Entrades

La planera Tere Arasa Pla exposa a La Galera.

capturadaCompartirà l’exposició juntament amb les obres de Rosa Febrer Marques

(Redaccio/J.Roig).-Des d’avui 2 de novembre i fins el proper l’11 de desembre la Sala 2 de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, acollirà una exposició de pintura de les artistes:Rosa Febrer Marques i Tere Arasa Pla.

Rosa Febrer és el primer cop que exposa al Museu Terracota, mentre que Tere Arasa ho va fer en una altra ocasió amb una exposició col•lectiva amb el grup Associació Benicarló Art.
Rosa Febrer és nascuda a Benicarló tot i que resideix a Ulldecona, ha estudiat a l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa i a l’Escola de Narcís Galià.
Ha obtingut infinitat de premis des del 1998 fins a l’actualitat tant en la modalitat pintura ràpida com en pintura convencional i ha realitzat exposicions a diverses ciutats: Tarragona, Vinaròs, Alcanar, Ulldecona, Benicarló i Tortosa.
La pintura de Rosa és figurativa,representant escenes de la vida quotidiana, paisatges, natures mortes, carrers dels nostres pobles, etc

Tere Arasa, veïna de Santa Bàrbara, és autodidacta. Des de molt jove ha tingut una enorme afició pel món de l’art en pràcticament totes les seves vessants: dibuix, pintura a l’oli i acrílica, estampació, orfebreria, terrissa, etc.
Ha participat en diferents concursos de pintura ràpida de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Baix Camp i Maestrat, havent estat premiada en diferents ocasions.
Ha realitzat exposicions particulars i col•lectives a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Maestrat i també a Vinaròs i Benicarló.
La pintura de Tere, és figurativa i li agrada pintar, sobretot, paisatges de les nostres terres. Una llum tènue i viva, alhora, emplena les seves obres, plasmant la realitat d’allò que veu i copsant fins el darrer detall.
Tere retrata les nostres terres, els seus racons i tot allò que ens ofereixen, a través d’una tècnica quasi perfecta que ens permetrà gaudir de tot allò que contemplem amb una immensa placidesa.
Les obres de les dos autores es podran veure fins al l’11 de Desembre al Museu galerenc de dimecres a divendres en horari de 9’30 a 13’30 h; i els dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

La Galera participa a les Jornades Europees del Patrimoni

capturadaHo farà el proper cap de setmana organtizant visites guiades i gratuïtes, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens.

Es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa i es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers al municipi.

(Redacció/J.Roig).-Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016. La sessió plenària del programa de les Jornades Europees del Patrimoni al Consell d’Europa ha decidit dedicar l’edició d’enguany a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials.

L’Ajuntament de la Galera, un any més, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera participa d’aquestes Jornades Europees del Patrimoni a través d’una visita guiada gratuïta a Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.

L’edifici de l’Ajuntament de la Galera, projectat per l’arquitecte provincial Ramon Salas i Ricomà al 1906, acull a la planta baixa el Centre d’Interpretació, espai dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera (canterers a les Terres de l’Ebre).
De la mà de la guia d’aquest centre i de Galeret un gat entremaliat que vol ser terrisser com el seu amo (i que ajudarà a fer la visita més entretinguda als més petits), es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa, des que es va a buscar l’argila, fins que es converteix en fang i després en una peça de terrissa.
Durant la visita es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers a la Galera, etc. i el més petits podran conèixer i tenir cura de Galeret i realitzar activitats, mentre els adults escolten la visita guiada. Un viatge en el temps en un moment en que les peces de terrissa estaven presents en tots els aspectes de la vida quotidiana. S’explicarà la importància de la terrissa al poble de la Galera, present des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb 5 o 6 obradors en actiu en un moment d’esplendor i un únic a l’actualitat. Es farà notar la importància d’aquest patrimoni etnològic i cultural i com des d’aquest centre es conserva, es posar en valor, es difon i se’n té cura.

Aquesta visita guiada i gratuïta, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens, tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre de les 11’00 a les 14’00 hores. Per participar-hi cal inscriures previament a l’Ajuntament de la Galera i Museu Terracota.

La ceràmica “metàl•lica” , una de les novetats d’enguany a la Fira de la Terrissa de La Galera.

13102685_10154890447483079_5560665704476136042_n

Francesc Gasulla, president de i l’Associació Cultural “El Cadub” i Ramón Muñoz, alcalde de La Galera. (Foto T.G.)

La Fira obre demà les seues portes, amb la Comunitat Valenciana i Portugal com a territoris invitats.
Enguany, la peça commemorativa és el “Setrill d’oli” i la Biennal de Ceràmica i Terrissa arribarà a la seua 5éna. edició.

(J.Roig/T.G.)-Terrissaires i ceramistes d’arreu dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i del Marroc es trobaran a partir de demà divendres i fins el proper 1 de maig en la XXIII Fira de la Terrissa a la Galera.
Aquesta Fira té com a objectiu donar a conèixer la tradició de la terrissa i la ceràmica de qualsevol lloc del món, amb la concentració de diversos terrissaires i ceramistes en un mateix punt de trobada. Francesc Gasulla, president de i l’Associació Cultural “El Cadub”, organitzadors de la Fira, amb el patrocini de l’Ajuntament, explicava a La Plana Ràdio que un dels atractius d’enguany serà la participació d’uns terrissers valencians que elaboren un estil de peces anomenades “metàl•liques”, que no solen ser habituals i per tant destaquen per la seua singularitat.

De fet, l’edició d’enguany se centra en València com a comunitat autònoma i Portugal com a país convidats, territoris que portaran mostres de la seva artesania terrissera així com de la seva cultura i tradició .
L’alcalde La Galera, Ramon Muñoz, recordava que com enguany, com indica el nom, es convoca el V Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera 2016. Les obres finalistes i guardonades estaran exposades al municipi. També es podrà visitar el Museu de Terracota, als baixos de l’ajuntament.

Durant el dies de Fira hi ha previstes diferents activitats relacionades amb el món de la ceràmica: demostracions al torn, conferències i xerrades. I per als més petits, el taller “Enfanga’t a la fira” on es proposa aprendre a modelar l’argila amb les mans.
Enguany, la peça commemorativa de Col•lecció de terrissa tradicional de les Terres de l’Ebre és l’anomenada “Setrill d’oli” que es presenta en una edició limitada de 112 peces signades i numerades, realitzades pel terrissaire de Miravet Emili Treig Adell.

La Galera restitueix les baranes del pont del canal Xerta Sénia, al seu pas per sobre del barranc.

antic_canal_xerta_calig_font_acnL’alcalde del municipi diu que el pas pel pont, sense protecció, representava un perill i van decidir tornar a posar les baranes perquè la comunitat de regants, no ho fa.

Ramón Muñoz també anuncia que la propera temporada, el camp de futbol de La Galera serà d’herba i que hi ha prevista una inversió de 45.000 euros para la piscina.

(J.Roig/T.G.).-Fa uns dies, l’alcalde de La Galera, Ramón Muñoz, explicava a La Plana Ràdio que s’ha tingut que actuar d’urgència per reposar les baranes trencades del pont que creua el canal Xerta Sénia i el camí paral•lel, per sobre del barranc de La Galera. Muñoz deia que encara que la restitució correspondria a la comunitat de regants, ningú es responsabilitza de reparar els desperfectes que hi ha a aquesta polèmica infraestructura, per això i com mesura de seguretat i per evitar possibles accidents, l’ajuntament ha tingut que fer-se’n càrrec i també senyalitzar-ho.

L’alcalde galerenc també va donar a conèixer l’ intenció del consistori de posar herba a l’actual camp de futbol de terra. La bona temporada que està fent el club, movent-se entre les tres primeres places i el fet de disposar ja d’aigua i reg al camp, ha fet decidir a l’equip de govern a dur a terme aquesta millora, que es farà a final de temporada i que consistiria en plantar agram en lloc de gespa, perquè és més resistent i necessita menys aigua.

Muñoz també va dir que l’equip de govern va aprovar una partida de 45.000 euros per poder realitzar millores a les piscines municipals. Principalment es vol restaurar els cantells, molt malmesos pel pas del temps i desgastats pels productes químics que s’hi aboquen, necessaris per al manteniment de la instal•lació.
L’edil va aprofitar per avançar que s’està en converses amb l’ajuntament d’ Ulldecona per mirar de consensuar l’arranjament d’alguns camins que comparteixen els dos termes municipals.