Posts

Santa Bàrbara redueix la despesa pel consum elèctric més d’un 8% en el darrer any

Des del 2011, el municipi ha aconseguit un estalvi acumulat de més del 31%.

Segons la regidoria de Serveis el “secret” d’aquesta millora, a més de fer un ús mesurat i raonable de les instal·lacions, ha estat la nova revisió de potències contractades, de manera que s’han continuat ajustant a les necessitats reals de cada punt de consum.

(AdSB/J.Roig).-Després de rebre i enregistrar les últimes factures de 2017, la regidoria de Serveis de Santa Bàrbara ha mostrat la seua satisfacció perquè la despesa en electricitat de l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’ha tornat a reduir respecte a l’any anterior i la despesa en electricitat el 2017 ha caigut un 8,3%, o el que és el mateix, 11.900 euros menys que l’any anterior. Es tracta d’un estalvi molt important, i més si tenim en compte que veníem d’un 2016 en el que ja s’havia aconseguit una reducció també important de quasi 8.700 euros.

El “secret” d’aquesta millora, a més de fer un ús mesurat i raonable de les instal·lacions, ha estat la nova revisió de potències contractades, de manera que s’han continuat ajustant a les necessitats reals de cada punt de consum. Això fa que cada vegada més paguem per tenir la potència que realment necessitem, i no per una superior com passava fins ara en alguns punts. També ajuda a reduir el consum l’entrada progressiva d’il·luminació LED als carrers que van sent arranjats; es tracta encara d’una quantitat reduïda de fanals LED respecte del total, però superen ja els 50, i és una xifra que anirà incrementant-se en la mesura que es facin noves obres.

També és important destacar que l’Ajuntament de Santa Bàrbara es troba adherit al conveni entre l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i ENDESA, la qual cosa ens permet gaudir d’uns preus del kw/h més avantatjosos, i que també rebem l’assessorament de l’Agencia d’Energia del COPATE per anar planificant les mesures d’estalvi en funció de les dades obtingudes durant l’any.

Per acabar, cal dir que el control de la despesa en electricitat és una tasca que s’ha de fer de manera contínua al llarg de tot l’any, i per tant durant aquest 2018 tractarem de realitzar noves actuacions que ens ajudin a reduir-la encara més.

Santa Bàrbara celebrà amb una gran festa “l ‘arribada” de la llum.

arriba la llum

“Arriba” la llum a la Plaça Major. (Foto:J.Roig)

(J.Roig).-Santa Bàrbara va celebrar ahir d’ una manera molt especial la festivitat del seu copatró Sant Gregori  amb una seguit d ‘activitats  ja tradicionals com és el tir i arrossegament de cavalleries o  els actes religiosos en honor al sant que es van fer pel matí.
El programa però es va “apretar” ja per la tarda quant ,a partir de les 7 va començar una cantada de jotes per les cases de les futures  pubilles 2013 que seran presentades el proper diumenge en l ‘acte de proclamació.
La festa va arribar al seu punt àlgid ,ja per la nit a la Plaça Major  on es va dur a terme l ‘acte simbòlic de l ‘arriba de la llum elèctrica que enguany commemora  el primer segle .Una gran quantitat de veïns del poble ,500,pot ser 600 ,es van reunir per a participar al sopar de “pa i porta” organitzat amb la col•laboració de l ‘Ajuntament i del Centre d ‘Estudis Planers per “esperar la llum”. La plaça va estar ambientada amb molt poca llum i  va ser  un sopar “il•il·luminat” bàsicament amb la llum de les candeles i altres estris lumínics  habituals  al 1913.
L ‘acte va estar dinamitzat pels membres del CEP,altres voluntaris i  pel grup Joventut que va repartir també  unes bengales entre els presents  fins que ,desprès de fer esclatar una  traca,  es va demanar que tot hom encengués les bengales produint  un  espectacular efecte  que volia simbolitzar “l ‘arribada” de la llum elèctrica a la vila .
Desprès, el president  del CEP  Màrius Pont, va representar el paper del tinent d ‘alcalde que hi havia a l ‘època,  Joanet de Pepet,ja que l ‘alcalde “Pata”  (Gabriel Cid i Cid),  ja estava malalt( moriria uns mesos desprès) .El fictici regidor primer va fer un recorregut per les moltes novetats que estava vivint el municipi ara fa un segle,com la inauguració, a principis d ‘any ,de les noves  escoles ,l ‘ajuntament que s ‘acabava definitivament amb la incorporació de  l ‘edifici de telègrafs,o l ‘església.
“Joanet de Pepet” explicava que de moment s’ il•il·luminava la plaça Major amb tres “bombilles”  i que properament s’ il•il·luminarien també els 18 carreres que tenia aleshores el poble. Les barriades ho farien més tard. També ubicava la centraleta que produïa la electricitat, darrera de  l’església  i que l ‘empres  que havia dut a terme les obres per a l ‘avenç era l ‘empresa Mangrané de Roquetes. La festa va acabar amb una animada cantada de jotes al•lusives al esdeveniment ambientades per membres de diferents entitats com el Grup Teatral Planer,Coral Santa Bàrbara, o grup musical Joventut

Demà ,Santa Bàrbara “rebrà” la llum

escanear0001

El poble,set anys desprès de l ‘arribada de la llum .(Foto:Santa Bàrbara amb imatges)


Es recrearà a la Plaça Major  l ‘arribada de la llum elèctrica al poble,ara fa  un segle.

 (J.Roig/T.G.).-El passat 21 de Març es van complir els 100 anys de l ‘arribada de la llum elèctrica al nostre municipi. Per commemorar aquesta important efemèride i  lo que va significar per al desenvolupament del  poble ,el Centre d ‘Estudis Planers va escollir el dia 9 de Maig , festivitat del copatró,Sant Gregori,han preparat una recreació/espectacle ,per tal de rememorar aquell moment històric quant els planers i planeres ,un segle enrere  “va anar a esperar l ‘arribada de la llum  a la plaça major” deia el president de l ‘entitat Marius Pont,recalcant l ‘expectació que hi devia d ‘haver al poble davant  un fet tant excepcional.
Així dons ,està previst que cap a les 10 de la nit,a les acaballes del sopar de pa i porta que s’ ha organitzat a la Plaça Major es “rebrà” la llum amb una festa especial i amb jotes  cantades i preparades expressament per a la ocasió.
Judit Lleixà,regidora de Festes de Santa Bàrbara explicava també que al decurs del sopar hi hauria sorpreses amenitzades pel Grup Joventut  i que el sopar es farà a “les fosques” per tal d’ ambientar-lo com si s’estigués a l ‘any 1913 per això es demana als assistents que portin tota classe d ‘estris tradicionals d ‘il•luminació anteriors a la llum elèctrica,com gresols,,quinqués,carbureros ,candeles o llums d’ oli   i si és possible que vinguin vestits també amb roba de la època.
Segons informació facilitada pel CEP ,sembla  que  quant es va anunciar que el 21 de març  del 1913 arribaria la llum a la Plaça Major del poble,els veïns vam agafar literalment l ‘expressió  i van anar a “esperar l ‘arribada de la llum” a la plaça,primer espai públic que es va il•luminar.
Per això, un fet tant destacat per al desenvolupament del poble  mereixeria  també algun tipus de acció per recordar-lo,per això s’ ha organitzat aquest  acte simbòlic que intentarà  reproduir aquell “anar a esperar la llum” dels nostres avantpassats.
Una empresa de Roquetes va ser  l’encarregada de fer arribar i distribuir la llum al nostre poble,primer pels principals espais públics del poble i desprès,a mesura que la gent podia contractar-la,per les cases particulars.

2013,any de centenaris a Santa Bàrbara

(Foto: http://pmluzonux.blogspot.com.es/2011/09/la-bombilla-mas-antigua-del-mundo.html)

El més proper,el de l ‘arribada de la llum elèctrica
El CEP creu que,amb motiu de l ‘efemèride, caldria organitzar algun acte simbòlic  per recordar el pas cap a la modernitat que va significar.  

(J.Roig/T.G.).-El Centre d ‘Estudis Planers, en veu del seu president Marius Pont ,ens informava fa uns dies des de l ‘espai d ‘entrevistes “El Dia a Dia”  de que aquest any 2013 es dona la coincidència de que el nostre municipi celebrarà diverses efemèrides,la majoria d ‘elles  centenàries.
La primera d ‘elles,tot i que no s’ ha fet cap acte especial de commemoració,ni institucional ni docent,va ser el centenari,el passat 27 de Gener del començament de l ‘activitat escolar  al antic edifici de les escoles,enderrocat als anys 80 per construir-hi l ‘actual edifici.

El segon centenari que celebrarà Santa Bàrbara aquest 2013 serà el de  l ‘arribada de la llum elèctrica que segons Pont es celebrarà el 21 de març. El president del CEP  explicava una simpàtica anècdota sobre aquest fet excepcional , tenint en compte l ‘època  i l ‘avenç que significava  per la modernització de la vila. Sembla  que  quant es va anunciar que el 21 de març  del 1913 arribaria la llum a la Plaça Major del poble,els veïns vam agafar literalment l ‘expressió  i van anar a “esperar l ‘arribada de la llum” a la plaça,primer espai públic que es va il•luminar.
Màrius creu que un fet tant destacat per al desenvolupament del poble  mereixeria  també algun tipus de acció per recordar-lo,per això des de el Centre que presideix ,s’ esta gestant un acte simbòlic que reproduís  aquell “anar a esperar la llum” dels nostres avantpassats.

Una empresa de Roquetes va ser  l’encarregada de fer arribar i distribuir la llum al nostre poble,primer pels principals espais públics del poble i desprès,a mesura que la gent podia contractar-la,per les cases particulars.

Altres dades significatives que ens donava el president del CEP, són per exemple la ínfima potència de 15 w. que tenien les primeres bombetes elèctriques que es van instal•lar  o la suposició de que el fet de que Santa Bàrbara fora un dels primers municipis del territori  en tenir enllumenat  elèctric fora a conseqüència de la petició de la  “fabrica de la sansa” ,primera industria important  instal•lada al nostre poble .

Altres centenaris que tindran lloc enguany dels que ja n’ anirem parlant ,són la mort del popular alcalde Gabriel Cid i Cid,l ‘acabament de  les obres interiors de l’església  o l ‘arribada del telegraf. També es compliran 50 anys  de la celebració de  la Festa homenatge a la Vellesa instaurada pel recordat Mossèn Sales i continuada per l ‘Associació de Jubilats i Pensionistes local.