Entrades

Arrenquen, oficialment, les Jornades Culturals de Santa Bàrbara

Presentació de les jornades (Foto A.Olles)

Es perllongaran fins el 14 de Maig.
Dissabte es va fer l’acte d’inauguració amb la presentació dels actes commemoratius dels 200 anys de l’inici del procés d’independència municipal.

(J.Roig/T.G.).-El passat dissabte a la tarda, i a la casa Museu de la Vida a la Plana, va tenir lloc l’acte d’inauguració de la 26a edició de les Jornades Culturals que Santa Bàrbara viurà intensament fins al 14 de Maig.
L’acte enguany va canviar d’ubicació (habitualment es feia al Centre Cultural), per traslladar-lo a un lloc que té un simbolisme especial: la masada de Martí, ara convertida en Museu, on van tenir lloc les primeres reunions dels nostres avantpassats, que van acabar amb la consecució de la independència municipal del nostre poble, ara fa 200 anys.
Per aquest motiu, i com explicava a la Plana Ràdio l’alcalde Alfred Blanch, es va escollir aquest lloc per fer la inauguració de les Jornades Culturals per presentar els actes que es duran a terme al decurs de l’any per commemorar aquesta efemèride, el logotip de la mateixa i la jota Santa Bàrbara.
Els actes van continuar a la nit amb una desfilada reivindicativa de moda a favor de la Penya Taurina Planers pels Bous.

Ahir diumenge, i organitzat per l’Associació dones Planeres va fer una caminada fins a Masdenverge per visitar “Fèrtils” l’hort d’agricultura regenerativa de Carles Garcia. També al matí es va fer un Taller de treballs manuals de Sant Jordi i venda de llibres de segona mà a càrrec de l’AMPA de l’Escola Jaume Balmes.
Aquesta tarda i a partir de les set hi haurà dues sessions de ioga, la primera per als més petits i la segona per a majors de 12 anys.

Trobada de Jotes a Godall aquest dissabte.

maxresdefault

(Foto:JMS)

La jota esta de moda, ho descobríem a la XI Jornada Etnològica que aquest cap de setmana va realitzar-se  a Móra  la Nova i la posterior festa a Ascó.Ara és el torn de Godall.

(T.G./J.Roig).-Aquest cap de setmana el municipi protagonista de la Jota,  serà Godall amb la IV trobada de jotes. Un esdeveniment que va iniciar-se l’any 2007 amb un treball de recerca en el que va buscar-se l’origen de la jota a Godall, la música, els passos, el vestuari d’un ball que feia més de 80 anys que s’havia perdut .

En aquest treball va col•laborar molta gent  gran que havia viscut d’aprop les festes tradicionals amb aquest ball, així com el director de la banda que es va ocupar de recuperar les partitures.
Luisa Peinado, la professora i ànima mater de que la jota torni a ballar-se al poble , ens explicava que els passos de la jota no canvien gaire, l’única diferencia és la música, la manera de ballar-se…una de les característiques de la jota de Godall és el seu ritme.

Els grups de Benifallet, Paüls, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Sant Rafel del Riu,  Calig i el mateix Godall són els que participaran de la trobada,  tot i que la ballada es realitza bàsicament per la tarda ja pel matí s’han programat diverses activitats.
Així pel matí hi haurà  un taller de manualitats a càrrec de Rosa Mª Garriga a la Plaça Major i diverses activitats infantils .Batukada per tots els carrers del poble a càrrec de la Batukada  POC SOROLL de Xerta i per acabar un  Dinar Popular al Casal Municipal.
Havent dinat es farà una cercavila pels carres del poble amb tots els participants a la ballada de jotes, acompayats per la Batukada i la Xaranga Sarabastall de Godall.
El punt àlgid de la festa arriba per la tarda a les 17h. quan comença la ballada.

A Godall són unes 35 parelles les que ballen la jota i en aquesta trobada s’hi sumaran unes 170 parelles més, procedents dels diferents grups vinguts dels municipis esmentats anteriorment.

“Els maños planers” organitzen la II Trobada d’Aragonesos

Imatge de la Primera Trobada organtizada per l 'Associació al 2009 (Foto:A.Ollés)

(Redacció/J.Roig).-El proper dia 17 de juliol tindrà lloc a Santa Bàrbara  la II Trobada d’Aragonesos de les Terres de l’Ebre i baix Maestrat. Al igual que fa dos anys, l’acte consistirà en un dinar de germanor i l’actuació d’un Grup de Jota, que en aquesta ocasió serà el grup “Aires del Matarranya” de Vallderroures.

L’acte tindrà lloc al poliesportiu a partir de les 14:00h i està obert als socis, i al públic en general, encara que per assistir al dinar serà necessari apuntar-se els dies 5 y 6 de juliol de 19:00 a 20:30h. a la Gelateria Sant Jordi. El preu pels socis es de 10€ i pels no socis de 15€. El menú consistirà en uns entrants, fideuà, i un plat de “mar y muntanya” : conill i pollastre amb llagostins, postres i cafè.

L’ Associació ha enviat invitació als Centres Aragonesos de Tortosa, Amposta, Vinaròs i Benicarló i  diuent que els agradaria superar el nombre d’assistents que van tenir al 2009, que va ser de 180 persones.

Aquesta trobada es podrà portar a terme gràcies al suport rebut per part dels clients de Catalunya Caixa, dins dels seu programa “Tu ajudes”.

El  projecte   presentat per l ‘associació s’ anomenava precisament  “II Trobada d’aragonesos – Festival de Jota” i va acabar classificat  en la posició  número 132 d’un total de 628 projectes  rebent  137265 vots  per lo que els correspon una subvenció de 2500 Euros que és la que dedicaran a la celebració d’aquesta jornada de germanor dins de les properes Festes Majors de Santa Bàrbara

Mor ‘Lo Teixidor’

Acte homenatge al Juliol del 2009 i a la plaça d' Amposta que porta el seu nom: Josep Guarch “lo Teixidor”.(Foto:laviaaugusta)

Un dels últims exponents de la jota cantada en rondalla a les Terres de l’Ebre

(ACN/L’ Ebre).-El cantador de jotes Josep Guarch, ‘Lo Teixidor’, un dels últims representants de la jota cantada en rondalla a les Terres de l’Ebre, ha mort a l’edat de 79 anys. Retirat des de fa anys per malaltia, ‘Lo Teixidor’ va ser, juntament amb el ja traspassat Josep Garcia ‘Lo Canalero’, un dels últims intèrprets del gènere que basava les lletres de les seves cançons en la improvisació espontània, acompanyats de la música dels instruments de vent de la rondalla. Nascut a l’Aldea (Baix Ebre), havia rebut nombrosos homenatges a les Terres de l’Ebre durant els últims anys. El seu llegat perdura entre diversos cantadors ebrencs, tot i que en l’actualitat ha decaigut de forma considerable l’ús de la improvisació.

Nascut al 1931 Josep Guarch, lo Teixidor, representava juntament amb Josep Garcia, lo Canalero, el cantador més important de jotes de la seua generació. Sempre acompanyat de la seua rondalla, aquest llenyataire aldeà, resident a Amposta des de feia anys, ha amenitzat durant dècades esdeveniments públics i privats amb els seu cant improvisat.

D’entre les primeres reaccions per la mort del Teixidor, trobem la de l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, que ha recordat el darrer homenatge que li va fer la ciutat, amb la dedicació d’una plaça amb el seu nom. “Ell voldria que el recordessen com el cantador de les Terres de l’Ebre. És una gran pèrdua, però afortunadament, ha fet escola i ja hi ha gent que segueix el seus passos”.

Precisament dimarts el consell de govern va ratidicar la jota com a dansa d’interès nacional.