Entrades

200 Cooperativistes agraris de l’Ebre es manifesten davant el Parlament contra el fons comú.

cope

Representació planera a la manifestació d’ahir (Foto i video: JL Cardona)

A Barcelona se’ls hi van sumar uns cinc-cents cooperativistes més procedents de diversos municipis lleidatans

Els cooperativistes creuen que “Se’ls escapa alguna pantalla” i que darrera de la urgència en que es vol aprovar el Decret Llei, “Hi ha alguna cosa més seria de lo que ens volen fer veure”

(J.Roig/T.G.).-Unes 200 persones de les Terres de l’Ebre es van manifestar ahir davant l’entrada al Parlament de Catalunya per mostrar el seu rebuig a l’aprovació del Decret Llei que obligarà a les Cooperatives catalanes a aportar el 3% dels passius mitjans de les seues Seccions de Crèdit sense garanties de retorn.
Els manifestants ebrencs van omplir tres autocars amb cooperativistes de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, de la Cambra Arrossera del Montsià, de la Sénia i Batea. A Barcelona se’ls hi van sumar uns cinc-cents cooperativistes més procedents de diversos municipis lleidatans que no van poder enviar una representació més àmplia degut a que els seus pagesos es troben en plena campanya de la fruita.
La Plana Ràdio va viatjar amb els manifestants i ja des de primera hora, la nostra corresponsal Tere Giné, va poder recollir l’ambient de la protesta i les opinions per exemple del president de la Plataforma Anti fons obligatori, i president de la Cooperativa de Mails, Josep Segura qui explicava que es manifestaven per demanar als parlamentaris que no ratifiquen el Decret Llei de 17 de Maig, perquè si s’acaba aplicant serà la mort del sector .”Algunes cooperatives petites que fins ara no han tingut problemes, si ratifiquen el Decret, acabaran tancant i sera la fi de les seccions de crèdit, vital i necessari per al nostre territori” ,advertia.
Tere recollia les opinions de diversos manifestants, per exemple també la d’un cooperativista de Linyola que argumentava que abans d’imposar res mitjança decret, s’ha de dialogar, “són els estalvis de moltes famílies i això s’ha de garantí”, reclamava.
Josep Farigola, representant de la Cooperativa de Batea explicava que una comissió de la Plataforma ja s’ha intentat reunir amb membres del Govern i de l’oposició per exposar-los-hi la problemàtica que suposarà per al món cooperatiu l’aplicació d’aquest Decret i mostrava el seu descontent especialment amb el Govern “ni ens han contestat”, es queixava. Farigola afegia que no s’entén l’ urgència amb que es vol aprovar aquest fons cooperatiu per sanejar les seccions de crèdit agràries, “aquí hi ha alguna pantalla que se’ns escapa. Hi ha alguna cosa més seria de lo que ens volen fer veure”, especulava.

Un altre membre de la cooperativa de la Bisbal de Falset reclamava el dret dels socis a la privacitat dels diners que tenen a les Seccions de Crèdit i feia una crida al sentit comú reclamant que si s’ha de fer un fons per salvar cooperatives que no s’han gestionat bé com la de Cambrils, el fons s’ha de fer amb cooperatives sanejades per prevenir el risc, “però nosaltres no som les germanetes del pobres”, concloïa, referint-se a que no estava clar que les aportacions que es facin a aquest fons puguin estar garantides. “En el cas de la Bisbal de Falset ens obliguen a pagar 145.000 euros, sense garanties”, reforçava.

Després de ser rebuts al Parlament, els 6 representants de les cooperatives, tres de Lleida (Maials, Cervià i Corbins) i tres de Tarragona (Amposta, Batea i Santa Bàrbara) es van reunir amb representants del PP i de la CUP que els van assegurarque NO donarien suport al decret.

Aquest dijous els representants tornen a Barcelona per tal d’assistir en directe a la votació. Cal recordar que aquestes cooperatives anti-fons representen el 40% de cooperatives amb secció de crèdit de tot Catalunya

Els socis de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara diuen que no es posi “ni un cèntim” al fons cooperatiu ant- crisi.

La decisió es va prendre per unanimitat en l’assemblea extraordinària que l’entitat va convocar el passat dilluns.

Aquest matí s’han desplaçat a Barcelona tres autobusos amb pagesos del Montsià i la Terra Alta que se sumaran als que ho faran des de les comarques de Lleida.

Els pagesos volen mostrar el seu rebuig al decret llei que pretén modifica la regulació del funcionament de les seccions de crèdit i que els obligaria a fer unes aportacions sense garanties de retorn.

IMG-20160608-WA0002

Els manifestants es desplacen a Barcelona (Foto: T.G.)

IMG-20160608-WA0001

(Foto:T.G.)

.-La Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara va convocar el passat dilluns als seus socis per tal d’exposar-los-hi la problemàtica que ha generat el Decret Llei del Govern català que obliga a les entitats a aportar el 3% dels actius de les seues Seccions de Crèdit a uns fons de contingència per ajudar a altres Cooperatives en crisi. L’entitat planera és una de les 26 que han format la Plataforma anti- fons que es nega a participar-hi perquè consideren que és una imposició que ni va poder ser votada pels socis de les entitats implicades. A més denuncien que té una designació arbitraria per part del govern al nomenar un únic administrador del fons de l’Associació de Seccions de Crèdit i sobre tot que suposa un gran risc per a les Cooperatives que han fet una bona gestió per la possibilitat d’haver de socialitzar les pèrdues, ja que les aportacions no estan garantides, el fons es poden destinar a operacions riscoses i ni tan sols estan definits els criteris de la formalització de les operacions.
Un cop tots aquests arguments van estar explicats als socis de la cooperativa planera i segons ens explicava el gerent de la mateixa, Josep Lluis Cardona, lo mandat dels socis, va ser clar : “que no es posi ni un cèntim d’euro”.

La cooperativa de Santa Bàrbara és una de les oleícoles més importants de Catalunya i compta amb més de 1200 socis, tant del poble com d’altres municipis de la comarca. De fet, fa uns mesos també va absorbir la cooperativa de Freginals ides de fa anys, envasa i comercialtiza també l’oli de la cooperativa de La Sènia.

Manifestació a Barcelona

Tal i com estava previst, a les sis del matí arrancaven des de diferents poblacions de les Terres de l’Ebre, entre elles Santa Bàrbara, els autobusos que desplacen fins a Barcelona els pagesos que es manifestaran aquest matí a la capital catalana, convocats per la plataforma de cooperatives anti- fons obligatori de seccions de crèdit, per mostrar el seu total rebuig a la creació d’aquests fons imposats pel Govern per a les seccions de crèdit cooperatives. La manifestació serà aquest mati a les portes del parlament de Catalunya, com ahir en avançava el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona.

La nostra companya Tere Giné, que s’ha desplaçat amb els manifestants fins a la capital catalana, informava a primera hora del mati que unes 200 persones procedents de la Terra Alta, Santa Bàrbara, Amposta i La Sénia, principalment, estaven ja davant el Parlament català per mostrar el seu desacord per aquesta mesura als parlamentaris catalans.

Tres-cents taurins de les terres de l’Ebre es manifestaran diumenge a València

20150419_122857

Manifestació taurina a Amposta, Maig 2015. (Foto: J. Roig)

Una manifestació que segons els organitzadors, la Unió Taurina de la Comunitat Valenciana, aplegarà més de 40.000 persones.
El torero Enrique Ponce llegirà el manifest que es sintetitza amb el lema ‘Els Toros, Cultura, Arrels i Llibertat d’un Poble’.

(J.Roig).-“Jo hi seré, i tu?” Amb aquest missatge unit al hashtag # 13MValencia, la Unió Taurina de la Comunitat Valenciana anima als aficionats als bous a assistir a la manifestació del proper diumenge 13 de març en defensa de la festa dels toros que tindrà lloc a València sota el lema ‘Els Toros, Cultura, Arrels i Llibertat d’un Poble’.

Una convocatòria que segons explicava al programa de les EMUTE, “Espai Taurí”, el president de la Unió Taurina de la Comunitat Valenciana (UTCV), Vicente Nogueroles, tindrà una massiva resposta per part dels amants de la festa taurina, ja que, segons l’organització, es preveu que hi participen més de 40.000 persones procedents de tota la geografia espanyola.

Les nostres comarques també estaran representades a la manifestació a través de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre aportant tres-centes persones que es desplaçaran amb els dos autobusos que ha organitzat l’entitat i amb vehicles particulars. Guillermo Martínez, membre de la junta de l’Agrupació explicava que els organitzadors “ s’ho han treballat bé”, perquè el preu de l’autobús inclou també una entrada al “Concurs Nacional de “retalladors” que es farà aquell mateix matí a la plaça de Bous de València.

La concentració de penyes, aficionats i professionals del món taurí tindrà lloc a les 14:45 hores a la Plaça de Sant Agustí. La manifestació transcorrerà fins a la Plaça de Bous. Un cop arribi la manifestació a l’esplanada de la Plaça de Bous, davant de la Porta 16, on el famós torero Enrique Ponce llegirà per a tots el manifest.
La manifestació a València coincidirà amb l’arrencada de la Fira de Falles 2016 i s’emmarca com la primera d’una sèrie que mobilitzacions que recorreran els principals punts del territori nacional com Madrid i Sevilla, entre d’altres.

Ajuntament i taurins planers, convoquen una reunió informativa a Santa Bàrbara

cart

S’explicarà el programa i l’organització de la manifestació a favor dels bous a les Terres de l’Ebre que s’ha convocat a Amposta per al proper diumenge.
Aquestes reunions informatives tindran lloc durant tota la setmana a diferents municipis del territori.

(J.Roig/T.G.).-L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ja ha fet públic el programa d’activitats i organització de la Manifestació que ha convocat el diumenge 19 d’abril a Amposta per demanar respecte i llibertat per a la festa, la tradició i la cultura dels  bous tal i com s’entenen a les Terres de l’Ebre.
Per això aquesta setmana, els diferents ajuntaments, penyes taurines i comissions de bous locals, han començat una sèrie de reunions informatives per explicar com s’ha organitzat la manifestació, a tots els aficionats al bous i a tot aquell que vulgui participar-hi.
Santa Bàrbara acollirà aquesta reunió aquesta mateixa tarda a les set i mitja, al Museu de la Vida a la Plana.

Joaquim Martí, com a membre de la Comissió de Bous i la Penya Planers pels Bous, explicava a La Plana Ràdio que les activitats començaran a la capital del Montsià a partir de les 9 del matí amb una parada de mansos pels carrers de la ciutat fins les 11, quant es donarà inici a la Manifestació, encapçalada per bous inflables i carretons taurins, seguits de xarangues, grups de batucada i dolçainers. També hi haurà exhibicions de cavalls i es comptarà amb la participació d’associacions equines, ramaders, penyes i comissions d’arreu de Catalunya i el País Valencià, entre altres. Martí, com a president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre  volia mostrar l’agraïment a tots els que han confirmat la seua participació a la convocatòria i especialment a l’ajuntament d’Amposta  per les facilitats que els hi han donat per poder dur a terme la manifestació.
Manifestació que sortirà des del  Pavelló de Fires d’Amposta fins a l’avinguda de la Ràpita,  per enfilar pel carrer Major acabant davant l’ajuntament, on es llegirà un manifest a favor del la festa. Per acabar actuarà Guardet i la seua rondalla i el cantautor Carlos Valldeperez que interpretarà una cançó reivindicativa.