Entrades

V Trobada de Poesia i Terrissa a la Galera

Organitzada per Godall Edicions i el Mestre Artesà terrisser Joan Cortiella, arriba aquest dissabte la V Trobada de Poesia i Terrissa.

(L.P.R) Aquesta trobada uneix la poesia i l’elaboració de peces artesanals in situ, en el marc incomparable d’un obrador que des del segle XVIII no ha deixat de treballar i elaborar peces artesanes.

Godall Edicions és una editorial independent que té per objecte “publicar els llibres que ens agradaria llegir i que no trobem al mercat” i que esta vinculada al municipi veí. L’any 2014 la editorials va inaugurar un segell de poesia anomenat “Cadup” que es una de les peces de terrissa mes tradicionals de la Galera.

L’acte comptarà amb la participació dels poetes,  Ernesto Hernández Busto, Mohamad Bitari, Emilia Conejo, Rafael Haro, Jordi Mas, Mònica Miró Vinaixa i Abraham Mohino, que ens delectaran amb la lectura i interpretació de diverses poesies amenitzat pel so del torn del Mestre Artesà Terrisser Joan Cortiella, que per a l’ocasió elaborarà diferents peces de terrissa.

En aquesta edició hi haurà la col·laboració musical de Rainer Seiferth i “micro obert”, és a dir, després del recital dels poetes, qui vulgui podrà sortir a recitar les seves pròpies poesies o les d’un altre.

Per arrodonir la proposta i perquè el vi és un component més de la nostra cultura mediterrània. Se servirà una copa de vi DO Montsant del Celler Ficaria, de La Figuera (Priorat). Un vi que ha madurat en recipients de terrissa elaborats pel Mestre Terrisser.

L’acte es portarà a terme el  proper dissabte 15 de juny, a les 20’00 h, a l’obrador de terrissa de Joan Cortiella i compta també amb  la col·laboració de l’Ajuntament de la Galera a través del Museu Terracota

 

Hola Ceràmica, tres dies on la ceràmica serà la protagonista.

A la Galera el Museu Terracota oferirà visites guiades gratuïtes durant els tres dies que es porta a terme aquesta activitat del 31 de maig al 2 de juny.

(L.P.R.)Tallers oberts, portes obertes a museus i exposicions, demostracions de ceràmica, tallers participatius de tècniques ceràmiques, rutes i visites guiades, exposicions, esdeveniments culturals, concerts, inauguracions d’exposicions, etc.

Hola Ceràmica, és una activitat promoguda per la Asociación Española de Ciudades de la Cerámica (AeCC) i els municipis que en prenen part.
Aquesta edició ho faran: Agost (Alacant), Argentona (Barcelona), Esplugues de Llobregat (Barcelona), La Bisbal d’Empordà (Girona), Manises (València), Mota del Cuervo (Conca), Quart (Girona), Talavera de la Reina (Toledo) i la Galera (Montsià).

Olga Ralda la responsable del Museu ens explicava que s’oferiran visites guiades gratuïtes al mateix museu, que es portaran a terme de les 12 fins a les 14 hores. També podrà veure’s l’exposició itinerant d’aquarel·les Paisatges de l’Ebre’ de Mercè Algueró Grego, qui ens apropa als paisatges de les Terres de l’Ebre centrant-se en tots aquells detalls que més els caracteritzen. Paisatges de terra, mar, conreus, arquitectures, arbres, plantes, etc. utilitzant la tècnica de l’aquarel·la, que dóna una extraordinària lluminositat i espontaneïtat a les seves composicions alhora que brillantor i soltesa.

El municipi de la Galera és un poble terrisser per excel·lència, malgrat que actualment només hi resta una terrisseria en actiu, tot i que en època de bonança van haver-hi fins a sis obradors.

La planera Tere Arasa Pla exposa a La Galera.

capturadaCompartirà l’exposició juntament amb les obres de Rosa Febrer Marques

(Redaccio/J.Roig).-Des d’avui 2 de novembre i fins el proper l’11 de desembre la Sala 2 de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, acollirà una exposició de pintura de les artistes:Rosa Febrer Marques i Tere Arasa Pla.

Rosa Febrer és el primer cop que exposa al Museu Terracota, mentre que Tere Arasa ho va fer en una altra ocasió amb una exposició col•lectiva amb el grup Associació Benicarló Art.
Rosa Febrer és nascuda a Benicarló tot i que resideix a Ulldecona, ha estudiat a l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa i a l’Escola de Narcís Galià.
Ha obtingut infinitat de premis des del 1998 fins a l’actualitat tant en la modalitat pintura ràpida com en pintura convencional i ha realitzat exposicions a diverses ciutats: Tarragona, Vinaròs, Alcanar, Ulldecona, Benicarló i Tortosa.
La pintura de Rosa és figurativa,representant escenes de la vida quotidiana, paisatges, natures mortes, carrers dels nostres pobles, etc

Tere Arasa, veïna de Santa Bàrbara, és autodidacta. Des de molt jove ha tingut una enorme afició pel món de l’art en pràcticament totes les seves vessants: dibuix, pintura a l’oli i acrílica, estampació, orfebreria, terrissa, etc.
Ha participat en diferents concursos de pintura ràpida de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Baix Camp i Maestrat, havent estat premiada en diferents ocasions.
Ha realitzat exposicions particulars i col•lectives a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Maestrat i també a Vinaròs i Benicarló.
La pintura de Tere, és figurativa i li agrada pintar, sobretot, paisatges de les nostres terres. Una llum tènue i viva, alhora, emplena les seves obres, plasmant la realitat d’allò que veu i copsant fins el darrer detall.
Tere retrata les nostres terres, els seus racons i tot allò que ens ofereixen, a través d’una tècnica quasi perfecta que ens permetrà gaudir de tot allò que contemplem amb una immensa placidesa.
Les obres de les dos autores es podran veure fins al l’11 de Desembre al Museu galerenc de dimecres a divendres en horari de 9’30 a 13’30 h; i els dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

La Galera participa a les Jornades Europees del Patrimoni

capturadaHo farà el proper cap de setmana organtizant visites guiades i gratuïtes, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens.

Es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa i es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers al municipi.

(Redacció/J.Roig).-Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016. La sessió plenària del programa de les Jornades Europees del Patrimoni al Consell d’Europa ha decidit dedicar l’edició d’enguany a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials.

L’Ajuntament de la Galera, un any més, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera participa d’aquestes Jornades Europees del Patrimoni a través d’una visita guiada gratuïta a Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.

L’edifici de l’Ajuntament de la Galera, projectat per l’arquitecte provincial Ramon Salas i Ricomà al 1906, acull a la planta baixa el Centre d’Interpretació, espai dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera (canterers a les Terres de l’Ebre).
De la mà de la guia d’aquest centre i de Galeret un gat entremaliat que vol ser terrisser com el seu amo (i que ajudarà a fer la visita més entretinguda als més petits), es mostrarà tot el procés de creació d’una peça de terrissa, des que es va a buscar l’argila, fins que es converteix en fang i després en una peça de terrissa.
Durant la visita es descobriran les diferents peces de terrissa de la Galera i el seu ús, les famílies, centres terrissers propers a la Galera, etc. i el més petits podran conèixer i tenir cura de Galeret i realitzar activitats, mentre els adults escolten la visita guiada. Un viatge en el temps en un moment en que les peces de terrissa estaven presents en tots els aspectes de la vida quotidiana. S’explicarà la importància de la terrissa al poble de la Galera, present des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb 5 o 6 obradors en actiu en un moment d’esplendor i un únic a l’actualitat. Es farà notar la importància d’aquest patrimoni etnològic i cultural i com des d’aquest centre es conserva, es posar en valor, es difon i se’n té cura.

Aquesta visita guiada i gratuïta, al Museu Terracota, adaptada per a famílies amb nens, tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre de les 11’00 a les 14’00 hores. Per participar-hi cal inscriures previament a l’Ajuntament de la Galera i Museu Terracota.