de Maria Aragó,tortosina,filla d’ un altre planer  i director  del grup de teatre local , Xavier Aragó .
D ‘aquesta manera i segons destacava Marité,han aconseguit formar un grup de treball on estan representades tres  comarques ebrenques,lo que pot ajudar a “vendre” millor la iniciativa.
El grup,que encara no té un nom oficial,està ja treballant en la preparació i els primers assajos  de l ‘obra que pensen començar a promocionar,mitjança un vídeo, a partir de l proper mes de febrer.
Si hi ha entitats o ajuntaments interessats en portar l’ obra als seus municipis,sigui per jornades culturals o festes majors,l’ obra  podria estar preparada per al proper mes de maig o juny.