Entrades

La Plataforma anti-fons obligatori es manifestarà demà davant del Parlament

13327484_1712702495666307_5008212435228926417_n

Entre Amposta, La Sènia i Santa Bàrbara esperen omplir 3 autobusos que se sumaran als que es desplaçaran des de Lleida.

Els pagesos volen mostrar el seu rebuig al  decret llei que pretén modifica la regulació del funcionament de les seccions de crèdit i que els obligaria a fer unes aportacions sense garanties de retorn.

El Decret Llei s’ha de convalidar el la sessió parlamentaria de demà o dijous.

 

 (J.Roig/T.G.).-El passat divendres, dia 3 de juny, les Cooperatives agrupades a la  recentment creada Plataforma anti-fons obligatori van presentar recurs contenciós administratiu contra el decret-llei 2/2016, de 17 de maig en que exposen al jutge que el Fons Cooperatiu no estableix cap coeficient de garantia o de devolució de les aportacions, ni tampoc  estableix els criteris que hauria d’aplicar l’administradora en les seves actuacions. Per tant, davant l’absència de mecanismes que garanteixin el retorn del 100% de les aportacions obligatòries, els cooperativistes adverteixen que les pèrdues anirien a càrrec dels socis agricultors.

De fet, demà mateix,  el Parlament té previst  debatre i aprovar, si s’escau, la convalidació del Decret llei 2/2016, de 17 de maig, de modificació de la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives .

El gerent de la Cooperativa Agrícola  del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, deia que, davant aquesta urgència, les cooperatives que formen part d’aquesta plataforma dissident, ahir van reunir als seus socis, acordant, entre altres punts, convocar una manifestació per a demà dimecres davant del Parlament català per mostrar als parlamentaris el seu desacord en la mesura.

 Cardona deia que des del Montsià sortiran tres autobusos (aquest matí, al tercer encara hi havia places) i de Lleida, sense poder concretar el nombre, si que assegurava que hi haurà molta presència. “Tenint en compte d’urgència amb que ho hem convocat, pensem que set o vuit-centes persones hi serem”, concloïa. De Santa Bàrbara l’expedició sortirà a les sis del matí des de la mateixa cooperativa. La Plana Ràdio viatjarà amb  els manifestants per poder informar en directe  des de la capital catalana.

Tercer tall de carretera a la N-340- Entrevistes a Angel Porres i Enrique Langue

IMG_20151008_184608

Els veïns ebrencs avisen que no afluixaran amb els talls de carretera fins a aconseguir la gratuïtat de l’AP-7
Moment del tall d’ahir (Foto:J.Roig)

La Federació de Veïns d’Amposta busca la col·laboració dels transportistes per apujar la pressió sobre el govern espanyol

Demà es torna a tallar la N-340, mentre al senat es demana 1M€ per a l’A7

340Mentre els veïns convoquen per demà un nou tall de carretera a la N-340, es consensuen esmenes pel tram ebrenc de l’A-7 al Senat.

(J.Roig/Redacció).-Recordem i insistim en que, per tercera vegada en un mes, la Federació de Veïns d’Amposta, ha convocat a la gent del territori a la manifestació i tall de la carretera N-340, demà dijous a partir de les sis de la tarda.

Al igual que la passada setmana, es faran dos talls simultanis a aquesta hora. Un a l’Ametlla de Mar al Km. 1114 i l’altre a les Cases d’Alcanar al km 1063.
La manifestació es convoca per reclamar solucions urgents a l’alta sinistralitat que afecta aquesta via per la que, diàriament, hi circulen 25.000 vehicles, en una carretera d’un sol carril i en la que, aquest 2015, ja hi han perdut la vida 17 persones i 66 en els darrers 5 anys, convertint-se, possiblement, en una de les carreteres més perilloses de l’Estat.

Els talls de carretera es fan per demanar l’aixecament de barreres i la gratuïtat de l’autopista AP-7, com a mesura més immediata i mentre no s’executen mesures a més llarg termini, com la construcció del tram que queda de l’autovia A-7 entre l’Hospitalet de l’Infant i Cabanes o el desdoblament de la N-340.

Precisament ahir es donava a conèixer que, CDC, ICV i PSC, mitjançant els grups parlamentaris Català al Senat de Convergència i d’Unió i de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, han acordat presentar les mateixes esmenes als pressupostos generals de l’Estat per al 2016, en el seu tràmit al Senat, per reclamar que es destini una partida a l’A-7. Les esmenes demanen que es consignin 500.000 euros al tram entre la Jana i el Perelló i 500.000 més entre el Perelló i l’Hospitalet de l’Infant.
Tots tres partits volen que durant el 2016 es pugui licitar, adjudicar i iniciar la redacció del projecte que ha de completar una infraestructura bàsica del corredor viari mediterrani fonamental per a les comunicacions de les Terres de l’Ebre i que ajudarà a articular molt millor el conjunt de la regió. Amb aquesta actuació es donaria solució a la problemàtica que pateixl’N-340 de col•lapse i sinistralitat elevada.

 

 

Cultura inicia la catalogació de les festes amb bous i en valorarà la seva declaració honorífica

965878

El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, admet que un possible reconeixement de la Generalitat no blinda legalment els actes taurins
Tot i així, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta

(ACN).- El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per catalogar les festes amb bous de les Terres de l’Ebre -i d’altres municipis catalans- després de finalitzar la redacció de l’inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya, que inclou 15.000 esdeveniments. Un cop enllestit el catàleg, entre finals d’estiu i principis de tardor, la Direcció General de Cultura Popular valorarà la seva possible declaració honorífica en una de les cinc categories establertes -des de festa popular a festa patrimonial d’interès nacional-. Es tracta d’una demanda de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre feta fa més de sis anys que, segons Cultura, no suposa blindar legalment els correbous.

Els treballs previs per a l’elaboració del catàleg podrien finalitzar entre finals de juliol i principis del pròxim mes de setembre, segons ha explicat a l’ACN el director general de Cultura Popular, Lluís Puig. A partir d’aquí, i per determinar si les festes amb bous mereixen algun dels cinc nivells de declaració honorífics, el Departament revisarà les memòries tècniques, històriques i etnogràfiques. En funció de criteris com l’antiguitat i el seu contingut, , es poden o no declarar. Podrien ser “unes quantes o totes”. “Si es veu que totes les festes tenen el mateix nivell, podríem fer una declaració conjunta”, ha aclarit.

Seran objecte d’anàlisi les celebracions incloses en l’annex de la llei 34/2010 que regula els correbous: 26 dels municipis i EMD de les Terres de l’Ebre, dos de la Catalunya Central, quatre de les Comarques Gironines, dos de Tarragona i un parell més de l’àmbit de Barcelona. Podrien caure en una de les cinc categories establertes pel reglament aprovat per la Generalitat, que van des del nivell més baix de festa popular d’interès cultural a festa patrimonial d’interès nacional -la més elevada-. El calendari a partir del qual es pot concretar aquesta aprovació, que acabaria passant per la taula del Govern, es pot conèixer durant la pròxima tardor.

Sigui com sigui, Puig ha precisat que es tracta de “declaracions honorífiques que demostren l’estima d’un municipi per la festa”, des del punt de vista etnogràfic, i que, en cap dels casos, no suposa “rebre diners ni un blindatge legal” per als correbous. En aquest sentit, ha assenyalat la llei 34/2010, aprovada al Parlament, que regula “l’equilibri entre la tradició i el respecte als animals”, així com el reglament del Departament d’Interior que estableix els “controls” previstos. “Les declaracions honorífiques permeten que la festa se segueixi fent però no eximeixen del compliment de la normativa”, ha clarificat, tot assegurant que, en aquests, moments “la festa no està en perill”.

Per la seva banda, a través de les xarxes socials l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta, amb l’assistència d’alguns milers de persones, per reivindicar la continuïtat de les celebracions amb bous.