Entrades

Les negociacions per dur una multinacional holandesa a l’antiga Lear, aturades

Foto: LEAR-Aguaita

La Delegació del Govern a l’Ebre confirma que les negociacions per portar una empresa a les naus de l’antiga LEAR de Roquetes es troben, ara mateix, aturades.

(Aguaita) De fet, el consistori ha decidit deixar de pagar la llum per l’alt cost que suposa el manteniment, més de 3.000 euros mensuals, tot i que mantindrà els servei de seguretat i el de neteja.

“L’empresa que havia de venir, especialitzada en la fabricació de carbó actiu, era de capital holandès i gran part de les seues accions s’ha venut a capital americà, això ha fet que les negociacions es compliquen”, ha reconegut el delegat, Xavier Pallarès. Tot i això, assegura que ni l’Ajuntament ni la Generalitat “no tiren la tovallola. Confio que, si continuem treballant colze a colze, podrem tenir notícies positives”, ha subratllat Pallarès.

L’adquisió de les naus de LEAR ha estat una de les principals inversions del Pla d’Industrialització de les Terres de l’Ebre. Totes les obres d’aquest Pla, pressupostades en més de 10 milions d’euros, s’han finalitzat abans del 2013 i, per tant, no caldrà retornar les subvencions a l’Estat. “El mes de juny passat vam demanar una pròrroga per tal d’acabar les obres del Pla d’Industrialització abans d’acabar l’any”, ha explicat, d’altra banda, Pallarès. “En aquell moment vam fer una reunió amb tots els agents implicats perquè hi ha la voluntat de demanar un segon Pla. Però sempre havíem dit que fins que no s’acabessen les obres d’este primer Pla no es demanarien recursos per a un segon Pla. Ara ja ho podem fer”, ha avançat.

Altres obres emblemàtiques d’aquest Pla han estat l’abastament d’aigua i gas al polígon Catalunya Sud (4,5 MEUR), del qual “en queda per polir algun detall però sense cap problema es podrà certificar el final d’obra”, segons el delegat. A la llista d’obres també trobem el projecte d’una planta de valorització de residus al polígon del Molló de Móra la Nova (Ribera d’Ebre), amb una inversió d’un milió d’euros; el centre d’empreses de Flix (Ribera d’Ebre), amb 200.000 euros; el viver d’empreses de Gandesa, amb un milió d’euros; l’electrificació del polígon de l’Oriola, per uns 600.000 euros, i la construcció de l’antena Tecnio -un milió d’euros-, a Amposta.

CCOO vol que es compensin els 600.000 euros “perduts” per recol•locar els 500 treballadors de Lear a Roquetes

Foto: La Marfanta

El Sindicat també assegura que el 88 per cent dels ex treballadors de Lear no han trobat feina i se’ls ha acabat l’atur

 (ACN).-Aquest mes de gener fa dos anys dels primers acomiadaments pel tancament de la planta de Lear a Roquetes . El sindicat CCOO ha volgut aprofitar el moment, en què a molts dels afectats se’ls hi acaba la prestació d’atur, per fer balanç dels compromisos adquirits per les administracions per minimitzar l’impacte per la pèrdua de 515 llocs de treball. CCOO ha denunciat, a més, que una “mala praxis” ha fet perdre els 600.000 euros (382.000 euros aportats per Europa) destinats a ajudes per recol•locar els afectats. El sindicat reclama ara que es rescabalin aquests diners.

 Un estudi elaborat pel sindicat CCOO ha revelat també que un 88,6 per cent dels treballadors de la planta de Lear de Roquetes,desprès dos anys del seu tancament, no han trobat feina i ja han deixat (o ho faran en breu) de rebre la prestació per atur. L’estudi s’ha elaborat amb una mostra de 123 persones -afiliades al sindicat- de les 515 que tenia l’empresa. D’aquestes, 109 afirmen que no han trobat cap ocupació malgrat haver-se acollit al pla social de Lear, haver realitzat cursos de formació de diverses especialitats i haver buscat feina de manera incansable i només 14 persones .

 Com ha recordat el secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre, Josep Casadó, en la negociació de l’ERO de tancament de Lear, la Generalitat va obligar l’empresa a fer un pla social de recol•locació, valorat en 700.000 euros. D’aquests, 450.000 euros es van destinar a la posada en marxa d’una oficina -durant tretze mesos- on es van fer cursos d’orientació i formació. Els 250.000 euros restants s’havien de sumar, en bona part, a la concessió de 382.000 euros d’una ajuda del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització que Brussel•les concedeix el novembre del 2010. L’objectiu d’aquests fons europeus eren finançar, al 65%, programes de formació, recerca de feina, reinserció i suport als treballadors afectats pel tancament de la planta de Lear a Roquetes.

 Casadó ha revelat aquest dilluns que els diners s’han “perdut” per una “mala praxis” dels tècnics que van tramitar l’ajuda. Aquests fons es donen per empreses que tanquen amb més de 500 treballadors, com era el cas de Lear, però com els acomiadaments es van produir des del gener fins a l’abril, la sol•licitud per l’ajuda es va fer fora de termini. “Sabem que ha estat un error dels tècnics però demanem a la Generalitat el rescabalament dels diners perduts d’Europa així com els 200.000 euros que havia de posar l’empresa i que no sabem on estan”, ha afegit.

 

Roquetes tanca definitivament la compra de les naus de Lear i busca ja noves empreses per ocupar-les

*L’Ajuntament manté obertes les possibilitats de vendre-les a una empresa, llogar-les o fraccionar-les en funció de la demanda del mercat

L’Ajuntament de Roquetes (Baix Ebre) busca ja nous inquilins per a les naus de l’antiga Lear després d’haver tancat definitivament la seva adquisició el passat dijous. El consistori, que ha pagat per les instal·lacions 1,5 milions d’euros provinents de l’administració estatal en el marc del Fons d’Industrialització de les Terres de l’Ebre -creat, precisament, arran del tancament de la multinacional nord-americana-, treballarà, juntament amb Acció10, per afavorir la insta·lació d’empreses que permeti generar ocupació. La idea és posar a disposició del mercat unes naus amb “uns costos relativament baixos”, sigui a través de la seva venda, lloguer o compartimentació de l’espai. ACN Llegir més

La comissió de Pressupostos de l’Eurocambra aprova mobilitzar 382.200 euros pels extreballadors de Lear

Manifestació dels treballadors de Lear.(Foto A.Ollés)

Més de 500 persones van perdre la feina a l’empresa del Baix Ebre a principis d’any

ACN.-La comissió de Pressupostos del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous la mobilització de 382.200 del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització per ajudar els 508 treballadors que van ser acomiadats entre gener i maig d’aquest any per l’empresa Lear Automotive España SL, situada a les Terres de l’Ebre. Si el ple de l’Eurocambra de desembre ratifica l’ajuda, aquests fons finançaran programes de formació, recerca de feina, reinserció i suport a les persones que decideixin crear la seva pròpia empresa. Les ajudes als treballadors acomiadats a Catalunya fan part d’un programa més ampli que preveu, també, ajudes per desocupats en la mateixa situació a Aragó i València.

Els acomiadaments de l’empresa automobilística Lear van tenir lloc al Baix Ebre, que compta 14 municipis, 74.962 habitants i una densitat de població més baixa que la mitjana de la UE. Les oportunitats d’ocupació que oferia Lear eren ‘vitals’ per a la comarca, que va quedar per sota de la mitjana catalana en termes econòmics. El tancament de Lear va augmentar un 4% la taxa d’atur, que el 2009 era ja del 22,7%, quan la mitjana a Catalunya era del 17,5%. Les ciutats més afectades van ser Roquetes i Tortosa. L’ajut del FEAG complementarà el pla social de Lear i oferirà als 508 treballadors afectats formació professional i incentius a l’emprenedoria i la participació. El cost total estimat del paquet és de 588.000 euros, dels quals la Unió Europea n’aportarà 382.200.